Kärpät pani ykkösvitjansa johdolla HPK:n halki, poikki ja pinoon − hallitsevalle mestarille tylysti nokkaan kotijäällä

LIIGA / Raportti
Kärppien tähtikaksikko Juho Lammikko−Jesse Puljujärvi tehoili HPK:n kustannuksella.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Hämeenlinnan Pohjantähti Areenalla nähtiin viime kevään finaalisarjan toisinto, kun HPK ja Kärpät luistelivat vastakkain. Oranssipaitainen kotijoukkue oli ottelussa täysi vastaantulija, kun tehokas Kärpät latoi taululle rumat lukemat.
Lähtökohdat 

HPK oli ollut marraskuun jälkeen yksi Liigan parhaista kotijoukkueista. Kerho oli saanut pisteitä yhdeksästä edellisestä kotipelistään ja voittanutkin niistä kahdeksan. Edellisessä kahdessa ottelussaan hämeenlinnalaiset olivat kuitenkin kokeneet kaksi tappiota, joista kummassakin Kerho jäi kokonaan maaleitta.

Hämeenlinnalaiset saivat illan kokoonpanon tärkeän palaajan, kun maajoukkueeseenkin valittu puolustaja Petteri Nikkilä palasi sairastuvalta. Hyökkäysketjut olivat hieman eläneet viime viikosta, kun sentteriosastolta Henri Kanninen tippui kokoonpanosta pois.

Maalivahtipelaaminen 

HPK laittoi maalilleen tutusti ykkösveskarinsa Joona Voutilaisen. Voutilaiselle illan ottelu oli jo kauden 39:s. Kauden mittaan erittäin varmaotteisesti esiintynyt Voutilainen vaikutti Kärppiä vastaan erittäin epävarmalta jo ensimmäisesta aloituksesta lähtien.

Vaikka puolustukselta ei riittävästi tukea Voutilaiselle tullutkaan, oli silti espoolaislähtöisen 23-vuotiaan veräjänvartijan ilta kehno. Kolmanteen erään kehiin hyppäsi Voutilaisen sijaan Rasmus Reijola. Reijola piti kolmannen erän maalinsa puhtaana.

Puolustuspelaaminen 

HPK:n puolustuksen kannalta avauserä oli murheellinen, sillä Kärpät iski kolme maalia. Heikosta avauserästä ei Kerho-pakisto kuitenkaan vaikuttanut oppineen, vaan Kärpät sai monesti aivan rauhassa purjehtia hämeenlinnalaisten alueelle ilman sen kummempia estelyitä.

Malliesimerkki HPK:n lepsusta puolustuspelistä oli Kärppien neljäs osuma ajassa 21.20, kun Kärppien hyökkääjä Radek Koblizek pääsi pujottelemaan oranssipaitojen trapin läpi kuin Levin rinteissä konsanaan ja laukoi lopulta kiekon ohi Joona Voutilaisen.

Hyökkäyspelaaminen 

Hämeenlinnalaisjoukkueen hyökkäys oli ailahtelevaa. Ajoittain kotijoukkue sai pitkiä painostuksia Kärppien puolustusalueelle, mutta toisinaan hyökkäyksestä puuttui luovuus totaalisesti ja oululaiset saivat katkottua tilanteet helpohkosti vahvan keskialueen puolustuksen ansiosta.

Erikoistilanteet 

HPK:n ylivoima oli ennen illan kamppailua Liigan keskikastia. Tänään Kerhon ylivoima ei kuitenkaan saanut oikeastaan mitään aikaiseksi, Kärppien alivoimanelikon hoitaessa vaaranpaikat pois.

Oranssinuttujen alivoimapelillä oli vaikeuksia pysyä Kärppien liikkuvan ylivoiman perässä ja Kärppien ylivoima onnistuikin rokottamaan kotijoukkuetta sen pelatessa viidellä kolmea vastaan.

Lähtökohdat 

Sarjan suvereeni kärkijoukkue Kärpät oli saanut muutamien tappio-otteluiden jälkeen viime aikoina käännettyä kurssinsa jälleen voitolliseksi. Edelliset vieraspelit olivat kuitenkin olleet Kärpille kerta toisensa jälkeen jopa yllättävänkin tiukkoja.

Oululaiset saivat kokoonpanoonsa erittäin toivotun palaajan, kun edellisen kerran marraskuun loppupuolella pelannut konkari Janne Pesonen oli Kärppien mukana. Puolustuksessa nähtiin yksi muutos, kun 17-vuotias Topi Niemelä jäi sivuun ja hänet korvattiin viidenteen Liiga-otteluunsa luistelleella Jaakko Niskalalla.

Maalivahtipelaaminen 

Torjuntavastuu oli kauden mittaan Kärpillä jakautunut suhteellisen tasaisesti kahden veskarin välillä, tänään oli kuitenkin Justus Annusen pelivuoro. Annusella ei tänään valtavasti töitä ollut, mutta hoiti leiviskänsä kelvosti.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustus on ollut raudanluja koko kauden. Ottelussa joukkueelle tapahtui kuitenkin yllättäviä lapsuksia kiekon kanssa ja Kerho sai useasti ilmaisia paikkoja kohtuullisilta sektoreilta.

Pelin mittaan puolustus kuitenkin jämäköityi ainakin suurimmaksi osaksi tutulle Kärppien tasolle ja yksilövirheet jäivät pois.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät sai otteluun räjähtävän startin, kun kokenut Mika Pyörälä löi pikkumustan Kerho-häkkiin jo ajassa 0.27. Avauserä oli petopaidoille muutenkin vakuuttava, kun joukkue sai kiekon kolmesti Joona Voutilaisen selän taa. Toisessa erässä sama meno jatkui, kun jälleen kotijoukkue HPK:n verkko heilui kolmesti. Kolmannessa erässä meno ainakin tulostaulun suhteen rauhoittui.

Oululaisten paras apu illan ottelussa oli kliinisyys ja suorastaan tappava tehokkuus maalipaikoista. Syötötkin tippuivat hyvällä prosentilla omien lapoihin ja suoraviivainen hyökkääminen toi monia vaarallisia paikkoja Kärpille. Ykkösvitja oli terävä kuin partaterä tänäänkin.

Erikoistilanteet 

Kärppien ylivoima oli ennen iltaa sarjan kymmenenneksi parasta. Ylivoima oli tutun liikkuva ja kiekko pysyi oululaisilla kuin liimattuna. Vierasjoukkue sai onnistumisen tänäänkin Juho Lammikon iskiessä kiekon Kerho-maaliin ottelun toisessa erässä.

Alivoima puolestaan oli ollut koko kaudella häikäisevää, alivoimaprosentin ollessa yli 90. Alivoima ei taipunut tänäänkään, vaan sai pidettyä Kerhon poissa parhailta maalintekosektoreilta.

Erikoista 

Kärppien tähtipuolustaja Shaun Heshka loukkaantui erikoisen tilanteen päätteeksi Kärppien maalin takana. Vakavalta näyttänyt tilanne johti alaraajavammaan kanadalaispakille ja tämä talutettiin kentältä.

Ottelun ratkaisu 

Ottelu ratkesi jo hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä Kärpät oli vain yksinkertaisesti liian suuri pala kakkua HPK:lle. Oululaisten murhaava avauserä tuntui jo tappavan peli-ilon Kerhon leiristä ja kun toinenkin erä jatkoi samaa kaavaa, ei hämeenlinnalaisista ollut enää haastamaan sarjakärkeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo