Liiga-kierros: Täyden kierroksen helmi pelataan Kouvolassa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Liigaa pelataan lauantaina seitsemällä paikkakunnalla. Tapparan ja KooKoon välinen ottelu on yksi kierroksen helmistä. Lisäksi HPK:n ja HIFK:n välisessä mittelössä taistellaan paikasta kuuden parhaan joukossa.

Hyvät isännät vastaan hyvät vieraat

Hämeenlinnassa HPK ja HIFK taistelevat sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon. Voitolla HPK nousisi helsinkiläisten kanssa tasapisteisiin, HIFK puolestaan kaipaa kipeästi pisteitä pysyäkseen mukana taistelussa paikasta neljän parhaan joukkoon.

Taistelupari kohtaa neljättä kertaa tällä kaudella. Aiemmista otteluista HIFK on voittanut kaksi ja HPK yhden, toinen HIFK:n voitoista tuli vasta jatkoajalla. 

HPK on äitynyt vahvaan kotivireeseen. Viimeisen kahden kuukauden aikana hämeenlinnalaiset ovat hävinneet kotikentällään vain yhden kahdeksasta ottelustaan. HIFK puolestaan on kompuroinut kotonaan, mutta vieraissa tahti on ollut parempaa. Koko kauden mitalla helsinkiläiset ovat Tapparan jälkeen paras vierasjoukkue.

Riveihinsä kauden aikana esimerkiksi Michael Keräsen ja viimeisimpänä Ville Leskisen hankkineen HIFK:n viimeistely on ollut viime otteluissa tukkoista. Tilannetta ei helpota takalinjoilla kiekollisessa pelissä suurta vastuuta kantaneen Mikko Kousan loukkaantuminen. 

HPK:n tulosvastuu on jakautunut leveämmälle. Alkukaudesta tehojaan etsinyt Niclas Lucenius on kolmen ottelun pisteputkessa, kärkiketjuissa Cody Kunyk on kaikessa hiljaisuudessa kivunnut pistepörssissä kärkitaistoon ja takalinjoilla Elmeri Eronen on noussut lisääntyneen ylivoima-ajan myötä puolustajien maalipörssin kärkipaikoille. 

Pelicans testaa orastavaa nousukuntoa JYPin vieraana

Pelicans katkaisi pitkän tappioputkensa ja on voittanut neljästä edellisestä pelistään kolme. Kotonaan Liigan parhaisiin joukkueisiin lukeutuva JYP on kuitenkin iso testi lahtelaisten nykyvireelle.

Pelicansin pitkän ja synkän tunnelin päähän ilmestyi joulun jälkeen valonpilkahdus, kun lahtelaiset kaatoivat neljän ottelun jaksolla HIFK:n kahdesti ja perjantaina jalkoihin jäi Ässät. Ainoa tappio tuli Kärpille vieraskentällä. 

Pelicansin pelissä on edelleen ongelmia, kuten Jatkoajan analyysistä käy ilmi, mutta paremmat tulokset ovat omiaan nostamaan itseluottamusta ja sitä kautta myös pelillinen rentous saattaa löytyä. Sarjataulukossa Pelicans on kahdentenatoista, viisi pistettä viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavaa kymmenettä sijaa perässä.

JYPin viiden ottelun voittoputki päättyi edellisessä ottelussa HPK:n vieraana. Kotonaan JYP on ollut tällä kaudella vakuuttava. Kuudentoista pelatun ottelun jälkeen jyväskyläläiset ovat jääneet pisteittä vain kahdesti. 

KalPan tehokaksikko vastaan Ilveksen leveämpi materiaali.

KalPan tutkapari Balazs Sebok-Kai Kantola on ollut yksi viime aikojen kuumimmista tutkapareista. Ilves on puolestaan saanut vahvistuksia sairastuvalta sekä Pohjois-Amerikasta.

Kummallakin joukkueella on pelaajia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. KalPalta puuttuu takalinjoilta Kim Nousiainen ja Ilvekseltä peräti kolme runkopelaajaa. Matias Maccelli ja Lassi Thomson ovat Nuorten Leijonien kantavia pelaajia ja pettymykseen kisansa päättäneiden Tshekkien maalilla urakoi Lukas Dostal. 

Poissaolijoista huolimatta kummankin joukkueen riveistä löytyy kuumia pelaajia. KalPaa on kantanut tehokaksikko Kai Kantola - Balazs Sebok. Kantola on taituroinut viimeisessä 15 ottelussa 12 maalia Sebok on puolestaan taituroinut vastaavalla jaksolla 19 tehopistettä. 

Ilves sai puolestaan vahvistuksia sairastuvalta ja Pohjois-Amerikasta. Arttu Ruotsalainen palasi reilun kuukauden sairauslomalta kokoonpanoon edellisessä ottelussa TPS:ää vastaan ja Ville Meskanen palasi AHL:stä Ilveksen riveihin. 

Kaksikon takana Robert Leino on pelannut takuuvarmaa peliä ja TPS:ää vastaan Joona Ikonen ilotteli iskemällä kypärätempun. 

KooKoo lähtee ennakkosuosikkina Tapparaa vastaan

Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa KooKoo on toisena, ailahtelevasti varsinkin puolustussuuntaan pelannut pelannut Tappara vasta kahdeksantena.

KooKoo lähtee yllättäen ennakkosuosikkina otteluun Tapparaa vastaan. Kouvolalaiset ovat kuuden ottelun pisteputkessa, jonka aikana ainoat pistemenetykset ovat tulleet jatkoaikatappiossa Ilvekselle. 

Tappara on pelannut ailahtelevasti. Hyökkäyspäässä joukkue on ollut tehokas heilutettuaan vastustajien verkkoa viidessä viime pelissä peräti 24 kertaa ja jokaisessa kirvesrinnat ovat iskeneet vähintään kolme maalia. Silti joukkue on voittanut varsinaisella peliajalla vain kaksi ottelua. 

KooKoon hyökkäyspeli pyörii vahvasti ykkösketjun sekä kahden huippupuolustajan ympärillä. Takalinjojen tehokaksikko Libor Sulak ja Matthew Caito on Liigan tulivoimaisin kaksikko, joista vähintään toinen on kentällä valtaosan otteluista. 

Mikäli Tappara mielii täyttä pistepottia, on joukkueen tiivistettävä oman alueen pelaamistaan sekä alivoimapeliä. Viimeisen kymmenen ottelun jaksolla Tapparan alivoima on toiminut vain vaatimattomalla 75 prosentin tehokkuudella. 

Kärpät isännöi kuntopuntarin pohjille valahtanutta SaiPaa

Kymmenestä edellisestä ottelustaan vain kaksi voittanut SaiPa tuskin kasvattaa voittosaldoaan lauantainakaan, kun vastassa on Kärpät kotikentällään.

Kärppien peli ei ole ollut kauden parhaiden hetkien kaltaista ilotulitusta, sillä joukkue on kuukauden sisään hävinnyt HIFK:lle, Sportille ja JYPille. 

Oululaisten ongelma on tehojen epätasainen jakautuminen ja joukkue kaipaisi alemmilta ketjuiltaan enemmän tehoja. 

SaiPa on puolestaan valahtanut kuntopuntarin pohjille. Kymmenestä edellisestä ottelustaan Sputnikit ovat voittaneet vain kaksi. 

SaiPa joutuu otteluun todennäköisesti ilman kultakypäräänsä, sillä Tomas Zaborsky taklasi perjantain ottelussa Roope Talajaa ulosajon arvoisesti. Vaikka pelirangaistus tuomittiin ryntäyksestä, ensisijainen taklauksen kohde oli pää, joten Zaborskylle on odotettavissa pidempää kakkua lusittavaksi. Ennestään kapealla materiaalilla operoivalle SaiPalle kultakypärän poissaolo jättää entistä suuremman loven.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Kärpät

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Ailahteleva Lukko matkaa Turkuun maalintekoharjoitus mielessään

Lukko on pelannut läpi kauden ailahtelevasti. TPS on puolestaan juuttunut sarjataulukon hännille.

Nimivahva Lukko ei ole esiintynyt viime aikoina materiaalinsa edellyttämällä tasolla. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa raumalaiset ovat vasta kymmenentenä ja viidestä edellisestä pelistä listalla on vain yksi varsinaisen peliajan voitto. 

Sarjataulukon jumbosijalla myös lauantain kierroksen jälkeen oleva TPS hävisi ensimmäisen ottelunsa Spengler Cupin jälkeen perjantaina, kun Ilves kaatoi turkulaiset kotikentällään.

TPS:n suurin ongelma on läpi kauden ollut vuotava puolustus- ja maalivahtipeli. Lukolla onkin lauantaina mahdollisuus availla tukkoisia maalihanojaan turkulaisten kustannuksella.

Viimeistelyn vaikeus kummankin murheena

Ässien ja Jukurien välisessä koitoksessa tuskin nähdään maalijuhlaa. Kummallakin joukkueella tehot ovat olleet kateissa lähes koko kauden.

Koko kauden mitalla Ässät on tehnyt vähiten osumia, keskimäärin alle kaksi ottelua kohden. Pistepörssissä porilaisten paras pistemies löytyy pörssin sijalta 62. Tylor Spink on kerännyt 35 ottelussa 19 tehopistettä, vastaavaan saldoon on pystynyt Peter Tiivola. 

Jukurien tilanne ei ole koko kauden osalta yhtä huono, mutta tehtyjen maalien listalla mikkeliläiset ovat vasta yhdentenätoista. Toisaalta viimeisen kymmenen ottelun jaksolla Jukurit on onnistunut ohittamaan vastustajan maalivahdin vain 18 kertaa, luku on Liigan pienin.

Myös paras pistemies on sijoittunut Ässien kultakypärää paremmin, kun Vadim Pereskokov on tehtaillut 24 tehopistettä. 

Sarjataulukossa etu on Ässillä, joka on edelleen kymmenen parhaan joukossa. Jukureilla sen sijaan pudotuspeleihin on matkaa jo yhdeksän pistettä, joten mikkeliläisillä on viimeiset hetket aloittaa kiri kohti kymmenettä sijaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0