Liiga-kierros: Tampereella yritetään ryhdistäytyä, Ryan Johnstonille runkosarjadebyytti HPK:ssa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen
Keskiviikkona Liigassa mitellään kuuden ottelun kierros. Tampereella Ilves ja Ässät yrittävät toipua edellisten otteluiden rökäletappioistaan.

Seuraa Heitä

Tyler Steenbergen #21 |

Laitahyökkääjä

Kanadalainen onnistui maalinteossa heti runkosarjan avausottelussa, mutta sen jälkeen seitsemän ottelua on mennyt ilman osumaa. Lisäksi hyökkääjän peliaika on pudonnut alun yli 18 minuutista alle 15 minuuttiin. Löytyykö maalijyvä KooKoota vastaan?

Ville Ottavainen #6 | AHL

Puolustaja

Seuraava tehopiste tarkoittaa alkukaudella 1+2-tehot summanneelle puolustajalle yhden liigakauden piste-ennätystä. Viime kaudella 21 runkosarjaottelua pelannut Ottavainen on saanut lisää roolia JYPin puolustuksessa ja on vastannut huutoon.

Kasvojenpesun paikka

Kumpikin joukkue jäi tylysti nollille, kun vastustaja iski tylyt lukemat taululle edellisessä kohtaamisessa. Ilveksellä oli laiha reissu Kuopioon ja Ässät nöyrtyi Satakunnan derbyssä.

Ilves hävisi KalPalle vieraskentällä 0−5 ja Ässät otti Lukolta turpiin 0−6. Tampereella kohtaavat siis kaksi joukkuetta, joilla on ehdottoman tärkeä paikka saada positiivisia tuloksia.

Tietysti Ilveksen alkukausi on tuloksellisesti ollut muuten onnistunut, vaikka pelillinen anti ei ehkä vielä ole ollut optimitasolla. Tamperelaiset ovat onnistuneet saamaan pisteitä heikommallakin pelillä. Petri Kontiolan johtaman ykkösvitjan pelivire näyttää tupsukorvien suunnan.

Ässillä alkukausi on mennyt penkin alle, eikä Ari-Pekka Selinin ryhmä näytä osoittavan piristymisen merkkejä. Jarno Kärki on tehnyt voitavansa johdattaakseen joukkoja kentällä.

Ilveksen ja Ässien välisessä kamppailussa korostuvat maalinteon tehokkuus ja hermokontrolli. Molempien joukkueiden tuoreet kokemukset ovat omiaan pitämään pinnan kireällä ja epäonnistumiset saattavat laukaista tilanteen väärään suuntaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2
17.02
Sport - Ilves
2 - 5

Ässät

02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
27.02
Ilves - Ässät
4 - 3 JA
25.02
Ässät - TPS
1 - 4
24.02
Tappara - Ässät
5 - 4
22.02
Ässät - KalPa
4 - 3 VL

KalPa pyrkii jatkamaan voittojen tiellä

KalPa otti komean 5-0-voiton Ilveksestä edellisessä ottelussaan ja pyrkii jatkamaan hyvää virettään. HPK on hävinnyt kolme ottelua putkeen ja hakee tähän muutosta.

Kotijoukkueen alkukausi ei ole alkanut toivotulla tavalla, kun seitsemästä ottelusta vain yhdestä on tullut täysi kolmen pisteen voitto. Voitto Ilvestä vastaan toi kuitenkin uskoa tulevaan. 

Loukkaantumisistakin kärsineen KalPan onnistujia ovat alkukaudella olleet Tuomas Kiiskinen, Aapeli Räsänen ja Miikka Pitkänen. Edellisessä ottelussa Ilvestä vastaan Jaakko Rissanen pelasi ensimmäisen ottelun loukkaantumisen jälkeen ja iski heti tehot 0+2. Haastavan alkukauden jälkeen maalivahti Eero Kilpeläinenkin sai tärkeän onnistumisen pelattuaan nollapelin.

Vierasjoukkue HPK:n alkukausi on lähtenyt haastavasti liikkeelle. Joukkue ei ole saanut kuudesta ottelusta ensimmäistäkään täyttä kolmen pisteen voittoa.

Joukkue luottaa tiukkaan puolustuspelaamiseen, mikä on ollut pääsääntöisesti hyvää alkukaudella. Pisteitä tekevät puolustajat eivät kuitenkaan ole näyttäytynyt joukkueessa. HPK:n näkyvin puolustaja on tähän asti ollut Arttu Pelli. Päävalmentaja Matti Tiilikainen kertoi Hämeen Sanomille, että Ryan Johnstron pelaa keskiviikon ottelussa.

Hyökkäyskalusto on varsin laaja HPK:lla, mutta alkukauden hyökkäyspelaaminen on ollut varsin heikkoa. Michael Joly on ottanut välittömästi itselleen HPK:n kärkihyökkääjän tittelin, mutta puolustuspelaaminen hyökkääjällä loistaa poissaolollaan.

