Liiga-kierros: Maajoukkueet verottavat joukkueiden rivistöjä – Oulussa pelataan ilman päävalmentajia

LIIGA / Kierrosennakko
HPK - Kärpät, Liigan runkosarja 26.10.2019, Pohjantähti Areena, HämeenlinnaKuva: Jari Mäki-Kuutti
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
EHT-turnaus näkyy selvästi Liiga-joukkueiden kokoonpanoissa tällä viikolla. Enimmillään joukkueilta puuttuu jopa neljä kärkipelaajaa. Tästä huolimatta illan kierroksella on jälleen tarjolla elintärkeitä pisteitä.

JYP isännöi Jukureita ilman tehoketjuaan sekä ykkösmaalivahtia

Vaihtelevasti viime aikoina esiintynyt JYP saa vieraakseen kipeästi pisteitä kaipaavan Jukurit.

Sekä JYP että Jukurit pelasivat edelliset ottelunsa lauantaina. Myös tuloksellisesti esitys oli samanlainen, sillä Sport haki pisteet Jyväskylästä ja KalPa Mikkelistä. JYP menetti lauantaina johtonsa ja kolmannessa erässä tulleet jäähyt lopulta kostautuivat, kun Sport nappasi 2–3 numeroin voiton. Jukurit pelasi lauantaina KalPaa vastaan ja ottelu oli yksipuolinen näytös, kun kuopiolaiset hakivat pisteet mukaansa 0–6 -lukemin.

JYP joutuu tulemaan toimeen tämän viikon ilman alkukauden tehoketjuaan, kun Julius Nättinen, Miska Siikonen sekä Petrus Palmu ovat maajoukkueen mukana. Kolmikkoa paikkaamaan JYP lainasi yhteistyöseura KeuPa HT:sta Janne Kumpulaisen sekä Janne Kettusen riveihinsä tämän viikon ajaksi. Jyp hankki myös Antti Kalapudaksen tiistaina miehistöönsä ja keskushyökkääjä pelaa jo illan ottelussa. Myös jyväskyläläisten maalilla hyvin esiintynyt Eetu Laurikainen on maajoukkueen riveissä ja näin ollen pelivuoron saanee Markus Ruusu.

Jukurien kannalta tämän viikon kaksi ottelua ovat kriittisiä, sillä joukkue on ajautunut jo neljän ottelun mittaiseen tappioputkeen. Sarjataulukossa pudotuspeliviiva on karkaamassa ja piste-eroa on tällä hetkellä neljä pistettä. Neljään viimeiseen otteluun Jukurit on tehnyt ainoastaan neljä maalia, kun taas omiin on uponnut 19 osumaa. Eli sekä hyökkäys- että puolustuspäässä on mikkeliläisillä petrattavaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

27.01
Lukko - JYP
22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
20.01
JYP - Ässät
4 - 3

Jukurit

27.01
KalPa - Jukurit
20.01
HIFK - Jukurit
4 - 0

Harventunut kärppälauma saa vastaansa hurjavireisen HPK:n

Kärppien kokoonpanossa on hurjasti poissaolijoita, kun loukkaantumiset sekä maajoukkue harventavat oululaisten rivejä. Myös HPK:lta on useampi pelaaja maajoukkueen mukana.

Kärpät ja HPK pelasivat edelliset ottelunsa lauantaina, kun Kärpät isännöi HIFK:ta ja HPK oli puolestaan juhlaottelussaan Tapparan isäntänä. HIFK haki jälleen voiton Kärpistä, tällä kertaa 1–4 -lukemin. HPK oli sen sijaan isäntä omissa juhlissan ja kaatoi Tapparan maalein 3–1. HPK:n peli on viime aikoina kulkenut erittäin hyvin ja viidestä viimeisestä ottelustaan hämeenlinnalaiset ovat napanneet neljä voittoa.

Kotijoukkue Kärpät lähtee illan otteluun mielenkiintoisella kokoonpanolla, kun oululaisten riveistä on poissa useita isoja nimiä. Suomen maajoukkueen mukana ovat Mikko Niemelä, Juho Lammikko, Jesse Puljujärvi sekä päävalmentaja Mikko Manner. Tshekin maajoukkuessa Venäjän turnauksessa on puolestaan tehopakki Jakub Krejcik. Kärppien puolustuksesta löytyy myös useita loukkaantumisia, joista ehkä merkittävimpinä ovat Lasse Kukkosen sekä Taneli Ronkaisen poissaolot. Kärppien osalta iso uutinen oli, että maalivahti Patrik Rybarin kilpikäden huitaisu lauantailta ei tuonut pelikieltoa ja maalivahti on pelikelpoinen.

HPK:lla on myös kolme pelaajaa Suomen maajoukkueen mukana, kun kutsun saivat puolustajat Niklas Friman sekä Elmeri Eronen ja hyökkääjä Valtteri Puustinen. Myös HPK pelaa tämän viikon ilman päävalmentajaansa, kun Antti Pennanen kuuluu maajoukkueen valmennustiimiin.

Sarjajumbo kovan haasteen edessä

Sarjajumbo Sport saa vastaansa Liigan kuumimman joukkueen, kun Ilves matkustaa Kuparisaareen.

Vaasalaisten lähtökohta otteluun on tälle kaudelle uusi, kun Sport on saavuttanut kaksi peräkkäistä voittoa ensimmäisen kerran tällä kaudella. Lauantaina vaasalaiset hakivat pisteet Jyväskylästä, kun JYP kaatui 2–3. Sportin peliin on tullut päävalmentaja Risto Dufvan myötä tuttuja piirteitä, kun puolustuspelaaminen on tiivistynyt. Sportin verkkoon on isketty kolmeen viime otteluun ainoastaan neljä maalia.

Vierasjoukkue Ilves on koko Liigan kuntopuntarin kärki kymmenen viime ottelun ajalta. Ilves saapuu Vaasaan viisi peräkkäistä voittoa takataskussaan. Viimeisin voitto tuli lauantaina Ässiä vastaan Hakametsässä 2–0 -lukemin. Myös Ilves pelaa tiivistä puolustuspeliä ja maalivahdit Lukas Dostal sekä Ville Kolppanen ovat esittäneet loisto-otteita.

Ilvekseltä kapteeni Eemeli Suomi on maajoukkueen mukana ja näin ollen sivussa illan kamppailusta. Sport ja Antti Kalapudas päätyivät purkamaan sopimuksensa tiistaina ja samalla seuran kerrottiin olevan aktiivisesti pelaajamarkkinoilla.

Tappara saa vieraita Kymenlaaksosta

Parhaan teränsä menettänyt Tappara yrittää oikaista suuntaa ailahtelevasti esiintyneen KooKoon kustannuksella.

Sarjataulukon toiselta sijalta löytyvä Tappara on hurjan alkukautensa jälkeen hieman menettänyt otetta ja myös otteluiden tulokset ovat alkaneet heitellä. Viimeisestä viidestä ottelustaan Tappara on voittanut kaksi. Kirvesrinnat hävisivät edellisessä ottelussaan lauantaina HPK:lle maalein 3–1. Otteissa on näkynyt jo pidemmän aikaa heilahtelua ja ajoittaista kiinnostuksen puutetta.

Myös KooKoo on hyvän alkukautensa jälkeen alkanut ailahtelemaan. Varsinkin tiivis puolustuspeli on tuottanut viime aikoina ongelmia kouvolalaisille. Lauantaina KooKoo oli jo kiinni suorassa vierasvoitossa Lukkoa vastaan, mutta Lukko kampesi tasoihin vain viisi sekuntia ennen loppusummeria. Lopulta KooKoo pystyi raapimaan lisäpisteen mukaansa jatkoajalla.

Maajoukkueturnaus rokottaa Tapparaa kahden pelaajan verran, kun puolustaja Valtteri Kemiläinen sekä hyökkääjä Jere Karjalainen pääsevät tekemään debyyttinsä Leijonien riveissä.

TPS hakee suunnanmuutosta

Turussa taistellaan tärkeistä pisteistä, kun sekä TPS että KalPa kaipaavat kipeästi lisäpisteitä.

Kotijoukkue TPS:n kausi on edennyt pahasti alavireisesti ja valmentajavaihdoksen jälkeen tahti on jatkunut myös synkkänä. TPS:llä alkaa olla kohta tulenpalava kiire saada kurssinsa käännettyä, jotta pudotuspelit eivät karkaa liian kauaksi jo ennen joulua. Edellisessä ottelussaan lauantaina TPS pystyi nappamaan kaksi pistettä Lappeenrannasta jatkoaikavoitolla.

KalPa on tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla kymmenen eli viimeisenä pudotuspelijoukkueena. Eroa takana tuleviin on kuitenkin vain muutama piste, joten myös KalPa kaipaa lisäpisteitä. Lauantaina kuopiolaiset nappasivat maukkaan päänahan, kun joukkue kaatoi Jukurit Savon derbyssä tennislukemin 0–6.

KalPalta maajoukkueen matkassa on hyvää kautta pelaava puolustaja Mikael Seppälä. TPS taas saa loukkaantumisrintamalta takaisin kokoonpanoon tärkeän vahvistuksen, kun maalivahti Rasmus Tirronen on pelikunnossa.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

27.01
TPS - HIFK
22.01
Kärpät - TPS
1 - 2

KalPa

27.01
KalPa - Jukurit
22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5

Tällä kaudella

Pelicans hakee karmealle putkelleen stoppia

Pelicans saapuu Ässien vieraaksi kuusi peräkkäistä tappiota niskassaan. Myös Ässien peli on ailahdellut joulun lähestyessä.

Ässät oli marraskuussa ongelmissa, kun patapaidat saivat yhdeksään peliin ainoastaan 10 pistettä. Heikosta saldostaan huolimatta Ässät on tiukasti taistelemassa pudotuspelipaikasta ja tällä hetkellä eroa kymmenennellä sijalla olevaan KalPaan on ainoastaan kaksi pistettä. Ässät pelasi edellisen ottelunsa lauantaina, kun Ilves isännöi porilaisia. Tampereen vierailusta pisteet sekä maalit jäivät Ässien osalta puuttumaan, kun Ilves voitto ottelun 2–0 -lukemin. Ässien kausi on ollut suurimmilta osin puolustustaistelua ja hyvin pelanneet maalivahdit ovat tarjonneet joukkueelle mahdollisuuden napata pisteitä.

Liigan kriisijoukkueeksi ajautunut Pelicans seilaa tällä hetkellä syvissä vesissä, kun joukkue on hävinnyt viimeisestä yhdeksästä pelistään peräti kahdeksan. Päävalmentaja Ville Niemisen potkujen jälkeen joukkueen peli ei ole juurikaan piristynyt ja väliaikaisen päävalmentaja Jesse Wellingin alaisuudessa pistetili on vielä avaamatta. Pussinokat pelasivat edellisen kerran lähes viikko sitten, kun torstaina JYP kävi hakemassa pisteet Lahdesta maalein 2–6. Pelicans kaipaa kipeästi pisteitä, jotta pudotuspelit eivät karkaa jo tässä vaiheessa kautta.

Tämän viikon Pelicans joutuu tulemaan toimeen ilman kapteeni Hannes Björnistä, joka on maajoukkueen mukana. Lahtelaiset vahvistivat maanantaina puolustustaan, kun kokenut Janne Jalasvaara liittyi miehistöön joulukuun kattavalla sopimuksella.