Liiga-kierros: Viimeinen ottelupari uunista ulos

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Keskiviikkona Liigassa mitellään viisi ottelua. Tappara jatkaa Nokia Arenalla ja Ilves suuntaa Ouluun otteluun, jossa vastakkain on viimeinen vielä kohtaamaton kaksikko. Pystyykö HPK palaamaan voittokantaan KooKoon kustannuksella?

Seuraa Heitä

Teemu Eronen #42 | Pelicans

Puolustaja

Loistavaa kautta pelaava Eronen on noussut Pelicansin selkeäksi kärkipuolustajaksi. Puolustajien pörssikakkonen on iskenyt jo huimat kymmenen maalia.

Viimeinen ensimmäinen kohtaaminen

Kärppien ja Ilveksen ottelun myötä kaikki liigajoukkueet ovat kohdanneet toisensa vähintään kerran kuluvan runkosarjan aikana.

Koska Kärpät ja Ilves eivät ole vielä tällä kaudella toisaan kohdanneet, ei ole olemassa tarinaa siitä, miten kaksikko kentälle voimasuhteiden puolesta asettuu. Vain se on varmaa, että kumpikin on aloittanut kautensa hyvin ja lunastanut paikkansa kuuden parhaan joukossa.

Kärpät on ollut kotikaukalossaan vahva, eikä se ole hävinnyt kuin kaksi edellisestä kamppailustaan Raksilassa. Lisäksi se on onnistunut pitämään vastustajansa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain muutamassa maalissa. Edellisessä ottelussa nuori veskari Joel Blomqvist nollasi tolppien välissä Ässät. Nähtäväksi jää, palaako urakkamies Stanislav Galimov maalille.

Kotijoukkueelta silmiin pistää Mika Pyörälä, joka on iskenyt maalin peräti neljässä edellisessä mittelössä. Onnistuuko konkari jatkamaan verkkojen pöllyttämistä? Myös alemmista ketjuista on tullut onnistumisia muun muassa Ville Koivusen tehojen myötä.

Ilves koki viime viikonloppuna suuren muutoksen, kun se siirtyi legendaarisesta ja pitkäaikaisesta kodistaan Hakametsästä uudelle Nokia Arenalle. Kaksi ottelua Tapparaa vastaan jättivät kaksijakoisen tunnelman, sillä hyvää voittoa seurasi karmea 7−0-tappio. Onkin mielenkiintoista nähdä, mikä tupsukorvien henkinen tila on Oulun kamppailun ensiminuuteilla.

Jos paikallisotteluita ja mahdollista tunnemyrskyä ei oteta huomioon, on Ilveksen peli toiminut viime aikoina mallikkaasti, eikä ole syytä olettaa, etteikö se pystyisi haastamaan Kärppiä vierasaskissa. Viiden ottelun kuntopuntarilla mitattuna Ilves on hieman oululaisia ylempänä.

Odotettavissa on kahden laadukkaan joukkueen kohtaaminen ja oman jännitteensä iltaan tuo se, että Kärpät ja Ilves kohtaavat tällä kaudella nyt ensimmäistä kertaa. Kamppailun jälkeen jokainen mahdollinen ottelupari on koettu Liiga-kauden aikana vähintään kertaalleen.

Mikä avuksi, Ässät?

Ässien tilanne on todella synkkä. Päävalmentaja Karri Kivi on aloittanut pestinsä Porissa, mutta alkukaudesta tutut ongelmat piinaavat porilaisia edelleen.

Kuuden ottelun tappioputkessa seilaava Ässät on sarjataulukon jumbopaikalla. 26 ottelusta Ässät on kerännyt säälittävät 21 pistettä. Pudotuspeliviivaan on matkaa 18 pistettä, mikä on tässä vaiheessa kautta jo tekemätön paikka.

Päävalmentaja Karri Kiven tehtävä on todella vaikea, sillä porilaisten materiaali on todella kapea. Varsinkin patapaitojen puolustuskalusto ei tue voittavaa jääkiekkoa. Ässien puolustuksesta ei tule tulitukea tuloksentekoon. Tehokkain puolustaja on Jacob Andersson tehoilla 0+14=14. Alakerran parhaat maalintekijät ovat kahdella osumallaan Roni Sevänen sekä Nikolas Matinpalo.

Hyökkäyksessä onnistujia ei juuri ole ollut. Alkukaudella säväyttänyt Derek Barach on porilaisten näkyvin hyökkääjä, mutta yksin jenkkihyökkääjä ei otteluita ratkaise. Isoin odotuksin kauteen lähtenyt Sakari Salminen on ollut todella vaisu. Ei olisi suuri yllätys mikäli Salminen kiekkoilisi loppukauden toisessa Liiga-seurassa.

Ässien toimistolla on varmasti käännetty kaikki katseet jo ensi kauteen.

Jukurit on noussut komeasti sarjataulukon seitsemännelle sijalle. Mikkeliläiset seilaavat neljän ottelun voittoputkessa. Lauantaina Jukurit kaatoi kotiyleisönsä edessä SaiPan.

Suurin syy mikkeliläisten nousuun on suuresti kehittynyt puolustuspelaaminen. Puolustajat pelaavat kiekon kanssa paljon selvemmin, ja kiekollinen suoritusvarmuus on kehittynyt alkukaudesta hurjasti. Myös hyökkääjien takapainepelaaminen on ottanut suuria kehitysaskelia.

Puolustuksessa kiekollista taitoa ei ole liikaa, mutta puolustuspään osaamista on riittävästi. Linus Nässen ja Oliver Larsen muodostavat puolustuksen kulmakiven.

Hyökkäyksessä mikkeliläisten vahvuus on ollut materiaalin laajuus. Kultakypärä Petrus Palmu pelaa laadukkasti illasta toiseen, mutta Jukuri-kannattajien iloksi kultakypärä ei ole ainoa hyökkäyksen valopilkku. Kärpistä kesken kauden hankittu Aatu Räty on tuonut erinomaista hyökkäyspään osaamista . 

Parannettavaa löytyy Jesper Piitulaiselta. Kokenut hyökkääjä on pelannut 25 ottelua ilman maalia.

Jatkuuko Jiří Smejkalin ja Pelicansin lento?

Viimeisestä seitsemästä ottelusta peräti kuusi voittanut Lahden Pelicans matkaa JYPin vieraaksi. Jyväskyläläisten pelaaminen on ollut läpi kauden todella epätasaista.

Kotijoukkue JYPin tilanne on tällä hetkellä varsin karu. Sarjataulukossa jyväskyläläiset ovat toiseksi viimeisellä sijalla, ja kaukalossa pelaajien itseluottamus on ajettu alas.

Viime lauantaina JYP hävisi kotiyleisön edessä Sportille lukemin 4−1. Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi on varmasti huolissaan siitä, että viimeisessä neljässä ottelussa vain kuusi maalia.

KHL:stä saapunut maalivahti Konstantin Shostak on ollut maalillaan erinomainen, mutta heikon puolustuksen edessä venäläisvahti näyttää tavalliselta kuolevaiselta.

Loukkaantumisen jälkeen takaisin kokoonpanoon palannut Joakim Kemell etsii vielä parasta pelivirettään.

Pelillisesti JYP pelaa varsin viihdyttävää jääkiekkoa, mutta hyökkäysvoittoiset pelaajat eivät ole parhaita puolustussuuntaan, mikä näkyy vastustajien ylivoimahyökkäyksinä.

Vierailija Pelicans pelaa tällä hetkellä erinomaista vaihetta. Lahtelaiset ovat pelanneet viime aikoina voitokasta jääkiekkoa, ja päävalmentaja Tommi Niemelän kasvoista on paistanut tyytyväisyys.

Viime lauantaina Pelicans kaatoi kotiyleisönsä edessä KooKoon lukemin 4−2. Ottelun tehomies oli Teemu Eronen kahdella maalillaan.

Suurin syy lahtelaisten lentoon on sen huikea ykköskenttä. Jiří Smejkal - Lukáš Jašek - Iikka Kangasniemi kolmikko on ollut viime aikoina mahtavassa vireessä. Jašek johtaa koko Liigan pistepörssiä tehoin 5+24=29. Smejkal on iskenyt komeat 14 osumaa, mikä oikeuttaa myös Liigan kärkipaikkaan maalipörssissä.

Puolustuksen tuloksentekovastuusta vastaa Eronen tehoilla 10+10=20. Toiseksi tehokkain puolustaja on Toni Utunen tehoilla 3+3=6.

Joukkueet ovat kohdanneet kerran aikaisemmin tällä kaudella. Syyskuussa JYP oli parempi Lahdessa lukemin 5−3.

HPK-taustaiset vastaan kuuma HPK

Tämän kauden KooKoossa on paljon pelaajia, joilla on taustaa hämeenlinnalaisseurasta. HPK itse on Liigan tämän hetken tulisimpia nippuja.

KooKoo haki taistellen kaksi pistettä tiistain ainoasta liigakamppailusta Kuopiosta, kun se kaatoi KalPan voittomaalikilpailussa. HPK puolestaan joutui lauantaina nöyrtymään TPS:lle, mikä merkitsi sen pitkän voittoputken katkeamista.

Hämeenlinnassa iskevät yhteen kaksi pisteitä viime aikoina napsinutta joukkuetta, joten kumpikaan ei varmasti myy nahkaansa helpolla. HPK vei joukkueiden kauden avauskohtaamisen maalein 4−2.

KooKoon riveissä pelaa lukuisia yksilöitä, jotka ovat jossain vaiheessa uraansa olleet HPK:ssa. Petteri Nikkilä, Oskari Manninen, Heikki Liedes ja Teemu Rautianen sekä päävalmentaja Olli Salo ovat toimeet Hämeenlinnassa, joten pientä sisäistä kamppailua on varmasti luvassa.

HPK on löytänyt ratkaisijoita laajalta rintamalta voittoputkensa aikana, mutta hyvien kenttäpelaajasuoritusten ohella on nostettava esiin maalivahtikaksikko Eetu Laurikainen − Daniel Lebedeff. Kumpi tahansa keskiviikkona tolppien välissä onkaan, on vierasjoukkueella täysi mahdollisuus viedä pisteet mennessään.

Tunteen kanavointi avainasemassa

Onnistuuko Tappara voittamaan uudella kotiareenallaan? Viikonloppuna Tampereen paikallismittelöissä vierasjoukkueet olivat vahvoja, joten kirvesrinnat mielivät ottaa ensimmäisen kotivoittonsa Nokia Arenalla.

Jos Ilveksellä oli murheellinen edelliskamppailu, saattaa Tapparalla olla hyvä olo puserossa tällä hetkellä edeltävästä Liiga-ottelusta. 7−0-voitto paikallisvastustajasta antoi varmasti virtaa tulevaan ja näkynee jollain tavalla, kun joukkue ryntää Nokia Arenan porteista SaiPan kimppuun.

Toisaalta Tappara ei onnistunut tiistaisessa CHL-pudotuspeliottelussa Rouen Dragonsia vastaan haluamallaan tavalla. Onkin ratkaisevaa, miten Tappara fiiliksensä hyödyntää. Ratkaisuvoimaa joukkueesta kyllä löytyy.

Viikonlopun sankari oli Christian Heljanko, joka joutui perjantain kamppailussa kärsijän rooliin muun joukkueen lepsuillessa hänen edessään − eivätkä maalivahdin omatkaan otteet olleet parhaasta päästä. Heljanko kuitenkin kasasi itsensä muiden pelaajien tavoin ja nappasi tililleen nollapelin lauantaina.

Millaista kuormaa Tapparan selkeä ykkösveskari kokee tällä hetkellä? Keskiviikkoon lähdettäessä hänellä on allaan myös edellispäivän CHL-torjuntavuoro.

SaiPa ei ole voittanut jääkiekko-ottelua pitkään aikaan. Pekka Virran suojatit ovat muutaman kerran olleet lähellä, mutta pisteet ovat livenneet ulottumattomiin. Päävalmentaja on antanut aika ajoin myös kovaa kritiikkiä ryhmälleen. Tappiputki, loukkaantumishuolet ja hatara maalivahtitilanne tekevät SaiPan Tampereen-vierailusta kinkkisen.

Jotta SaiPa pystyisi horjuttamaan Tapparaa Nokia Arenalla, on sen saatava voitontahtoinen peli-ilme kasvoille alusta lähtien ja vaikkapa nopea maali kotijoukkueen nuottaan. Mikäli Tappara pääsee kontrolloimaan peliä, voi lappeenrantalaisten kyyti olla kylmää.