Hurrikaani pyyhälsi Tapparan ylitse − JYP löi taululle myrskyvaroituksen Liigan kärkikamppailussa

LIIGA / Raportti
JYP oli kotonaan kirvesrintoja vahvempi ja vei kamppailun selkeästi nimiinsä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liigan kakkonen Tappara saapui pykälää alempana majailevan JYPin vieraaksi Hippokselle. Kotijoukkue mätti taululle 5-1 lopputuloksen ja antoi samalla myrkyvaroituksen, että perästä kuuluu. Tehomiehenä ottelussa dominoi yhden maalin ja kolme syöttöä nakutellut Julius Nättinen.
Lähtökohdat 

Jyväskyläläinen hurrikaani puhaltaa lämpimässä myötätuulessa, kun voittoputki on venynyt jo neljän ottelun mittaiseksi. Sarjataulukossa kolmantena majailevalle JYPille voitto tästä ottelusta vahvistaisi asemaa suhteessa neljäntenä olevaan Ilvekseen ja kuroisi eroa yhtä sijaa ylempänä olevaan Tapparaan. Liigan pistepörssin kärkipaikalla oleva Julius Nättinen johtaa jyväskyläläisten värikästä hyökkäyspelaamista.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen on pitkin syksyä parantanut otteitaan samaan tahtiin kuin muu joukkue hänen edessään. Tämän iltainen Laurikainen toi mieleen kesäiset puutarhajuhlat: rentoa, kivaa pelaamista eikä minkäännäköistä tarvetta ihmeellisille ohjelmanumeroille. Mukaan mahtui myös muutama todella tärkeä pelastus.

Puolustuspelaaminen 

JYP oli puolustaessaan aktiivinen, meni tamperelaisten iholle eikä antanut tuumaakaan periksi. Harvat ja ainoat huolenaiheet aiheutuivat kiekon menetyksistä sekä keskialueen vastaiskuista, joita illan vastustaja selkeästi kyttäsi.

Hyökkäyspelaaminen 

Hurrikaani puhkui ja puhalsi jälleen. JYP hyökkäsi värikkäästi ja onnistui oivaltavilla syötöillä murtamaan tiiviiksi asettunutta tamperelaisryhmittymää. Hyökkäysalueella jyväskyläläiset osasivat luoda tilaa pelaamalla todella leveällä ja oikean hetken hyödynsivät tuon syntyneen tilan fiksusti. Illan näkyvimpinä hahmoina hääräsivät Julius Nättinen (1+3), Jani Tuppurainen (1+1) ja Miska Siikonen (1+1).

Erikoistilanteet 

Alivoima on ollut tällä kaudella murheenkryyni JYPille. Tänään nähtiin suurelta osin hyvää ja aktiivista alivoimaa, mutta hetkelliset passivoitumiset toivat esiin alkukauden möröt. Näistä Tappara, kilttinä vieraana, ei kuitenkaan rankaissut.

Ylivoimaa JYP ei päässyt pelaamaan kuin noin minuutiksi. Jani Tuppurainen onnistui kuitenkin tekemään maalin samalla sekunnilla, kun Tapparan rangaistus päättyi.

Lähtökohdat 

Maajoukkuetauolta paluu ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, kun Tampereen paikallisottelu päättyi Ilveksen juhliin. Nyt Tappara hakee paluuta voittojen tielle, sillä taistelu Liigan kärkipaikasta käy kuumana ennen ottelua tasapisteissä olevan Kärppien kanssa.

Maalivahtipelaaminen 

Michael Garteig pelasi aktiivista ja jämäkkää peliä tamperelaisten takalinjoilla. JYPin tyylikkäisiin hyökkäyskuvioihin ei Garteigkaan pystynyt tänään vastaamaan. Yhden JYP maalin hän kuitenkin voi ottaa omaan piikkiinsä, sillä hän sylkäisi pienestä kulmasta tulleen Julius Nättisen laukauksen eteensä, josta Miska Siikonen pääsi lakaisemaan sen reppuun.

Puolustuspelaaminen 

Tappara puolusti tiiviisti ja antoi JYPin pyöriä kaukalon ulkokehällä. Jyväskyläläisten taidokkaat murtavat syötöt olivat kuitenkin aivan liikaa tamperelaispuolustukselle. Jämäkän ja kovan mies miestä vastaan puolustamisen sijaan näytti aivan kuin Tappara-pakit olisivat ottaneet Hippokselle mukaan käsiraudat miesmerkkauksen avuksi. Harmi vain, että näissä käsiraudoissa oli söpöt ja pörröiset kahleet, eivätkä ne pidätelleet hurrikaanihyökkääjiä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tiiviinä omalla alueellaan pelanneet kirvesrinnat olivat hanakalla vastaiskutuulella ja valmiina iskemään jokaiseen JYPin virheeseen. Näin Tappara myös loi käytännössä jokaisen maalintekopaikkansa. Itse hyökkäysalueella vierasjoukkue tarjosi hieman mielikuvituksetonta pelaamista eikä oikein pystynyt murtautumaan jämäkän JYP viisikon sisään.

Erikoistilanteet 

Tapparan ylivoima ei onnistunut hyödyntämään JYPin tämän kauden suurinta heikkoutta eli alivoimaa. Seitsemän minuuttia tuloksetonta yrittämistä kertoo kaiken tarvittavan kirvesrintojen iltapuhteesta.

Alivoimaa Tapparan ei tarvinnut kauaa pelata ja virallisissa kirjoissa se puhtain paperein selvisikin. Tosiasiassa kuitenkin samalla, kun Charles Bertrand luisteli ulos jäähyaitiosta, viimeisteli Tuppurainen läpiajosta kiekon Tapparan verkkoon.

Ottelun ratkaisu 

JYPin toisen erän kolme tyylikästä maalia riittivät katkaisemaan Tapparan selkärangan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo