Tappara teki sen jälleen − Tasoitus sekunti ennen loppua toi JYPille pisteen

LIIGA / Raportti
Tappara oli lähes koko illan kuskin paikalla.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Kun Tappara lähti päätöserään kahden maalin johtoasemassa, jännitettävänä oli kestääkö kirvesrintojen johto tällä kertaa loppuun saakka. Johtoasema ei kestänyt, mutta kaksi pistettä tarttui kuitenkin kotimatkalle.
Lähtökohdat 

JYP pelasi viime viikolla kaksi ottelua häviten Jukureille ja voittaen TPS:n jatkoerässä. Edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut kuusi ottelua. Tiistain pelissä Robert Rooba ja Mikko Mäenpää ovat pudonneet kokoonpanosta.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikaisen ilta sai haastavan alun, kun heti alussa Alexander Ytterellin laukaus upposi luvattoman helposti. Varmuus ei löytynyt koko illan aikana, mikä heijastui kentälle huonosti kontrolloituna irtokiekkoina.

Puolustuspelaaminen 

JYP puolusti melko epätasapainosesti, mikä avasi Tapparalle hyviä tiloja laadukkaille suorille hyökkäyksille. Puolustusalueella ykkössektorin suojeleminen oli pääosin jämäkkää, mutta kirvesrintojen 2-1-maalissa Kristian Kuuselalla oli liikaa aikaa hakata kiekkoa maaliin, kun Antti Kalapudas tyytyi paineista huonoimpaan: katsepaineeseen.

Hyökkäyspelaaminen 

Ajatus JYPin hyökkäyksissä oli melko hyvä, sillä edullisia tilanteita keskialueella etsittiin kärsivällisesti. Tämä näkyi lukuisina organisoituina viivelähtöinä. Syöttöjen laatu jätti kuitenkin jälleen petrattavaa, mikä vei parasta terää pois.

Hyökkäysalueella avauserässä JYP sai jatkotilanteita aikaiseksi, mutta laukaukset tulivat pääsääntöisesti kaukaa. Toisessa erässä hyökkäyspeli kuihtui, mutta päätöserään jäälle luisteli sisuuntuneet isännät, jotka hakkasivat pelin väkisin tasoihin.

Erikoistilanteet 

JYPin ylivoimasta puuttui jälleen terävyyttä, kun näyttäviä syöttökombinaatioita haettiin liiaksi asti. Harvat laukaukset tulivat kaukaa vähäisellä maskilla.

Alivoimalla tekeminen oli jämäkkää viime viikkojen teemaan sopien. JYP on pelannut yli 32 minuuttia putkeen alivoimalla päästämättä maalia. Alkukauden murheenkryyni onkin siis selvästi parantunut.

Lähtökohdat 

Tappara pelasi viime viikolla kaksi ottelua, joissa se oli selvä ennakkosuosikki, mutta molemmissa otteluissa ratkaisua haettiin ylitöiden kautta. Lopulta Ässät kaatui, mutta Jukurit oli voittolaukauskilpailussa liian terävä. Kokoonpanopuolella on tehty pieniä ketjuviilauksia, kun Anton Levtchi palaa kolmanneksi lenkiksi alkukauden tehovitjaan Niko Ojamäen ja Patrik Virran kanssa.

Maalivahtipelaaminen 

Jos pomppi toisessa päädyssä, niin pomppi Michael Garteigillakin. Räjähtävä ja jopa ylipelaavalta vaikuttava tyyli johti jännittäviin tilanteisiin vieraiden maalilla. Toisaalta tämä oli myös vahvuus, kun vahti venytti patjansa akrobaattisesti Petrus Palmun laukoman kiekon eteen.

Puolustuspelaaminen 

Tappara ei esittänyt Jyväskylässä mitään yllättävää: passiivisuudella haluttiin tukkia niin keskialuetta kuin omaa maalinedustaa. Kovat paineistukset hyökkäysalueella olivat aniharvassa.

Päätöserässä nousi kuitenkin huolestuttavia merkkejä, kun kirvesrinnat alkoivat vetäytyä täysin kuoreensa. Kuten useasti tällä kaudella aiemminkin, johto suli viime hetkillä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara oli vaarallinen niin suorilla hyökkäyksillä kuin pitkillä pyörityksillä. Illasta ei tullut kirvesrinnoille maalipaikkojen riemujuhlaa, mutta paikat hyödynnettiin erinomaisella tehokkuudella. Ero kirvesrintojen eduksi syntyi etujen luomisessa niin keskialueelle kuin maalinedustalle. 

Tapparan hyökkäyspelillinen hahmo oli Ben Blood, joka laukoi yhden maalin ja antoi helppoja, edistäviä syöttöjä.

Erikoistilanteet 

Tapparan ylivoima jatkoi tehotonta puurtamistaan. Melko mielikuvituksettoman oloinen ylivoima onnistui aniharvoin työllistämään Laurikaista vaarallisilla laukauksilla, vaikka ylivoimamahdollisuuksia illan aikana riitti.

Alivoimalla joukkue tukki keskustaa todella passiivisesti. Tämä tepsi erinomaisesti JYPin ylivoimaan.

Erikoista 

Päätöserä tuli oikeassa ajassa todella pitkäksi kahden pitkän videotarkistuksen jälkeen. Toinen maali hyväksyttiin, toinen hylättiin. Molemmista haastoista vastasi Jukka Rautakorven Tappara.

Ottelun ratkaisu 

Tappara teki sen jälleen itse.

Kirvesrinnat lähtivät päätöserään kahden maalin johdossa, mutta JYP kiri tasoihin vielä ottelun viimeisellä sekunnilla. Päätöserässä JYPiltä myös hylättiin yksi maali videotarkistuksen vuoksi.

Jatkoeräkään ei tuonut ratkaisua. Siellä Tappara osui kahdesti, JYP ei kertaakaan. Näin Tappara pelasti mitä pelastettavissa oli ja nappasi kaksi pistettä lukemin 4−3. Voitolla Tappara pysyi kakkossijalla pisteen erolla Lukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo