Liiga-kierros: Kahden kerroksen joukkueita ja tappioputkien jatkumisia

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan runkosarjan ottelussa Ilves - KooKoo, Hakametsän jäähallissa Tampereella 29.11.2019
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Perjantai-illan kunniaksi Liigassa pelataan kuuden mittelön kierros. Otteluissa on runsaasti panosta joukkueiden kilvoitellessa kiivaasti paikoista kuuden ja osaltaan myös kymmenen joukkoon.

Seuraa Heitä

Kristian Tanus #27 | Tappara

Keskushyökkääjä

Nuorten MM-kisoissa loistaneen hyökkääjän onnistumisia kaivataan myös Jukuri-leirissä, jotta mikkeliläiset saisivat katkaistua tappioputkensa. Heiluuko verkko jo perjantaina?

Lauri Pajuniemi #48 | AHL

Laitahyökkääjä

TPS:n kauden harvoja valopilkkuja loisti kirkkaana ennen joululomaa muun joukkueen kärvistellessä tehottomuutensa kanssa. Pajuniemen huipputehot vaikuttaisivat kuitenkin jääneen joulupöytään − laulaako Pajuniemen pelätty lämäri taas Turun illassa?

Tyson Spink #96 | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Spinkin veljekset paukuttivat keskiviikkona Ässien viidestä maalista neljä. Veljesten panos joukkueensa suorittamiseen on mittaamattoman arvokasta, ja myös perjantai-iltana heidän taikatemput ovat porilaisten ase HPK:ta vastaan.

Hurjavireinen HPK kohtaa Spinkin veljekset

HPK koittaa jatkaa kuumaa virettään Ässien kustannuksella. Tehottomuudesta kärsivä patapakka takoi edeltävään otteluun viisi maalia ja mielii vahvistaa asemiaan kymmenen joukossa. HPK sen sijaan halajaa nousta kuuden joukkoon kotivoiton myötä.

Kotijoukkue HPK metsästää sitkeästi paikkaa kuuden joukossa illan ottelussa Ässiä vastaan. Kovaan vireeseen äitynyt hallitseva mestari on viime kierroksilla napannut kovia päänahkoja, kun vuorollaan on joutunut nöyrtymään niin Ilves, Tappara, JYP kuin HIFK. Toisaalta HPK hävisi edeltävällä kierrokselle Pelicansille Lahdessa. Toisaalta myös vierasjoukkue Ässät taipui Pelicansille vastikään.

HPK-kauden positiivisiin yllätyksiin kuuluu Mikko Lahtela. SaPKosta takaisin Liigaan täksi kaudeksi siirtynyt HPK-kasvatti kertoo kauden opettaneen hänelle pelistä paljon uutta.

− Etenkin kiekottomasta pelistä, sijoittumisesta, oman pään pelistä olen oppinut valtavasti. Etenen päivä kerrallaan keskittyen, mutta tavoitteeni ovat pidemmällä kuin juuri tässä roolissa. Pikkuhiljaa peliaikaa lisää ja vastuuta, kertoo 27-vuotias Jatkoajalle.

HPK on saamassa sairastuvalta lisävahvistusta, kun läpimurtokauttaan pelaava Valtteri Puustinen on hiljalleen palaamassa joukkueen vahvuuteen. Ässät-ottelu saattaa kuitenkin tulla eteen liian nopeasti. Päävalmentaja Antti Pennasen mukaan Niclas Lucenius on pelannut osan kaudesta laitahyökkääjänä siksi, että lievä vamma on haitannut hänen aloituksiaan.

Itsensä sarjan keskisijoille asemoinut Ässät lähtee otteluun haastamaan kovaa kotijoukkuetta jatkoaikavoitto Jukureista vyöllään. Koko kauden maalinteon kanssa kärvistellyt porilaisjoukkue teki kyseisessä ottelussa viisi maalia, joista neljä teki veljekset Spink. Heidän tehojaan kaivataan myös tänä iltana, kun porilaiset yrittävät kuroa eroa 11. sijaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
19.11
JYP - HPK
4 - 0

Ässät

26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
19.11
Ässät - Tappara
5 - 1

Tällä kaudella

runkosarja

05.10.
Ässät - HPK
5 - 3
07.02.
Ässät - HPK
2 - 4

Vaasalaisten kurimus odottaa jatkoa Ilveksen mankelissa

Ilveksen nuorten MM-kisoissa esiintyneet tähtipelaajat hamuavat paluuta voittokantaan kotikentällään sarjan häntäpään Sportia vastaan. Luvassa on odotusarvoisesti perin haastava ottelu vaasalaisille vieraille.

Hakametsän kirkkaissa valoissa nähdään tällä kertaa joukkue Liigan kärjestä ja tyvestä, kun vierasjoukkue Sport haastaa kotijoukkue Ilveksen.

Ilves on ollut kuluneen Liiga-kauden raikkaimpia joukkueita sen onnistuttua nousemaan sarjan kärkikahinoihin. Voitokas syyskausi on ollut vauhdikasta seurattavaa vaikkakin viimeisillä kierroksilla tamperelaiset ovatkin menettäneet irtopisteitä laadukkaita vastustajia vastaan. Keskiviikon kierroksella Ilves kaatui kotikentällään HIFK:ta vastaan epäonnisten pomppumaalien avittamana.

Tamperelaisten ei ole kuitenkaan syytä vaipua murheen alhoon, sillä joukkue vahvistui roppakaupalla nuorekasta taitoa ja intoa, kun nuorten MM-kisoissa esiintyneet neljä Suomen pelaajaa sekä huippumaalivahti Lukáš Dostál ovat palanneet takaisin Ilveksen ruotuun. Suuressa roolissa Suomen joukkueessa esiintynyt Matias Maccelli kerkesikin jo maalintekoon HIFK:ta vastaan.

Jos Ilveksen kausi on ollut iloluonteista riekuntaa voitosta toiseen, toista se on ollut Vaasan rannikolla. Kokeneen Risto Dufvan alaisuudessa pelaava kotkalauma on joutunut nielemään tappion karvasta kalkkia likipitäen kierros toisensa jälkeen. Tappioputkia ovat katkaisseet vain yksittäiset voitot. Tämän myötä Sport on jumittunut sarjan hännille yhdessä varjojen mailla kulkevan TPS:n.

Mikäli huomioidaan päästettyjen maalien määrä, vähäinen tehtyjen maalien määrä, runsas rangaistusmäärä ja heikko erikoistilannepelaaminen, on vaikeaa nähdä, että vaasalaisten nousu sarjataulukon tyvestä alkaisi vielä tänään kivikovaa Ilvestä vastaan.

KalPa hamuaa voittoa valmentajansa vaihtaneen Jukureiden kustannuksella

Itä-Suomen joukkueiden välisessä ottelussa on ainakin yksi asia varmaa: toisen joukkueen tappioputki päättyy vihdoin riemukkaaseen voittoon. KalPa on vielä kiinni pudotuspelipaikassa, mutta tarvitsee lisäpisteitä. Jukurit sen sijaan odottavat Marko Kauppisen, Kristian Tanuksen ja Mikko Kokkosen raikastavan pelaamista ja tuovan vuoden ensimmäsen voiton kotiyleisön riemuksi.

Jukurit tarpoo tällä hetkellä syvällä toistuvien tappioiden ikeessä. Perjantai-iltaan kotijoukkue lähtee synkässä seitsemän pelin tappioputkessa, mikä lopulta maksoi päävalmentaja Pekka Kangasalustan työpaikan. Uusi valmentaja Marko Kauppinen tuonee joukkueeseen pienen piristysruiskeen, jonka avulla vapauttava voitto saattaa irrota kotiyleisön riemuksi.

Tuloksellisesti perin synkkä talvikausi on sisältänyt myös positiivisia piirteitä Jukureiden pelaamisessa. Viimeaikaisissa otteluissa on nähty myös hyvää pelaamista, mutta tehottomuus sekä henkilökohtaiset virheet ovat haitanneet mikkeliläisten voittotilin karttumista. Jukurit odottaa myös innokkaasti Suomen nuorten MM-joukkueessa esiintyneiden Kristian Tanuksen ja Mikko Kokkosen paluuta heimopaitaan.

Vierasjoukkue KalPa lähtee otteluun neljän ottelun tappioputkessa, jonka viimeisin lisäys tuli keskiviikkona synkän 0−4-tappion jälkeen KooKoota vastaan. Vaikka kuopiolaisten pelaamisesta löytyy paljon heikkouksia alkaen virhealttiista puolustamisesta ja päättyen tehottomaan hyökkäyspelaamiseen, joukkue kamppailee sitkeästi paikasta kymmenen joukossa.

Lähihistoria on tällä kertaa lievästi kuopiolaisten puolella, sillä KalPa on kahdessa viimeisessä Mikkelin-ottelussaan takonut yhteensä kymmenen maalia voittaen molemmat koitokset. Joukkue tarvitsisi kipeästi lisäpisteitä kilpailun pudotuspelipaikasta käydessä kuumana.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

02.12
SaiPa - Jukurit
0 - 2
26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3

KalPa

02.12
KalPa - TPS
3 - 4
26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3

Tällä kaudella

harjoitusottelut

07.08.
Jukurit - KalPa
04.09.
KalPa - Jukurit

runkosarja

Kierroksen kärkikamppailussa kinastellaan paikoista auringossa

Kuumassa vireessä kulkeva JYP saa kotikentällään vastaansa Lukon, joka kaipaa onnistumisia myös sarjan kärkijoukkueita vastaan noustakseen kuuden joukkoon.

Kovaan vireeseen päässyt JYP on viime kierroksilla nautiskellut maukkaista voitoista muun muassa Ilvestä ja Kärppiä vastaan. Voitokkaista otteista huolimatta jyväskyläläisten peliotteissa on ollut myös moitteen sijaa, sillä tasaiset 60 minuuttiset ovat olleet harvinaisia.

Tämän lisäksi joukkue ei ole onnistunut tekemään ylivoimamaalia kuuteen otteluun, mitä voidaan pitää taitavalle joukkueelle poikkeuksellisena tilastona. Joukkueen pelaamiseen voidaan odottaa piristysruisketta, kun nuorten MM-kisoissa mallikkaasti esiintynyt Anttoni Honka on lähellä paluuta Liiga-rinkiin.

Tuloksellisesti heikosti Liigan kärkijoukkueita vastaan esiintynyt Lukko joutuu Hippoksella kovaan paikkaan, mutta on vierailla oma saumansa kolmeen pisteeseen. Mikäli raumalaiset saavat terästettyä puolustuspelaamistaan ja sitä kautta elävöitettyä hyökkäämistään, on vierailla mahdollisuus napata arvokkaat vieraspisteet kotimatkallaan. Vieraiden ylivoimapelaaminen on ollut viime kierroksilla tehotonta, joten siinä on Lukolla selkeä parantamisen paikka.

Otteluun löytyy myös pikantti tilastofakta: Lukko on viimeisistä kymmenestä ottelusta Hippoksella voittanut vain yhden ottelun. Tämä poikkeama todistettiin helmikuussa 2019.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

02.12
JYP - KooKoo
4 - 2
26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
JYP - HPK
4 - 0

Lukko

Tällä kaudella

harjoitusottelut

05.09.
Lukko - JYP
5 - 6 JA

runkosarja

Pelikaanit hamuavat pudotuspelipaikoille terhakkaan KooKoon kustannuksella

Paikalliskoitoksessa ennakkosuosikin viittaa kantaa kotijoukkue KooKoo, jolle ei tahdo löytyä pysäyttäjää. Sen sijaan Pelicans on hiljalleen nousemassa kilvoitteluun pudotuspelipaikoista vaikean alkukauden jälkeen. Kouvolan illassa kohtaavat kotijoukkueen tuottelias kiekollinen pelaaminen sekä vierasjoukkueen kohentunut puolustuspelaaminen.

Tämän kauden kenties suurin yllättäjä on ollut KooKoo, joka on pelannut läpi syksyn ja alkutalven korkealla tasolla. Viime aikoina joukkueen jyräyksen alle on joukkueita niin sarjan kärkisijoilta kuin pohjaltakin. KooKoon laadukas pelaaminen näkyy korkeana sijoituksena runkosarjassa, mutta kouvolan ylpeys esiintyy edukseen myös edistyneissä tilastoissa: KooKoo johtaa sarjaa cor%-c-tilastossa, joka korreloi maalipaikkojen määrän ja kiekollisen pelin laadun kanssa.

Nihkeän syyskauden ja valmentajanvaihdoksen jälkeen Pelicans on hiljalleen löytänyt uuden vireen. Viimeiseen viiteen otteluun lahtelaiset ovat voittaneet kolme ottelua ja hävinneet vieraissa Kärppiä ja JYPiä vastaan. Mainion vireen myötä joukkue on noussut haastamaan KalPan ja SaiPan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Alkuvuoden otteluissa on huomionarvoista se, että Pelicans on löytänyt uutta pontta puolustuspelaamiseensa. Tiivistynyt pelaaminen on tarjonnut lahtelaisille mahdollisuuden kamppailla voitoista myös silloin, kun oma hyökkäyspelaaminen ei ole ollut yhtä ilotulitusta.

Piristynyt pelikaanilauma saa illan ottelussa kovan haasteen joutuessaan vastaamaan KooKoon raikkaaseen ja laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen. KooKoo puolestaan lähtee otteluun pitkän voitokkaan kauden kyllästämänä, mikä ilmenee jälleen raikkaana pelaamisena.

Liigan jumbojoukkue haastaa sarjakärken Turussa

Turussa kohtaavat katastrofimaista kautta pelaava TPS sekä jälleen kerran erinomaista kautta tahkoava Kärpät. Kotijoukkue pääsi keskiviikkona voiton makuun Lappeenrannassa, mutta sekään suoritus ei riitä itsessään Kärppiä vastaan. Ottelussa nähdään, mikä on tällä hetkellä Liigan kärjen ja hännänhuipun välinen pelillinen ero.

TPS sai Lappeenrannasta keskiviikkona hartaasti kaipaamansa kolmen pisteen voiton, jota höysti Rasmus Tirrosen torjuma nollapeli. Voitto oli turkulaisille toinen viiteen viime otteluun, mutta yleisesti ottaen TPS:n otteet eivät ole herättäneet aihetta juhliin mollivoittoisesti sujuneen kauden painaessa yksilöiden hartioita lysyyn. Myös joukkuepelaaminen on ollut alavireistä, eikä onnistumisia ole juurikaan tullut puolustuksessa saati hyökkäyksessä.

Kotijoukkue saa illan ottelussa kenties kovimman mahdollisen haasteen, kun vieraspäätyyn ryhmittyy Kärpät, joka saapuu Turkuun kolmen kotivoiton siivittämänä. Liigan kestomenestyjä Kärpät on esiintynyt tälläkin kaudella vakuuttavasti, minkä seurauksena joukkue on paistatellut niin runkosarjan kuin kuntopuntarinkin kärkisijoilla. Tähtipelaajien kyllästämä joukkue on loistanut myös erikoistilannepelaamisessa, joten kotijoukkueella tullee olemaan kädet täynnä vierasjoukkueen pyörityksessä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

02.12
KalPa - TPS
3 - 4
26.11
TPS - Lukko
1 - 3

Kärpät

Tällä kaudella

harjoitusottelut

16.08.
Kärpät - TPS
4 - 0

runkosarja