Edes kannattajien mielenilmaus ei piristänyt Ässiä − Ilves haki pisteet Isomäestä

Vadim Žerenkon useat huipputorjunnat pelastivat Ilveksen.
Vaikeaa alkukautta pelaava Ässät päätti viikon mittaisen ottelutaukonsa, kun Isomäen lauantai-iltaan saapui vieraaksi Ilves. Ottelu sisälsi useita erikoisia käänteitä, mutta lopulta Ilves vei pisteet lukemin 2−4.

Isomäen lauantai-ilta oli erikoisuuksia täynnä. Ässien hyökkääjä Sakari Salminen oli illan juhlakalu 400. liigaottelunsa ansiosta. Tämän lisäksi kuitenkin ottelussa nähtiin Ässien kannattajien mielenilmaus sekä rikkoutuneen kaukalorakenteen vuoksi keskeytetty erä. Kaikkien vaiheiden jälkeen lopulta Ilves sinnitteli itselleen voiton lukemin 2−4.

Kannattajien mielenilmaus väritti avauserää

Lähtökohdat illan otteluun olivat mielenkiintoiset. Vierasjoukkue Ilvekselle ottelu oli jo viikon kolmas, kun taas kotijoukkue Ässien viimeisin ottelu oli viime viikon lauantailta.

Ässien lepoetu ja tauon aikana kasattu energia näkyikin selkeästi otteluun lähdössä. Ilves jäi täysin telineisiin, kun kotijoukkue paineisti korkealta ja hyökkäsi jatkuvasti kohti Vadim Žerenkon vartioimaa vierasjoukkueen maalia. Hyvästä lähdöstään kotijoukkue sai myös palkinnon reilun kolmen minuutin pelin jälkeen, kun puolustaja Olli Vainion viivalaukaus maskin takaa siirsi Ässät johtoon.

Ilves pääsi huonosta alusta huolimatta varsin nopeasti otteluun mukaan. Ässät joutui erän keskivaiheilla sortumaan jäähyihin, ja vierasjoukkue sai paremmin ja paremmin ottelusta kiinni. Hieman yli yksitoista minuuttia oli kellossa, kun Matias Mäntykivi toi kauden ensimmäisellä maalillaan vieraat tasoihin. Ilveksen 17-vuotias liigadebytantti Jani Nyman sai maaliin syöttöpisteen.

Ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin myös Ässien fanikatsomon toteuttama mielenosoitus. Erän puolessa välissä Ässien faniryhmä Pataljoona marssi ulos seisomakatsomosta jättäen katsomoon vain lakanan viestillä: "Tunne takaisin Isomäkeen". Mielenilmaus kritisoi Ässien alkukauden otteita usean vaikeamman kauden jälkeen.

Ilvekselle voitto erikoisen kaavan kautta

Ilves aloitti toisen erän vahvemmin. Ensin puolustaja Leo Lööf pääsi kilauttamaan kiekon maalitolppaan, ja heti perään kiekko saatiin myös verkkoon. Toista erää oli pelattu reilut viisi minuuttia, kun kultakypärää kantavan Les Lancasterin upea syöttö löysi Joona Ikosen lavan ja vieraat siirtyivät johtoon.

Lähes välittömästi Ikosen osuman jälkeen Ässien päävalmentaja Ari-Pekka Selin joutui turvautumaan myös aikalisään, kun kotijoukkueen ote alkoi heikentyä.

Ilveksen johtomaalin jälkeen ottelua alkoi leimata myös huolimattomuus. Kumpikin joukkue oli vaikeuksissa pelin avaamisen kanssa, eivätkä syötöt osuneet lapoihin. Huolimattomuuden seurauksena ottelun kuva muuttui sekavaksi.

Jo valmiiksi erikoisuuksien täyttämä ottelu sai lisää erikoisia käänteitä, kun ottelun toinen erä jouduttiin jättämään kesken rikkoutuneen päätypleksin vuoksi. Ottelun toinen erätauko määrättiin alkavaksi ajassa 32:27, kun rikkoutunut pleksi täytyi vaihtaa.

Aikaistetun toisen erätauon jälkeen loput toisesta erästä ja koko kolmas erä pelattiin putkeen. Ässien lepoedun huomioiden tämän järjestelyn olisi voinut luulla satavan isäntien laariin, mutta toisin kävi.

Noin neljä minuuttia oli kulunut tauosta, kun illan juhlakalu Sakari Salminen joutui istumaan kahden minuutin kampitusrangaistusta. Noin minuutin pyörittelyn jälkeen lopulta kiekko pelattiin viivaan, josta Ilveksen Les Lancaster tälläsi kiekon verkkoon. Maali oli jo 12 tehopistettä tällä kaudella nakuttaneen puolustajan kauden toinen.

Mitä pidemmälle ottelun kolmas erä eteni, sitä selkeämmin Ässien lepoetu alkoi näkyä. Väsynyt vierasjoukkue joutui painimaan ottelun loppupuolella pitkiä pätkiä omalla alueellaan, ja Ilveksen maalilla Vadim Žerenko joutui venymään useisiin huippupelastuksiin. Tätä havaintoa tukee myös kolmannen erän torjuntatilasto, kun Ässien maalilla Linus Söderström torjui erään vain yhden kerran.

Lopulta Ässät onnistui vielä kaventamaan. 400. liigaotteluaan juhlinut Sakari Salminen onnistui kavennusmaalissa kun ottelua oli jäljellä noin minuutti. Ilves kuitenkin kesti lopulta Ässien hurjan paineen. Panu Mieho iski vielä viimeisellä sekunnilla kiekon tyhjään maaliin ja loppulukemat olivat lopulta erikoisten vaiheiden jälkeen 2−4.

Molemmat joukkueet jatkavat kauttaan ensi viikon keskiviikkona, kun Ilves kohtaa kotonaan HIFK:n ja Ässät vierailee Kuopiossa KalPan vieraana.