HIFK:n puolustus takasi voiton – Kousa ratkaisi jatkoajalla

LIIGA / Raportti
HIFK:n ylivoima pyöri välillä mallikkaasti.
Kuva © Antti Tyni
Kuopiossa väännettiin pitkän kaavan kautta. Jatkoaikasankariksi nousi Mikko Kousa, joka onnistui jatkoajan ylivoimahyökkäyksestä.
Lähtökohdat 

Mollivoittoisesti sujuneen viime viikon jälkeen KalPan lähtökohdat peliin olivat iso kysymysmerkki. Edellisessä pelissään KalPa hallitsi Tapparaa vastaan kaksi ja puoli erää, mutta romahti totaalisesti viimeisellä kympillä.

Perjantain kamppailu oli KalPan viikon ainoa ja viimeinen ennen maaottelutaukoa, joten ainakaan valmistautumisesta peliesitykset eivät jääneet kiinni.

Maalivahtipelaaminen 

Kauden viidennentoista ottelun pelannut Eero Kilpeläinen pelasi mainion peruspelin. Huippupäivänä kenties joku maali olisi voinut olla otettavissa, mutta maalivahtipeliin KalPa ei missään nimessä kaatunut.

Puolustuspelaaminen 

KalPan karvauspelaamisessa on paikoin havaittavissa yli-innokkuutta, joskaan ihan alkukauden höntyilyyn joukkue harvoin enää sortuu. Tästä huolimatta KalPan peliä leimasi tietty hätäisyys, jossa välimatkat aavistuksen venyvät niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelaamisessa KalPa ei päässyt parhaalle tasolleen, eivätkä ajoitukset olleet kunnossa. HIFK:n trappia vastaan KalPa oli lopulta aika aseeton. Vieraat hidastivat KalPan pelin viimeistään keskialueelle, eikä KalPan vauhti päässyt oikeuksiinsa.

Myös päävalmentaja Miettisen peräänkuuluttama viimeisen kolmanneksen peli oli jälleen heikkoa. HIFK tukki keskustan, eikä kotijoukkue päässyt missään vaiheessa kunnon tekopaikoille. Sekavuutta lisäsi avauserän loukkaantumiset, kun sekä Kim Nousiainen että Leevi Aaltonen jättivät kaukalon.

Erikoistilanteet 

KalPan yksi suurista murheenkryyneistä on ollut ylivoimapeli. Alku ei nytkään luvannut hyvää, kun KalPa tuhlasi Teemu Tallbergin ulosajon jälkeisen viiden minuutin ylivoiman, josta yli minuutti oli vielä kahden miehen ylivoimaa.

Tuskainen ylivoima sai kuitenkin ainakin tuloksen näkökulmasta positiivissävytteisen lopun, sillä Lasse Lappalaisen tasoitusmaali päätöserässä tuli ylivoimalla. Yksinkertainen viivaveto painui vahvan maskin ansiosta Engrenin selän taakse.

KalPa pääsi puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua juhlimaan jo ylivoimalla tehtyä voittomaalia, mutta tuomaristo hylkäsi osuman pitkän videotarkastuksen jälkeen. Syyksi ilmoitettiin maalivahdin häirintä.

Lähtökohdat 

HIFK:n heikosti alkanut kausi on kääntynyt viime aikoina reilusti positiivisen puolelle. Stadilaiset ovat voittaneet seitsemästä edellisestä ottelustaan kuusi. Vahvalla vireellään helsinkiläiset ovat nousseet jo suoran pudotuspelipaikan kynnykselle.

IFK:n viikko alkoi keskiviikon kotiottelulla KooKoota vastaan, josta irtosi kolmannen erän kahdella maalilla niukka 3-2-voitto. Joukkueen vahvasti kokoonpanosta useampi hyökkääjä oli loukkaantumisten vuoksi pois ja se tarjosi mm. Rasmus Heljangolle ja Janne Hämäläiselle pelipaikan illan otteluun.

Maalivahtipelaaminen 

Kauden viidennen ottelunsa pelannut Atte Engren selvisi iltapuhteestaan kunnialla. Tommi Jokisen pomppumaalille Engren ei voinut mitään, mutta otti tukun varmoja torjuntoja. Kovin suurta tulitusta kotijoukkue ei pystynyt Engrenin maalille järjestämään.

Engren pääsi ottelussa myös tehoille, kun raumalainen kirjautti Lundellin avausmaaliin syöttöpisteen.

Puolustuspelaaminen 

Heti avauserästä alkaen huomasi, että HIFK ei tullut Kuopioon tyylipisteiden perässä. Punapaidat heittivät runsaasti purkukiekkoja, joista seurasi paljon pitkiä kiekkoja. Taktiikka oli sinällään viisas, sillä se rikkoi kotijoukkueen rytmin ja tuntui, että KalPa ei päässyt pelistä kiinni missään vaiheessa.

HIFK tukki omalla alueellaan pelin keskustaa erinomaisesti ja KalPan huippuvaaralliset paikat olivat koko pelin ajan kortilla. Loppua kohti HIFK pelasi entistä enemmän keskialueen trappia, joka tylsytti KalPan pelinrakentelun täysin.

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK:n hyökkäyspelistä näkyi lukuisat hyökkääjien poissaolot, sillä oikeastaan vain Otto Paajasen johtama ykkösketju pystyi järjestämään säännöllisesti tilanteita. Ketju olikin suvereenisti ottelun paras yhdistelmä ja etenkin Teemu Turusen otteita on ilo seurata.

Anton Lundellin johtama kakkosketju loi myös jonkin verran tilanteita KalPa-päätyyn, mutta kolmos- ja nelosketjujen peliesitykset olivat lähinnä kunniakasta selviytymistä.

Erikoistilanteet 

HIFK onnistui heti ensimmäisestä ylivoimastaan, joskin maali oli lähinnä Anton Lundellin hieno yksilösuoritus. HIFK hyödynsi myös toisen erän ensimmäisen ylivoimansa. Tällä kertaa kiekko pyöri pitkän ajan KalPa-alueella ja lopulta Teemu Engberg nosti kiekon verkkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo