Liigakierros: Helsingissä juhlitaan Petrelliä, Lappeenrannassa Kohoa

LIIGA / Kierrosennakko
HIFK:n Lennart Petrell (32) Liigan runkosarjaottelussa HIFK - JYP, Helsingin jäähallissa, 18. syyskuuta 2019.
Liigan lauantaikierros ei ole yhtään vähempää kuin täysi seitsemän ottelun kierros. HIFK ja SaiPa kunnioittavat seuralegendojaan.

Seuraa Heitä

Matias Mäntykivi #12 | Ilves

Laitahyökkääjä

Nuori Ilves-hyökkääjä on tehnyt edelliseen seitsemään pelaamaansa otteluun tehot 3+4=7 ja hän syötti perjantain Tappara-voitossa joukkueensa molemmat maalit. Jatkuuko vire HIFK:ta vastaan?

Joakim Kemell #77 | JYP

Laitahyökkääjä

Nuori sensaatio on osoittanut, ettei ole mikään alkukauden tähdenlento. JYP tarvitsee Kemellin onnistumisia, mikäli mielii nitistää hallitsevan Suomen mestarin.

Tulikuuma Ilves HIFK:n haastajaksi

Helsingin jäähallissa kohtaa kaksi hyvässä vauhdissa olevaa joukkuetta. Myös Nordenskiöldinkadulla on luvassa juhlallisuuksia.

Alkukaudesta takellellut HIFK on saanut peliään kuntoon. Lauantain ottelu on ensimmäinen peli kotihallissa yli kahteen viikkoon. Viiden vierasottelun kiertue tuotti kymmenen pistettä ja kaiken kaikkiaan pisteputki on kuuden ottelun mittainen. Perjantain ottelussa KalPaa vastaan HIFK ei hallinnut pitkiä jaksoja, mutta oli silti hyvin lähellä kolmea pistettä. Sisäisen pistepörssin kärjessä on tasaista, kun kolmea ensimmäistä paikkaa miehittää 12 pisteellä Teemu Tallberg (6+6), Otto Paajanen (4+8) ja eilen poissa kokoonpanosta ollut Olli Palola (4+8).

Ennen ottelua jäällä juhlitaan peliuransa päättänyttä entistä HIFK-kapteenia Lennart Petrelliä.

HIFK saa vastaan takkuturkin säänkestävään iskuun laittaneen Ilveksen. Puheet Jouko Myrrän potkuista ovat hiljentyneet kuuden ottelun voittoputken myötä. Muutosta on näkynyt myös muualla kuin vain pistepotissa, sillä Ilves on saanut otteisiinsa alkukaudesta poissaolollaan loistanutta tasaisuutta. Peli ei ole aina kaunista tai tyylikästä, mutta töitä tehdään joukkueen eteen. Kuuman joukkueen kuumin pelaaja on Matias Mäntykivi, joka on viiteen edelliseen otteluun nakuttanut seitsemän tehopistettä (3+4).

Tamperelaisten maalinsuulla Vadim Žerenko on esiintynyt erittäin hyvin, eikä keskiviikkona liigadebyyttinsä tehnyt Roope Taponen pelannut yhtään huonommin. Peluutuksen puolesta Zerenkolla voisi olla lepovuoro, mutta HIFK:sta Kiekko-Espooseen ja sieltä edelleen Ilvekseen maalivahtipulaa paikkaamaan hankittu Taponen ei välttämättä aloituskokoonpanossa kentälle luistele.

SaiPa koittaa karkoittaa pienpetokammonsa

SaiPa kohtaa Lappeenrannan lauantai-illassa Oulun Kärpät. Kärpät on ollut SaiPalle paha vastus, sillä Sputnikien viimeisin voitto on jo yli kolmen vuoden takaa.

SaiPa yrittää palata voittojen tielle Kärppien kustannuksella. Pekka Virran projekti etenee, mutta toistaiseksi tappioita on tullut voittoja enemmän. Tuorein vahvistus Nick Halloran on edelleen piste per peli -tahdissa, mutta liigauran avausmaali on antanut vielä odottaa itseään. Oman säväyksensä lauantain otteluun tuo Ville Kohon numeron jäädytystilaisuus, josta saipalaisten olisi hyvä ammentaa lisäpotkua.

Aihetta hurraa-huutoihin ei ole vierailija Kärpilläkään. Viisi viimeisintä ottelua on tuottanut vain yhden varsinaisen peliajan voiton ja perjantaina Liigan häntäpäähän kuuluvat Jukurit jätti oululaiset pisteettä Mikkelin visiitillä. Kärppien asema sarjataulukossa on huomattavasti parempi kuin isäntä SaiPan, mutta voittoja kaipaillaan kipeästi kummassakin joukkueessa.

Kummalle koittaa nollapäivä?

Hämeenlinnassa kohtaavat kaksi alisuorittajaa, joilla molemmilla on perjantailta voitto alla.

HPK piristyi valmentajanvaihdoksesta jonkin verran, mutta kuntopuntari näyttää synkältä, neljä tappiota viimeisestä viidestä ottelusta. Jonkin sortin erikoisuutena voinee pitää sitä, että HPK:n neljässä edellisessä pelissä hävinnyt joukkue ei ole tehnyt maalin maalia. Näistä vain eilisessä Arto Laatikaisen juhlaottelussa Pelicansia vastaan HPK on poistunut jäältä voittajana. Olisiko ketsuppipullo nyt avattu?

Kuopion suunnalta on tällä kaudella toisteltu usein, että peli näyttää ihan hyvältä, mutta pisteitä ei tule. HIFK:ta vastaan meinasi käydä hassusti, mutta viime sekuntien tasoitus siivitti lopulta voittomaalikisan kautta kahteen pisteeseen. Kuopiolaiset ovat 18 ottelussaan päätyneet peräti yhdeksän kertaa jatkoajalle − siis keskimäärin joka toisessa ottelussa - ja neljä kertaa voittolaukauksiin saakka. Perjantaina rankkarispesialistina hääri Miikka Pitkänen, joka teki jokaisella neljästä yrityksestään maalin.

Joko on JYPin vuoro?

Raumalaiset ovat hallinneet pitkään näiden kahden joukkueen kohtaamisia. JYPillä on lauantaina jälleen mahdollisuutensa.

JYP ei ole onnistunut voittamaan Lukkoa sitten marraskuun 2019. Sen jälkeen raumalaiset ovatkin voittaneet hurrikaanipaidat kuusi kertaa peräkkäin. Kyseessä on hallitsevan Suomen mestarin pisin voittoputki JYPiä vastaan.

JYPin yksi mahdollisista pelastajista on nuori Joakim Kemell, jonka alkukaudesta alkanut liito ei ole ottanut pysähtyäkseen. Toisaalta koko joukkueen mittakaavassa nuoruus ja kokemattomuus tuovat vielä haasteita voittamisen rutiiniin.

Jukka Ahvenjärvi on saanut joukkonsa hyvään vireeseen ja JYP esittääkin useina iltoina työteliästä jääkiekkoa. Marko Virtasen komentoon siirtynyt Lukko sen sijaan on vielä opetellut omia prosessejaan, mikä on näkynyt pelissä silloin tällöin.

Suurin kysymys Jyväskylän illassa lieneekin, että pystyykö JYP saamaan voittavat palaset kohdalleen ja katkaisemaan itseään kokeneemman Lukon voittoputken heitä vastaan?

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

Alavireisten kohtaaminen

Sekä Sport että Pelicans ovat hävinneet viidestä edellisestä ottelustaan enemmän kuin ovat voittaneet.

Sport ja Pelicans majailevat sarjataulukon peräkkäisillä sijoilla viisi ja kuusi. Vaasalaisten sijoitusta voitaneen pitää yllättävän korkeana ja pussinokkien saavutusta pidettäneen melko odotettuna.

Kaksikko on pelannut edellisissä kohtaamisissaan tasaisia, maalin erolla päättyneitä kamppailuja. Ainoastaan kerran edelliseen viiteen otteluun tulos on repsahtanut eroltaan suuremmaksi, kun Pelicans viime keväänä murjoi tauluun 5−0-lukemat.

Tämä kausi on kuitenkin uusi tarina ja kyseessä on joukkueiden ensimmäinen runkosarjakohtaaminen. Risto Dufvan ja Tommi Niemelän valmentajakohtaamisesta voi odottaa mielenkiintoista, sillä herrojen valmennusfilosofiat ovat hieman eri puusta veistettyjä.

Vaasalaisetkin ovat palanneet kotihallissaan hurjan alkukauden jälkeen takaisin kuolevaisten tasolle, joten taktisesti kypsempi lahtelaisjoukkue on vahvoilla, ellei Sport saa kotiyleisöstään ratkaisevaa hurmosta päälle.

Kotkapaidoilla on myös parin päivän palautumisetu, sillä he pelasivat viimeksi keskiviikkona ja Pelicans mitteli HPK:ta vastaan eilen perjantaina.

Nälkäinen Tappara

Perjantai-iltana mitelty ja Tapparan häviämä Hakametsän jäähallin viimeinen Tampereen paikalliskamppailu jätti kirvesrinnoille varmasti paloa palata voittokantaan.

Ilves voitti Tapparan perjantain kierroksella maalein 2−1 tunteikkaassa Hakametsän jäähallin viimeisessä paikallismittelössä. Loukkaantumisista kärsivät kirvesrinnat eivät myyneet nahkaansa tupsukorville helpolla ja kaikesta päätellen nopea paluu voittojen tielle olisi mieleen.

Toisaalta Jukurit nappasi edellisestä ottelustaan mehukkaan voiton Kärpistä, joten taistelutahto ja usko omaan tekemiseen ovat myös Olli Jokisen joukoilla korkealla. Joachim Rohdin iski oululaisten verkkoon kaksi osumaa osoittaen, että Jukurienkin riveistä löytyy ratkaisuvoimaa.

Mikkeliläisten työsarkaa varjostaa joukkueen harmaa historia Hakametsän vierailuista. Jukurit on hävinnyt kolme edellistä Tappara-vieraspeliään saamatta pistettäkään matkaansa.

Tapparan Otso Rantakaria on jo tovi odotettu takaisin tositoimiin hänen sanottuaan CMoren haastattelussa, että paluu lähestyy. Joko lauantaina on hyökkäysvoimaisen puolustajan aika olla kokoonpanossA?