Liiga-kierros: HIFK esittelee tähtihankintansa, kovasti vahvistunut Kärpät yrittää nujertaa viimein Jukurit

LIIGA / Kierrosennakko
Suomen Iiro Pakarinen (81) Leijonien harjoituksissa, National Indoor Stadiumilla, Pekingissä, Kiinassa, 19. helmikuuta 2022.
Keskiviikon Liiga-kierros tarjoaa kuusi ottelua. Isot katseet on käännetty Helsinkiin, jossa huimasti vahvistunut HIFK kohtaa SaiPan.

Seuraa Heitä

Iiro Pakarinen #81 | HIFK

Laitahyökkääjä

Fyysinen Pakarinen tuo kaivattua suoraviivaisuutta HIFK-hyökkäykseen.

Juhamatti Aaltonen #50 | Jukurit

Laitahyökkääjä

Maanantaina "Juhis" iski hattutempun. Loistaako taikuri myös keskiviikkona?

Juraj Slafkovský #20 | Montreal

Laitahyökkääjä

Olympialaisten komeetta palaa pelikieltonsa jälkeen takaisin TPS:n kokoonpanoon. Jatkuuko tehokas vire myös TPS-paidassa?

Onnistuuko SaiPa tylsyttämään HIFK:n tähdet?

HIFK esittelee uusia tähtihankintojaan Nordiksen yleisölle.

Helsingin jäähallissa kohtaavat HIFK ja SaiPa. HIFK on voittanut kauden kaikki kolme aiempaa kohtaamista. Helsinkiläiset taistelevat kovasti suorasta pudotuspelipaikasta. Vierailijat pelaavat ainoastaan kunniasta, sillä saumat pudotuspeleihin ovat jo menneet.

Kotijoukkue HIFK lähtee keskiviikko-illan kamppailuun kolmen ottelun mittaisessa tappioputkessa. Koronatauon jälkeen punapaitojen kokoonpano on ollut todella repalainen, ja myös tammikuussa loistanut viisikkopelaaminen on ottanut isoja askelia taaksepäin.

Viime aikoina torjuntavastuuta kantanut Michael Garteig on ollut todella epävarma. Ykkösvahti Niilo Halosen terveystilanne on tällä hetkellä suuri mysteeri.

Pitkän harjoittelutauon seurauksena HIFK:n puolustuspelaaminen on myös tällä hetkellä varsin kehnoa. Puolustajien reagointi- ja kamppailupelaaminen kaipaa tällä hetkellä selkeästi enemmän jämäkkyyttä. Erityisesti Joonas Lyytisellä on syytä parantaa omaa pelaamistaan.

HIFK tiedotti maanantaina, että hyökkääjät Miikka Salomäki, Iiro Pakarinen sekä Teemu Turunen edustavat seuraa loppukauden ajan. Kyseinen kolmikko on keskiviikkona kokoonpanossa. Viime aikoina hyökkäyksestä ovat olleet sivussa Petteri Wirtanen, Olli Palola sekä kapteeni Teemu Tallberg.

SaiPan tilanne on tällä hetkellä varsin stabiili, sillä suuria tulospaineita ei keltapaidoilla enää ole. Päävalmentaja Pekka Virta tiedostaa reaaliteetit, ja loppukausi mennään pitkälti nuorten pelaajien kehittämisen ehdoilla.

SaiPa pelasi edellisen kerran viime lauantaina, jolloin se kukisti kovavireisen KalPan. Lappeenrantalaiset taistelivat ottelussa erinomaisesti, ja erityisesti ykkösketju oli pelipäällä.

Maalivahti Niclas Westerholm pelaa maalillaan varsin tasaisesti, mutta nuoren ja epätaisen puolustuksen takana on välillä vaikea ottaa kiekkoja kiinni.

SaiPa kaipaa tällä hetkellä laajutta tuloksentekoon. SaiPa-puolustajat tekevät kohtalaisesti tehopisteitä, mutta eritoten hyökkääjiltä odotetaan selvästi enemmän maaleja.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

28.01
Sport - HIFK
1 - 3
21.01
Kärpät - HIFK
1 - 2

SaiPa

Joko Kärpät löytää keinot voittoon Jukureista?

Kärpät yrittää kukistaa Jukurit ensimmäisen kerran tällä kaudella runkosarjan viimeisessä keskinäisessä kohtaamisessa.

Kärpät sai kaudelleen täydellisen uusintalähdön, kun Lauri Marjamäki otti ohjakset käsiinsä ja usea pelaajavahvistus liittyi joukkueen mukaan. Keskintalven kehnojen viikkojen jälkeen odotukset Oulussa nousivat luonnollisesti korkealle.

Uusista vahvistuksista Julius Junttila ja David Sklenicka pääsivät jo pelaamaan maanantaina, kun Kärpät kaatoi Marjamäen paluuottelussa Ässät. Vielä ei ole tiedossa, että pelaavatko keskiviikkona hankitut Rudolf Cerveny ja Libor Kasik Jukureita vastaan.

Jukurit sen sijaan melko odotetusti ei tehnyt reagointeja siirtotakarajan kynnyksellä, kun joukkuetta oli vahvistettu jo pitkin talvea. Toisaalta miksipä vahvistaa, kun joukkue porskuttaa voitosta voittoon?

Hämmästyttävästi jopa runkosarjan voitosta kamppaileva ryhmä on hävinnyt vain yhden viimeisestä kymmenestä ottelustaan. Mielenkiintoinen seikka illan otteluun on se, että Jukurit on voittanut kauden kaikki aiemmat ottelunsa Kärppiä vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.01
Jukurit - KalPa
2 - 4
27.01
KalPa - Jukurit
6 - 3
21.01
SaiPa - Jukurit
1 - 2

Kärpät

Hyvävireiset joukkueet vastakkain

Ottelussa panokset ovat suuret, sillä KalPa taistelee paikasta kymmenen parhaan joukossa. Erinomaista viisikkopeliä pelaava HPK taistelee jopa kotiedusta.

Kotijoukkue KalPa on saanut viime aikoina paljon onnistumisia. Tommi Miettisen suojatit ovat jatkaneet vahvaa viisikkopeliään, ja varsinkin parantunut puolustuspelaaminen on nostanut kuopiolaisten osakkeita. Viime lauantaina KalPalle tuli työtapaturma, kun SaiPa oli vahvempi Lappeenrannassa.

Maalivahti Eero Kilpeläinen on parantanut omaa pelaamistaan huomattavasti, ja kokenut maalivahti on tuonut selkeää rauhallisuutta KalPa-puolustajille.

Puolustuspelaamisessa hölmöt virheet on karsittu minimiin, ja samalla kiekollinen suoritusvarmuus on noussut raketin lailla. 11 maalin Lasse Lappalainen pelaa kuopiolaisten alakerrassa häikäisevää kautta. Myös Kim Nousiainen pelaa rohkeasti, ja varsinkin hyökkäyspelin tukemisessa nuorukainen on ollut erinomainen.

Hyökkäyspelissä KalPa on saanut onnistumisia laajalta rintamalta. Kokenut Jaakko Rissannen on ollut viime otteluissa todella kovassa vedossa.

KalPan joukkue on todella erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Kuopiolaiset luistelevat todella raikkaasti, ja tämä osa-alue on tuonut selvää kilpailuetua KalPalle.

Hämeenlinnan Pallokerho pelaa tällä hetkellä todella karheaa ja tuloksellista jääkiekkoa. Päävalmentaja Jarno Pikkarainen on luonut joukkueelleen selvän pelitavan, jota jokainen HPK-pelaaja toteuttaa suurella sydämmellä.

HPK:n maalivahti- ja puolustuspelaaminen on tämän sarjan ehdotonta eliittiä. Turhia riskejä ei HPK ota, ja näin vastustaja ei juuri saa ilmaisia maalintekopaikkoja. HPK-kannattajat saivat maanantaina ilouutisia, kun puolustaja Niklas Friman solmi kerhon kanssa loppukauden mittaisen sopimuksen.

Hyökkäyspelissä HPK:n vahvuus on tasaisuus. Kultakypärä Michael Joly johtaa erinomaista ykkösketjua, mutta tarvittavaa tulitukea on tullut myös alaketjuista. HPK hankki hyökkäykseensä Aleksi Mustosen, joka tuo kokoonpanoon tarvittavaa juonikkuutta.

Tilastot

Kultasankari Björninen lähtee nostamaan Pelicansia aurinkoon

Lukko ja Pelicans mittelevät tärkeistä pisteistä alemmassa keskikastissa.

Kulunut kevät ei ole varmasti ollut sellainen, millaista Pelicansissa toivottiin. Heikot esitykset ovat tehneet tehtävänsä, ja joukkue on pudonnut pudotuspeliviivan alapuolelle.

Akuuttia kriisitilannetta saapui kuin siunauksesta purkamaan edelliskausien kapteeni ja olympialaisissa loistanut Hannes Björninen. Kultasankarin pitääkin ottaa tuttu joukkue heti reppuselkäänsä kiivaassa kamppailussa pudotuspelipaikasta.

Lahtelaisia isännöivä Lukko on ajautunut kolmen tappion putkeen, minkä myötä joukkueen pitkään jatkunut huippuvire meni poikki. Ehkä pieni helpotus tässä tilanteessa oli se, ettei Lukko pelaa 60 ottelun runkosarjaa ja näin ollen runkosarjan lopun hurja peliruuhka ei kärjistynyt entisestään.

Pudotuspeleihin Lukko on todennäköisesti etenemässä, mutta se on edelleen myös vaarassa pullahtaa ulos – varsinkin, jos orastavaa heikkoa jaksoa ei saada nopeasti poikki. Siirtotakarajalla Lukko vahvisti hyökkäystään Henri Ikosella, josta ei kuitenkaan ole odotettavissa sateentekijää pisteiden valossa. 

Mihin menet KooKoo?

KooKoolla riittää työtä pudotuspelipaikan säilyttämiseksi, ja Sportilla vielä enemmän sinne nousemiseksi.

Kotkapaidat taistelevat kovasti viimeisestä pudostuspelipaikasta. Tiistaina Sport haki yllätysvoiton Ilveksen vieraana lukemin 4–2.

Sport on parantanut selkeästi kotipelaamistaan, ja samalla myös maalintekotehokkuus on noussut hurjasti. Kokenut Turo Asplund on pelannut vaasalaisten keskikaistalla vahvasti. Myös terävästä laukauksesta tunnettu Olavi Vauhkonen on nostanut viime aikoina tasoaan.

Sport pelaa vahvaa kamppailupeliä, mutta luistelunopeudessa kotkapaidat häviävät usein vastustajille. Vaasalaisten ylivoimapelaaminen on ottanut viime aikoina harppauksia eteenpäin. Puolustajat Valtteri Viljanen sekä Shaun Heshka tuovat kiekollista osaamista ylivoimalle.

Mikäli Sport haluaa jatkaa voittojen tiellä, niin vaasalaisten pitää pysyä poissa jäähyaitiosta.

Vierailija KooKoo on tällä hetkellä kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa. Kouvolalaiset taistelevat loppukauden ajan paikasta kymmenen parhaan joukossa. Viimeisessä kolmessa ottelussa KooKoo on päästänyt vain kaksi maalia.

KooKoo-kassari Nick Malik on kenties Liigan paras maalivahti tällä hetkellä. Tasaisesti torjuvat tšekkivahti antaa jokaisessa ottelussa joukkueelleen mahdollisuuden voittoon.

KooKoon koko kauden kuva on ollut epätaisuus. Pelin taso heittelee pelistä toiseen, ja näin suuret voittoputket ovat loistaneet poissaolollaan.

Isäntien kultakypärää kantaa tehoilla 8+23 Joose Antonen. Kovasta laukauksesta tunnettu Antonen on ollut tällä kaudella erinomainen pelinrakentaja. Viime kevään Lukko-kapteeni Heikki Liedes on iskenyt jo komeat 18 osumaa.

Pelillisesti KooKoo on tällä hetkellä suuri mysteeri.

Olympialaisten MVP palaa Liiga-kaukaloon

Sarjan kärkeä tavoittavalla TPS:llä on tarjolla helpohkot pisteet.

Turussa katseet kiinnittyvät kotijoukkueen hyökkääjään Juraj Slafkovskyyn, joka pääsee pelaamaan Liigassa pelikieltonsa jälkeen. Slovakialaisen suurlupauksen pannaan johtanut rike tapahtui jo yli viisi viikkoa sitten, mutta tässä Slafkovsky kävi pokkaamassa Pekingistä olympiapronssimitalin ja valinnan turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Peräti seitsemän maalia olympialaisissa luulisi riittävän hyväksi näytöksi osaamisesta Liiga-tasolla, mutta TPS:ssä Slafkovsky ei tällä kaudella ole saanut tulosta aikaan. TPS:llä riittää valinnanvaraa hyökkäyksessä, ja tuskin olympiaonnistuminen avaa paraatiovia joukkueen ykköstykiksi. Nuorukaisen esityksiä kuitenkin kannattaa ehdottomasti seurata.

Joukkueena TPS etenee hyvässä vireessä, kun pisteputki on jo seitsemän ottelun mittainen. Alkukaudesta tökkinyt maalintekokin on parantunut, josta isoa vastuuta on viime ajat kantanut Mikael Pyyhtiä. Edellisessä kahdessa ottelussaan Pyyhtiä teki kummassakin kaksi osumaa.

Turkuun saapuvan JYPin kaudesta on jäljellä enää rippeet. Helmikuussa sarjajumbo ei voittanut varsinaisella peliajalla yhtään ottelua, ja tiukassa voitot tulevat olemaankin loppukauden ajan panoksen puuttuessa pelistä.