Liiga-kierros: Otto Paajanen ja HIFK kohtaavat HPK:n ja Lukko haastaa tulisesti kautensa aloittaneen Tapparan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Seuraa Heitä

Otto Paajanen #13 | Leksand

Keskushyökkääjä

Henkeen ja vereen HPK:n värejä pitkällä urallaan puolustanut Otto Paajanen saa heti kauden aluussa mahdollisuuden kohdata kasvattiseuransa uuden joukkueensa riveissä. Luvassa on varmasti tunteikas ilta Liigan huipulle nousseelle hyökkääjälle.

Anton Levtchi #76 | Tappara

Laitahyökkääjä

Räväkästi kautensa aloittanut hyökkääjä solmi vastikään jatkosopimuksen Tapparan kanssa. Jatkuuko tehokas alkukausi tänään Lukon kustannuksella?

Eemeli Suomi #10 | Ilves

Laitahyökkääjä

Kausiennakoissa korkealle povattu Ilves on aloittanut kautensa takkuillen. Ottaako kapteeni Suomi joukkueensa haltuun tekemällä maalin kovaa kärppälaumaa vastaan?

HIFK hakee jatkoa voittoputkelleen hallitsevan mestarin kustannuksella

Yhdeksi tämän Liiga-kauden ennakkosuosikiksi nostettu HIFK kohtaa perjantai-iltana hallitsevan mestarin HPK:n, jonka alkukausi on vielä ollut voittavan pelin etsimistä.

HIFK aloitti kautensa maalittomalla vierastappiolla Pelicansille, mutta tämän jälkeen pistetili on karttunut niin vierasvoitolla KalPasta kuin kotivoitolla JYPistä. Varsinkin keskiviikkoinen kotivoitto valoi uskoa joukkueeseen, kun uudet tähtihankinnat Otto Paajanen ja Jere Sallinen saivat tehtyä kauden avausmaalit uuden kotiyleisönsä edessä.

Ottelu on merkityksellinen myös sen takia, että Paajanen pelaa ensimmäistä kertaa pitkään edustamaansa seuraa vastaan.

Atte Engren on pelannut joukkueen jokaisen ottelun, eikä uudelle hankinnalle Frans Tuohimaalle ole vielä siunaantunut peliminuutteja. Puolustukseen on odotettavissa muutoksia Ville Varakkaan saatua pelirangaistuksen keskiviikon ottelussa taklauksestaan JYPin Anton Stråkaan.

HPK:n kausi on alkanut tiukkojen otteluiden merkeissä. Liiga-kauden alla pelatut CHL-ottelut valmistivat osaltaan suuresti muuttunutta hallitsevaa Liiga-mestaria uuden kauden alkuun, mutta tästä huolimatta joukkue koki ensimmäisissä otteluissa tappiot kotonaan Kärppiä ja vieraissa JYPiä vastaan.

Keskiviikkona HPK pääsi jo voiton syrjään kiinni kukistettuaan kotikentällään SaiPan. Kuriositeettina mainittakoon, että jokainen näistä otteluista päättyi lukemiin 3−2.

Keskiviikon esitys oli joukkueelta kiekollisesti lupauksia herättävä, mutta maalinteko on vielä osoittautunut aavistuksen haastavaksi puuhaksi. Joukkueen pistepörssin kärjessä kiitääkin Lappeenrannasta Hämeenlinnaan täksi kaudeksi siirtynyt Cody Kunyk, jolla on tilillään neljä syöttöä.

Keskiviikon ottelussa edukseen esiintyi myös Valtteri Puustinen, jolla oli ottelussa lukuisia maalipaikkoja − vain maali jäi uupumaan. Sen sijaan maalitykki Markus Nenonen loukkaantui keskiviikon ottelussa, eikä ole perjantain ottelussa pelaavassa kokoonpanossa.

Petoeläinten kamppailussa haetaan onnistumisia ja voittoputken jatkoa

Kauden kolmella suoralla tappiolla aloittanut Ilves hakee pikaista suunnanmuutosta peleihinsä. Nuori tamperelaisjoukkue kaipaa onnistumisia ja johtavien yksilöiden nousua esille. Perjantaina itsensä löytäminen saattaa osoittautua hankalaksi, kun vastaan asettuu voitosta voittoon marssinut Kärpät.

Yhdeksi Liigan huippujoukkueeksi povattu Ilves on aloittanut kauden perin nihkeästi taipumalla paremmilleen jokaisessa kolmessa pelaamassaan ottelussa. Joukkueesta on havaittu yliyrittämistä ja pelin pakottamista, minkä lisäksi Ville Kolppanen joukkueen maalilla ei ole esiintynyt turhan vakuuttavasti. Positiivisia mainintoja joukkueesta ovat saaneet Joose Antonen sekä Lassi Thomson, jotka molemmat ovat joukkueensa tehokkaimpia pelaajia.

Positiivisesti ajatellen Ilves on ollut Liigan tehokkain ylivoimajoukkue, mikä lupaa hyvää tulevia koitoksia ajatellen. Toisaalta ei sovi myöskään unohtaa, että Ilves on samalla myös sarjan heikoin alivoimajoukkue, joten näiden tilastojen perusteella perjantai-illassa saatetaan hyvinkin nähdä ylivoimamaali jos toinenkin.

Ilveksen nousun tiellä seisoo tappioitta kautensa aloittanut Kärpät. Vaikka oululaiset melkein kompastuivat keskiviikon kierroksella Jukureille kotikaukalossaan, useilla Liiga-tähdillä ryyditetty joukkue saapuu Tampereelle ennakkosuosikin asemassa.

Jukurien ohella myös HPK:n ja Sportin voittanut Kärpät on saanut joukkueeseen tulleilta NHL-statuksen hyökkääjiltä Jesse Puljujärveltä ja Juho Lammikolta apua arjen haasteisiin kokeneiden Shaun Heshkan ja Jussi Jokisen paukutettua myös kunnioitettavat tehot aiemmissa otteluissa.

Tilastot

Jukurit hakee kauden ensimmäistä voittoa ja KooKoo kunnianpalautusta

Itä-Suomen joukkueiden välienselvittelyssä Jukurit yrittää korkata voittotilinsä Sportilta selkäänsä saaneen KooKoon kustannuksella.

Jukurit on aloittanut syksyn ottelunsa kolmella maalin tappiolla, joista kaksi on tullut jatkoajalla. Vieraissa mikkeliläiset taipuivat KalPalle ja Kärpille ja kotonaan Pelicansille. Mikkelin heimo kaipaa perjantain ottelusta vapauttavaa voittoa varsinkin, kun vastaan asettuu yksi joukkueen päävastustajista, eli KooKoo. Tehtävästä ei tule helppoa, sillä jokaisessa Jukurien ottelussa maalilla pelannut Sami Rajaniemi on joutunut torjumaan runsaasti laukauksia, minkä lisäksi joukkueen alivoima ei ole ollut varsinaisesti uomissaan.

Tappioiden keskellä on löydettävissä myös positiivisia seikkoja Jukurien joukkueesta. Uutena pelaajana joukkueeseen tullut tšekkiläinen puolustaja Jakub Galvas on ansainnut kussakin pelaamassaan ottelussaan yhden syöttöpisteen ja saanut samalla pidettyä tehotilastonsa positiviisen puolella.

Vierasjoukkue KooKoo saapuu Mikkeliin ristiriitaisten tunteiden siivittämänä. Lauantain Kaakon derbyssä joukkue oli vastustajaansa huomattavasti nälkäisempi ja aktiivisempi joukkue, mikä palkittiin hyvin ansaituilla 5−1-voitolla. Vastaavasti keskiviikon kierroksella joukkue tipahti takaisin maan pinnalle Sportin haettua Kouvolasta vakuuttavan 2−7-voiton. Oltiin KooKoon pelaamisesta mitä mieltä tahansa, niin tylsäksi sen pelejä ei voi väittää.

Joukkueen maalilla on pelannut Henrik Haukeland, jonka otteet ovat olleet yhtä ailahtelevaisia kuin muunkin joukkueensa. Mallikas lauantain voitto-ottelu SaiPaa vastaan jää kahden epäonnistuneen ottelun varjoon. Saa nähdä, että pääseekö nuori Niilo Halonen aloittamaan perjantain ottelussa joukkueensa tolppien välissä.

Kenttäpelaajista voi nostaa esille kokeneen Juha-Pekka Haatajan, jonka tehokasta pelaamista ikävuodet eivät näytä haittaavaan, sekä puolustaja Matthew Caiton, joka on päässyt hyvin joukkueen vauhtiin mukaan.

Pelillisesti piristynyt JYP KalPan kotivoiton esteenä

Järvi-Suomen herruudesta kamppaillaan tällä kertaa Niiralan montussa monia muutoksia kokeneiden ja viime kaudella alisuorittaneiden joukkueiden kesken.

KalPa lähtee kauden kolmanteen kotiotteluunsa Jukureista napatun jatkoaikavoiton ja HIFK:ta vastaan koetun tappion jälkimainingeissa. Viime kaudesta niin pelaajiston kuin valmennuksenkin osalta muuttunut joukkue metsästää siis vielä ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan.

Pelaajista esille voidaan nostaa KooKoon riveissä aivan uudelle tasolle noussut joukkueen oma kasvatti Miikka Pitkänen, jolta odotetaan tehoja myös perjantai-illassa. Eero Kilpeläinen on pelannut joukkueensa molemmat ottelut kelvollisin tilastoin.

Miltei katastrofaalisen viime kauden jälkeen JYPin sisällä on puhaltanut melkoinen hurrikaani, minkä myötä peliotteet ovat kohentuneet. Erityisesti kiekollinen varmuus ja halu kontrolloida peliä kiekollisena ovat nousseet aiempia vuosia paremmin esille jyväskyläläisten pelissä.

Muuttunut peli ei ole aivan vielä näkynyt tulostaululla joukkueen hävittyä kauden kolmesta ottelustaan kaksi. Tappiot tulivat tosin väkeviä Tapparaa ja HIFK:ta vastaan. Kausi alkoi voitokkaalla ottelulla HPK:ta vastaan. Perjantaisessa ottelussa JYPillä on mahdollisuus päästä jälleen voiton makuun ja pyöräyttää omaa peliään askeleen verran parempaan suuntaan.

Kenttäpelaajista vanha mestari Jarkko Immonen on aloittanut kautensa piste per peli -tahdilla ollen samalla totutun vahva aloitusympyrässä. Myös Jani Tuppurainen sai onnistumisia keskiviikon kierroksella. Maalin suulla on tähän mennessä nähty vain Eetu Laurikaisen otteita Riku Heleniuksen jouduttua availemaan luukkua vaihtopenkillä.

Vaikka JYPin alkukausi on pitänyt sisällään myös positiivisia vivahteita, niin sille voi huoletta antaa risuja erikoistilannepelaamisesta. Joukkue ei ole nimittäin onnistunut kertaakaan ylivoimalla vaikka kokoonpanossa riittääkin kokemusta ja taitoa pakkopelin pyörittämiseen. Alivoimallakin joukkue on tällä hetkellä heikko onnistumisprosentin ollessa vain 54,55.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

JYP

Lukko haastaa sarjan kovimman hyökkäyksen

Hurjalla maali-iloittelulla kautensa aloittanut Tappara jatkaa länsirannikon kiertuettaan Porista Raumalle, jossa vastaan asettuu kahden voiton Lukko.

Kotijoukkue Lukko pääsee haastamaan Tapparan kotihallissaan hyvin alkaneen sarjan tuoksinassa. Raumalaiset hävisivät ensimmäisen ottelunsa Ässiä vastaan, mutta tämän jälkeen pisteitä on tullut kotona Ilvestä vastaan, mutta myös voittolaukauskilpailusta Lahdesta.

Hyvään vireeseen äitynyt joukkue on pärjännyt hyvin myös erikoistilanteissa. Raumalaisten kannalta on kuitenkin tärkeää hallita hermonsa hyvin illan ottelussa, sillä joukkue on ottanut Liiga-joukkueista kolmanneksi eniten rangaistusminuutteja.

Lukon urakkaa helpottanee se, että maalivahti Oskari Setänen on aloittanut kautensa erinomaisesti. Myös uusi hankinta Ponthus Westerholm on päässyt mainiosti mukaan Liiga-kaukaloiden vauhtiin.

Tappara on ollut kiistatta yksi ensimmäisten kierrosten positiivisimmista ilmestyksistä. Tähtiloistoa pursuava kokoonpano on voittanut jokaisen ottelunsa tehden niissä peräti 14 maalia. Voittoihin sisältyy jatkoajalla saavutettu kotivoitto JYPistä sekä vierasvoitot Ilveksestä ja viimeksi Ässistä keskiviikkona.

Joukkue on siis piinkovassa kunnossa, minkä lisäksi sen yksilöt ovat miehittäneet pistepörssin kärkisijat: kolmen kärjen lisäksi 13 tehokkaimman pelaajan joukkoon mahtuu seitsemän kirvesrintaa. Tapparan ylivoima on ollut poikkeuksellisen tehokasta rankaistessaan vastustajiaan 38,46 prosentin tehokkuudella.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Tappara

22.10
Tappara - Ässät
16.10
Tappara - HPK
3 - 2
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

Tällä kaudella

Pelicans hakee perjantaina jatkoa kovalle kotisaldolleen, TPS metsästää lisäpisteitä

Kovaan mediamylläkkään Jonne Virtasen irtisanomisen seurauksena joutunut TPS yrittää kääntää median ja kannattajiensa huomion takaisin jääkiekkoon. Perjantaina siihen tarjoutuu mahdollisuus Pelicansin vieraana.

Pelicans aloitti kautensa pirteästi ottamalla 3−0-voiton HIFK:sta, minkä jälkeen pisteitä on irronnut niin Jukureilta kuin Lukolta. Keskiviikon kierroksella heikko viimeistelytehokkuus rajoitti voittomahdollisuudet, mutta tällöinkään joukkue ei jäänyt pisteittä.

Vaikka voittoja on tullut, on huomionarvoista, että Pelicans on tavoilleen epätyypillisesti kiekonhallintaa heijastelevan corsi-tilastolla mitattuna sarjan heikoimpia joukkueita. Tilanne muuttunee otannan suurennuttua, mutta tulos on silti silmiinpistävä.

Joukkeesta on noussut esille erityisesti parhaimmillaan häikäisevällä tasolla pelaava maalivahti Tomi Karhunen sekä jo kolme maalia iskenyt Juhamatti Aaltonen.

Turkulaiset ovat aloittaneet kauden kotitappiolla Ässiä vastaan sekä vierasvoitolla Ilveksestä. Jonne Virtanen -kohun keskellä operoiva seura haluaisi varmasti kääntää huomion voittoihin runkosarjassa, mihin vaaditaan perjantaina nappisuoritus. Joukkueen kaksi ensimmäistä ottelua ovat kielineet, että erikoistilannepelaaminen on tukevalla pohjalla.

Joukkuetta auttaa varmasti myös se, että kapteeni Lauri Korpikoski on pystynyt pelaamaan molemmat ottelut kunnon peliajoilla. Myös Korpikosken pistesaldo on karttunut yhteensä kolmen pisteen verran, mikä lupaa hyvää tulevaa ajatellen.

SaiPa etsii punaista lankaa Kisapuistosta

Kautensa vaihtelevalla menestyksellä avanneet SaiPa ja Sport metsästävät lisäpisteitä Kisapuiston kaukalosta. Sport saapuu kaupunkiin riemukas KooKoo-voitto allaan ja SaiPa yrittää jatkaa voitokasta peli-ilmettä kotikentällään.

Vaasan Sport täydentää Kaakon kierroksensa vierailulla Lappeenrannassa. Vaasalaiset lähtevät kauden kolmanteen vierasotteluunsa vyöllään vakuuttava voitto KooKoosta, joka oli esiintynyt alkukierroksilla nälkäisesti juurikin SaiPaa vastaan.

Vaasalaiset mättivät peräti seitsemän maalia kouvolalaisten verkkoon, minkä lisäksi kukin maali kirjattiin eri pelaajalle. Joukkue saapuu Lappeenrantaan varmasti positiivisin mielin ja täynnä itseluottamusta, joten vieraspisteet kotiintuomisina eivät olisi ennenkuulumaton juttu.

SaiPa sen sijaan aloitti kautensa kahdella kankealla esityksellä KooKoota vastaan. Näistä peräkkäisistä otteluista SaiPa voitti juurikin kotiottelunsa. Keskiviikkona lappeenrantalaiset pelasivat Hämeenlinnassa, jossa kotijoukkue voitti ottelun maalein 3−2. Itse ottelu ei ollut aivan yhtä tiukka kuin maalilukemat antavat olettaa, mutta lappeenrantalaisten näkökulmasta oli rohkaisevaa, että peli-ilme oli KooKoo-otteluita parempi.

SaiPa kaipaa onnistumisia kauden alkuun niin joukkueena kuin yksilöinäkin, joten illan ottelussa siltä sopii odottaa entistä parempaa peli-ilmettä ja laadukkaampaa erikoistilannepelaamista. SaiPa odottaa tehoja varsinkin joukkueeseen täksi kaudeksi tulleelta ruotsalaiselta John Perssonilta, jonka positiiviset otteet kaukalossa eivät ole vielä konkretisoituneet tehopisteiksi.