Liiga-kierros: Kärkikamppailu kruunaa hienon ja tasaisen kiekkoillan, yllätyksiäkin tiedossa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Oulussa herkutellaan kärkiottelulla kun muut jo lopettelevat illan otteluaan. Lukko jatkaa voittokulkuaan ja peli-identiteettinsä hukannut Ilves kärsii Myrräkuumesta.

Kahden alisuorittajan välinen taistelu

Molemmilla joukkueilla on neljän ottelun mittainen tappioputki. Toinen joukkueista siis pääsee katkaisemaan putkensa ja yrittämään uutta nousua. Maalissa

Sekä HIFK että TPS ovat alisuorittaneet koko alkusyksyn ja varsinkin viime aikoina pelit ovat olleet yhtä tuskaa. Joukkueet kohtaavat nyt toisensa ensimmäistä kertaa tällä liigakaudella ja toinen joukkueista saa neljän ottelun mittaisen tappioputkensakin katkaistua.

HIFK pääsee otteluun levänneenä, sillä edellinen peli oli viikko sitten Kouvolassa. Tuolloin KooKoo nappasi lopulta voiton voittolaukauskilpailun kautta ja helsinkiläisille jäi kotiin viemisiksi ainoastaan yksi piste.

HIFK:n pelaajista tehokkaimmat ovat olleet Teemu Turunen, Mikko Kousa sekä Jesse Saarinen, jotka kaikki ovat saalistaneet kuusi tehopistettä. HIFK:n erikoistilannepelaaminen on ollut Liigan parhaimmistoa. Ongelmia on ollutkin nimenomaan 5vs5 − pelaamisessa. Frans Tuohimaa ei ole oikein pystynyt auttamaan joukkuettaan, joten maalinsuulla saatetaankin nähdä lainapestillä oleva Andreas Bernard.

TPS hävisi eilen kotonaan HPK:lle ja edellisestä voitosta on turkulaisillakin jo kaksi viikkoa. Turussa tappioputkeen on reagoitu pelaajahankinoilla, miehiä on hankittu niin Itävallasta kuin Mestiksestäkin.

Turkulaisten tehokkain pelaaja on toistaiseksi ollut ruotsalainen Anton Holm, joka kymmenessä ottelussa on nakutellut seitsemän tehopisteen verran. Tehoja odotetaankin uudelta vahvistukselta Greg Squiresilta, joka ehti Itävallassa iskeä kuuteen peliin 5+2 tehot.

Tilastot

Sport ei pysty haastamaan kovakuntoista HPK:ta

Sport katkaisi lyhyen tappioputkensa, mutta hallitseva mestari HPK saattaa olla liian kova pala purtavaksi.

HPK on saanut viime aikoina pelinsä kulkemaan siihen suuntaan, mihin päävalmentaja Antti Pennanen on sen toivonut kääntyvänkin. Kotikaukalossaan se pystyy pitämään Sportin takanaan ja jatkamaan kohti kärkeä.

Kaksikko Valtteri Puustinen − Cody Kunyk on vastannut suurimmalta osalta Kerhon tehoista, mutta eilenkin tulosta syntyi laajemmalta rintamalta.

HPK on Liigan paras ylivoimajoukkue tällä hetkellä, joten vaasalaisten kannattaa pysyä poissa jäähyboxista. Alivoimapelaaminen puolestaan on tuottanut Kerholle tuskaa,joten erikoistilanteet saattavat nousta merkittävään rooliin ottelun voittajaa etsiessä.

Sport pystyi kotonaan kaatamaan KalPan ja katkaisi näin kolmen ottelun mittaisen tappioputkensa. Niko Hovisen saapuminen maalinsuulle auttoi joukkuetta ryhdistäytymään ja varsinkin puolustuspelaaminen selkeytyi luotettavan maalivahdin myötä.

Viimeistely on vaasalaisilla ontunut ja joukkueen tehokkaimmalla pelaajalla Roope Talajalla onkin kasassa ainoastaan viisi tehopistettä. Kovaa hämeenlinnalaispuolustusta vastaan pitäisi tehoja löytyä muiltakin,mikäli pisteitä aiotaan matkaan ottaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.01
Ilves - HPK
08.01
HPK - Pelicans
2 - 4
30.12
Lukko - HPK
2 - 1

Sport

Tällä kaudella

Jukurit käy kurittamassa Myrräkuumetta potevaa Ilvestä

Vaikka Jukureiden otteet ovat olletkin sangen vaatimattomia viime aikoina, on Ilveksen pelaamisesta kadonnut tyystin peli-ilo sekä -rohkeus.

Liigan positiivesti aloittanut Jukurit on vaipunut hienoiseen tappioputkeen, mutta sille tarjoituu oiva tilaisuus päästä voittojen tielle peli-identiteettinsä kadottaneen Ilveksen kustannuksella.

