Liiga-kierros: Huippuvireinen TPS Lahdessa − Satakunnassa ja Savossa derbyilta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Liigan pudotuspelipaikoista käydään vielä tiukkaa taistelua kevään huipennuksen lähestyessä. Kauden viimeiset derbyt ohjelmassa kahdella paikkakunnalla ja vain kahdesti maaliskuussa hävinnyt TPS kiusaa Pelicansia Lahdessa.

Seuraa Heitä

Filip Chlapik #14 | Sparta Praha

Keskushyökkääjä

Tsekkihyökkääjä sai maalitilinsä auki tiistaina ja viimeisteli tuolloin joukkueensa molemmat osumat. Löytyykö kiekko maalista myös TPS:n kustannuksella?

Santeri Lukka #3 | Ässät

Puolustaja

Puolustaja Lukka on väläytellyt viime otteluissa hieman yllättävääkin ratkaisukykyään. Jatkuuko vahva vire myös Kärppiä vastaan?

Murskaako Lukko Ässien pudotuspelihaaveet?

Lukko on ollut jo yli vuoden ajan ylivoimainen vastus porilaisille.

Raumalla on edessä kauden viides paikalliskamppailu. Kauden kaikki aiemmat kohtaamiset on voittanut sarjakärki Lukko ja se lähtee suosikkina myös torstain kamppailuun, sillä Ässät on onnistunut nappaamaan pisteitä Lukolta viimeksi 28.12.2019.

Lukko pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan, joskin pääkäskija Pekka Virta on yhä sivussa. Maalin suulla ykkösvahdin viitan on ottanut Lassi Lehtinen, joka oletettavasti pelaa myös torstaina.

Lukko pitää yhä tiukasti hallussaan sarjan piikkipaikkaa, vaikka joukkueen otteissa on ollut havaittavissa myös epätasaisuutta. Joukkueen sisällä on eroavaisuuksia myös tulosvastuun kantamisessa, sillä siinä missä tehopuolustaja Robin Press onnistuu illasta toiseen, on hyökkääjistä esimerkiksi Eetu Koivistoisella menossa nihkeämpi jakso.

Kuten aina, erikoistilanteet ovat suuressa roolissa myös kauden viidennessä Satakunnan derbyssä. Voittaakseen Lukon Ässien on petrattava etenkin alivoimapelaamistaan, sillä raumalaiset ovat tehneet Ässiä vastaan peräti 13 ylivoimamaalia neljässä ottelussa.

Jos on HPK:n haave pudotuspeleistä vielä elossa, pätee sama myös Ässiin. Kahden voiton siivittämänä Raumalle saapuva porilaisjoukkue tarvitsee lopuista runkosarjapeleistään kipeästi pisteitä, joita se on viime aikoina saavuttanut muun muassa tiiviin puolustuspelin ja huippuotteita esittäneen maalivahti Linus Söderströmin avulla. Myös maalipörssin kärkinimi Sebastian Wännström ja tämän ketjukaveri Nicolai Meyer ovat olleet hurjassa vireessä.

Ässillä on runkosarjaa jäljellä kuusi ottelua, joista kaksi on juuri Lukkoa vastaan. Pudotuspelipaikan tavoittelu vaatisi vähintään yhtä, mutta mielellään kahta voittoa rakkaasta paikallisvastustajasta.

HPK:n kohtalon hetket alkavat lähestyä

Illan vierasjoukkue HPK on käytännössä pakkovoiton edessä Kärppien kotiluolassa.

HPK havittelee yhä kiivaasti pudotuspelipaikkaa, vaikka kirittävää riittääkin vielä. Tällä hetkellä HPK:n pistekeskiarvo on 1,25, kun taas viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävällä Sportilla se on 1,38. Varaa pistemenetyksiin ei siis ole, varsinkin kun runkosarjaa on hämeenlinnalaisten osalta jäljellä enää neljä ottelua.

HPK:lla on allaan niukka voitto TPS:stä luvuin 2−1. Ennen tiistain voittoa joukkue kärsi samoin luvuin tappion KooKoolle viime lauantaina, mutta kellisti sitä ennen Tapparan voittolaukauskilpailun jälkeen viikko sitten keskiviikkona. Sekä TPS:ää että Tapparaa vastaan ratkaisijoina kunnostautuivat pistepörssin kärkisijaa hallussaan pitävä Petri Kontiola ja oivaan kevätvireeseen äitynyt puolustaja Santeri Lukka.

Pienten marginaalien otteluihin viime aikoina erikoistunut HPK tarvitsee pudotuspeliunelmansa hengissä pitämiseen myös Kärppien päänahan. Kuluvalla kaudella Kärpät on vienyt keskinäiset kohtaamiset voitoin 4−1, mutta viimeksi HPK kukisti oululaiset selkeästi luvuin 4−0.

Kärpät luistelee kaukaloon kaksi tappiota niskassaan. Tiistaina Tappara vei kaksi pistettä Raksilasta voittolaukauskilpailun jälkeen ja tätä ennen lauantaina JYP yllätti oululaisjoukkueen kotonaan Jyväskylässä.

Sarjan kestomenestyjäksi profiloitunut Kärpät on kärsinyt viime aikoina ailahtelevaisuudesta ja erot perättäistenkin ottelujen välillä ovat olleet välillä suuria. Toimivia ketjukoostumuksia on kuitenkin löytynyt ja etenkin Mika Pyörälän, Cody Kunykin ja Tuukka Tieksolan muodostama ykköskenttä on pysynyt samana jo pidempään. Tulostakin on tullut, sillä Kunyk ja Pyörälä ovat joukkueensa kaksi parasta pistemiestä ja Tieksola viimeisteli maaliskuussa tehot 6+6=12.

Kokoonpanosta sivussa ovat vielä Topi Niemelä ja Juhamatti Aaltonen.

TPS hakee jatkoa kovalle vireelleen Lahdessa

Tiistaina ailahtelevasti pelannut TPS hakee paluuta voittokantaan Pelicansin kustannuksella. Jatkaako kotijoukkueen Filip Chlapik maalitehtailuaan?

Pelicans pelasi viikon ensimmäisen ottelun tiistaina, tuolloin joukkue poistui kotikaukalostaan tappio niskassa KalPan ollessa vahvempi. Tänään joukkueen vastus ei ainakaan helpotu, sillä vastaan saapuu kovakuntoinen TPS, joka taistelee vielä jopa runkosarjan voitosta.

Tiistain onnistujiin lahtelaisten osalta lukeutui tsekkiläishyökkääjä Filip Chlapik, joka sai oman maalitilinsä auki heti ensimmäisellä minuutilla ja vastasi lopulta joukkueensa illan molemmista maaleista. Tehoja NHL-kokemustakin omaavalta hyökkääjältä vaaditaan myös tänään, sillä taitoa miehellä löytyy kyllä. Ennen illan kierrosta Pelicans on sarjataulukossa sijalla 8 ja on mukana taistelussa suorasta puolivälieräpaikasta.

TPS on maaliskuun aikana löytänyt erittäin kovan vireen, sillä joukkue hävisi kuukauden aikana vain kahdesti. Tiistaina HPK voitti turkulaiset lukemin 2−1 ja päävalmentaja Raimo Helminen peräänkuulutti omiltaan vahvempaa taistelua, jotta ottelut kääntyvät taas voitoiksi. Tänään taisteluilmeen parantamiseen tarjotaan hyvä mahdollisuus, sillä TPS:n vierassaldo on ollut erittäin tehokasta ja joukkue on kunnoltaan Liigan huippua. Joukkueen paras pistemies Josh Kestner taistelee pistepörssin voitosta ja koko joukkue on hioutunut hyvin yhteen kevään ratkaisupelien lähestyessä. Sarjataulukossa TPS on kolmantena ja pistekeskiarvo ottelua kohti on 1,85.

SaiPa vapautuu karanteenista - Tappara hamuaa sarjataulukossa korkeammalle.

Tappara pyrkii hyödyntämään koronakaranteenin vuoksi viime viikot hiljaiseloa viettäneen SaiPan pelituntuman puutteen.

Arki-illan "el clasico" eli SaiPa-Tappara mitellään tällä kertaa Lappeenrannassa.

SaiPan lähtökohdat illan otteluun ovat perin utuisat, sillä joukku on viimeksi pelannut liki kolme viikkoa sitten lauantaina 13.3. HIFK:ta vastaan. Tämän jälkeen joukkue jäi pakotetulle koronatauolle.

SaiPa sai karanteeniaikana myös lisää huonoja uutisia, kun sekä Joel Olkkosen että Joni Nikon kauden kerrottiin päättyneen loukkaantumisten takia. Tämän lisäksi joukkueessa on ollut muita sairastapauksia, joten illan pelaava kokoonpano saattaa olla yllätyksellinen.

Lappeenrantalaiset lähtevät haastamaan Tapparaa kymmenen ottelun tappioputkessa, joten senkään myötä lähtökohdat otteluun eivät ole suotuisat. SaiPan mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat jo ehtyneet, joten loppukauden kuudella ottelulla on pitkälti nimellinen panos.

Tapparalla on takanaan vaikea viime viikko. Tiiviisti uutisotsikoissa viihtynyt tamperelaisjoukkue kohtasi haasteita myös kaukalon puolella, kun se kärsi tappiot HPK:lle, Lukolle ja TPS:lle. Kaikki ottelut noudattivat siltä osin samaa kaavaa, että tappiot aiheutuivat pitkälti oman pään puolustusvirheistä.

Tiistaina oli kuitenkin helpottavan voiton vuoro, kun joukkue nappasi voiton Oulusta voittolaukauskilpailun jälkeen. Myös Kärppiä vastaan oman pään virheet olivat kostautua kalliisti, mutta Kristian Kuuselan paluun myötä jämäköitynyt peli-ilme siivitti Jussi Tapolan suojatit kahteen pisteeseen.

Dominik Hrachovinan epäonnistuminen TPS:ää vastaan viime lauantaina alleviivasi Christian Heljangon asemaa ykkösmaalivahtina, jota tuskin uhkaa enää mikään. Heljanko tarvitsee kuitenkin onnistuakseen toistaiseksi nähtyä enemmän tukea joukkueensa puolustajilta, joista varsinkin Santtu Kinnunen on ollut viime aikoina paikoitellen suurissa vaikeuksissa. Myös hyökkääjäosastolla vastuunkantajia tarvittaisiin laajemmalta rintamalta.

Kuopion illassa kauden viimeinen Savon paikalliskamppailu

Kauden kuudes ja viimeinen kamppailu KalPan ja Jukurien välillä tarjoaa isännille mahdollisuuden vahvistaa asetelmiaan Liigan kuuden parhaan joukkoon. Jukureilla pelissä jumbosijat ja kunnia.

KalPa isännöi kauden neljättä ja viimeistä Savon Derbyä, kun lähinnä kunniasta pelaava Jukurit saapuu Kuopioon. Joukkueet ovat kohdanneet tämän kauden aikana jo viidesti ja KalPa on poistunut kaukalosta voittajana neljä kertaa.

KalPa pelasi tiistaina Lahdessa, josta mukaan tarttui täysi pistepotti lukemin 2-4. Joukkue on saanut käännettyä pitkän tappioputken voittoputkeksi ja tänään kotikentällä olisi mahdollisuus ottaa jo neljäs perättäinen voitto. KalPan taistelu suorasta playoffpaikasta on vielä täysin omissa käsissä ja tällä hetkellä kuopiolaiset ovat taulukon kuudentena pistekeskiarvolla 1,68. Tiistai-illan ottelussa joukkueen voiton takuumiehinä häärivät joukkueen kultakypärää kantava Kai Kantola ja unkarilaishyökkääjä Balazs Sebok, joista molemmat ovat pelanneet erittäin vahvan kauden. Myös puolustaja Jesse Graham on ollut viime aikoina pirteällä pelipäällä ja mies on saallistanut edellisissä kolmessa ottelussa neljä syöttöpistettä.

Illan ottelu on viikon toinen myös Jukureille. Tiistaina joukkue hävisi Ässille selvästi luvuin 4-1 ja samalla neljä ottelua kestänyt voittoputki tuli päätökseensä. Jukureille kauden loput ottelut ovat lähinnä taistelua kunniasta, sillä joukkue on tällä hetkellä sarjataulukon sijalla 14 pistekeskiarvon ollessa 0,98 ottelua kohti.

Jukurien viime aikojen tehokkaimpiin pelaajiin on kuulunut venäläispuolustaja Aleksandr Jakovenko, joka jatkoi oman pisteputkensa tiistaina jo neljän ottelun mittaiseksi. Pirteästi pelannut puolustaja on tehnyt putkensa aikana tehot 0+5 ja on osaltaan onnistunut tarjoilemaan omilleen hyviä mahdollisuuksia taistella pisteistä.