Parannettavaa löytyy kanadalaiselta hyökkääjältä Sean Collinsilta, joka pelaa työteliäästi molempiin suuntiin, mutta tehot puuttuvat. Tehoja kaivataan, myös kapteeni Markus Nenoselta ja Tommi Tikalta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

02.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JA
01.03
Lukko - KalPa
3 - 2
28.02
KalPa - TPS
9 - 1
24.02
KalPa - Sport
1 - 2 JA
22.02
Ässät - KalPa
4 - 3 VL

HPK

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
Sport - HPK
4 - 3
28.02
Lukko - HPK
3 - 0
24.02
HPK - Pelicans
1 - 3
21.02
Kärpät - HPK
1 - 0

Pystyykö Sport ottamaan ensimmäisen vierasvoiton Kärppien kustannuksella?

Sport hakee ensimmäistä pistepottiaan vieraskaukalossa ja Kärpät hamuaa toista kotivoittoaan putkeen.

Kotijoukkueen riveistä eniten tehopisteitä on iskenyt alkukaudella kokenut Mika Pyörälä, joka on Liigan pistepörssissä sijalla kaksi. Puolustajista voi nostaa esiin nuoren puolustajan Topi Niemelän kuudella tehopisteellään.

Kärppien erikoistilannepelaaminen on vahvaa. Ylivoimaprosentti Oululaisilla on sarjan parasta 36 % tehokkuudella ja alivoimaprosentti sarjan kolmanneksi parasta 95 % tehokkuudella. Jos Kärpät pystyy pitämään tämän tason keskiviikon ottelussa, on se erittäin hyvin kiinni kolmessa pisteessä.

Sportin viime viikko oli voitokas, kun joukkue sai saalistettua täydet kuusi pistettä kahdesta ottelustaan. Joukkue on voittanut kaikki ottelunsa kotonaan, mutta hävinnyt jokaisen ottelun vieraskentällä. Kotona joukkueen etu on ollut selvästi äänekäs kotiyleisö ja siitä syntyvä energia.

Vaasalaisten ruotsalaisvahvistukset Axel Holmström, Henrik Eriksson ja Emil Johansson ovat olleet juuri niin tehokkaita kuin heiltä on odotettukin. Viime kaudella Sportiin saapunut hyökkääjä Sebastian Stålberg on piristynyt alkukauden kankeuden jälkeen ja on tuonut lisää pirteyttä joukkueen kolmanteen ketjuun.

Kotkapaidoilla on on ollut ongelmia saada vieraskentällä se sama energia ja tahtotila, kuin kotikentällä. Joukkueen pelaaminen vieraissa on ajoittain näyttänyt hyvältäkin, mutta kun vastustaja saa tehtyä maalin, pelaajissa on nähtävissä lamaantumista ja passivoitumista. Jos Sport haluaa saada pisteitä myös vieraista on sen pelattava yhtä aggressiivisesti ja energisesti kuin kotonaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

02.03
Kärpät - HIFK
3 - 0
01.03
HIFK - Kärpät
3 - 1
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
Pelicans - Kärpät
2 - 3 JA

Sport

01.03
Sport - HPK
4 - 3
24.02
KalPa - Sport
1 - 2 JA
23.02
Sport - Tappara
6 - 5
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL
17.02
Sport - Ilves
2 - 5

Tällä kaudella

KooKoo hamuaa tappioputken katkaisemista sarjajohtajan kustannuksella

KooKoolla on päällä orastava tappioputki ja TPS on edennyt voitosta voittoon.

KooKoo on hävinnyt kaksi edellistä otteluaan ja TPS on puolestaan neljän ottelun voittoputkessa. Kouvolalaisilla on ollut jopa hieman epäonnea, sillä joukkue on hävinnyt paljon otteluita yhdellä maalilla.

TPS sen sijaan on onnistunut voittamaan kamppailuja tekemällä muutamia maaleja. Maalivahtipeli Andrei Karejevin johdolla on ollut hyvässä jamassa. TPS onkin päästänyt koko Liigassa vähiten maaleja. Turkulaiset ovatkin ansaitusti koko sarjataulukon piikkipaikalla.

KooKoo-leirissä voitiin huokaista helpotuksesta, kun Petteri Nikkilä sai maalihanansa komeasti auki viime viikolla. Viime kauden mestarikapteeni Heikki Liedeksestä on kuoriutunut maalitykki. Erityisesti puolustaja Nikkilän herääminen on joukkueelleen arvokas asia. Sen sijaan Teemu Rautiaiselta ja Ville Meskaselta voidaan odottaa vastuuseen nähden enemmän tehoja.

TPS:n uudet ulkomaalaispelaajat ovat saaneet suuren roolin hyökkäyksessä. Mitch Hults ja Filip Sandberg voidaan huoletta laskea onnistujiin, kun taas Jack Rodewaldin ja Tyler Steenbergenin uusi tilaisuus näyttää kykynsä on keskiviikkona KooKoota vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA
24.02
KooKoo - Kärpät
3 - 6
23.02
HIFK - KooKoo
2 - 1
21.02
Sport - KooKoo
4 - 5 VL

TPS

02.03
TPS - Tappara
0 - 4
28.02
KalPa - TPS
9 - 1
25.02
Ässät - TPS
1 - 4
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
SaiPa - TPS
0 - 6

Pelicans hakee jatkoa orastavalle voittoputkelle JYPin kustannuksella

Hyvin kautensa aloittanut Pelicans sai muutaman takaiskun loukkaantumisten suhteen. Onko nuoren JYPin paikka iskeä havoittuneeseen Pelicanssiin ja raapia vieraspisteet Jyväskylään?

Pelicans ei kenties ole vielä esittänyt laadullisesti hyvää kiekkoa, mutta lahtelaiset ovat silti kairanneet pisteitä otteluista. Puolustuspelaaminen on ollut joukkueella hyvällä tasolla, mutta parannettavaa siinäkin löytyy.

Pelicanssin hyökkääjistä on loistanut Lukáš Jašek, joka on myös Liigan pistepörssin kärjessä tehoin 3+6. Toinen joukkueen tärkeimmistä pelaajista tuloksen suhteen on Iikka Kangasniemi.

Puolustuksesta esiin nousee vime kaudella Jukureissa pelannut Mikko Kokkonen, joka edellisessä ottelussa esitti hyviä otteita ja sai myös ottelussa syöttöpisteen itselleen.

Pelicans sai edellisen ottelun jälkeen harmillisia uutisia, kun puolustaja Aleksi Laakso ja hyökkääjä Jiří Smejkal ovat molemmat loukkaantuneena. Maalivahti Emil Larmi on myös vielä sairastuvalla ja hänen tilannettaan seurataan päivä päivältä.

JYPin viime viikonloppu oli haastava, sillä kahdesta ottelusta jäi käteen nolla pistettä. Tähän otteluun jyväskyläläisten voivat pistää kaikkensa, sillä ottelu on joukkueen viikon ainoa.

Jyväskyläläisten haasteena on ollut rangaistuksien määrä. Huolimattomuus ja turhan kovaa pelaaminen ovat tuottaneet rangaistuksia. Positiivisena asiana JYPin pelaamisessa voidaan pitää alivoimaa, joka on sarjan neljänneksi parasta 90 prosentin tehokkuudellaan.

JYP on koittanut vaihdella ketjukoostumuksia, mutta se ei ole tuottanut haluttua tulosta. Nuoret hyökkääjät Samuel Valkeejärvi, Samuel Helenius ja Joakim Kemell ovat saaneet pelata samassa ketjussa, joka on myös saanut tulosta aikaan.

Puolustajista esiin on noussut nuori Ville Ottavainen. Hän on kiekollisesti erittäin taitava ja kehittynyt erityisesti puolustussuuntaan valtavasti. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

02.03
Pelicans - Lukko
3 - 1
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1
28.02
HIFK - Pelicans
6 - 1
24.02
HPK - Pelicans
1 - 3
23.02
Pelicans - Kärpät
2 - 3 JA

JYP

02.03
HPK - JYP
4 - 2
01.03
JYP - Ilves
0 - 3
24.02
JYP - Jukurit
3 - 6
23.02
TPS - JYP
3 - 2 JA
21.02
JYP - KalPa
2 - 3

Tappara palaa juhlahumun jälkeen arkeen Lappeenrannassa

Tappara on saanut juhlansa juhlittua ja nyt on jälleen aika tavallisen liigaottelun

SaiPa joutuu otteluun ilman pitkäaikaispotilasta Jimi Jalosta ja Jarno Koskirantaa, jotka ovat loukkaantuneina. Toisaalta tuoreen jatkosopimuksen sorvannut Ville Petman on esiintynyt pirteästi, joten hänen onnistumisensa voi paikata poissaolijoiden panosta.

SaiPa on pelannut Pekka Virran alaisuudessa hyvin, joskaan ei virheettömästi. Hyökkäysalueen maalineduspelaaminen ja ylivoima ovat lappeenrantalaisten isoimmat parannuskohteet, joihin keskiviikkona etsitään kehitystä.

Tappara on edellisissä otteluissaan juhlinut 1000. liigaottelunsa pelannutta Kristian Kuuselaa, mutta nyt edessä on paluu arkeen. JYPiä vastaan tuli onnistumisia laajalla rintamalla ja kirvesrinnat mielivät jatkaa positiviisten tulosten parissa.

Anton Levtchi on johdattanut joukkoja tehopisteillään ja muun muassa Brady Austinkin sai maalitilinsä auki. Lähes kaikki Tappara-pelaajat ovat tehneet mukiinmenevät tehopisteet, mutta Charles Bertrandilta voisi odottaa enemmän.

Hyvin organisoitu SaiPa saattaa olla materiaaliltaan nimekkäämmälle Tapparalle vaikea vastustaja.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL
28.02
Kärpät - SaiPa
5 - 1
24.02
SaiPa - Lukko
3 - 2 VL
23.02
Ilves - SaiPa
5 - 2

Tappara

02.03
TPS - Tappara
0 - 4
29.02
Tappara - Pelicans
2 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA
24.02
Tappara - Ässät
5 - 4
23.02
Sport - Tappara
6 - 5