Liiga-kierros: Vuosi päätetään täydellä ottelukierroksella

LIIGA / Kierrosennakko
Lahden Pelicansin Tomi Karhunen (33) ottelussa HIFK - Pelicans, 04/10/2019, Helsingin Jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Liigan osalta vuosi päätetään täyteen seitsemän ottelun kierrokseen. Jaossa on jälleen isoja pisteitä sarjataulukon molemmissa päissä.

Hyvävireiset ryhmät päättävät vuoden Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa uuden vuoden aatonaaton kamppailussa iskevät yhteen joulukuussa väkevästi esiintyneet HPK ja JYP.

Hämeenlinnassa vuoden päättävät kaksi hyvävireistä joukkuetta. Kotijoukkue HPK on joulukuun aikana voittanut kahdeksasta ottelustaan viisi. Viimeksi lauantaina se nousi Tapparaa vastaan 3–0-tappioasemasta makeaan 3–4-jatkoaikavoittoon.

Hämeenlinnalaisryhmän johtohahmona on häärinyt Valtteri Puustinen, joka joulukuun aikana on tehtaillut yhteensä tehot 4+8. Joukkueen kultakypärä Cody Kunyk on ollut myös hyvässä iskussa 1+8-tehoillaan, kuten myös pisteet 3+4 joulukuun aikana iskenyt Jere Innala.

JYPin vire on ollut myös kova ja jyväskyläläisryhmä lähteekin vuoden viimeiseen otteluun viiden ottelun voittoputkessa. Lauantain kierroksella se kaatoi tiukan taistelun jälkeen Jukurit 2–1-lukemin.

Keskisuomalaisten ykköstykkien Julius Nättisen ja Petrus Palmun takaa on viime aikoina löytynyt myös runsaasti muita onnistujia. Kokeneet Jani Tuppurainen ja Juha-Pekka Hytönen ovat olleet hyvässä tehovireessä ja heitä on säestänyt muun muassa Jerry Turkulainen.

Jyväskyläläisten ykkösvahti Eetu Laurikainen loukkasi itseään Kärpät-ottelussa ja oli sivussa lauantain Jukurit-ottelussa. Nuori Niko Parkkinen hoiti kuitenkin leiviskänsä mainiosti ottaen useamman hyvän torjunnan, joten maalivahtitilanteeseen JYPin peli ei tule kaatumaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

18.08
HPK - Ässät
12.08
HPK - JYP
4 - 2

JYP

18.08
SaiPa - JYP
12.08
HPK - JYP
4 - 2

Syöksykierteessä olevalle Jukureille vieraita Kouvolasta

Jukurien joulukuu on ollut tuloksellisesti synkkä ja kova haaste on tarjolla myös vuoden päätteeksi, kun hyvässä iskussa oleva KooKoo tulee vierailulle.

Jukurien viime aikojen tulokset ovat olleet murheellisia, sillä edellisistä 10 ottelusta voittosaldo on karttunut vain yhdellä voitolla. Peliesityksetkin ovat olleet vaihtelevia, mutta lauantaina JYPiä vastaan joukkue pelasi varsin vahvasti häviten kuitenkin 2–1-numeroin.

Puolustuspään pelaaminen JYPiä vastaan oli huomattavasti aiempia pelejä tiiviimpää, mutta hyökkäyspäässä tuttu tehottomuus vaivasi. Joukkue sai luotua runsaasti tekopaikkoja, mutta ainoastaan Ville Leskinen onnistui ohittamaan Niko Parkkisen jyväskyläläismaalilla.

Hyökkäysketjuista Teemu Henritiuksen johtama ykkösketju ja Charlie Sarault'n kakkosvitja ovat olleet pidemmän aikaa pirteitä, mutta onnistumisia tarvitaan enemmän, jotta pistesarakekin alkaisi täyttymään.

KooKoo on ollut syyskauden yllättäjä ja on tällä hetkellä sarjassa kuudentena. Kouvolalaisryhmän neljän ottelun voittoputki kuitenkin katkesi lauantaina Ilveksen viedessä jatkoaikavoiton ottelusta.

Kouvolalaisten materiaali on tuottanut melko tasaisesti tehoja, mutta viime kierroksilla erityisesti puolustaja Libor Sulak sekä hyökkääjät Vilmos Gallo ja Juha-Pekka Haataja ovat olleet hyvässä iskussa.

Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet aiemmin kahdesti ja molemmilla on yksi voitto. Jukurit vei ensimmäisen nimiinsä syyskuussa, mutta lokakuun lopulla KooKoo oli vahvempi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

18.08
Jukurit - KooKoo
12.08
Pelicans - Jukurit
4 - 2
10.08
HIFK - Jukurit

KooKoo

18.08
Jukurit - KooKoo
16.08
Ilves - KooKoo

Säilyykö Kärppien kotivire myös vuoden päätösottelussa?

Kotikaukalossaan kovaa jälkeä tehnyt Kärpät saa vastaansa ailahdelleen KalPan.

Sarjakärki Kärppien otteet ovat olleet viime aikoina hieman vaisuja, vaikka oululaisryhmä voittojakin onkin napsinut edelleen tasaiseen tahtiin. Nuorten MM-kisat ovat verottaneet miehistöä loistavasti pelanneen maalivahti Justus Annusen sekä hyökkääjäkaksosten Aku ja Aatu Rädyn verran.

Edellisistä kuudesta ottelusta oululaisryhmälle on tullut yhtä monta voittoa ja tappiota. Lauantaina joukkue kaatoi kotikaukalossaan Pelicansin kahdesti osuneen Juho Lammikon sekä 1+2-tehot koonneen Julius Junttilan johdolla.

KalPan otteet ovat olleet myös melko ailahtelevia. Pahimman kaamosjaksonsa selättänyt joukkue on esittänyt parhaimmillaan pirteitä otteita, mutta suoritukset pelien välillä heittelevät. Tapaninpäivänä kuopiolaisryhmä kiri päätöserässä 2–4-voittoon Jukureista, mutta lauantaina se taipui viime hetkien maalilla 2–3-tappioon SaiPalle.

Kuopiolaisten johtotähtenä on ollut unkarilaishyökkääjä Balazs Sebok, joka on viimeistellyt viimeisissä seitsemässä ottelussa 10 tehopistettä. Hänelle kuitenkin kaivattaisiin enemmän taustatulta muilta hyökkääjiltä.

Kärpät on ollut kotikaukalossaan erityisen vahva, sillä oululaisryhmä on jäänyt siellä pisteittä kuluvalla kaudella ainoastaan kertaalleen ja hävinnytkin vain kahdesti.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

18.08
Luleå - Kärpät
11.08
Kärpät - KalPa

KalPa

18.08
KalPa - Ilves
11.08
Kärpät - KalPa

Tällä kaudella

harjoitusottelut

09.08.
KalPa - Kärpät
1 - 7

runkosarja

29.01.
KalPa - Kärpät
3 - 4 VL
28.02.
KalPa - Kärpät
3 - 2 JA

Lukolla revanssin paikka Sportia vastaan

Hieman alavireisesti viime peleissä esiintynyt Lukko kamppailee pisteistä Sportia vastaan, joka vei joukkueiden edellisen kohtaamisen Raumalla nimiinsä.

Lukko lähtee vuoden viimeiseen kamppailuun kolme tappiota allaan. Viimeisin tappio tuli lauantaina, kun Ässät vei Satakunnan paikalliskamppailussa voiton 2–1-lukemin. Sarjataulukossa raumalaisjoukkue on kahdeksantena.

Raumalaisryhmä on kuitenkin parhaimmillaan vaarallinen nippu ja siltä löytyy runsaasti tulivoimaa. Joukkueen johtohahmot löytyvät ulkomaalaisosastolta, sillä he ovat miehittäneet sisäisen pistepörssin viisi ensimmäistä sijaa.

Joukkueen tehokkain pelaaja on Justin Danforth, jota säestävät ruotsalaiset Westerholmin veljekset Ponthus ja Pathrik sekä Robin Press. Linus Nyman on heiluttanut myös maaliverkkoja kahdessa edellisessä ottelussa.

Alkukaudesta pahoin kyntänyt Sport on piristynyt uuden valmentajansa Risto Dufvan alaisuudessa. Vaasalaisryhmä on löytänyt vahvan taisteluilmaan ja onnistunut kaatamaan viime aikoina muun muassa Kärpät ja Tapparan. Edellinen kohtaaminen Lukon kanssa puolitoista viikkoa takaperin päättyi myös Sportin 1–4-voittoon.

Kaksi viimeistä otteluaan vaasalaisjoukkue on kuitenkin hävinnyt, kun Ässät ja HIFK veivät täydet pisteet joukkueelta. Turo Asplund on ollut tehoilla kolmessa viimeisessä ottelussa ja Filip Riska on onnistunut maalinteossa kahdessa peräkkäisessä ottelussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.08
Lukko - HC Davos
05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
TUTO - Lukko
0 - 1
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

Sport

16.08
Sport - Ässät
13.08
Björklöven - Sport
12.08
Sport - Björklöven
2 - 3 JA
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1

HIFK kovavireisen Turusen johdolla Pelicansin kimppuun

Pelicans ja HIFK mittelevät paremmuudestaan toistamiseen vähän ajan sisään. Helsinkiläisryhmä hamuaa varmasti revanssia edelliskerran tappiostaan.

Pelicansin syksy on ollut synkkä, sillä lahtelaisryhmä on vajonnut sarjassa 13. sijalle. Joukkue on voittanut viimeisistä 10 ottelustaan vain kaksi. Edellisen voittonsa se otti juuri HIFK:ta vastaan tapaninpäivänä käydyssä kamppailussa jatkoajalla 2–3-lukemin.

Lahtelaisjoukkueen tehot ovat olleet viime aikoina pitkälti Juhamatti Aaltosen, Hannes Björnisen ja Antti Tyrväisen muodostaman ykkösketjun harteilla. Kolmikon kaikki jäsenet ovat keränneet joulukuun kamppailuissa kuusi tehopistettä.

Viidentenä sarjassa olevan HIFK:n suoritukset ovat ailahdelleet ja edellisistä viidestä ottelusta se on hävinnyt kolme. Vuoden viimeiseen peliin helsinkiläisryhmä lähtee kuitenkin voitto allaan, kun se kaatoi Sportin vieraskaukalossa 2–4-lukemin.

Helsinkiläisryhmän nimivahvan hyökkäyskaluston näkyvin pelaaja on ollut Teemu Turunen, joka on viimeisissä kuudessa ottelussa iskenyt tehot 4+7. Jere Sallinen on ollut myös vahvassa iskussa tehtaituaan seitsemässä ottelussa kahdeksan tehopistettä.

Tilastot

SaiPa saa kovia vieraita vuoden päätökseen

SaiPa mittaa omaa virettään vuoden viimeisessä ottelussa sarjassa toisena olevaa Tapparaa vastaan.

SaiPa katkaisi lauantaina viiden ottelun tappioputkensa, kun se kaatoi KalPan 2–3-lukemin. Lappeenrantalaisryhmän suuri sankari oli slovakkihyökkääjä Tomas Zaborsky, joka iski ottelussa kypärätempun.

Zaborsky on ollut muutoinkin SaiPan tärkeimpiä pelaajia. Lappeenrantalaisjoukkue on tehnyt joulukuun aikana 16 maalia ja niistä slovakkihyökkääjä on viimeistellyt kuusi. Koko kaudella hän on iskenyt 14 maalia.

SaiPa on viimeisestä 10 pelistä voittanut vain kolme. Tuloksellisesti ottelut ovat olleet pääosin tiukkoja, mutta pelillisesti joukkueen suorituksista löytyy korjattavaa monelta osa-alueelta. Puolustuspäässä on sattunut virheitä, eikä maalivahtikaksikko Niclas Westerholm-Karolus Kaarlehtokaan ole täysin vakuuttanut.

Tapparan alkukauden huikea lento on tasaantunut syksyn edetessä, mutta pistepussi karttunut edelleen tasaisesti. Viime kierroksella joukkue kuitenkin kärsi tappion HPK:lle jatkoajalla, vaikka johti ottelua jo 3–0.

Kirvesrintojen viime pelit ovat olleet melko runsasmaalisia, sillä neljästä viime ottelussa jokaisessa on tehty vähintään seitsemän maalia.

Tamperelaisryhmän tehomiehenä viime kierroksilla on ollut Jere Karjalainen, joka on kuudessa viime kamppailussa iskenyt tehot 5+3. Muista pelaajista Olavi Vauhkonen osunut kahdessa edellisessä ottelussa ja joukkueen uusin vahvistus, Steven Iacobellis on koonnut joulukuun aikana tehot 1+5.

HPK-ottelussa Tappara sai jobinpostiakin, sillä hyökkääjä Patrik Virta jätti ottelun loukkaantumisen vuoksi kesken, joten tamperelaisryhmä saattaa joutua tulemaan SaiPa-ottelussa ilman juonikasta keskushyökkääjänsä.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

18.08
SaiPa - JYP
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

Tappara

Piristynyt patapakka saa haastajan Tampereelta

Viime kierroksilla voittokantaan päässyt Ässät vääntää pisteistä alkukauden yskähtelyjen jälkeen vahvasti esiintynyttä Ilvestä vastaan.

Ässien otteet viime kierroksilla ovat olleet tuloksellisesti vahvoja. Porilaisjoukkue on voittanut viimeisistä neljästä ottelusta kolme ja lähtee Ilves-otteluun kahden ottelun voittoputkessa. Viime viikon kamppailuissa se kaatoi Sportin sekä Lukon.

Porilaisjoukkueen viime pelit ovat olleet tiukkoja maalin pelejä. Maalinteko on ollut joukkueella melko tahmeaa, mutta vahvalla puolustamisella ja maalivahtipelillä se on pystynyt pitämään vastustajan maalimäärät melko pieninä ja se on auttanut joukkuetta voittoihin.

Ilveksen pitkä voittoputki katkesi juuri ennen lyhyttä joulutaukoa ja se hävisikin kaksi ottelua peräkkäin. Lauantaina se kuitenkin katkaisi orastavan tappioputken kaatamalla KooKoon jatkoajalla 1–2-lukemin. Tamperelaisryhmä nousi ottelussa tasoihin aivan viime minuuteilla Robert Leinon maalilla, ja Leino vastasi myös ottelun voittomaalista.

Raikasta peliä pelaava Ilves vahvistui myös joulun alla paluumuuttaja Ville Meskasella, joka on iskenyt neljässä ottelussa tehot 1+1. Duunariosastoon lukeutuva Jasse Ikonen on ollut hyvällä pelipäällä viime kierroksilla, sillä kolme edellistä ottelua ovat tuottaneet tehot 2+2.

Maalinsuulla on tällä hetkellä Ilveksen suurin kysymysmerkki. Ykkösvahti Lukas Dostal on nuorten MM-kisoissa, eikä kakkosvahti Ville Kolppanen ole vakuuttanut. KooKoo-ottelussa debytoinut Eetu Mäkiniemi pelasi vahvasti avausottelussaan, joten hänelle varmasti minuutteja tulee jatkossakin Dostalin ollessa jonkin aikaa vielä poissa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

18.08
HPK - Ässät
16.08
Sport - Ässät
05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

Ilves

18.08
KalPa - Ilves
16.08
Ilves - KooKoo
12.08
Tappara - Ilves
3 - 2

Tällä kaudella

harjoitusottelut

05.09.
Ilves - Ässät
2 - 3 VL

runkosarja