Liiga-kierros: Perjantai-illan kierroksella Satakunnan derby ja neljä muuta ottelua − Jatkuvatko Ilveksen ja TPS:n voittoputket?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Samuli Huikuri
Perjantai-illan kierros koostuu viidestä ottelusta. Yksi näistä on legendaarinen Satakunnan derby Ässät−Lukko. Ässien lisäksi Vaasan Sport kamppailee tiukasti viimeisestä pudotuspelipaikasta. Sport pelaa kotiottelunsa 192 kilometriä pohjoisempana voittoputkessa olevaa Turun Palloseuraa vastaan.

Katkaiseeko Sport TPS:n voittoputken?

Illan ottelun arvo on iso kotijoukkue Sportille. Joukkue on kaksi pistettä edellä Porin Ässiä ja kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa. Vaasalaiset onnistuivat kukistamaan eilen kotonaan Jukurit, mutta sitä edelsi kaksi tappiota ennakkoon vahvempia Kärppiä ja Tapparaa vastaan. Tämä viikko on toinen perättäinen neljän ottelun viikko vaasalaisille. He kohtaavat huomenna vielä Rauman Lukon. 

Vaasalaisten ja turkulaisten aikaisemmat ottelut tällä kaudella ovat olleet tiukkoja ja vähämaalisia. Kolmisen viikkoa sitten Sport kykeni kaatamaan TPS:n kotonaan Michael ja Janne Keräsen maaleilla lukemin 2−0.

Sportin tämän kauden hankinnat ovat ottaneet joukkueen reppuselkään. Olavi Vauhkonen on ollut joukkueen tärkeimpiä pelaajia Michael Keräsen ollessa poissa. Tuhma-Olavinakin tunnettu Vauhkonen iski eilisessä Jukurit-ottelussa tehot 2+1. Uusien hankintojen takaa nostetaan seurantaan esiin koko kauden ajan hyviä otteita esittänyt alaketjujen raataja Jesse Paukku. Kevättä kohden myös Valtteri Viljasen sihti on löytymässä. Puolustaja on laukonut viiteen viime otteluun kolme maalia.

Vierailija TPS on neljän ottelun voittoputkessa. Joukkue ei ole hävinnyt maaliskuussa vielä otteluakaan eikä anna tänäänkään varmasti helpolla periksi. Turkulaiset ovat kivunneet sarjataulukossa jo kolmanneksi, mutta ero kahdeksantena olevaan Pelicansin on vain neljä pistettä.

TPS:n Lauri Pajuniemi sai tärkeän onnistumisen tiistaina, kun hän ratkaisi joukkueelleen kaksi pistettä. Maalintekijä elää maaleista ja maali oli nuoren turkulaisen kauden 14:s. Kokonaisuudessaan tiistain ottelu jätti kuitenkin hieman sekavan kuvan turkulaisten pelaamisesta. Ylivoima-aikaa oli runsaasti, eikä TPS saanut kiekkoa useista paikoista huolimatta maaliin. Lisäksi syötöt olivat paikoin todella huolimattomia, jota Petteri Wirtanenkin saidatteli. Ulostulo kertoo, että haasteet on paikannettu ja valmennus tietää, mitä täytyy jatkossa kehittää.

Turkulaisten maalissa Andrei Kareev on ottanut erinomaisten edesottamustensa ansiosta ykköstorjujan viitan niskaansa. On myös huomionarvoista nostaa esiin 19-vuotiaan Eemil Viron upea pelaaminen ja kehittyminen. Nuorista pelaajista Aarne Intonen, ensimmäisen liigamaalinsa viime viikonloppuna tehnyt Eetu Liukas ja Mikael Pyyhtiä ovat lisäksi kärkkymässä jatkuvasti lisää peliaikaa.

TPS:llä on tällä hetkellä kasassa todella mielenkiintoinen nippu omia kasvatteja, jotka ovat ansainneet paikkansa pelaavasta kokoonpanosta. Vierasjoukkue TPS lähtee illan otteluun Sportin otteluruuhkan vuoksi hienoisena suosikkina. Risto Dufvan joukkueita ei pidä kuitenkaan koskaan aliarvioida, etenkään maaliskuisessa kevätauringossa, kun kamppaillaan pudotuspelipaikoista.

Ässät hakee kasvojenpesua Satakunnan derbyssä

Illan ottelu on kauden kolmas Satakunnan derby. Lukko on ollut kahdessa aikaisemmassa kohtaamisessa parempi murskaavalla maalierolla 15−2.

Kotijoukkue Ässät lähtee otteluun murheellisista lähtökohdista. Joukkue on kahdeksan ottelun tappioputkessa ja Vaasan Sport on eilisen kolmen pisteen voittonsa turvin tarrannut kiinni viimeiseen pudotuspelipaikkaan. Porilaisten pistesaldo on täyttynyt edellisessä kahdeksassa ottelussa vain neljällä pisteellä.

Rauman Lukko on palannut Mikkelin- ja Kuopion-kiertueeltaan takaisin Satakuntaan. Tällä hetkellä raumalaisten runkosarjan voitto näyttää selvältä. 

Ässät on panostanut tämän kauden joukkueeseen. Se on materiaaliltaan ehdottomasti oikeutettu pudotuspelikiekkoon. Joukkue kiinnitti viimeisimpänä paluumuuttaja Sakari Salmisen. Salminen, Ty Rattie, Peter Tiivola, Sebastian WännströmJoe Morrow, Jakob Stenqvist ja usea nuori lupaava pelaaja muodostavat toimivan oivallisen kokonaisuuden. Wännström ja Stenqvist ovat koko Liigan tämän kauden kuumimpia puolustajia ja Tiivolan tarina voidaan edelleen nähdä yhtenä kauden myönteisimmistä. Katseita voidaan perustellusti kääntää kohti valmennusosastoa, mikäli pudotuspelejä ei Porissa tällä kaudella pelata. 

Otto Kivenmäki on ollut poissa peleistä jo tovin, mutta on tiettävästi pian tulossa takaisin pelikuntoon.

Lukon joukkueesta on vaikea löytää heikkouksia. Vaikka iso johtaja, päävalmentaja Pekka Virta, on ollut poissa penkin takaa jo tovin, ei se ole pysäyttänyt raumalaisten mestaruustavoitteita. Joukkueen materiaali on todella laaja. Daniel Audette ja Eetu Koivistoinen on mahdollisesti koko sarjan laadukkain keskushyökkääjäkaksikko. Alakerran kapelimestarin sauvaa heiluttavat vuorotellen Vili Saarijärvi, Robin Press, Lukas Klok ja uusin hankinta Thomas Gregoire. Joukkue on rakennettu todella tyylikkäästi, eikä sieltä löydy varsinaisia heikkouksia.

Illan ottelu on kuitenkin Satakunnan derby, jossa on historian saatossa tapahtunut mitä tahansa. Porilaiset ovat ehdottomasti valmiita haastamaan raumalaiset.

Tilastot

KooKoolla alla kuusi maalin tappiota

KooKoon viimeisen kuuden ottelun saldo on murheellinen. Jokainen ottelu on päättynyt kouvolalaisille yhden maalin tappiolla. Aivan pisteittä joukkue ei kuitenkaan ole näissä otteluissa jäänyt, mutta se ei varmastikaan lohduta Jussi Ahokkaan joukkuetta. Tänään heillä on paikka kääntää kelkka kolmen ottelun voittoputkessa pelaavan HIFK:n kustannuksella.

Kotijoukkue HIFK kaatoi tiistaina Tampereen Tapparan Alex Broadhurstin jatkoaikamaalilla ja jatkoi voittoputkeaan kolmeen otteluun. Helsinkiläiset ovat nousseet sarjataulukossa jo toiseksi. Erityinen painoarvo viime otteluiden tuloksiin on vieläpä se, että joukkue on joutunut tulla toimeen ilman Anton Lundellia. Erityismainintana on syytä nostaa esiin nuoren puolustaja Tobias Winberg hyvät otteet. Lisäksi Jesse Saarinen on toipunut loukkaantumisestaan oivalliseen pelivireeseen.

Joukkueiden aikaisemmat ottelut ovat olleet tasaisia. Kaksi aikaisempaa ottelua Kouvolassa ovat kääntyneet vierailija HIFK:lle. KooKoo toisaalta onnistui kaatamaan marraskuisessa Helsingissä kotijoukkue HIFK:n Joonas Odenin jatkoaikamaalilla 3−2.

HIFK joutuu tulemaan ottelussa toimeen ilman sairastuvalla olevaa pitkäaikaispotilas Yohann Auvitua. Anton Lundell on jo aloittanut jääharjoitukset, mutta ei luultavimmin pelaa vielä viikonloppuna. Viime ottelusta poissa ollut pienvaivainen Teemu Tallberg palaa mahdollisesti kokoonpanoon. Hän on muodostanut viime otteluissa loistavan ketjukokoonpanon yhdessä Alex Broadhurstin ja Sebastian Dykin kanssa.

Vierailija KooKoolta poissa on maalivahti Victor Brattström. Arttu Pelli ja Alexander Bonsaksen ovat olleet viime peleistä vaihtelevasti sivussa. Illalla saatetaan nähdä myös Leevi Aaltosen debyytti KooKoo-paidassa. Viime peleissä hienosti esiintyneet Teemu Engberg ja Samuli Ratinen kannattaa ottaa seurantaan.

Kumman voittoputki katkeaa Lahdessa?

Lahdessa toisistaan mittaa ottavat nälkäinen Pelicans ja Ilves. Kumpikin joukkue on voittoputkessa ja matkalla sarjataulukon tiukassa keskikastissa yhä korkeammalle. Kolmantena olevan TPS:n ero kahdeksantena olevaan Pelicansiin on vain neljä pistettä.

Kotijoukkue Pelicansin onneksi se on saanut kapteeni Hannes Björnisen ja tähtimaalivahti Patrik Bartošákin takaisin joukkueeseen. Bartošákin vire on erityisesti ollut häkellyttävällä tasolla. Viime viikolla maalivahti päästi kolmessa pelaamassaan ottelussa vain kaksi maalia ja nollasi muun muassa Rauman Lukon. Kapteeni Björnisen edesottamuksia ei voi myöskään liiaksi korostaa. Pelicans on kuitenkin saanut laajoja onnistumisia. Erityisesti nuoret Elias Vilén, Juuso Jämsen ja Aleks Haatanen ovat edustaneet Lahden turkoosipaitoja vakuuttavalla tasolla.

Vierailija Ilves onnistui kaatamaan keskiviikkoillassa Lappeenrannassa SaiPan maalein 2−1. Se oli tamperelaisille jo neljäs perättäinen voitto. Eetu Mäkiniemi on pelannut vahvasti kaksi viimeisintä otteluaan. Vaikka tupsukorvat kärsivät loukkaantumisista, joukkueen laaja materiaali on nostanut esiin uusia ratkaisijoita. Esimerkiksi keskiviikon ottelun voittomaalista vastasi Eetu Päkkilä. Ville Meskanen onnistui myös pitkästä aikaa maalinteossa. Maali oli hänelle kauden 15:s.

Pelicansista poissa on näillä näkymin vain Joonas Jalvanti, joka kärsii aivotärähdyksen jälkioireista. Antti Tyrväinen puolestaan on jakanut sosiaalisessa mediassa viestin "korona sairastettu, arki lähtee rullaamaan". Veeti Vainion ja Miro-Pekka Saarelaisen pitäisi myös olla pelikunnossa illan ottelussa.

Ilveksen sairaslista on todennäköisesti harmillisempi. Matias Maccelli, Joni Ikonen, Niko Peltola, Panu Mieho ja Santeri Virtanen eivät olleet mukana keskiviikon ottelussa. Osa Ilveksen poissaoloista voi johtua myös kokoonpanon kierrättämisestä otteluruuhkassa. Tamperelaiset ovat näet ilmoittaneet, että he eivät kerro enää maaliskuun alusta alkaen loukkaantumistilanteestaan.

Kaksikon aikaisempi kohtaaminen Hakametsän tammikuisessa illassa päättyi Pelicansin 6−2-voittoon. Pelicans oli myös vahvempi joulukuun lopun kohtaamisessa, jossa se vei rangaistuslaukauskilpailun jälkeen kaksi pistettä. Ratkaisijana toimi Ryan Lasch. Kaksikon kauden ensimmäinen kohtaaminen oli Lukáš Dostálin näytöstä. Hän torjui Ilvekselle 4−1 päättyneessä ottelussa 26 laukausta, kun Ilves haki kolme pistettä Lahden Isku Areenalta.

Hakametsän perjantai-illan saunassa savolaisia vieraita

Tampereen Hakametsässä toisistaan mittaa ottavat kotijoukkue Tappara ja vierailija Kuopion KalPa. Illan ottelu on molemmille jo maaliskuun kuudes kamppailu. KalPa on onnistunut keräämään näistä otteluista yhdeksän pistettä, Tapparan lukema on kymmenen sarjapistettä. Keskiviikon kierroksella Tappara onnistui voittamaan vieraissa KooKoon, KalPa kärsi 1−3-tappion kotonaan Rauman Lukolle.

Kaksikon kauden aikaisemmat kamppailut ovat päättyneet kirvesrintojen voittoihin. Toisaalta kaksi aikaisempaa joukkueiden kohtaamista on kääntynyt Tapparan voittoon vasta jatkoajalla tai voittolaukausten jälkeen.

Kotijoukkue Tapparan sairastuvan pitäisi olla tyhjä. Savolaisten vierailijoiden kokoonpanosta puuttuu tällä hetkellä maalivahdit Eero Kilpeläinen ja Samu Perhonen sekä hyökkääjä Henri Knuutinen. Kilpeläisen odotetaan palaavan takaisin kuopiolaisten maaliin ensi viikosta.

KalPan Jeremy Braccon otteet ovat parantuneet ottelu-ottelulta. Keskiviikkoisessa ottelussa taitohyökkääjä esitteli jo useaan otteeseen pelisilmäänsä ja loi tyhjästä usean vaarallisen maalipaikan joukkueelleen. Puolustaja Kim Nousiaisella ja maalivahti Matěj Tomekilla on myös vahva jakso alla. Kuopiolaisten joukkueessa on myös muutamia alisuoriutujia. Esimerkiksi Kai Kantolan edellinen maali on kymmenen ottelun takaa helmikuun puolivälistä. Miikka Pitkäsen alkukauden hyvä jakso tuntuu olevan muisto vain, ja häneltä sopii odottaa kevään ratkaisupeleissä enemmän.

Tapparan nipusta voidaan nostaa esiin Kristian Tanus. Nuori tamperelainen pelaa vahvaa runkosarjan loppua yhdessä Anton Levtchin kanssa. Kaksikko on iskenyt kolmeen edelliseen otteluun pistesaldon 3+6.