Ilves kävi eilen Kouvolassa häviämässä eikä joukkueen otteista ihan kauheasti jäänyt positiivista sanottavaa. Kuriton joukkue jäähyili itsensä vaikeuksiin eikä saanut oikein missään vaiheessa hyökkäyspeliään käyntiin. Sitä luisteluvoimaista ja iloista hyökkäyspeliä pelaavaa Ilvestä,mitä syksyllä odotettiin Tampereella vesi kielellä,ei näkynyt missään vaiheessa.

Paljon saa tuore päävalmentaja Jouko Myrrä piirtää taktiikkataululle ja herättää varsinkin joukkueen kokeneempia pelaajia kantamaan vastuutaan, ennen kuin kurssi alkaa kääntymään. Kapteeni Eemeli Suomi teki eilen kyllähienon maalin, mutta ei pystynyt kannattelemaan joukkuettaan vaikeina hetkinä.

Jukureidenkaan peli ei viime aikoina ole oikein loistanut, toki vastassakin on ollut kärkijoukkueita. Eilen Kärpät haki vierasvoiton Mikkelistä ja nätti isännät maaleitta.

Jukureiden tehomies on ollut nuori Jakub Galvas, joka on kunnostautunut varsinkin loistavien syöttöjen antajana.

Molemmilla joukkueilla on ylivoima toiminut selvästi alivoimaa paremmin, joten tämänkin ottelun ratkaisu saatetaan nähdä erikoistilanteiden kautta.

Tilastot

Lukko jatkaa vahvaa virettään, KalPasta ei ole putken katkaisijaksi

Lukolla on peräti kuuden ottelun mittainen voittoputki, eikä loppua näy. KalPalta ei löydy riittävää puristusta vahvaa vierailijaa vastaan.

Lukko on noussut jo hätyyttelemään Tapparaa sekä Kärppiä Liigan kärjessä. KalPa puolestaan taistelee tasaisessa keskiryhmässä.

KalPa palaa kotikaukaloon kolmen vierasottelun jälkeen. Reissulta jäi käteen neljä pistettä, mikä on ihan tyydyttävä tulos. Joukkue kuitenkin onnistui tekemään ainoastaan viisi maalia noissa otteluissa, joten paljon on viimeistelyä parannettava,mikäli mielii Lukolta pisteitä napsia.

Kultakypärää isänniltä kantaa täksi kaudeksi takaisin kasvattajaseuraansa palannut Miikka Pitkänen. Mielenkiintoinen nimi on myös ensimmäisen ottelunsa toissapäivänä Kalpan maalilla pelannut Henri Kiviaho.

Lukolla kulkee tällä hetkellä kovaa, kuuden voiton putkessa on helppo hymyillä. Peli kulkee mallikkaasti niin erikoistilanteissa kuin tasaviisikoinkin.

Ruotsalaiskaksoset Ponthus ja Pathrik Westerholm ovat osoittautuneet pelimiehiksi ja Tarmo Reunasen paluu NHL:stä tuo jykevyyttä puolustuslinjoihin.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.01
HIFK - KalPa
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

Lukko

09.01
JYP - Lukko
0 - 2
30.12
Lukko - HPK
2 - 1

Vaisu Pelicans saa vastaansa uudestisyntyneen KooKoo:n

KooKoo oppi nopeasti puolustuspelinsä virheistään ja on rakentanut toimivamman pelisysteemin. Pelicansilla on hiukan punainen lanka kateissa, taitanee olla vielä tämänkin ottelun jälkeen.

Pelicans on tottunut olemaan isoveljen roolissa,kun nämä lähes paikallisjoukkueet ovat kohdanneet toisensa. Nyt ennakkoasetelmat suosivat KooKoo:ta, jolla on oiva tilaisuus päästä irti pikkuveljen maineestaan.

Pelicansin peli on ailahdellut oikeastaan koko alkukauden. Eilen joukkue hävisi Jyväskylässä, ilmeisesti CHL-pelin painaessa vielä jaloissa.

Pelicansin ylivoimapelaaminen ei ole ollut mitenkään erikoista, mutta eilen ainoa osuma tehtiin nimenomaan ylivoimalla, joten ehkä onnistuminen tuo tullessaan lisää itsevarmuutta tekemiseen. Alivoimalla joukkue onkin pelannut hyvin. Janos Hari ja Juhamatti Aaltonen ovat nakutelleet lahtelaisista eniten pisteitä.

KooKoo kärsi kauden alussa muutama isomaalisen tappion, johon päävalmentaja Jussi Ahokas tiimeineen reagoi nopeasti. Pelaamista keskitettiin enemmän puolustukseen tukeutuen, joka onkin tilkinnyt oman pään tehokkaasti. tehoja se ehkä on syönyt hyökkäyspäädystä, mutta KooKoo:lle riittääkin kun tekee yhden maalin enemmän kuin päästää.

Ruotsista löytynyt amerikkalaishyökkääjä Trevor Mingoia on osoittautunut loistolöydöksi ja kokeneet Kim Strömberg ja Juha-Pekka Haataja ovat näyttäneet tehojen säilyneen mainiosti.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

16.01
Pelicans - Jukurit
08.01
HPK - Pelicans
2 - 4

KooKoo

13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA
30.12
Ässät - KooKoo
4 - 3 JA

SaiPan tuska saattaa helpottaa Porissa

Vaikka Ässät hakikin hienon yllätysvoiton Tapparasta, on tänään SaiPalla loistava mahdollisuus katkaista tappioputkensa.

Ässistä tuli ensimmäinen joukkue tällä kaudella, joka pystyi Tapparan voittamaan. Kärkijoukkueen kaataminen vieraissa ja jumbojoukkueen kohtaaminen heti seuraavana päivänä kotona kuullostaa juuri siltä, että riemu vaihtuu itkupotkuraivareihin.

Hieno voitto Tapparasta oli muistutus siitä porilaisesta taistelutahdosta, josta Ässät on aina tunnettu. Nyt joukkueen pitäisi pystyä palautumaan jään pinnalle ja nöyrtyä tekemään yhtä lailla töitä sarjajumboa vastaan.

Eilen Spinkin kaksoset Tyler ja Tyson olivat näkyvässä roolissa Tapparan kaadossa. Alkukauden komeetta Edwin Hedberg puolestaan on vajonnut rivipelaajan tasolle. Ässät antaa vielä muille joukkueille tasoitusta Liigan heikoimmalla ylivoimallaan, joten sieltä ainakin löytyy selkein parannettava osa-alue.

SaiPalle ei juurikaan ilon aiheita ole viime aikoina tullut. Kolmen ottelun tappioputki on mahdollista katkaista nyt Porissa, mutta vaatii joukkueeltakin selvää ryhdistäytymistä.

SaiPan ylivoimakaan ei ole ollut mitenkään tehokasta, joten ratkaisun avaimet ovat siinä, kumpi joukkue pystyy rankaisemaan toisen virheistä tehokkaimmin tasakentällisin.

Lappeenrantalaisten maalitykkinä on ollut John Persson, joka on jo kuudesti osunut tolppien väliin. Try-out:lla oleva Dante Salituro hiihtelee vielä kolmenkin ottelun jälkeen kiikaritehoilla, joten hänellä saattaa olla kohta edessään maisemanvaihdos.

Kierroksen helmi on kärkijoukkueiden kohtaaminen

Eilen ensimmäisen tappionsa kohdannut Tappara kohtaa kovimman haastajansa eli Kärpät tänään Oulussa.

Lauantai-ilta huipentuu kahden todellisen huippujoukkueen kohtaamiseen. Kärpät on sarjassa toisena viisi pistettä Tapparaa jäljessä ja haluaa ehdottomasti kuroa tuota eroa umpeen kolmen pisteen verran.

Kärppien edellinen tappio Liigassa tuli nimenomaan Tapparaa vastaan Hakametsässä. Tuon jälkeen ei kotoisessa liigassa olekaan kukaan onnistunut edes tekemään maalia Kärppien verkkoon!

Yllättää kyllä, Kärpät on Liigassa neljänneksi heikoin ylivoimapelaamisessa, joten tehot ovat todellakin syntyneet tasaviisikoin. Alivoima sitten on ollutkin varsinaista betonia, ei yhtään päästettyä maalia!

Jesse Puljujärvi kantaa kultaista kypärää ja loistava maalivahtikaksikko Justus Annunen − Patrik Rybar tilkitsevät maalinsuun, siinä on ollut Kärppien salaisuus viime peleissä.

Tappara koki eilen kauden avaustappionsa, kun Ässät piinasi heitä Tampereella ja vei lopulta kaksi pistettä mukanaan. Tilastotappioksi laskettava tulos ei muuta sitä tosiasiaa, että Tappara pelaa todella tehokasta jääkiekkoa ja on ansaitusti kärkipaikalla.

Tapparalaiset miehittävät pistepörssin neljä ensimmäistä sijaa ja joukkueen vahvuus on muutoinkin ollut leveän materiaalin tuoma etu. Niin Kristian KuuselaTyler Morley kuin Niko Ojamäkikin ovat pelanneet niin tehokkaasti läpi alkukauden, että Kärppienkin kova puolustus joutuu nyt todella tiukille.