Liiga-kierros: Tulikuuma Jukurit hätyyttelee jälleen seuraennätystä, KalPan ja Lukon paikalliset yliotteet puntarissa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Neljän ottelun kierrokseen mahtuu kolme paikalliskamppailua sekä Liigan kovakuntoisimpien kohtaaminen. Jukurit hakee HPK:ta vastaan kuudetta peräkkäistä voittoaan ja seuraennätyksensä uusimista.

Seuraa Heitä

Mika Pyörälä #17 |

Laitahyökkääjä

Kärppien konkaripelaaja Mika Pyörälä on yltynyt jopa historialliseen maaliputkeen. Toistaiseksi viiden ottelun mittainen putki on yli 40-vuotiaalle pelaajalle poikkeuksellinen. Putki saattaa olla jopa kaikkien aikojen pisin laatuaan. Onnistuuko Pyörälä jälleen, kun Kärpät kohtaa Sportin?

Markus Oden #27 | Jukurit

Laitahyökkääjä

Odenin kiekkoveljeksistä nuorempi on äitynyt joukkueensa mukana todella kovaan syysvireeseen. Kolmosketjun laidalla on syntynyt kuuteen viime peliin varsin mainio saldo 3+2. Ensimmäinen täysi kausi Liigassa on poikimassa kertaheitolla läpimurron.

Liigan kuumimmat vastakkain Mikkelissä

Kalevankankaan perjantai-illassa iskevät yhteen äärimmäisen kovakuntoiset joukkueet. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa HPK ja Jukurit miehittävät kahta kärkisijaa.

Kotijoukkue Jukurit lähtee otteluun allaan viisi perättäistä voittoa. Niistä viimeisin heltisi keskiviikkona Porissa, jossa Ässät taipui värikkäiden vaiheiden jälkeen 3–4. Viiden ottelun voittoputki sivuaa kuukauden vanhaa seuraennätystä. HPK:n kaatamalla länsisavolaiset kirjoittaisivat jälleen uutta seurahistoriaa.

Huimaan syysvireeseen vastoin kaikkia odotuksia äitynyt Jukurit on ollut erityisen kovassa lyönnissä kotonaan: joukkue on seitsemän kotiottelun pisteputkessa. Saavutuksen arvoa nostaa se, että voittolaukauksilla tappioksi kääntynyttä Ilves-peliä lukuun ottamatta kaikki muut pisteputken pelit ovat olleet kolmen pisteen voittoja.

Totuus tulosten takaa ei ole kuitenkaan täysin ruusuinen. Viikonlopun SaiPa-tuplan jälkimmäinen osa sekä keskiviikon Ässät-ottelu eivät olleet parasta Jukureita: etenkin puolustussuuntaan näkyy huolimattomuutta. Omaa kieltään kertoo kuitenkin se, että joukkue kykenee kääntämään huonompiakin iltoja voitoiksi. Se on kyky, johon Mikkelissä ei Liiga-taipaleella ole varsinaisesti päästy tottumaan.

Osa Jukurien hyvän tuloskunnon salaisuudesta piilee erikoistilanteissa. Alivoima on viimeisen runkosarjakvartaalin aikana lukeutunut Liigan parhaaseen kolmannekseen, ja ylivoimallakin tulosta syntyy mallikkaasti. Ratkaisuvoimaa on tällä hetkellä tarjolla kaikkiaan laajalla rintamalla. Viime peleissä parhaiten on noussut esiin Petrus Palmun, Aatu Rädyn ja Joachim Rohdinin muodostama koostumus.

HPK:n uskomaton kymmenen ottelun voittoputki katkesi TPS:aa vastaan viime lauantaina, mutta pisteitä joukkue on yhä kerännyt peräti kahdestatoista viime ottelustaan.

Jarno Pikkaraisen johtama ryhmä on noussut kukoistukseensa vähemmän yllättävin asein. Puolustuspeli on ollut viime ajat lähes satumaisessa tikissä, ennen muuta maalintekosektorin puolustamisessa. Alivoimalla HPK myös paineistaa eri tavalla kuin perinteisesti ja hakee tarvittaessa hanakasti vastaiskuja.

Kärpistä lainalla pelaava Jaakko Niskala paikkasi lauantain KooKoo-voitossa HPK:n puolustajavajetta mainiosti. Vastuuta oli tarjolla ykkösparissa Ryan Johnstonin rinnalla peräti 19 minuuttia. Nuoren Petteri Nurmen mainio alkukausi Kerhon takalinjoilla palkittiin hiljattain alle 20-vuotiaiden MM-valinnalla, eikä suotta. Tulokaskauttaan pelaava Nurmi on ottanut paikkansa pelaavasta kokoonpanosta heti ja pelasi viimeksi Kouvolassa erittäin hyvän ottelun.

Kantahämäläisten uusi hyökkääjähankinta Patrick Harper osoitti debyytissään kiekollisen osaamisensa, mutta sopeutuminen Eurooppaan ja Kerhon viisikkopeliin voi ottaa yhdysvaltalaiselta aikansa. New Yorkissa syntyneeltä laiturilta uskaltaa kuitenkin vähitellen odottaa jo ainakin ylivoimaonnistumisia.

Pönttövuoren derbystä valoa tulokselliseen kaamokseen?

Järviseutujen alakuloiset entiset suurseurat asettuvat jälleen vastatusten. Kumpaakin ovat riivanneet alkutalvesta samat murheet: peräpää ei tahdo pitää, ja hyökkäyspäässä ruuti on märkää.

JYPin tappioputki on venynyt jälleen jo neljän ottelun mittaan. Keskiviikkona Pelicansia vastaan JYP oli perin vieraskorea isäntä ja jäi lahtelaisten köysissä maaleitta. Juuri maalinteon vaikeuteen kiteytyykin se, miksi keskisuomalaiset ovat jumiutuneet sarjan kellarikerrokseen.

Kärppien ja Ilveksen antamien kylvetysten jälkeen peräpää on JYPin kaikeksi onneksi tiivistynyt. Osansa tästä on hurrikaanipaitojen uudella maalivahtihankinnalla Konstantin Šostakilla. Valkovenäläinen on torjunut ensimmäiset kolme Liiga-otteluaan mainiosti ja sysännyt Markus Ruusun tukevasti penkille.

Sairaslomaltaan kaukaloihin palannut Joakim Kemell hakee vielä parasta virettään. Tuttu hanakkuus hakeutua tekopaikoille on tallessa, maalijyvä vain ei ole vielä kalibroitunut kohdalleen. Nuorukaisen paikasta sisäisen pistepörssin kärkenä ei kuitenkaan tarvitse olla toistaiseksi huolissaan; yhdeksän peliä enemmän pelannut puolustaja Anttoni Honka kärkkyy pisteen päässä.

JYP-valmennuksen pääasiallinen lääke ahdinkoon on tuntunut olevan ketjuruletin ahkera pyörittäminen. Kokoonpano elää jatkuvasti, myös pelien sisällä. Liki kaikki mahdollinen on kokeiltu, jotta nuoresta kokoonpanosta löytyisi tulosta tekeviä ketjukoostumuksia. Esiinmarssia kaivataan ennen muuta joukkueen ulkomaalaisvahvistuksilta.

Ikiaikainen paikallisvastus KalPa käy JYPin tapaan läpi murheellisia aikoja. Sarjan heikoin vierasjoukkue saapuu Jyväskylään allaan tiistainen voittolaukaustappio KooKoolle. Viidestä viime pelistään KalPa on voittanut ainoastaan yhden, juuri JYPin kotonaan viime perjantaina.

KooKoota vastaan KalPa osui kolmesti, mutta kilpipaitojen maalinteko on tätä ennen takkuillut kovasti. Yhtä maalia kohden kuopiolaiset tarvitsevat todella runsaasti tekopaikkoja, kun vastaavasti omissa soi huomattavasti herkemmin. Connor LaCouveen hankinnan myötä maalinsuu on toki tiivistynyt.

Ailahtelevuus on ollut KalPan viime aikojen turma. Hyvin kokeneen ryhmän on toisaalta helppo nähdä suorittavan nuorta ja repaleista JYPiä vastaan jo rutiinitasollaan niin, että savolaishegemonia jatkuu Väli-Suomen välienselvittelyssä.

Edellisissä kahdeksassa keskinäisessä JYP ei ole onnistunut riistämään KalPalta kolmea pistettä. Voitot näistä otteluista ovat KalPalle 6–2. Toisaalta kolme edellistä derbyä Jyväskylässä ovat ratkenneet vasta jatkoajan jälkeen.

Lukko saa kapteeninsa ja joukon muita takaisin kokoonpanoon – Kivellä Ässien kurssi käännettävänä

Rauman Lukko isännöi Porin Ässiä kauden kolmannessa Satakunnan derbyssä. Raumalaiset hakevat pikkuveljeään vastaan jo yhdettätoista perättäistä paikalliskamppailuvoittoa.

Satakunnan herruus on jälleen pelissä, kun Lukko ja Ässät kohtaavat Äijänsuolla. Lukko on voittanut kymmenen edellistä joukkueiden kohtaamista. Tämän kauden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa Lukko on ollut parempi yhteismaalein 11–1.

Synkkää syyskautta pelaavat joukkueet ovat molemmat suorittaneet heikosti ja sijoitukset sarjataulukossa ovat sen mukaiset. Kotijoukkue Lukko on hallitsevana mestarina erityisen ikävässä tilanteessa. Isoin menestysodotuksin kauteen lähtenyt joukkue on sarjataulukossa sijalla 12.

Vierasjoukkue Ässät on koko sarjan hännillä. Porilaisjoukkue on onnistunut kuluvalla kaudella raapimaan vain neljä kolmen pisteen voittoa ja kolme voittoa yliajalla. Edellisestä voitosta on vierähtänyt jo viisi viikkoa. Tuona aikana Ässät on pelannut seitsemän ottelua maalieron ollessa 22 pykälää miinuksella.

Lukko on onnistunut voittamaan vain kaksi viimeisestä kymmenestä Liiga-ottelustaan. Pienenä lohtuna tilanteeseen voidaan mainita, että Lukko on kuitenkin onnistunut saamaan pisteitä viimeisimmistä koitoksistaan. Kun ottaa mukaan viimeisimpänä pelatun CHL-ottelun, Lukon neljä edellistä ottelua ovat olleet tasatilanteessa varsinaisen peliajan päätyttyä.

Lukon viime aikojen heikkoja esityksiä selittää osaltaan joukkueen yli pyyhkäissyt korona-aalto ja siitä seuranneet poissaolot. Joukko pelaajia tekee kuitenkin paluun kokoonpanoon paikallisottelussa. Palaajien joukossa on kapteeni Anrei Hakulinen, jonka paluu on erityisen tärkeä raumalaisille.

Satakunnan herrana jo pitkään viihtynyt Lukko ei luovuta valtikkaansa helposti, vaan Ässiltä vaaditaan erinomaisia otteita, mikäli joukkue mielii voittaa. Ässiin marraskuun lopulla palkattu Karri Kivi ei ole ainakaan vielä onnistunut kääntämään joukkueen kurssia. On mielenkiintoista nähdä, miten Kivi saa joukkueen valmistettua paikallisotteluun.

Kärpät etsii rutiinia uudelleen, Sport on löytämässä sen jälleen

Hyvää virettä hiljalleen löytävä Vaasan Sport saa vastaansa heikompaa jaksoa läpi käyvän Oulun Kärpät. Töitä on edessä, mikäli haluaa pisteet omaan sarakkeeseensa.

Länsirannikolla haetaan illan kierroksella asetelmia Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Pohjanmaan herruudesta kamppaillaan Vaasassa, jossa Sport saa vieraakseen Oulun Kärpät.

Kotijoukkue pääsee otteluun hyvin levänneenä, sillä joukkue on pelannut viimeksi edeltävänä lauantaina. Tuolloin Sport kaatoi JYPin vieraissa 4–1. Kärpät kohtasi keskiviikkona Ilveksen kotonaan. Tamperelaisjoukkue kaivoi voiton jatkoajalla.

Ottelu on joukkueiden kauden kolmas keskinäinen kohtaaminen. Kärpät on onnistunut voittamaan kaksi edellistä.

Vahvan alkukauden jälkeen sarjataulukon kymmenennelle sijalle valahtanut Sport on viime aikoina osoittanut orastavaa uudelleenheräämistä. Työnteko on palannut Vaasassa muotiin ja joukkue on väläytellyt tuttua taistelutahtoa. Pelaaminen on kokonaisvaltaisesti ottanut askelia kohti alkukauden tasoa. Samu Tuomaala on erottunut edukseen viime otteluissa, ja hyvät otteet palkittiinkin JYP-ottelussa Liiga-uran avausmaalilla.

Kärpät puolestaan on viime aikoina suoriutunut alle odotusten. Joukkue on voittanut kuudesta edellisestä ottelusta vain kaksi, ja oululaisten päähän on tehty totuttua enemmän maaleja. Liiaksi kärppälauman ei ole syytä huolestua, sillä joukkue on sarjataulukossa viidennellä sijalla ja maalierotukseltaan se on sarjan kärjessä.

Orastava heikko jakso on kuitenkin syytä pyrkiä katkaisemaan pian. Joukkueen ykköskenttä on ollut edelleen tehokas, mutta onnistujia tarvitaan laveammin, jotta paikka kärkikahinoissa säilyy. Kokenut Mika Pyörälä johtaa edelleen joukkoja esimerkillään ja porskuttaa viiden ottelun maaliputkessa. Nuoremman kaartin kelpaa ottaa konkarista mallia.

Ottelussa on sarjataulukon kannalta huomattavaa panosta. Sport on ajautunut kamppailemaan ensimmäisen kierroksen paikoista ja kaipaa kipeästi lisää pisteitä noustakseen jälleen kiinni suoraan puolivälieräpaikkaan. Kärpät puolestaan pyrkii pitämään kiinni paikastaan kärkikastissa.