Liiga-kierros: Kärpät hakee kauden ensimmäistä voittoaan Jukureista, HPK yrittää pysäyttää Tapparan lennon

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Lauantain Liiga-kierros tarjoilee neljän ottelun kattauksen. Kärpät hakee avausvoittoaan Jukureista, HPK yrittää pysäyttää Tapparan voittokulun, Pekka Virta palaa Raumalle ja Porissa kohtaavat Liigan toiseksi viimeinen ja toiseksi paras.

Seuraa Heitä

Aatu Räty #34 | AHL

Keskushyökkääjä

Nuoremman Rädyn paluu Ouluun osa 2. Ensimmäisessä osassa mukaan tarttui yksi syöttöpiste, ja Jukurit lähtivät Oulusta kolme pistettä rikkaampina.

Antti Pihlström #41 | HPK

Laitahyökkääjä

Jatkuuko liukasliikkeisen konkarin tehoilu Kirvesrintoja vastaan? Edellisessä ottelussa SaiPaa vastaan Pihlström paukutti huimat tehot 2+2=4.

Sakari Salminen #23 | Västerås

Laitahyökkääjä

Pelasi ennen perjantain ottelua viimeksi Pelicansia vastaan 11.12.2021. Pelaamattomuus varmasti näkyy, mutta tutun tutkaparinsa Jarno Kärjen vierellä voi olla hyvinkin vaarallinen hyökkäyssuuntaan. Tällä kaudella 22 pistettä 29 otteluun on hyvä tulos.

Marek Langhamer #94 | Ilves

Maalivahti

Langhamer on kärsinyt loukkaantumisista eikä ole pelannut niin paljon ja hyvin kuin on odotettu. Maalivahti kaipaa vielä lisää otteluita saadakseen pelituntumaa ja auttaakseen joukkuettaan entistä enemmän.

Onnistuuko Kärpät voittamaan Jukureita vieläkään?

Kierroksen yksi herkkupaloista pelataan Oulussa, kun Kärpät lähtee hakemaan kauden avausvoittoaan Jukureista.

Kärpät ja Jukurit kohtaavat tänään kolmatta kertaa tällä kaudella. Mikkeliläiset ovat napanneet tähän mennessä oululaisilta pisteet puhtaasti 6−0. Kärpät lähtevät siis hakemaan ensimmäistä voittoaan mikkeliläisistä. Puolestaan Jukureilla on varmasti Kärppä-kasvatti Aatu Rädyn johdolla halu jatkaa hyvää virettään Kärppiä vastaan.

Molempien joukkueiden oli tarkoitus pelata myös eilen. Ottelusiirtojen vuoksi Kärpät eivät matkustaneetkaan JYPin vieraaksi, eivätkä Jukurit Vaasaan Sportin vieraaksi.

Runkosarjan kolmantena majaileva Oulun Kärpät pelasi vuoden ensimmäisen ottelunsa keskiviikkona Tampereen Ilvestä vastaan. Ottelusta ei vauhtia tai maaleja puuttunut. Ottelussa mätettiin nimittäin 11 kappaletta maaleja Ilveksen voittaessa 6−5. Kärppien peli loksahteli kunnolla uomiinsa vasta ottelun viimeisillä minuuteilla, kun oululaiset hakivat kavennusta ilman maalivahtia, ja onnistuivatkin kuromaan Ilveksen eroa kiinni parilla maalilla. Se ei kuitenkaan voittoon asti riittänyt.

Avainpelaajiin kuuluvan Mika Pyörälän kolmen pisteen ilta toi oululaisille kuitenkin lohtua tappiosta huolimatta. Pyörälän pisteetön putki olikin jo kuuden ottelun mittainen.

Kärppä-hyökkääjä Ville Leskinen solmi hiljattain jatkosopimuksen oululaisseuran kanssa. Antaako tuore sopimus hyökkääjälle lisää ruutia pelaamiseen?

Kärpät sai Ilves-otteluun kaivattuja vahvistuksia myös nuorten MM-kilpailuista, kun kisoissa häikäissyt Ville Koivunen liittyi Kärppien kokoonpanoon. Myös Topi Niemelä toi lisää apua puolustukseen, lisäksi Joel Blomqvist palasi myös joukkueen käytettäväksi.

Jo eilen Ouluun matkannut Jukuri-joukkue lähtee hakemaan uusintaa edellisestä Oulun vierailusta. Mikkeliläiset lähtivät viime kerralla nimittäin kolme pistettä rikkaampina Raksilan jäähallista.

Jukurit saapuvat erinomaisessa vireessä vuoden ensimmäiseen otteluunsa Ouluun. Mikkeliläisryhmä on myös kymmenen ottelun kuntopuntarissa Liigan piikkipaikalla. Saldona on näistä peräti kahdeksan kolmen pisteen voittoa ja kaksi jatkoaikatappiota. Kuuma vire on nostanut yllätäjäjoukkueen mukaan kamppailemaan kuuden parhaan joukkoon pääsystä.

Hyvästä vireestään huolimatta Jukurit joutuvat nyt testiin siinä, kuinka hyvin he ovat onnistuneet säilyttämään voitokkaan pelaamisensa.

Mikkeliläiset ovat olleet viime aikoina tehokkaita maalipaikkojen hyödyntämisessä ja maaleja on täten syntynyt mukavasti.

Jukureiden tuore hankinta Kirill Maksimov on ollut tehokkaana. Kahden ottelun jälkeen Maksimov on tehnyt maalin molemmissa kamppailuissaan. Päävalmentaja Olli Jokisen mukaan maaleja on varmasti tulossa myös lisää, kunhan hyökkääjä pääsee kunnolla vauhtiin. Venäläishyökkääjällä on allaan pitkä tauko peleistä ennen Mikkeliin siirtymistään.

Edellisessä kamppailussa tapahtunut Jukureiden kultakypärän Petrus Palmun taklaus JYPin Valtteri Kakkoseen käsiteltiin Liigan kurinpitodelegaatiossa, mutta Palmu selvisi ilman pelikieltoa. Asiaa perusteltiin tahattomana kontaktina.

Jukureiden pukukoppi on saanut uudistusta sitten viime ottelun. Nimittäin puolustaja Jaakko Haarti siirtyi Mikkelistä Lappeenrantaan ja puolestaan Jukurit saivat Lappeenrannasta vaihdossa puolustaja Niklas Peltomäen. Tämän lisäksi toinenkin pelaaja joutui jättämään Jukureiden pukukopin, kun hyökkääjä Teemu Pulkkisen sopimus purettiin keskiviikkona.

Virran vaikea tehtävä Raumalla

SaiPa jatkaa länsirannikon kursiotaan Turusta Raumalle. Ottelu on Lukolle vuoden ensimmäinen.

SaiPa saapuu Raumalle viikon kolmanteen otteluun, kun tämä on taas kotijoukkueen viikon ensimmäinen ottelu. Lukko tulee otteluun hyvin levänneenä ja valmistautuneena. Kuuden ottelun voittoputki kertoo siitä, että joukkueen peli kulkee ja SaiPa saa jättää jäälle kaikkensa, jotta heillä olisi mahdollisuus yllätykseen ja ensimmäiseen voittoon Lukosta sitten helmikuun 2019.

Lukon kauden ottelut ovat ratkenneet pääsääntöisesti muutamien yksilöiden onnistumisiin. Edeltävissä otteluissa vastuuta ovat kantaneet alkukaudesta otteitaan petranneet Michael Haga sekä Thomas Grégoire, joiden pisteputket yltävät jo neljään otteluun. Myös Matthew Abt sekä maalivahti Artjom Zagidulin ovat esiintyneet edukseen.

Vaikka Lukon pelaaminen onkin parantunut erityisesti kiekkokontrollin osalta, raumalaisten on syytä löytää ratkaisuja erikoistilannepelaamiseensa, joissa se on sarjan heikompaa kastia. Tosin viimeisimmissä kuudessa ottelussa Lukko ei ole päästänyt yhtään alivoimamaalia, mikä on väkevä signaali kevään otteluiden kynnyksellä.

Lukko saa otteluun myös laajuutta sentteriosastolle, kun nuorten MM-kisojen vuoksi viimeksi 11.12. tositoimissa ollut Sami Päivärinta palaa kokoonpanoon. 

Päävalmentaja Pekka Virta tuntee vastustajan läpi kotaisin ja varmaa on, että yksikään SaiPalainen ei pelaa yhtään vaihtoa puolivaloilla. Materiaali on Lukon puolella, mutta yhdessä joukkueena ja joukkueelle pelatessa nimet selässä menettävät merkitystään. SaiPalle olisi myös tärkeää että se pystyisi pelaamaan eheästi koko 60 minuuttia, sillä ainakaan kahdessa edellisessä ottelussa se ei ole siihen pystynyt.

Onkin tunnustettava, että SaiPan alkuvuoden ottelut ovat sujuneet mollivoittoisesti, eikä Turun perjantainen kamppailu tuonut trendiin vaihtelua. Alempi pudotuspeliviiva on karannut jo 12 pisteen päähän, joten joukkue kaipaisi kipeästi lisäpisteitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

SaiPa

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Tällä kaudella

Onnistuvatko Jarno Pikkaraisen joukot katkaisemaan Tapparan voittokulun?

Joukkueet kohtaavat kolmatta kertaa tällä kaudella. Ensimmäisen ottelun vei nimiinsä Tappara, mutta HPK on voittanut viimeisimmän kohtaamisen.

Tappara lähtee lauantain kamppailuun peräti seitsemän ottelun voittoputkessa. Tapparan kurssi kääntyi Nokia-arenan avausottelun jälkeen. Avausottelussa paikallisvastustaja Ilves järjesti murskajaiset Tapparan kustannuksella. Kirvesrinnat ovat selvästikkin sisuuntuneita tämän kylvetyksen jäljiltä.

Kirvesrintojen tekeminen on ollut viime aikoina todella vahvaa. Etenkin Anton Levtchillä on kulkenut viime aikoina, ja hän keikkuu ansaitusti pistepörssin kärjessä.

Levtchin lisäksi Waltteri Merelä ja Kristian Kuusela ovat olleet hyvässä vireessä. Myös pitkään huilannut Jukka Peltola on päässyt hyvin remmiin mukaan päästyään pelaamaan.

Brady Austinin ja Casimir Jürgensin poissaolot ovat jättäneet aukon Tapparan puolustukseen. Mutta se on antanut näytönpaikan esimerkiksi nuorelle Tomáš Hamaralle, joka on selvinnyt ihan hyvin.

Tapparan maali on pysynyt myös hyvin puhtaana Christian Heljangon ansiosta. Heljangolla on allaan edellisestä kamppailusta nollapeli.

Valmentajavaihdoksen jälkeen uudestisyntynyt HPK lähtee Tampereelle katkaisemaan Tapparan voittokulkua.

Yksittäisten otteluiden maali-iloittelusta huolimatta HPK:n otteissa on ollut nähtävissä heilahtelua. Siinä missä joukkueen otteluiden tulokset ovat vaihdelleet tappiosta voittoon ja taas tappioon, hämeenlinnalaisten luoma maaliodottama on pysynyt tasaisena hieman päälle kahden maalin arvossa.

Tästä huolimatta joukkueen maalimäärä on heilahdellut melkoisesti edeltävissä otteluissa. Edeltävissä neljässä ottelussa HPK on tehnyt 0, 5, 2 ja 6 maalia, mikä luo merkittävää kontrastia laskennalliseen maaliodottamaan. Tämän takia onkin mielenkiintoista nähdä, miten joukkueen hyökkäys toimii kovavireistä kotijoukkuetta vastaan.

Hämeenlinnalaisilla on allaan maaleja pursunnut ottelu SaiPan vieraana. HPK:n 6−3-voittoon päättyneessä kamppailussa loisti etenkin paluun hyökkääjän tontille tehnyt Antti Pihlström tehoin 2+2=4.

Laitahyökkääjän paikalta tuttu Antti Pihlström pelasi SaiPaa vastaan keskushyökkääjän tontilla. Pallokerholla on siis pieni pula keskushyökkääjistä. Pihlström on hypännyt tällä kaudella myös puolustajan saappaisiin tarvittaessa. Kroonista sentteripulaa pahensi Tommi Tikan ja Henri Kannisen poissaolot.

Myös veteraanipuolustaja Arto Laatikainen on nostettava esiin. Laatikainen kirjautti SaiPa-ottelussa nimittäin kolme syöttöpistettä. Keskimäärin yli 21 minuuttia ottelua kohden pelaava konkari on edelleen tekijämies Liigaan.

Daniel Lebedeff pelasi kelpo pelin SaiPaa vastaan, mutta Hämeenlinnassa varmasti odotellaan Eetu Laurikaisen paluuta maalinsuulle Tapparaa vastaan. Maalivahtikaksikko on ollut Liigan kärkitasoa ja molemmat ovat torjuneet kiekkoja maaliodottamaa enemmän.

Ässät saa pikarevanssin Ilveksestä

Perjantainen kamppailu Tampereella saa nopean uusinnan Porissa

Ottelun teemana on "uusi päivä, uusi mahdollisuus". Joukkueet kohtaavat toisensa peräkkäisinä päivinä, mutta paikka vain vaihtuu.

Ilves lähti todella kovaa perjantaiseen otteluun, ja Ässät jäi kirjaimellisesti alussa sen jalkoihin. Sen perusteella Ilves lähtee tähän otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, vaikka Ässillä onkin tukku hyviä pelejä takana tuloksellisestikin.

Tätä puoltaa myös se, että Ilves on yksi Liigan kärkiporukoita tällä hetkellä. He hyökkäävät laajalla rintamalla, ja joukkueessa on laaja rintama tuloksen tekoon kykeneviä pelaajia. Maalivahtipeliinkään heidän pelinsä ei tule kaatumaan.

Varmaa on, että illan ottelussa kaukalossa tullaan näkemään taisteleva kotijoukkue alusta asti. Ässien viimeisimpien otteluiden voiton tae on ollut tiivis puolustus. Perjantaina vastustaja heilutti verkkoa kuitenkin viidesti, mihin porilaiset kaipaavat kuumeisesti korjausliikettä.

Jääkiekko on kumminkin maalintekopeli ja 42 maalia enemmän tällä kaudella tehneenä vaaka painuu vierasjoukkueen puolelle.

Tilastot