Liiga-kierros: Hurrikaani HIFK:n kimpussa − Tampereella paikallispelin aika

LIIGA / Kierrosennakko
JYPin Jarkko Immonen (26) ja HIFK:n Jere Sallinen (76) Liigan runkosarjaottelussa HIFK - JYP, Helsingin jäähallissa, 18. syyskuuta 2019.
Liigan perjantainen kierros tarjoaa ennen kaikkea Tampereen paikallisottelun sekä HIFK:n vierailun Jyväskylään.

JYP hakee kotiputkelleen jatkoa

Kaikista kotiotteluistaan vähintään pisteen kerännyt JYP saa vastaansa hevosia vieraskiertueelle paenneen HIFK:n.

JYP ja HIFK kohtaavat toistamiseen tällä kaudella. HIFK vei ensimmäisen ottelun johtotähtenään Jere Sallinen, mutta ottelu muistetaan myös Ville Varakkaan taklauksesta, joka toi hänelle pelikiellon.

JYP on löytänyt hyvän iskukyvyn viime kierroksilla, ja Petrus Palmu sekä Julius Honka ovat sopeutuneet mainiosti hurrikaaniryhmään. Joukkueen peli-ilo on silmiinpistävää.

Joukkueen ylivoimapelissä vastuuta kantaa kaksi kentällistä, mutta näiden välillä on suuri ero. Tällä hetkellä Mikko Mäenpäällä ei kulje, ja se vaikuttaa myös kentällisen peliin erikoistilanteissa.

HIFK on ohittanut pahimman aallonpohjansa, ja viime viikon ottelu Kärppiä vastaan oli hieno esitys. Mahdollisuuksia voi parantaa myös Iikka Kangasniemen paluu, joka nähtiin keskiviikon SaiPa-ottelussa.

Lappeenrannassa HIFK:n puolustus petti kuitenkin pahemman kerran, ja Frans Tuohimaa jäi maalillaan turhan yksin. Onkin omalla tavallaan huomioitavaa, että loukkaantumisten takia HIFK-kokoonpanoon hälytetty Andreas Bernard ei ole kahdeksan ottelun aikana päässyt kertaakaan maalin suulle.

JYPin pitkäaikainen huoltaja Kari Virpiö jää eläkkeelle ottelun jälkeen, ja hänen uraansa juhlitaan ottelun yhteydessä.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

18.09
JYP - KooKoo
3 - 1
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA

HIFK

18.09
HIFK - Sport
4 - 1
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA
04.09
HIFK - BK Mladá Boleslav
2 - 1

Tällä kaudella

Puljujärvelle lisää onnistumisia kuopiolaisten verkkoon?

Kärpät nähdään kentällä oululaisille harvinaisemmassa perjantain kotiottelussa. Kolme edellistä peliä hävinneelle KalPalle edessä on kova viikonloppu, kun vastassa on runkosarjan kärkikaksikko.

Vain kerran kauden aikana pisteittä jäänyt Kärpät hakee kolmatta peräkkäistä voittoaan kotiottelussa. Maalivahti Justus Annusen nollaputki katkesi keskiviikon ottelussa, ja maalivahtejaan tasaisesti peluuttanut oululaisjoukkue jakanee viikonlopun ottelun tasan hänen ja slovakialaisen Patrik Rybarin kesken.

Jesse Puljujärvi on nostanut viime aikoina profiliaan paitsi pisteiden, myös peliesitysten valossa. Kuudessa edellisessä ottelussa seitsemän maalia tehnyt hyökkääjä janoaa osumia myös perjantaina. Kärppien kannalta positiivista oli myös alkukauden tehottomasti avanneen Michal Kristofin pistetilin avautuminen keskiviikkona.

KalPan maalivahti Eero Kilpeläinen on mies paikallaan, mutta hänkään ei voi yksin torjua joukkueelle pisteitä. Joukkue kaipaa myös puolustuspelaamisen onnistumista. Erityisesti viime viikon JYP-ottelu oli synkkä.

Parantamisen varaa on myös hyökkäyspelissä, sillä kolmen edellisen ottelun aikana kuopiolaiset ovat onnistuneet maalinteossa vain kaksi kertaa. Kärppiä vastaan on vaikea uskoa yhden maalin riittävän ottelun voittamiseen.

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

09.08.
KalPa - Kärpät
1 - 7

runkosarja

29.01.
KalPa - Kärpät
3 - 4 VL
28.02.
KalPa - Kärpät
3 - 2 JA

TPS:llä jälleen edessä hankala vieraspeli

Kauden positiivisimpiin joukkueisiin kuuluva Lukko hävisi keskiviikkona, mutta seuraava ottelu antaa hyvän mahdollisuuden palata voittokantaan TPS:ää vastaan. Turkulaisten kausi on ollut täynnä tuskaa.

Lukko ja TPS ovat jo kolmannen kerran vastakkain tällä kaudella. Lukko vei nimiinsä peräkkäisinä päivinä pelatut kaksi ottelua lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Raumalaisten tehot ovat jakautuneet varsin epätasaisesti. Justin Danforth sekä ruotsalaiskaksoset Pathrik ja Ponthus Westerholm ovat vakuuttaneet, mutta samalla joukkueen alemmista ketjuista on löytynyt vähänlaisesti tulitukea.

TPS:n tilanne on ollut pitempään lohduton, sillä lokakuu ei ole tuonut yhtään kolmen pisteen voittoa. Rasmus Tirrosta lukuun ottamatta peliesityksistä ei ole juuri mitään positiivista sanottavaa.

TPS:n joukkueen tehopörssissä kärjen ja pohjan ero on melkoinen. Heikkoon alkukauteen suhteutettuna Markus Nurmen ja Petteri Wirtasen +4 on huomattava, siinä missä Ilari Filppula on seitsemän maalia pakkasen puolella.

Kotiotteluiden ja maalinteon tuska kohtaavat

Pelicans saa perjantaivieraita Porista. Lahden ottelu kuuluu kierroksen ennakolta tasaisimpiin, sillä molemmat joukkueet voi laskea toistaiseksi keskikastiin.

Pelicans oli pahasti Kärppien jaloissa yhtä lyhyttä jaksoa lukuun ottamatta. Loukkaantumiset vaivaavat lahtelaismiehistöä, mistä pahimpana osoituksena Casimir Jürgensin pitkä, mahdollisesti koko kauden kestävä sairausloma. Kuudesta edellisestä ottelusta on vain yksi kolmen pisteen voitto, ja sekin tuli niukimmalla mahdollisella tavalla.

Uusiin pelinaikaisiin valmennuskuvioihin tottuminen voi ottaa oman aikansa, mutta Ässiä vastaan puolustus ei välttämättä joudu kovinkaan koville vierailijan ollessa ylivoimaisesti vähiten maaleja tehnyt joukkue Liigassa.

Pelicansille kotiottelut ovat olleet erityisen vaikeita. Kahdeksasta ottelusta vain kerran saldona on ollut kolme pistettä, ja sekin nähtiin kauden avauspelissä.

Tehottomuus vaivaa Ässiä, mutta oma pää on kohtuullisen hyvin kuosissa, ja Sami Aittokallio onkin parantanut otteitaan vaisumman urajakson jälkeen. Myös venäläinen Daniil Tarasov on hoitanut leiviskänsä pääosin hyvin, mutta hänelle on sattunut väliin myös heikompia otteluita.

Kotijoukkueen Topi Jaakola palaa kolmen ottelun pakkohuililtaan tähän otteluun, ja vierasjoukkueen Teemu Vuorisalon panna alkaa perjantaina.

Katkeaako pisteputki paikallisvastustajaan?

Kauden toinen Tampereen paikallispeli on Tapparan isännöimä. Sarjan kärjessä viihtyvät kirvesrinnat ovat pelanneet jo neljäsosan runkosarjasta saalistaen pisteitä jokaisesta ottelusta.

Tampereen paikallispeleissä "kotietu" ei ole juurikaan näkynyt viime aikoina, sillä viime kaudella neljä peliä päättyi vierasvoittoon, kuten myös tämän kauden avauskierroksen ottelu.

Tappara etenee edelleen ilman tappiota varsinaisella peliajalla, mutta pieniä merkkejä sakkaamisesta on olemassa, vaatihan keskiviikkoinen ottelu Sportia vastaan jatkoajan.

Ilveksen peli on etenemässä parempaan suuntaan Jouko Myrrän otettua valmennusvastuun. Siitä huolimatta on huomattava, että joukkue ei ole ollut parhaimmillaan, kun otteluita on harvakseltaan. Tupsukorvien edellinen peli oli viime lauantaina Lukkoa vastaan.

Ilves-kapteeni Eemeli Suomi johtaa Liigan maalipörssiä kahden muun pelaajan kanssa. Moni muu kärkipelaaja on tuskaillut maalinteon kanssa, ja esimerkiksi Teemu Rautiainen on osunut tolppien väliin vasta kerran.