Liiga-kierros: Maajoukkuepelurit palaavat seuroihinsa − JYP ja Jukurit etsivät helmikuun ensimmäistä maalintekijää

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Keskiviikon Liiga-kierrokselle joukkueet saavat EHT-pelurinsa takaisin, ja hyvä niin, sillä kuuden ottelun kierroksella tärkeitä otteluita pelataan niin kärki- kuin häntäpäässä.

Seuraa Heitä

Julius Nättinen #74 | HC Ajoie

Laitahyökkääjä

Julius Nättinen johtaa Liigan maalipörssiä, mutta on tehnyt maalin viimeksi JYP-paidassa 11.1.2020. Maajoukkueessa jyväskyläläinen osui, mutta katoavatko tehot jälleen, kun kiekko putoaa jäähän Hippoksella?

Niclas Westerholm #53 | Kärpät

Maalivahti

Westerholm on pelannut kaksi kertaa putkeen nollapelin, ja vielä silloin, kun niitä eniten tarvittiin. Westerholm on tällä hetkellä SaiPan tärkein pelaaja.

HIFK:n kokoonpanossa on jälleen muutoksia

Helsingissä nähdään keskiviikkona kärkikastin kamppailu, kun HIFK ja Ilves ottavat yhteen kolmannen kerran tällä kaudella. Molemmat joukkueet saavat maajoukkuepelurinsa takaisin, mutta suurempi hyöty tästä kääntyy varmasti flunssa- ja loukkaantumisaallosta kärsineelle HIFK:lle.

Viimeiset pari ottelukierrosta ovat olleet värikkäitä helsinkiläisten kokoonpanon osalta, kun sairastupaa täytti parhaimmillaan 14 pelaajaa ja rosteria jouduttiin täydentämään Nuorten SM-sarjan pelureilla. Teemu Turunen, Lennart Petrell sekä Otto Paajanen ovat vielä ainakin loukkaantuneena, mutta maajoukkuekomennuksella olleet Frans Tuohimaa sekä Jere Sallinen palaavat tärkeinä palasina kokoonpanoon. HIFK pitää edelleen runkosarjan kuudetta sijaa hallussaan ja hakee paluuta voittojen tielle perjantain TPS-tappion jälkeen.

Vierasjoukkue Ilves on voittanut edellisestä viidestä kamppailustaan neljä ja se ainoa tappiokin tuli vasta voittolaukauksilla paikallisvastustaja Tapparalle. Maajoukkueen mukana olleet Jarkko Parikka, Matias Maccelli sekä Arttu Ruotsalainen palaavat varmasti hyvällä itseluottamuksella tamperelaisten kokoonpanoon. Taistelu pudostuspelien kotiedusta on tiukkaa, sillä KooKoo on tasapisteissä kolmantena olevan Ilveksen kanssa ja pisteen tätä kaksikkoa perässä oleva Lukko hengittää kovavireisenä niskaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
2 - 4
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

Kuukauden ensimmäistä maalia haetaan molemmille joukkueille

Vuosi 2020 on ollut molemmille pimeä, mutta helmikuussa se pienikin punalampun pilkahdus on vielä molemmilla näkemättä. Sekä JYP että Jukurit ovat molemmat jääneet helmikuun kahdessa aikaisemmassa ottelussa maaleitta, ja näin ollen jääkin nähtäväksi, aukeaako Hippoksen illassa ketsuppipullo muuallakin kuin makkarakioskilla.

JYPin vuosikymmenen alku on ollut synkkä ja nyt viimeistään voittoja pitäisi alkaa napsua: Vaikka sitten tuurilla, jos joukkue mielii vielä kuuden parhaan joukkoon. Liigan maalipörssin kärkimies Julius Nättinen on tehnyt JYP-paidassa maalin viimeksi kuukausi sitten ja Jyväskylässä toivotaankin, että Euro Hockey Tourilla Venäjää vastaan syntynyt osuma palauttaisi maalivainun ennalleen. Sarjataulukossa asema kahdeksannella sijalla on toki turvallinen, mutta kurssin kääntämisen kannalta kauden viides voitto Jukureista on välttämättömyys. Tähän tehtävään apua tuo maajoukkueesta Nättisen ohella palaava Julius Honka.

Synkkää on ollut viime kuukaudet Mikkelissäkin, eikä valmentajan vaihdos ole tuonut siihen muutosta. Marko Kauppisen alaisuudessa nykyään taisteleva joukkue on ajautunut jälleen viiden ottelun tappioputkeen. Ongelmallisinta tässä on se, että joukkue on kyennyt noissa viidessä ottelussa tekemään vain neljä osumaa.

Kotijoukkue JYP on voittanut joukkueiden kaikki neljä kauden keskinäistä ottelua, joten ennakkoasetelmat kiivaalle ja voitonnälkäiselle ottelulle ovat kohdallaan. Ja mikä parasta jommankumman tappioputki katkeaa varmasti.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE

Pelicans turistina Kouvolassa

Illan kohtaaminen käydään kahden hyvin eri tilanteissa olevan joukkueen välillä. KooKoo pyrkii lyömään kaiken peliin ja jatkamaan kaikkien aikojen kauttaan, kun taas Pelicans puolestaan rämpii pohjalla ja kääntelee katsettaan jo tulevaan kauteen.

KooKoo on hyvässä vireessä, vaikka alla onkin jatkoaikatappio SaiPalle. Viimeiset viisi ottelua ovat kuitenkin tuoneet neljä voittoa ja päästettyjä maaleja yhteensä vain kolme. Hyvin puolustavan joukkueen takana maalivahti Henrik Haukeland on poiminut tililleen vuoden 2020 aikana jo peräti viisi nollapeliä.

Vierasjoukkue Pelicansilta kevään pudotuspelipaikka on karannut jo aivan liian kauaksi ja pienimuotoista pelaajien tyhjennysmyyntiäkin harrastanut lahtelaisjoukkue rämpii jälleen tappio niskassaan. Runkosarjaa on jäljellä vielä viimeinen neljännes, joten Pelicansin katseet ovatkin jo varmasti kääntyneet osittain seuraavaan kauteen. Paras lähtö siihen olisi tietysti suunnanmuutos ja positiivinen jakso kauden päätteeksi.

Kotijoukkue KooKoo saa maajoukkuekomennukselta takaisin Oskari Mannisen. Pelicansista Leijonissa edustanut Aleksi Mustonen loukkaantui ja hänen paluunsa pelikaanipaitaan on vielä avoinna.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Pelicans

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1

KalPa hakee revanssia ja Sport pyrkii kiusaamaan

KalPa pyrkii varastamaan Vaasasta kolme tärkeää pistettä, joista myös kotijoukkue Sport tulee varmasti taistelemaan kynsin ja hampain.

Liigan pohjalla pesää pitävä kotkalauma on menettänyt jo toiveensa tämän kauden osalta, ja sen rooliksi on enää jäänyt vain kiusata muita joukkueita. Siinäkin roolissa se on toki ollut huono. Viimeiset viisi ottelua ovat tuoneet vain yhden voiton, senkin vasta voittolaukauksilla. Edellisestä joukkueiden keskinäisestä ottelusta Sport haki vakuuttavan vierasvoiton, joten kaikki eväät joukkueelta KalPan kaatoon kyllä löytyy.

Kuopiolaiset käyvät vielä tiukkaa taistoa viimeisistä pudotuspelipaikoista ja kahden ottelun orastavassa voittoputkessa ratsastava joukkue tulee varmasti hyvällä energialla ja revanssi mielessä Vaasaan. KalPaa ei ole suuremmin horjuttanut ykkösvahti Eero Kilpeläisen poissaolokaan, vaan neljästä ottelusta on kaikista vähintään yksi sarjapiste kilahtanut kuopiolaisten tilille. Euro Hockey Tourilta KalPa saa puolustaja Mikael Seppälän takaisin riveihinsä.

Kauden keskinäisistä kolmesta ottelusta kaksi ovat olleet tiukkoja maalin pelejä, joten sellainen on varmasti luvassa tästäkin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
3 - 2 JE
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

Tällä kaudella

Kotietua metsästämässä

Illan kierroksen varmasti kuumin ottelu tullaan käymään Tampereella, jossa sarjatalukon toisena oleva Tappara kohtaa erittäin kuumassa vireessä viilettävän Lukon.

Tapparalla asetelmat runkosarjan loppua kohti vain tiivistyvät kierros kierrokselta, kun takana Ilves, KooKoo ja tämän illan vastustaja Lukko kärkkyvät kirvesrintojen sarjasijoitusta. Tamperelaiset onnistuivat kääntämään parin ottelun heikomman jaksonsa jälkeen kovan vaihteen silmään ja edellisistä kolmesta ottelusta joukkue keräsi kolme kiven kovaa voittoa. Pistepotti kasvoi niin Ilveksen, JYPin kuin Kärppienkin kustannuksella.

Kuntopuntarissa piikkipaikoilla patsasteleva Lukko ei ole hävinnyt tämän vuoden puolella kuin kerran, silloinkin vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. Raumalla peli on saatu huikeaan lentoon ja seuraavana tähtäimessä on kotietu pudotuspeleihin. Siihen matkaa on yksi vaivainen sarjapiste. Tapparaa raumalaiset eivät kuitenkaan ole tällä kaudella Liigassa vielä kaataneet, joten ottelussa riittää panosta enemmän kuin tarpeeksi.

Maajoukkuekomennukselta paluun tekevät Tapparaan Veli-Matti Vittasmäki sekä Jere Karjalainen. Lukko vahvistuu Lassi Lehtisellä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

28.04
Tappara - Pelicans
3 - 0
26.04
Pelicans - Tappara
3 - 4 JE
24.04
Tappara - Pelicans
1 - 2 JE
22.04
Pelicans - Tappara
2 - 3
20.04
Tappara - Pelicans
3 - 1

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Tällä kaudella

Taistelu viimeisestä paikasta pudotuspeleihin

Sarjataulukossa sijalla kymmenen oleva Ässät saa vieraakseen 12. sijalla olevan SaiPan. Kun runkosarjaa on pelaamatta vielä neljäsosa, alkaa taistelu kevään pudotuspelipaikoista käydä näiden joukkueiden välillä erityisen kriittiseksi. Eroa on seitsemän pistettä, joten SaiPa-leirissä kiire on todellinen.

Ässillä jännitystä ja painetta riittää vielä varmasti runkosarjan viimeisille kierroksille asti, sillä viimeisestä paikasta pudotupeleihin on muodostumassa tiukka vääntö TPS:n kanssa. Eroa on nyt Ässien eduksi kolme pistettä ja porilaiset ovat ennen tätä iltaa pelanneet ottelun vähemmän. Patapaidoilla on kuitenkin kaksi tappiota niskassaan ja mikäli sama putki jatkuu tänään, voi olla että SaiPakin nousee vielä mukaan taisteluun viimeisestä paikasta kevään peleihin.

Lappeenrannassa elätellään vielä vihoviimeisiä toivoja paikasta kevään tosipeleihin, eivätkä viime aikaiset mediakohut valmennuksen metodeista varmastikaan ole tehneet hyvää joukkueen hengelle. Niclas Westerholm on pitänyt SaiPan maalin puhtaana kaksi ottelua putkeen ja onnistunut tuomaan elintärkeät 1−0-voittojen kautta tulleet pisteet Lappeenrantaan. SaiPa saa myös maajoukkueen mukana olleen puolustaja Robin Salon takaisin vahvuuteensa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL