Liiga-kierros: Voittojen tiellä kulkeville SaiPalle ja HPK:lle tarjolla lisää pisteitä Ässiä ja Sportia vastaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio
Liiga-tiistaina pelataan kaksi ottelua. Kummassakin ottelussa yhteen iskevät yksi alisuoriutuva ja yksi voittovireinen joukkue.

Turhautunut Ässät kohtaa piristyneen SaiPan

Viime pelissä ruman 0–7-kotitappion kärsinyt Ässät lähtee hakemaan kasvojenpesua Lappeenrannasta.

Ässät on viimeisestä viidestä pelistä voittanut vain yhden, ja turhautuminen on näkynyt otteissa. Itseluottamus on viime peleissä murentunut yhdestäkin takaiskusta. Pystyäkseen voittamaan otteluita Ässät kaipaa nopeita onnistumisia. Veljekset Tylor ja Tyson Spink ovat kuuluneet Ässien hyökkäyseliittiin ja ovat joukkueen sisäisen pistepörssin sijoilla kaksi ja kolme, mutta heidänkin ketjustaan puuttuu vakituinen kolmas lenkki.

Viimeisimpänä Ässillä on takanaan ruma 0–7-kotitappio JYPiä vastaan. Joukkue lähtee siis tiistaina Lappeenrantaan hakemaan kunnianpalautusta ja kasvojenpesua.

Illasta saattaa kuitenkin tulla Ässille vaikea. Vaikka runkosarjan kuudennella sijalla keikkuva vastustaja SaiPakaan ei ole pelannut esimerkillistä alkukautta, se on viime peleissä ollut iskussa.

Viimeisestä kuudesta pelistä SaiPa on voittanut viisi. Erityisesti ylivoimapelaaminen on lähtenyt toimimaan: viimeisessä kuudessa ottelussa yv-prosentti on ollut jopa 41.

Ässät-peliin SaiPa lähtee heikentyneellä hyökkääjäkalustolla, sillä Tuomas Kiiskisen lähdön lisäksi kokoonpanosta puuttuvat kurinpidollisista syistä Anssi Löfman ja John Persson. SaiPan hyökkääjäpulaa paikkaamaan nelosketjun laitaan oli jo edellisessä ottelussa TPS:ää vastaan nostettu puolustaja Veeti Vainio. Toisaalta hyökkäyksestä löytyy yhä tulivoimaa kuten Teemu Ramstedt, joka viimeisessä kahdessa pelissä on tehnyt tehot 1+3.

SaiPan tämänhetkinen hirmuvire alkoi juuri Ässiä vastaan, kun 12.10. pelattu Ässät-SaiPa-ottelu päättyi 0–3. Sitä ennen SaiPalla oli kymmenestä ottelusta vain yhdeksän pistettä, joita se on sen jälkeen haalinut kuudesta pelistä 15.

Pelitapansa löytänyt HPK matkustaa Liigan hännänhuipun Sportin vieraaksi Vaasaan.

Vaikeahkon alkukauden jälkeen hallitseva mestari HPK on saanut asiansa rullaamaan, ja viimeisestä kuudesta ottelusta se on voittanut neljä. Joukkueen on auttanut voittojen tielle pelitavan hiominen sekä puolustuksen vahvistaminen, viimeisimpänä tulokkaana Santeri Lukka.

Myös hyökkäyspelissä on tapahtunut piristymistä. Jere Innala, joka on viimeisessä kolmessa ottelussaan tehnyt tehot 2+2, on yksilötason onnistumisilla pystynyt nostamaan koko hyökkäyskaluston profiilia.

Suurin kysymysmerkki HPK:n pelissä on tällä hetkellä maalivahtipelaaminen. Joona Voutilaisella on vahvuutensa varsinkin räpyläkäden puolella, mutta häneltä yhä puuttuvat voittavan maalivahdin röyhkeys ja itseluottamus.

Tiistain vierasottelussa Sportia vastaan HPK kuitenkaan tuskin kaatuu maalivahtipelaamiseen. Runkosarjan hännänhuippu Sport on pelannut lokakuussa kahdeksan ottelua ja voittanut niistä ainoastaan yhden.

Sportin peliä vaivaa selkeän pelitavan puute. Pelaajat pyrkivät suoraviivaisesti kohti maalia, mutta hyökkäykset hajoavat usein puskemiseksi. Huonosti sujuneen alkukauden aiheuttama turhautuminen vaivaa joukkuetta, ja se näkyy myös turhina jäähyinä.

Viisikkopuolustuksessa on paljon parantamisen varaa: edes kokenut maalivahti Niko Hovinen, joka hankittiin Vaasaan kauden jo alettua, ei ole pystynyt kannattelemaan joukkuetta. Sportia vastaan on tehty tähän mennessä eniten maaleja koko Liigassa, vaikka se on pelannut vähiten otteluita.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella