Liiga-kierros: Pikauusintojen päivä, sarjan paalupaikka taas jaossa

LIIGA / Kierrosennakko
Lauantai-illan Liiga-kierroksella nähdään takaisinmaksujen mahdollisuuksia, tärkeistä pisteistä taistelua ja henkistä kohennusta ikonin jäähyväisten jälkeen.

Seuraa Heitä

Aapeli Räsänen #22 | KalPa

Keskushyökkääjä

32 pistettä tällä kaudella nakuttanut KalPan kultakypärä on ollut yksi kauden suurista onnistujista. Lisää pisteitä tarvitaan, kun KalPa taistelee paikasta pudotuspeleissä.

Anton Levtchi #76 | AHL

Laitahyökkääjä

Pistepörssiä johtavaa Anton Levtchiä ei voi sivuuttaa, kun mietitään lauantain kärkikamppailun mahdollisia ratkaisijoita. Onko perjantai-illan pettymys karisteltu nopeasti pois harteilta?

Tapparalla mahdollisuus karistaa HIFK kärkitaistosta

Lauantai-illan todellisessa kärkikamppailussa vastakkain ovat Tappara ja HIFK. Vieraiden kannalta kysymysmerkkejä herättää joukkueen vaikea koronatilanne.

Kotijoukkue Tappara kärsi perjantai-iltana Tampereen paikalliskamppailussa katkeran tappion Ilvekselle lukemin 4–3. Tappiosta erityisen kivuliaan teki ottelun ratkaisumaali, joka syntyi vain kuusi sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä. Lauantain kärkikamppailun kannalta on hyvin olennaista, kuinka Tappara saa nollattua eilisen pettymyksen.

Onnistumisiakin perjantai-illassa nähtiin, kun pistepörssiä johtava Anton Levtchi kirjautti paikalliskamppailussa tasonsa mukaisesti tehot 1+1. Myös toinen Tapparan kantavista voimista myös Waltteri Merelä onnistui ottelussa maalinteossa. Nämä kaksi nimeä on syytä laittaa myös lauantain ottelussa tarkkailuun.

Paikalliskamppailua lukuunottamatta Tappara on löytänyt itselleen vahvan vireen, ja on yksi suurimmista ennakkosuosikeista voittamaan runkosarja. Ennen perjantain paikalliskamppailua vain kaksi edellisestä kymmenestä ottelusta oli päättynyt tappioon.

HIFK:n kannalta oleellista on se, millaisella kokoonpanolla joukkue pääsee Tampereelle matkustamaan. Torstain kotiottelu KooKoota vastaan jouduttiin siirtämään joukkueessa ilmenneiden koronatartuntojen takia. Yksi vahvistus kokoonpanoon on kuitenkin saapumassa, kun HIFK ilmoitti torstaina hankkineensa JYPin maalipyssy Reid Gardinerin loppukauden lainalle.

HIFK:n historia Tapparaa vastaan on vieraille suotuisa, sillä helsinkiläisten viimeisin varsinaisen peliajan tappio keskinäisissä kamppailuissa on kahden vuoden takaa. Tampereella Tapparan viimeisimmästä varsinaisen peliajan voitosta on puolestaan kulunut aikaa jo kolme vuotta.

Molemmat joukkueet kamppailevat tiukasti Liigan kärkisijoista ennen runkosarjan loppua. Tapparan perjantai-illan pettymys ja HIFK:n koronahuolet tuovat kärkikamppailuun kysymysmerkkejä, mutta laatua kentällä nähdään silti varmasti.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

HIFK

28.01
Sport - HIFK
1 - 3
21.01
Kärpät - HIFK
1 - 2

Tällä kaudella

Ässien kunnia Jukurien kärkipaikan tiellä

Porin Isomäessä kohtaavat lauantai-iltana joukkueet sarjataulukon molemmista päistä. Ässille toivoa otteluun antaa keskiviikkona katkennut kotitappioiden putki.

Isomäen lauantai-iltaan luistelee kaksi hyvin erilaisessa tilanteessa olevaa joukkuetta. Ässien kausi on jo ollut pidemmän aikaa käytännössä ohi, ja joukkue taistelee kunniasta ajaen nuoria pelaajiaan  samalla sisään liigatahtiin. Jukurit puolestaan taistelee hyvässä vireessä jopa runkosarjan voitosta.

Jukureille ottelu on vasta viikon ensimmäinen. Joukkueen viime viikko huipentui upeasti, kun Jukurit haki lauantaina ja sunnuntaina voitot Nokia Arenalta. Ensin lauantaina Ilves kaatui lukemin 3–4, ja sunnuntain ottelussa Tappara kaatui jatkoajalla lukemin 2–3. Jukurit on hurjassa tuloskunnossa, sillä viimeisestä yhdeksästä ottelusta mikkeliläiset ovat ottaneet kahdeksan voittoa.

Jukureiden kimaltava tähti oli viime viikonloppuna uskomatonta kautta pelaava kapteeni Petrus Palmu. Tapparaa vastaan pelatussa ottelussa Palmu oli mukana joukkueen jokaisessa osumassa kirjaten samalla tehot 1+2. Varsinkin kapteenin tarjoilema syöttö Linus Nässenin ratkaisumaaliin jatkoajalla jäi varmasti monen mieleen.

Ässät taipui perjantaina Jyväskylässä JYPille jatkoajalla 4–3. Sitä ennen Ässät katkaisi pitkän kotitappioiden putkensa keskiviikkona, kun Pelicans kaatui jatkoajalla 3–2. Ässien nuori hyökkääjä Feetu Knihti iski ratkaisevan osuman historiallisesti jatkoajalla vain neljän sekunnin pelin jälkeen. Ässien edellinen kotivoitto oli tapaninpäivän kierrokselta, kun joukkue kaatoi TPS:n lukemin 5–1.

Ässien tilanne otteluun lähdettäessä on kuitenkin selkeä. Joukkue pelaa enää vain kunniasta, ja samalla Feetu Knihdin tapaisia nuoria pelaajia ajetaan sisään Liigaan ensi kautta ajatellen. 

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kolme kertaa, joista voitot ovat Jukureille 2–1.

Kärpille nilkuttaa kolhittuna revanssin perään

Kärpät kohtaavat Hämeenlinnassa HPK:n heti uudemman kerran. Perjantaina oululaisten ruuti jäi läpimäräksi, ja puolustus koki melkoista harventumista hämeenlinnalaiskäsittelyssä.

Kärpät joutui pelaamaan perjantain HPK-ottelun loppuun vain neljällä puolustajalla Topi Niemelän ja Arttu Paason poistuessa ennenaikaisesti pukukopin puolelle. Jälkimmäisenä mainitun pelaajan läsnäolo on seuraavassa ottelussa epätodennäköisempää.

Repalaisesta miehistöstä puuttuu jo ennalta muun muassa alakerran johtohahmo Atte Ohtamaa, joten oululaisilla riittää jälleen pähkäiltävää lauantain kokoonpanoa kasatessa.

HPK pelasi tyylipuhtaan ottelun kokonaisuudessaan. Rangaistuksia ei hämeenlinnalaisten puolelle paljoa satanut, ja puolustus hoiti oman tonttinsa tehokkaasti Eetu Laurikaisen napatessa kauden neljännen nollapelinsä. 

HPK saattaa myös joutua turvautumaan täydennyspelaajiin Ossi Ikosen otettua ikävästi osumaa. Hämeenlinnalaisilla on tehokkaana aseena Kärppiä vastaan toiminut konkari Antti Pihlström, joka on päässyt tehopisteille valtaosassa kauden kuluneista kohtaamisista.

KooKoo ja Lukko puntaroivat pudotuspeliasetelmia

Tappion Kuopiossa kärsinyt puolustava Suomen mestari matkaa seuraavaksi KooKoon vieraaksi. Kouvolalaiset ovat kiinni kymmenennessä sijassa, joten voitto Lukosta helpottaisi paikalla pysymistä.

KooKoo sai edellispäivän aikaa hioa puhtaampaa pelaamistaan kuosiin. Edellisessä ottelussa kouvolalaisten jäähypenkki kului lähes samaa vauhtia kuin vaihtoaitio. Viimeistely on kuitenkin viime aikoina terävöitynyt, ja ykköstorjuja Nick Malik on pitänyt maalinsa puhtaana kahdessa perättäisessä ottelussa.

Lukko on jäänyt pisteittä kahdessa edellisessä ottelussa KalPan ja SaiPan ottaessa voitot hallitsevasta mestarista. Viimeistely on toiminut kohtalaisesti, mutta puolustus ei ole onnistunut toivotulla tavalla. 

Suurimpana ongelmana raumalaisilla on ollut niin ikään rangaistusaition ahkera käyttö. Lukko tarvitsee parempia otteita ja puhtaampaa viimeistelyä pitääkseen mahdollisuudet pisteistä kiinni. Kouvolalaisia vastaan alivoima joutunee kovaan koetukseen, mikäli otteet pysyvät samanlaisina.

Hytösen hengessä Lahteen

Maukkaan jatkoaikavoiton jälkeen JYP lähtee haastamaan levännyttä Pelicansia. Lahtelaisille on tarjolla tärkeitä pisteitä koskien viimeistä pudotuspelipaikkaa.

Viime ajat kompuroineelle Pelicansille on tärkeää saada kurssi kääntymään takaisin voittovireeseen. Lahtelaisittain hopeareunuksena voi nähdä sen, että viidestä perättäisestä tappiosta huolimatta edellisestä neljästä on tarttunut matkaan yksi piste jokaisesta.

Lauantaina asetelma on päivänselvä: Pelicans on jo valahtunut pudotuspeliviivan alapuolelle ja JYPiä vastaan edessä on pakkovoittotilanne.

Tappioiden kierteessä hyvää aihiota ovat saaneet aikaan Lukas Jasek ja Leevi Tukiainen. Emil Larmin vaihtuessa Patrik Bartosakiin maalivahtipelaaminen ja puolustus ovat pienen viilaamisen tarpeessa.

Sarjan häntäpäätä vartioiva JYP onnistui Ässien kustannuksella jättämään tappioputkensa seitsemän ottelun mittaiseksi. Joukkuehenkeä tuli porilaisia vastaan nostattamaan Juha−Pekka Hytönen, joka näytti jäähyväisottelussaan nuoremmille jyväskyläläisille, miten maalinteosssa onnistutaan.

Lahdessa alakuloisen joukkueen on löydettävä hytösmäinen ammattiylpeys, jotta laihahko pistepotti kasvaisi.

KalPa hakee hengähtämisen varaa itselleen

Vahvaan vireeseen äitynyt KalPa tavoittelee pudotuspelipaikkaa seuraavaksi Lappeenrannassa, missä vastaan asettuu vaikeaa loppukautta pelaava SaiPa.

Vierasjoukkue KalPa on noussut viime viikkojen aikana mukaan taisteluun pudotuspelipaikoista. Viime viikon kaksi suurta voittoa Kärpistä nostivat KalPan osakkeita entisestään, ja keskiviikon kierroksella joukkue nousi pudotuspeliviivan paremmalle puolelle ohi Pelicansin. Keskiviikon kierroksella KalPa onnistui nipistämään pisteen hurjassa vireessä lentävältä Tapparalta.

KalPan viimeisimmässä ottelussa perjantai-iltana joukkue otti vakuuttavan 4–2-voiton siipirikkoisesta Lukosta. Aleksi Klemetti ratkaisi ottelun, kun kolmatta erää oli jäljellä vain vajaat viisi minuuttia. Voiton avulla KalPa pääsee lähtemään lauantain kierrokselle sarjataulukon yhdeksänneltä sijalta.

KalPan hyvässä vireessä huomioitavaa on myös se, että joukkueesta löytyy ratkaisijoita laajalta säteeltä. Muun muassa 32 pistettä toistaiseksi tällä kaudella mättänyt Aapeli Räsänen on ollut yksi kauden suurista onnistujista.

SaiPa puolestaan lähtee otteluun melko lohduttomasta tilanteesta. Joukkue on jämähtänyt Liigan jumbosijalle, kun viimeisessä kolmessa ottelussa tappiot ovat tulleet Ässiä, Tapparaa ja Sportia vastaan. Sportia vastaan pelatussa ottelussa tiistaina SaiPa sai todellisen kylvetyksen, kun loppulukemat kirjattiin isännille 7–1.

KalPa lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, ja SaiPalle on varmasti ottelussa lähinnä kiusaajan rooli. Voitto olisi vieraille elintärkeä ennen ensi viikon kovia kamppailuja HPK:ta ja HIFK:ta vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

KalPa

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3

Osaako TPS vihdoin voittaa Sportin?

Perjantaina Vaasassa kohdanneet Sport ja TPS ottavat uudemman kerran yhteen Turussa. TPS joutui katkerasti tyytymään yhteen pisteeseen Sportin hyödyntäessä paikkansa.

Pudotuspelitaistoon mukaan hamuava Sport kasvatti pisteputkensa jo kahdeksan ottelun mittaiseksi perjantain jatkoaikavoitolla. Vaasalaisten avain voittoon piili tehokkaassa ylivoimassa.

Valtteri Viljanen oli hirmuvedossa Vaasan perjantai-illassa, ja hyökkäyksessä Sebastian Stålberg jatkoi viime kaudella säväyttänyttä tempoaan. Lisäksi maalivahti Rasmus Reijola torjui vahvan ottelun venymällä kiekon eteen joukkueen tarvitessa sitä eniten.

TPS ei onnistunut pysymään poissa jäähyaitiosta. Se maksoi turkulaisille perjantain kamppailussa kaksi pistettä. Tasakentällisillä turkulaisilla oli hyvä ote Sportista, mutta peluutus meni jäähyjen myötä sekaisin ja ottelun kulku muutti suuntaa jatkuvista rikkeistä.

Mikael Pyyhtiän tehokkuuden lisäksi Eetu Anttila teki maalilla kaiken voitavansa, ja hänen ansiostaan TPS sai mukaansa edes yhden pisteen. Hyvästä suorituksesta huolimatta Andrei Karejev ottanee torjuntavastuun lauantaina.

Perjantain jatkoaikatappio oli TPS:n ensimmäinen ansaittu piste Sportilta tällä kaudella. Kotijäällään Palloseura saa vielä yhden tilaisuuden keksiä keino Risto Dufvan kokeneen ryhmän kaatamiseen.