Liiga-kierros: Lahdessa ja Raumalla jaossa isoja pisteitä, onko HIFK toipunut jo lauantaisesta?

LIIGA / Kierrosennakko
HIFK:n Sebastian Dyk (54) Liigan runkosarjaottelussa HIFK - KalPa, Helsingin jäähallissa, 1. helmikuuta 2020.
Tänään on pelipäivä. Illan kuuden ottelun kierroksella taistellaan pudotuspelipaikoista, kotiedusta ja saatetaan nähdä uusi nimi pistepörssin kärjessä.

Seuraa Heitä

Santeri Lukka #3 |

Puolustaja

HPK−HIFK-ottelusta kannattaa ottaa seurantaan kesken kauden Hämeenlinnaan siirtynyt puolustaja Santeri Lukka. Jo kokeneelle Lukalle on tarjolla iso rooli, kun Kerhon kaksi runkopuolustajaa matkaa maajoukkueen mukana Ruotsin EHT-turnaukseen.

Valtteri Viljanen #8 | Sport

Puolustaja

Ilves−Sport-ottelussa seurattava pelaaja on Vaasassa läpimurtokautta pelaava puolustaja Valtteri Viljanen. Puolustaja on kerännyt pelaamissaan 44 ottelussa peräti 26 pistettä. Lukema oikeuttaa puolustajien pistepörssissä sijaan kahdeksan. Selän taakse jäävät esimerkiksi Rauman Lukon ja Helsingin HIFK:n ykköspyssyt Robin Press ja Mikko Kousa.

Tomáš Záborský #67 | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Jukurit−SaiPa-ottelusta on hyvä seurata SaiPan Tomáš Záborskýa. Maalitykki ja ratkaisija on heiluttanut verkkoja viimeksi 28.12.2019. Eiköhän putki katkea tänään.

Jesse Mankinen #15 |

Laitahyökkääjä

Otetaan Pelicansin ottelusta seurantaan yksi koko liigakauden ikävimmistä alisuoriutujista. Jesse Mankinen sai perjantaisessa KalPa-ottelussa vihdoin onnistumisen ja ratkaisi lahtelaisille tärkeät kaksi pistettä. Varakapteeni Mankinen ei ole saanut itsestään parasta irti pelikaanipaidassa. 36 ottelussa SaiPa kasvatti on viimeistellyt vain viisi maalia ja teholukema näyttää 12 astetta pakkasta.

Helsinkiläiset vierailulla Rinkelinmäellä

Runkosarjan seitsemäs HPK ja kuudes HIFK kohtaavat keskiviikkoiltana Hämeenlinnassa. Joukkueiden ero on runkosarjan pistetaulukossa vain neljä pistettä. HPK:n ja HIFK:n kaksi aiempaa tämän kauden keskinäistä ottelua ovat olleet hyvin tasaisia. Kolme viimeisintä ottelua ovat päättyneet maalin erolla.

Kotijoukkue HPK on tehnyt neljässä edellisessä ottelussaan vain neljä maalia. Ennen kahta viime viikonlopun Kärpät-ottelua HPK kärsi 0−2-tappiot Lukolle ja KooKoolle. Perjantain Kärpät-ottelu ei luvannut hyvää, kun puolustava Suomen mestari kärsi kotonaan harmillisen 2−6-tappion. Seuraavan päivän revanssissa Kerho hoiti kuitenkin Filip Krivosikin ja Santeri Lukan maaleilla tärkeät kolme pistettä Hämeenlinnaan. HPK on viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa sijalla 10.

Vierailija HIFK kärsi lauantaina KalPalle shokeeraavan kotitappion yli 8000-päisen kotiyleisönsä edessä. Kotijoukkue johti vielä kymmenen minuuttia ennen ottelua 3−1, mutta kuopiolaiset iskivät viimeisellä kuudella minuutilla peräti kolme kertaa kiekon maalivahti Frans Tuohimaan selän taakse. Vastaavan ilmiön kokeminen Nordenskiöldinkadun täpötäydessä hallissa on harvinaista. Ennen lauantaista otteluaan HIFK:n voittoputki oli neljän ottelun mittainen. Helsinkiläiset majailevat viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa sijalla viisi.

Joukkueista peräti kuusi pelaajaa sai kutsun Ruotsin EHT-turnaukseen. Vierailija HIFK:sta maalivahti Frans Tuohimaa sekä hyökkääjät Otto Paajanen ja Jere Sallinen. Kotijoukkue HPK:sta maaotteluita pääsevät pelaamaan puolustajat Elmeri Eronen ja Petteri Nikkilä sekä maajoukkuedebytantti hyökkääjä Jere Innala.

Maajoukkuekutsun saaneiden pelaajien pelaaminen illan ottelussa selviää puolen päivän jälkeen, kun kokoonpanot julkaistaan.

HPK:lta on maajoukkuemiesten lisäksi mahdollisesti sivussa loukkaantuneena ollut Miro Karjalainen.

Ilveksellä kotka suussa

Keskiviikon ottelu on joukkueiden runkosarjan kuudes kohtaaminen. Ilves on voittanut kaikki edelliset ottelut maalierolla 21−9. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran viime lauantaina Vaasassa. Ilveksen 6−3-voittoon päättyneessä ottelussa joukkueen pääarkkitehtina toimi kaksi maalia viimeistellyt Panu Mieho.

Hakametsän kotijoukkue Ilves on tarttunut vahvasti mukaan kamppailemaan runkosarjan kotiedusta. Runkosarjan kolmannen ja viidennen erottaa kuitenkin vain yksi piste eikä toisena oleva Tapparakaan ole tupsukorvista kuin neljän pisteen päässä. Ilves on viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa sijalla kuusi.

Vierailija Sport sai maanantaina ikäviä uutisia. Koko Liigan parhaimpiin hyökkääjiin lukeutuva Chris DeSousa ei jatka seurassa, vaan siirtyy SHL:n Röglen joukkueeseen. Missisaugan kanadalaishyökkääjä oli alkuvuoden kuumimpia hyökkääjiä ja viimeisteli vuoden kymmeneen peliin tehot 9+5. Vaasalaisten pudotuspeliunelma jää todennäköisesti tältä kaudelta saavuttamatta. Neljästä edellisestä ottelusta tuloksena on neljä suoraa tappiota maalierolla 17−6. Sport on viiden ottelun kuntopuntarissa viimeistä edellisenä, sijalla 14.

Ruotsin EHT-turnaukseen valittiin kotijoukkue Ilveksestä puolustaja Jarkko Parikka sekä hyökkääjät Arttu Ruotsalainen ja Matias Maccelli.

SaiPan pudotuspelijuna karkaamassa

Joukkueet kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa 2020-luvulla. Ennen joulua Mikkelissä Jukurit kaatoi SaiPan 3−1. Toisessa kohtaamisessa syyskuisessa Lappeenrannassa kotijoukkue SaiPa oli vahvempi Tomi Iso-Mustajärven jatkoaikamaalilla lukemin 3−2. Molemmilla joukkueilla on viime peleissä ollut ongelmia maalinteon kanssa.

Pudotuspeliviiva alkaa olla karannut kotijoukkue Jukureilta. Joukkue taisteli vielä muutama kierros sitten upeasti kotiotteluissa Ilvestä, Sportia ja Tapparaa vastaan. Näistä otteluista joukkue nappasi peräti kuusi pistettä. Valitettavasti tästä seurasi kolme tappiollista nollan pisteen ottelua HIFK:lle, Ässille ja KooKoolle. Joukkue viimeisteli näissä kolmessa ottelussa vain kaksi maalia. Jukurit on viiden ottelun kuntopuntarissa sijalla 12.

Vierasjoukkue SaiPalla on vielä potentiaalinen mahdollisuus pudotuspeleihin, mutta suunnan on käännyttävä. Viiden viimeisen ottelun saldo on kirkkaan punainen nolla. Yksi syy tuloksien taakse on varmasti puolustuspäässä olevat loukkaantumishuolet. Mario Grman palasi onneksi kokoonpanoon viikonlopun Ässät-ottelussa ja Erik Aution paluu kaukaloihin saattaa tapahtua jo tällä viikolla, mutta Jere Sneck on poissa vielä muutaman viikon verran. Päävalmentaja Tero Lehterä odottaa varmasti kolmea pistettä illalta ja onnistumisia eritoten uusilta hankinnoilta Emil Forslundilta ja Justin Shuggilta. SaiPa on viiden ottelun kuntopuntarissa viimeisenä, sijalla 15.

Tilastot

Onko Haukeland jälleen turkulaisten kiusana?

Illan ottelu on joukkueiden neljäs keskinäinen ottelu tällä kaudella. TPS kaatoi syksyllä KooKoon vieraissa lukemin 7−2. Seuraavat kaksi ottelua KooKoo hoiti Turussa maalierolla 8−4.

Vierailija TPS:n piristynyt jakso sai hieman kolhuja, kun joukkue kärsi viime viikonloppuna kaksi tappiota Rauman Lukolle. Kaikesta huolimatta joukkueen pelillinen suunta on saatu käännettyä, josta suuri kunnia menee päävalmentaja Marko Virtaselle. TPS on tällä hetkellä sellainen joukkue, joka kykenee haastamaan kenet tahansa. TPS on viiden ottelun kuntopuntarissa sijalla kahdeksan.

Turkulaisten haave pudotuspeleistä elää. Vaatimustaso on asetettu kuitenkin korkealle, sillä Kouvolan KooKoon edellinen suora kolmen pisteen kotitappio on 2.11.2019 JYPiä vastaan. Viime kaudella Turussa pelannut Henrik Haukeland ei ole päästänyt edellisessä kahdessa kotiottelussa maaliakaan.

Kotijoukkue KooKoo on yllättänyt liigakaudella kaikki. Kouvolalaiset taistelevat tällä hetkellä jopa runkosarjan kärkisijoista. Joukkueessa yhdistyy erinomainen valmennustyö, pelaajahankintatyö, kokemus ja nuoruus. KooKoo on viiden ottelun kuntopuntarin kärjessä. Erityishuomiona suorastaan hävytön 38,89 prosentin ylivoimatehokkuus. Turkulaisten tulee tänään välttää jäähypenkkiä, jos pisteitä halutaan tuoda helmikuisena iltana kotiin Turkuun.

Otetaan ottelusta seurantaan kaksi puolustajaa: viime kaudella EBEL-liigaa pelannut Matthew Caito ja HockeyAllsvenskania Karlskogassa pelannut Henrik Larsson. Caiton vastuu kasvaa entisestään kun Libor Šulák ja Oskari Manninen saivat kutsut Ruotsin EHT-turnaukseen. Caito on raivannut tiensä puolustajien pistepörssissä jo Valtteri Kemiläisen kylkeen, mutta vain pisteen päässä yhdysvaltalaisesta on TPS:n Larsson.

Turusta kutsun Ruotsin EHT-turnaukseen sai maalitykki Lauri Pajuniemi.

Jäisiä jyväskyläläisiä Raumalla

Joukkueet kohtaavat toisensa tällä kaudella neljättä kertaa. Edellinen ottelu tammikuun alussa päättyi Jyväskylässä Lukon 3−1-voittoon. Sitä ennen JYP otti 5−2- ja Lukko 3−1-kotivoiton.

Vierailija JYP pelaa hämmästyttävän tahmeaa jaksoa. Joukkueen materiaali on yksi koko Liigan parhaista, mutta edelliseen kymmeneen otteluun se on kyennyt ottamaan vain yhden kolmen pisteen voiton. Tavoitteet runkosarjan kärkipaikoista ovat muuttuneet kamppailuun suorasta pudotuspelipaikasta. Joukkue vahvistui maanantaina nuorella Alex Lintuniemellä, joka kirjoitti seuran kanssa monivuotisen sopimuksen.

Kauden komeetta Julius Nättinen pelaa myös tehopisteiden valossa jäistä jaksoa. Hän on onnistunut maalinteossa viimeksi miltei kuukausi sitten 11.1.2020 pelatussa ottelussa SaiPaa vastaan. Nättinen johtaa edelleen Liigan pistepörssiä. Ero on kaventunut jo niin paljon, että samassa pistemäärässä on myös Ilveksen Eemeli Suomi. Muutaman pisteen päästä Nättisestä lähestyvät myös takaa-ajavat Kristian Kuusela, Justin Danforth ja Juho Lammikko.

Jyväskyläläiset ovat viiden ottelun kuntopuntarissa sijalla 13. Ylivoimatehokkuus näissä otteluissa on pyöreä nolla. Edellinen onnistuminen ylivoimalla nähtiin 11.1.2020 pelatussa ottelussa SaiPaa vastaan.

Kotijoukkue Lukko sen sijaan pelaa vakuuttavaa jaksoa. 13 edellisestä ottelusta se on hävinnyt ainoastaan kerran − jatkoajalla Tampereen Ilvekselle. Edellinen kotitappio tuli 26.12.2019 Tampereen Tapparaa vastaan. Lukko on viiden ottelun kuntopuntarissa toisena. Oskari Setänen ja Lassi Lehtinen ovat pelanneet erinomaisesti. Joukkueen seitsemän päästettyä maalia oikeuttavat tilaston kärkipaikalle. 

Otetaan ottelusta seurantaan hienoiseen pimentoon jääneet avainhyökkääjät Jonne Tammela ja maajoukkueenportteja viime kaudella kolkutellut Antti Kalapudas.

Kotijoukkue Lukosta puolustaja Lukáš Klok sai kutsun Ruotsin EHT-turnaukseen. Jyväskylästä kutsun saivat puolustaja Julius Honka ja Julius Nättinen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

JYP

01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Tällä kaudella

harjoitusottelut

05.09.
Lukko - JYP
5 - 6 JA

runkosarja

Satasen panos Lahdessa

Kotijoukkue Lahden Pelicans kaipaa kipeästi lisäpisteitä, pudotuspeliviivaan on matkaa yli kymmenen pistettä. Vierailija Oulun Kärpät on pisteen päässä 100 pisteen rajasta.

Kärpät lähtee tänään hakemaan yhdeksättä perättäistä voittoaan Pelicansista. Lahtelaisten edellinen voitto oululaisista on tullut 15.12.2017.

Oululaiset pelasivat lauantaina kotonaan Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan, jonka vierailijat veivät neljän ensimmäisen peliminuutin maalien turvin 2−1. Kärpät on viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa sijalla neljä. Erityishuomiona mainittakoon joukkueen alivoiman erikoisosasto: Kärpät ei ole päästänyt ainuttakaan ylivoimamaalia näissä viidessä ottelussa. 

Pelicans saalisti tärkeät kaksi pistettä viime perjantaina nousuvireistä KalPaa vastaan. Lahtelaisten pudotuspeliunelma on edelleen mahdollinen, mutta pudotuspelien saavuttaminen edellyttää joukkueelta paljon töitä. Viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa lahtelaiset löytää sijalta 11. Joukkueen päästettyjen maalien määrä on murheellinen 22.

Vierailija Kärpiltä maajoukkuekutsun saivat Julius Junttila ja Jakub Krejčík. Tähtipuolustaja Shaun Heshka selvisi viime perjantain loukkaantumisesta säikähdyksellä. Hän pelannee jo tällä viikolla, mahdollisesti jo keskiviikkona Lahdessa.