Liiga-kierros: Puolivälierät jatkuvat toisilla osaotteluilla

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan 1. puolivälieräottelussa HIFK - Kärpät, Helsingin jäähallissa, 19. huhtikuuta 2021.
Lukolla, HIFK:lla, Pelicansilla ja Tapparalla on mahdollisuus karata ottelusarjoissa jo kahden voiton merkittävälle karkumatkalle. Varsinkin Ilveksen selkäranka on koetuksella, mikäli tupsukorvat kärsivät tappion Raumalla.

Seuraa Heitä

Iikka Kangasniemi #4 | Pelicans

Laitahyökkääjä

Ihme-Iikka palasi pitkältä tauolta ja iski heti hurjat tehot. Löytääkö TPS keinot kaitsea Pelicansin taikurin?

Eemeli Suomi #10 | Ilves

Laitahyökkääjä

Ilves kaipaa kapteeniltaan tehoja, jotta se voisi yllättää runkosarjan voittajan kotikentällään? Nouseeko Ilveksen ykkösketju samalla parrasvaloihin?

Micke-Max Åsten #45 | HIFK

Laitahyökkääjä

HIFK:n yllättävä sankari loisti maanantain ottelussa. Jatkuuko muulivaara myös toisessa osaottelussa?

Jukka Peltola #81 | Tappara

Laitahyökkääjä

Kevään otteluissa Tappara on tottunut luottamaan Jukka Peltolaan. Johtaako kokenut pelaaja joukkueensa jälleen voittoon?

TPS etsii pelikirjastaan reittiä lahtelaisten maalille

Tasaiseksi uumoiltu sarja TPS:n ja Pelicansin välillä jatkuu turkulaisten kannalta kohtalokkaalla ottelulla. Löytääkö kotijoukkue lääkkeen Pelicansin tuhoisaa ylivoimaa vastaan?

Turkulainen pudotuspelikevät 2021 alkoi alavireisesti lahtelaisten vieraiden juhlittua vieraskaukalossa pudotuspelien ensimmäistä voittoaan. Ottelu ratkesi käytännössä kotijoukkueen kurittomuuteen sekä lahtelaisten äärimmäisen tehokkaaseen ylivoimapelaamiseen.

Sarjan toisessa ottelussa korostuukin se, miten TPS onnistuu välttämään tarpeettomia rangaistuksia ja toisaalta, miten se estää Iikka Kangasniemen ja Hannes Björnisen pistetehtailun.

Kotijoukkueen näkökulmasta on kannalta on myös tärkeää löytää uusia eväitä tunkeutua Pelicansin tarkoin varjellulle maalinedustalle. TPS laukoi ensimmäisessä ottelussa hanakasti, mutta Patrik Bartošákin vartioiman maalin edusta pysyi verrattain hyvin suojeltuna.

Ensimmäisessä osaottelussa nähtiin kiivasta kaksinkamppailua ja myös tunteiden purskahduksia. Samaa voidaan odottaa myös myös toisessa peräkkäisessä ottelussa, josta kotijoukkueen olisi syytä kaivaa voitto. Kahden voiton etumatka paras viidestä -sarjassa olisi kohtuuton ottaen huomioon, että sarjan kolmas ja mahdollinen neljäs ottelu pelataan Lahdessa.

Sarja vedenjakalla

Lukko onnistui voittamaan sarjan avausottelun, vaikka Ilves kiri hurjasti. Toinen voitto raumalaisille olisi jo ratkaiseva.

Nyt, kun Liigan pudotuspeleissä pelataan paras viidestä -sarjoja, on jo toinen ottelu äärimmäisen tärkeä. 2−0-johto olisi Lukolle silaus kohti välieriä.

Ilves nousi kolmen maalin takaa tasoihin, mutta menetti kiinnityksen Lukolle aivan avausottelun lopussa. Toisen ottelun tärkein kysymys on, pystyykö Ilves kasaamaan rivinsä karvaan pettymyksen jälkeen ja haastamaan runkosarjan voittajan heti uudestaan?

Sarja on raumalaisten hallinnassa, mutta vahvistaakseen otteensa Lukon on voitettava myös tiistaina. Ilves ei ole sanonut viimeistä sanaansa ja mikäli ottelupari etenee tasatilanteessa Tampereelle, mikä tahansa voi olla mahdollista.

Lukon riveissä Aleksi Saarela ja Robin Press johtivat joukkoja tehoillaan. He saivat myös tarvittavaa tulitukea. Puolustuspää oli yllättävänkin haavoittuvainen ja Lassi Lehtinen päästi kolme kiekkoa selkänsä taakse, vaikka torjuntoja ei kertynyt montaakaan.

Tupsukorvien parhaimmistoa oli Antti Saarelan liukas hyökkäysvitja. Tositoimiin palannut Ville Meskanen oli myös pirteä. Eetu Mäkiniemi torjui sen, minkä pystyi. Kärkiketjuiltaan Ilves tarvitsee tiistaina enemmän.

HIFK:n kevään kunto puntarissa, Kärpät pelillisessä pinteessä

Maanantain ottelu etelän ja pohjoisen välillä päättyi helsinkiläisten voittoon. Jatkuuko HIFK:n aktiivinen pelaaminen myös tiistain kierroksella?

HIFK:n viettämä pakkotauko runkosarjan loppuhetkillä ei näkynyt helsinkiläisten peliotteissa maanantain ottelussa Kärppiä vastaan, vaan kaukalossa nähtiin aktiivinen ja työteliäs HIFK.

Kotijoukkueen pelaaminen oli pitkään myrkkyä vierasjoukkueen ontuvalle kiekolliselle pelille, eikä Kärppien hyökkäyksiinlähdöt onnistuneet suunnitellusti. Kärppien on syytä löytää toimiva konsepti tiistain otteluun, jotta se pääsisi voiton makuun.

Helsinkiläisten hallitsemassa ottelussa näkyvintä roolia esittivät santapaperiosasto. Mikko Kousa loukkaantui maanantain ottelussa, eikä hänen pelikunnosta ole varmuutta.

Yksi tiistain ottelun avainkysymyksistä on HIFK:n pelaajien kunto pitkän pelaamattoman jakson jälkeen. Mikäli toinen ottelu peräkkäisenä päivänä alkaa painaa punapaitojen pohkeissa, Kärpillä on sauma päästä sarjaan entistä paremmin mukaan.

Maalivahdit onnistuivat avausottelussa −Tapparalta ja KalPalta odotetaan tiiviimpää puolustamista

Tappara ja KalPa hyökkäsivät ensimmäisessä puolivälierässä aktiivisesti ja sortuivat myös hölmöihin jäähyihin. Toiseen otteluun odotetaan parannusta viisikkopeliin ja hermokontrolliin.

Christian Heljanko torjui nollapelin, Maksim Matushkin sooloili läpi KalPa-viisikon ja Lassi Vanhatalo iski asemapaikaltaan maalin edestä avausottelun ainoan hyväksytyn osuman.

Ilman Kristian Kuuselaa puolivälierät pelaava Tappara pystyi kuitenkin kaikilla ketjuillaan luomaan painetta − erityisesti ykkösketjun Anton Levtchi ja Kristian Tanus löysivät toisensa sulavasti, mutta vaarallisimpiin paikkoihin pääsivät kolmosketjun Jukka Peltola ja Charles Bertrand.

KalPan hyökkäyspelissä ykkössentteri Balázs Sebők ja kakkosketjun laituri Jeremy Bracco olivat vaarallisimpia Lisäksi kakkossentteri Aapeli Räsänen väläytteli peliälyään, mutta jäähyili myös hölmösti. Myös puolustajat Kim Nousiainen ja Jesse Graham tukivat hyökkäyksiä pirteästi.

Molempien joukkueiden on kuitenkin syytä tiivistää viisikkopelaamistaan ja varoa hölmöjä jäähyjä. Myös ylivoimapelaamisessa oli molemmilla hankaluuksia.