Liiga-kierros: "Pudotuspelihuumaa" Mikkelissä, HPK saa heti mahdollisuuden revanssiin Oulussa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kuuden ottelun kierroksella kamppaillaan sarjan kärkisijoista ja voittoputkista.

Seuraa Heitä

Mikko Kousa #44 |

Puolustaja

Lahtelainen tehopuolustaja palasi kotiin ja tänään on mitä todennäköisemmin edessä Kousan kauden avausottelu.

Petri Kontiola #27 | Ilves

Keskushyökkääjä

Edelleen Liigan tähtipelaajiin lukeutuva Kontiola syötti perjantaina kolme osumaa. Juonikkuus on vahva valttikortti myös Ässien kotiluolassa.

Stanislav Galimov #35 | Avangard

Maalivahti

Erinomaisesti Kärpissä torjunut Galimov joutunee kehiin myös lauantaina. Pystyykö kokenut torjuja pitämään hyvän tason kuormituksesta huolimatta?

Eetu Koivistoinen #31 | HIFK

Keskushyökkääjä

HIFK:n tähtihyökkääjä sai edellisessä ottelussa paremmin tehoja aikaan, mikä on tuskailleelle joukkueelle erinomainen asia.

Tuplaottelun jälkimmäinen näytös

Kärpät ja HPK kohtasivat jo eilen, sama on edessä myös tänään.

Liigan tämän viikon otteluohjelman erikoisuus on se, että Kärpät ja HPK kohtaavat peräkkäisinä iltoina Raksilassa. Perjantaina pelattu ensimmäinen osa päättyi Kärppien 4–3-voittoon. Kärpät teki ratkaisevat maalit lyhyen ajan sisään toisen erän alussa.

Jarno Pikkaraisen alaisuudessa HPK on kuitenkin ollut huomattavan parempi joukkue kuin kauden ensimmäisissä otteluissa. Eilinen tappio oli Pikkaraisen HPK:lle vasta ensimmäinen. HPK:n ykkösvahdilla Eetu Laurikaisella ei ollut aivan paras iltansa perjantaina, kun hänet otettiin pois kentältä toisessa erässä. Ehkäpä hieman pidempi lepoaika antaa Laurikaiselle ja sitä kautta myös HPK:lle paremmat mahdollisuudet lauantain otteluun.

Kärppien perjantain hahmot olivat puolustaja Topi Niemelä ja maalivahti Stanislav Galimov, joka todennäköisesti joudutaan laittamaan tolppien väliin myös toisena peräkkäisenä iltana. Myös Kärppien nuorten Arttujen – Hyryn ja Paason – otteita kannattaa pitää silmällä.

SaiPa pääsemässä raiteilleen − alkukauden komeetta äärimmäinen vastus

Lappeenrannan SaiPa nappasi perjantaina toisen peräkkäisen voittonsa, ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Päävalmentaja Pekka Virran luotsaama SaiPa on ollut alkukaudella pienissä vaikeuksissa. Syys-lokakuussa lappeenrantalaiset ehtivät vajota jo viiden ottelun tappioputkeen, mutta nyt se on päässyt jälleen voittojen makuun.

Kuluva viikko on kuitenkin ollut SaiPalle myönteinen, kun perjantaina JYP kaatui selvin luvuin vieraskentällä. Lauantaina joukkue pääsee metsästämään jo kolmatta peräkkäistä voittoaan.

Vastus vain melko äärimmäinen. Alkukauden ehdottomiin onnistujiin lukeutuva Vaasan Sport tulee lauantain vieraspeliinsä kaksi peräkkäistä tappiota niskassaan. Latausta ei ole vaikea hakea kummankaan joukkueen. Sport taipui 4−2-tappiollaan KooKoolle Liigan kolmanneksi, mutta eroa Kärppiin on vain pisteen verran.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
19.03
HPK - SaiPa
1 - 2

Sport

12.08
Sport - Björklöven
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1
05.08
TUTO - Sport
0 - 3

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
Sport - SaiPa
1 - 2

runkosarja

Yhden maalin pelejä vai syöttökoneen juhlaa?

Ässät isännöi Ilvestä, joka on kotijoukkueen tavoin jäänyt pudotuspeliviivan alapuolelle kauden ensimmäisellä neljänneksellä.

Ässät on lokakuussa tehnyt tavallaan tasaista työtä. Kaikki viisi ottelua ovat päättyneet maalin erolla ilman jatkoaikaa tai voittomaalikilpailua. Porilaiset ovat voittaneet kaksi ja hävinneet kolme viidestä lokakuun pelistään.

Suurin huoli patapaitojen leirissä on ollut jatkuvasta loukkaantumiskierteestä. Yksi tavoite voi olla se, ettei joku peli menisi ilman pukusuojaan nilkuttavaa ässäpelaajaakin.

Ilveksenkin lokakuu on ollut murheellinen. Ennen perjantaita neljästä pelistä pisteitä oli kertynyt vain jatkoaikatappiosta SaiPalle. Ässät-ottelun alla tamperelaisjoukkue kuitenkin käänsi kurssiaan ja nappasi 5−2-voiton Jukureista.

Perjantaina kolme maalia syöttäneen Petri Kontiolan ja kaksi tehneen Antti Saarelan kurissa pitämisessä Ässien pakistolla riittää työtä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
05.08
TPS - Ässät
0 - 1

Ilves

Jukurien pudotuspelit alkavat olla jo käynnissä

Olli Jokisen ja Ville Peltosen kauden toisessa keskinäisessä kohtaamisessa kotijoukkueella alkaa olla kriittiset hetket käsillä.

Jukurien alkukauden positiivinen pöhinä on kadonnut lähes kokonaan näkyvistä, kun Olli Jokisen miehistö on vajonnut viiden ottelun tappioputkeen. Kurssin pitäisi kääntyä nopeasti, sillä kaudesta eletään jo niitä hetkiä, jolloin mahdollisesti ratkaisevia eroja alkaa jo syntyä sarjataulukossa. Jukurit onkin tappioiden myötä pudonnut jumbosijalle.

Lauantain kotiottelussa lepoetu on vierailijalla, sillä Jukurit kävi perjantaina nöyrtymässä Ilvekselle vierasottelussa. Mikkeliläiset tarvitsisivat kipeästi lisää tehoja muiltakin kuin Jarkko Immosen johtamalta ykkösketjulta, varsinkin kun moni kärkihyökkääjä on viime aikoina siirtynyt sairastuvan puolelle. Kauden ensimmäisessä keskinäisessä ottelussaan Jukurit kaatoi maukkaasti HIFK:n vierasottelussa.

HIFK otti torstaina kotikentällään tärkeän voiton Tapparaa vastaan, mutta peliesitykset eivät mairitelleet punapaitoja. Ensimmäisessä erässä kahden maalin karkumatkalle päässyt HIFK pystyi säilyttämään etumatkansa, vaikka kirvesrinnat hallitsivat kentän tapahtumia. Esimerkiksi kolmannen erän laukaukset merkittiin Tapparan nimiin 23–6, mutta maalit menivät tasan 2–2.

Helsinkiläisten kantilta ottelun merkittävintä antia oli Eetu Koivistoisen sekä Otto Paajasen onnistumiset. Ennen ottelua kumpikin oli onnistunut vain kertaalleen maalinteossa, mutta torstaina Koivistoinen huudatti maalilaulua kahdesti Paajasen säestäsessä maalilla ja kahdella syöttöpisteellä.

Nimekkäistä hankinnoista Jere Innalan ongelmat paistavat kauas. Viime kevään MM-hopeamitalisti pyrkii paikkaamaan itseluottamuksen säröjä yliyrittämällä, mikä näkyy ylikorostettuna ratkaisuhalukkuutena. Joukkuetta hyödyntävien ratkaisujen sijaan lopputuloksena on kuitenkin usein kiekonmenetyksiä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

12.08
Pelicans - Jukurit
10.08
HIFK - Jukurit

HIFK

11.08
HIFK - TPS
10.08
HIFK - Jukurit

Sulavasti liitävä pelikaaniparvi laskeutuu jatkamaan Tapparan alakuloa

Tapparalla tekee tiukkaa katkaista heikkoa jaksoaan, kun vastassa on Liigan kärkisijoja hamuava Pelicans.

Mestarisuosikki Tapparan syksy on edennyt mollivoittoisesti, ja lauantain kierrokselle se lähtee vasta 11. sijalta. Kirvesrinnat aloittivat viikkonsa CHL-voitolla Skellefteåsta, mutta torstaina tuli takkiin HIFK:n vieraana. 

Tappara on kuitenkin vähintään näennäisesti hallinnut otteluitaan, mutta runsaasta laukausten määrästä huolimatta huippupaikat ovat jääneet piippuun. Materiaalista huippupaikkojen luomisen ei pitäisi olla kiinni. Yksi piristysruiske saattaa olla paluumuuttaja Joona Luoto, joka esiintyi energisesti jo torstaina kauden avausottelussaan.

Pelicans liitää mukavasti, kun se on päässyt neljän ottelun voittoputkeen. Yleisesti ottaenkin lahtelaisten kauden ainoat kaksi varsinaisen peliajan tappiota ovat olleet melko selviä ohipelejä, joten menestyksen perusteiden voi sanoa olevan hyvällä mallilla. 

Erityisesti joukkueen puolustuspeli on ollut kunnossa ja maalivahti Emil Larmi on ollut melkeinpä lokakuun paras pelaaja koko Liigassa. Pelicans sai myös aiemmin viikolla mieluisan vahvistuksen, kun seuran kasvatti Mikko Kousa palaa joukkueeseen. On selvää, että Kousa tulo nostaa etenkin Pelicansin ylivoimapelin vaarallisuuden uudelle tasolle.

Hallitsevalla mestarilla tahmeaa

Lukko majailee tällä hetkellä sarjan keskikastissa tasapisteissä lauantaina Raumalle saapuvan KalPan kanssa.

Lukon alkukausi ei ole ollut samanlaista voittokulkua kuin parina edellisenä syksynä on totuttu näkemään. Lokakuun neljästä ottelusta raumalaisten matkaan on toistaiseksi kertynyt vain yksi voitto.

Lukko kävi viikolla pelaamassa myös CHL:ää, mutta Cardiff Devilsiä vastaan kärkiketjujen väki pystyi huilaamaan.

KalPa hävisi perjantaina äärimmäisen niukasti TPS:lle, joten kuopiolaisten kiertue länsirannikolla jatkuu odottavissa tunnelmissa. Edellisen kolmen pisteen voittonsa KalPa nappasi 29. syyskuuta, ja kuudesta viime pelistään joukkue on saalistanut neljä pistettä.