Liiga-kierros: Kärkikamppailu Kouvolassa, TPS haluaa eroon HPK-peikostaan

LIIGA / Kierrosennakko
Lauantai-ilta tarjoaa täyden seitsemän ottelun kierroksen. Katseet kiinnittyvät erityisesti Tampereelle ja Kouvolaan.

Seuraa Heitä

Santeri Lukka #56 | HPK

Puolustaja

Liigauran 300. peli tulee vanhaa seuraa vastaan. Lukka kuuluu niihin pelaajiin, joilta odotetaan tehoja takkuilleeseen hyökkäyspeliin.

Voittaako TPS vihdoin?

HPK on hallinnut joukkueiden keskinäisiä kohtaamisia viime aikoina, mutta TPS:llä on jälleen omat iskunpaikkansa.

HPK ei onnistunut jatkamaan voittojen tiellä, kun Lukko marssi perjantaina joukkueen yli rumin lukemin. Joukkue on viime aikoina kaatunut omaan tehottomuuteen, mutta nyt HPK kaatui puolustuspelin heikkouteen.

TPS tarjoaa vastustajana melko erilaisen haasteen. Joukkueen hyökkäyspeli on enemmän yksilöiden loistosuoritusten varassa, joskin sekään ei liiemmin onnistumisia ole tuonut. TPS on toki ollut pisteillä neljässä edellisessä ottelussaan, mutta kolme näistä peleistä on päättynyt tappioon ylitöiden kautta.

Toki myös HPK kaipaa onnistumisia laajemmalla rintamalla. Joukkueen paras maalintekijä Jere Innala on ollut tällä viikolla sivussa ja uusia vastuunkantajia kaivataan.

Mielenkiintoinen tilastoknoppi on se, että TPS on ottanut edellisen suoran voittonsa HPK:sta helmikuussa 2019. Tuon jälkeen joukkueet ovat kohdanneet 11 kertaa ja näistä HPK on voittanut yhdeksän.

Jukureilla suunta vain ylöspäin

Jukurit yrittää pestä kasvonsa kovimman mahdollisen haasteen edessä.

Jukurit voi lähteä otteluun vain parantaminen mielessään, kun edellinen ottelu päättyi murheelliseen 1-11-tappioon HIFK:n vieraana. Lukemissa on toki hieman ilmaa, mutta HIFK oli alusta alkaen askeleen edellä.

Marko Kauppisen suojatit eivät voi lähteä otteluun vain selviytymään, vaan aloitteellisuutta pitää olla myös kiekollisena. Vaikka tehottomuus jatkuisi, kiekonhallinnalla Jukurit voisi roikkua paremmin pelissä mukana. 

Puolustus- ja maalivahtipelin haaste ei juuri helpotu, sillä lauantaina isännöitävänä on tulikuumassa vireessä oleva Ilves. Tupsukorvat mättivät perjantaina JYPin verkkoon seitsemän osumaa ja piti paikkansa Liigan kärkipaikalla.

Ilves lähteekin otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Suurin haaste onkin mentaalisella puolella, sillä perjantaina lepsuilu puolustuspäässä aiheutti lukuisia vaaranpaikkoja. Takissa sen ylimmänkin napin pitää olla kiinni.

Ärsytetty JYP haastaa korkealla liitävän Lukon

JYP hakee toista voittoaan maajoukkuetauon jälkeen, mutta Lukko lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina.

JYP on pelannut maajoukkuetauon jälkeen neljä ottelua, jotka ovat tuottaneet yhden voiton ja kolme tappiota. Viimeisin tappio tuli perjantaina Ilveksen vieraana lukemin 7−5. JYP johti ottelua neljään otteeseen, mutta jänne ei riittänyt pisteiden nappaamiseen.

Jussi Tupamäki ja muu JYPin valmennusryhmä on päässyt muutaman viikon hiomaan otteita. Ennen Ilves-ottelua puolustuspeli näytti selvästi petraantuneen, mutta perjantaina tuli taas askel taaksepäin, kun lukuisat kaksinkamppailutappiot näkyivät nopeasti Ilveksen maalisarakkeessa.

Lukko lähtee otteluun sarjataulukon toiselta sijalta. Myös raumalaiset viettivät perjantai-iltaa pelin merkeissä, kun HPK kävi häviämässä Äijänsuolla lukemin 2−7.

Isossa kuvassa Lukon pelaamisesta on vaikea löytää suuria heikkouksia. Tehtyjä maaleja on kolmanneksi eniten, päästettyjä vähiten ja myös erikoistilanteiden osalta prosentit ovat sarjan absoluuttista huippua.

Samaa ei voida sanoa JYPistä, vaikka ylivoimalla onnistumisia on tullut kahdessa peräkkäisessä ottelussa. Siinä missä alivoima on toiminut kohtalaisella tehokkuudella, joukkueen ylivoimaprosentti on sarjan huonoin ja niin tehdyissä kuin päästetyissä maaleissa se on sarjan heikoimpia.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Lukko

Ässät murtamassa Raksilan taikaansa, Kärpät pesemässä kasvojaan nöyryytyksen jälkeen

Lauantaina Oulussa nähdään vaihtelevasti esiintyneiden joukkueiden kohtaaminen, joka uhkasi kerran jo siirtyä tulevaisuuteenkin.

Jos koronatilanne alkaa entistä enemmän vaivata liigaseuroja kaikkialla, oma huolensa on sekä Kärpillä että Ässillä oman pelivireensäkin kanssa. Seurat intoutuivat jo Twitterissä miettimään, kummalla menee huonommin, kun samana iltana molemmat kokivat kunnon selkäsaunat. Kärpät hävisi HIFK:lle kotonaan 1−7, kun taas Ässien retki Raumalle päättyi 1−9-tappioon.

Kärppien halu pestä kasvonsa kotiyleisönsä edessä on taattua, eikä tehtävää vaikeuta joukkueiden historiakaan. Ässät on viimeksi voittanut Oulussa 2.12.2017, ja sitä edellinen kerta oli 14.2.2013. Kärppien nykyisen liigataipaleen aikana Ässät poistunut Raksilasta voittajana yhdeksän kertaa.

Kärpät on sarjataulukossa seitsemäntenä, vain pisteen edellä Ässiä. Valtava ero on kuitenkin pistekeskiarvoissa, sillä oululaiset ovat napanneet 1,77 pistettä per ottelu patapaitojen 1,29. Näillä tuloksilla tilanne muuttuu, kun ottelumäärät tasoittuvat.

Kärkikamppailu kouvolalaiseen tapaan

KooKoo ja Pelicans kohtaavat jo kolmannen kerran tällä kaudella. Molempien joukkueiden lähtökohdat ovat hyvät.

Isäntäjoukkue KooKoo pelasi edellisen ottelunsa torstaina Vaasassa, kun Sport kaatui lukemin 4-0. Oskari Salmiselle ottelu oli ikimuistoinen, sillä hän pelasi uransa ensimmäisen nollapelin Liigassa.

Pelicans tahkosi 60-minuuttisen perjantaina, joten lahtelaisvieraat lähtevät otteluun hieman rasitetumpana. Duurivoittoisen alkukauden aikana luotto omaan peliin on kasvanut, eikä selkäranka katkea niin helposti kuin kauden ensimmäisillä kierroksilla.

Voitolliset otteet jatkuivat perjantaina SaiPaa vastaan. Lahtelaiset ovat voittaneet maajoukkuetauon jälkeisistä viidestä pelistään neljä ja iskeneet 18 maalia.

Ainoa tappio maajoukkuetauon jälkeen on tullut juuri KooKoolle, joka Jussi Ahokkaan johdolla luottaa tiiviiseen, vähemmän räiskyvään pelityylin kuin Pelicans. Ehjä 60-minuuttinen jäähyttömyydellä kuorrutettuna onkin KooKoon paras sauma napata kauden toinen voitto Pelicansista kotiyleisön edssä.

Häntäpään kamppailussa hakusessa valonpilkahduksia

SaiPa ja Sport ovat tasapistein sijoilla 13 ja 14, joten voittajalle tarjoutuu mahdollisuus hinautua pohjakerroksista ylöspäin. Lappeenrannassa suurin ilonaihe on ollut yleisömäärissä.

Peliesityksiin ja vallitsevaan tilanteeseen nähden voidaan todeta, että Lappeenrannassa on käynyt hyvin yleisöä katsomassa SaiPan otteita jäällä. Varsinaiset murskalukemat ovat loistaneet poissaolollaan, vaikka syksyllä nähtiin kolmen kotitappion putki.

Sport lähtee lauantain kamppailuun peräti kuuden ottelun tappioputkessa. Tasapelipisteitäkin niistä on kertynyt vain kahdessa. Risto Dufvan suojatit ovat kyenneet hetkittäin hyvään peliin, mutta kahdesti nollille jääminen kolmessa viimeisessä ottelussa ei ole mairitteleva suoritus.

Myönteisellä puolella on silti torstaina nousu 5-5-tilanteeseen varsinaisella peliajalla Tapparaa vastaan. Kuuden pelin tappioputkessa vain yksittäinen voittomaalikilpailukin nousee entistä suurempaan merkitykseen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Sport

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1

KalPa kaipaa ryhtiliikettä, Tappara suoraa voittoa

KalPa jäi perjantaina nollille Ässiä vastaan. Tapparalla puolestaan on kaksi peräkkäistä voittoa varsinaisen peliajan jälkeen.

Tapparan edellisestä kolmen pisteen voitosta on aikaa melko tarkkaan kuukauden verran. Seitsemästä viimeisestä ottelustaan tamperelaisjoukkue on voittanut kolme, ja nekin jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa.

Hankalan vaiheensa aikana Tappara on vajonnut sarjataulukossa jo yhdeksänneksi, mutta poikkeuskaudella joukkueet ovat pelanneet sen verran eri määrän otteluja, että pistekeskiarvossa kirvespaidat ovat kahdeksantena yhdessä TPS:n kanssa.

Perjantaina Tappara oli jo kiinni suorassa voitossa, kunnes HIFK onnistui tasoittamaan 23 sekuntia ennen kolmannen erän summeria. Kokenut Kristian Kuusela kuitenkin taisteli helpotusta Tapparan ahdinkoon jatkoajalla.

KalPa sai perjantaina oppitunnin Ässiltä maalinteon tehokkuudesta. Kumpikaan joukkue ei juhlinut maalipaikoilla, eivätkä maalivahdit olleet kovassa tulituksessa. KalPa jätettiin tylysti nollille, ja joukkueelle epätyypilliseen tapaan se ei pystynyt hyödyntämään kotikaukaloaan edes toisen erän pitkissä hyökkäyksissä.

Kuopiolaisille jäi runsaasti mietittävää lauantain peliin.