Liiga-kierros: Lukolla ja HIFK:lla on mahdollisuus varmistaa paikka välierissä

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan 2. puolivälieräottelussa HIFK - Kärpät, Helsingin jäähallissa, 20. huhtikuuta 2021.
Liigan puolivälierät ovat edenneet kolmansiin osaotteluihin ja uusille paikkakunnille. Ilveksen ja Kärppien kausi on jo katkolla Lukkoa ja HIFK:ta vastaan.

Seuraa Heitä

Filip Chlapik #14 | Sparta Praha

Keskushyökkääjä

Loukkaantumisen jälkeen palannut ihan pirteästi. Osoittanut myös pääsevänsä myös vastustajan ihon alle. Toisaalta myös oma hermokontrolli on koetuksella näissä peleissä. Nyt vaaditaan jälleen tehopisteitä joukkueen kakkossentteriltä. Olisiko niitä luvassa kotikaukalossa?

Markus Nurmi #51 | TPS

Laitahyökkääjä

Taitava ja fyysinen laitahyökkääjä. Viime pelissä hermokontrolli on ollut tiukalla, joten sen on pysyttävä aisoissa myös jatkossa. Tärkeä palanen TPS:lle tehojen muodossa myös, joten niitä odotellaan jälleen tänään Nurmelta.

Jeremy Bracco #97 | Krefeld

Laitahyökkääjä

Taitava jenkkihyökkääjä pystyy luomaan illasta toiseen joukkuekavereilleen useita hyviä maalipaikkoja. Peliäly ja luistelutaito ovat tämän sarjan eliittiä.

Christian Heljanko #30 | Tappara

Maalivahti

Tappara-vahti esitti tiistaina useita paraatipelastuksia, vaikka kiekko upposikin selän taakse neljä kertaa. Avausottelussa hän pystyi nollaamaan KalPan. Miten käy tänään?

Eetu Mäkiniemi #38 | AHL

Maalivahti

Ilveksen maalivahti kantaa suurta vastuuta joukkueensa menestyshaaveista. Mäkiniemen täytyy olla parhaimmillaan myös torstain ottelussa.

Anrei Hakulinen #94 | Lukko

Laitahyökkääjä

Hakulinen on iskenyt Ilvestä vastaan jo viisi pistettä kahteen otteluun. Jatkuuko edeltävän ottelun piste-iloittelu sarjan ollessa Lukolle katkolla?

Kärpillä on selkä seinää vasten, mutta pakotie löytyy peilistä

HIFK johtaa ottelusarjaa voitoin 2−0 ja on vain yhden voiton päässä välieräpaikasta. Kärpät on ahtaassa paikassa, johon se on ajautunut yhtä paljon oman huonoutensa kuin vastustajan hyvyyden vuoksi.

Lähtökohta ottelulle on se, että Kärppien pitää parantaa mikäli haluaa välttää orastavan kesäloman. Vaikka kaksi ensimmäistä ottelua ovat olleet tuloksellisesti tasaisia, valtaosaa otteluista on hallinnut HIFK.

Kärpät on kuitenkin pystynyt horjuttamaan HIFK:ta erityisesti maalien jälkeen. Ensimmäisessä ottelussa HIFK:n kiekollinen pelaaminen lamaantui vieraiden 2−1-kavennusmaalin jälkeen, mutta tuolloin myös oululaiset hermoilivat kiekollisena. Sama kaava toistui tiistain kamppailussa ja Kärpät nousikin kolmen maalin takaa tasoihin. Voittoon asti kiri ei kuitenkaan kantanut, vaan HIFK kampesi voittoon jatkoajalla.

Ottelusarjan kolmannessa koitoksessa ratkaisu saatetaankin nähdä jo hyvissä ajoin. Mikäli Kärpät etenkin kärkipelaajiensa johdolla pystyy pelaamaan oman kapasiteettinsa tasolla, joutuu HIFK myös pelillisesti nähtyä tiukemmalle. 

Yksilötasolla katseet kiinnittyvät alavireisten kärkipelaajien lisäksi maalien suulle. Kärppien Patrik Rybár sai tehdä tiistaina tilaa Justus Annuselle kesken ottelun. Frans Tuohimaa ei ole varsinaisesti pettänyt, mutta toisaalta HIFK-vahdilta ovat jääneet ne käänteentekevät torjunnat tekemättä.

Vieläkö Ilves nousee taisteluun?

Lukolla on mahdollisuus laittaa Ilves kesälomille ja jatkaa itse välieriin Hakametsän torstai-illassa. Raumalaiset ovat olleet tähän asti vakuuttavia.

Lukko on voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista Ilvestä vastaan. Vaikka tupsukorvat ovat pystyneetkin kiristämään tahtiaan vastustajan päästyä edelle ei heidän puristuksensa ole riittänyt otteluiden voittoon.

Ilves ei ole saanut kummassakaan aiemmassa ottelussa merkittävää mähinää Lassi Lehtisen vartioimalle maalille, kun taas Lukko on rellestänyt Eetu Mäkiniemelle yli 30 torjuntaa kumpaankin kamppailuun. Tamperelaisten on löydettävä siis itselleen keinot päästä hanakammin maalintekopaikoille.

Eemeli Suomi, paluun tehnyt Ville Meskanen ja nuorisokaksikko Roby JärventieMatias Maccelli ovat isossa roolissa, kun Ilvekseltä peräänkuulutetaan tehoja. Myös kärkipakkien, kuten Jarkko Parikan ja Santeri Hatakan, on nostettava tasoaan.

Lukko on pelannut Ilvestä vastaan tehokkaasti viimeistellen yhdeksän maalia kahteen otteluun. Tämän lisäksi raumalaiset ovat pitäneet pelin virtausta hallussaan. Joukkueessa on ollut totuttuun tapaan ratkaisijoita laajalla rintamalla, joten Ilveksellä on edessään suuri haaste yrittäessään tyrehdyttää vastustajiensa hyökkäyspään tehot.

Toisessa osaottelussa tästä nähtiin orastavia merkkejä, kun Lukon maaliyritykset olivat aiempaa leveämmällä ja etäämmällä Ilveksen maalista. Ensimmäisessä osaottelussa Lukko teki peräti neljä maalia Ilveksen maalin edustalta. On sanomattakin selvää, että Ilveksen pitää onnistua maalinsa varjelussa kolmannessa osaottelussa, jotta sarja saisi jatkoa.

Pelicansin paras mahdollisuus lepää ylivoimassa

Pelicans oli jo runkosarjassa Liigan parhaimmistoa ylivoimapelissä. Ensimmäisessä osaottelussa lahtelaiset pääsivät näyttämään parasta puoltaan myös TPS:ää vastaan, mutta toisessa turkulaiset eivät antaneet mahdollisuuksia.

Ensimmäisen pelin jälkeen TPS nosti tasoaan selkeästi tiistaiksi, joka takasi joukkueelle ensimmäisen voiton sarjassa. Nyt voitoin 1−1 lähdetään Lahteen ja kolmanteen otteluun. TPS:n puolella ainakin hylätty maali nosti tunteita varsinkin Twitterin puolella.

Maalivahtiosastolla nähtiin myös iso ryhtiliike, kun Andrei Karejev oli selkeästi parempi tiistaina kuin maanantaina. Viime hetken kriittinen torjunta Iikka Kangasniemen yrityksestä oli todella tärkeä koppi turkulaisille. Toisessa erässä tolppa pelasti Karejevin Kangasniemen rankkarin osalta, mutta venäläinen todisti viime pelissä, että maalivahtipelissä joukkue ei jää vajaaksi tänä keväänä. 

Jos TPS:n maalivahti oli hyvä tiistaina, niin pakko sanoa että Patrik Bartošák oli myös mies paikallaan Pelicansin maalilla. Koko kauden ajan Lahdessa ollaan nautittu loistavasta maalivahtipelaamisesta, eikä se lahtelaisilta vajaaksi jäänyt eilenkään.

Pelicansin peli taas jäi liian vajaaksi ja joukkue tyytyi liikaa katselemaan vierestä, kun TPS vei peliä. Nollalla maalilla harvoin tulee voitettua jääkiekkopeliä. Ensimmäisessä pelissä Pelicansin ylivoima oli hurjan tehokasta, ja sen ansiosta lahtelaiset ottivat voiton siitä pelistä. Toki joukkue pelasi muutoinkin hyvän pelin maanantaina, jossa TPS ei tuntunut olleen valmis kevään koitoksiin.

Toisessa ottelussa TPS pysyi taas hyvin poissa jäähyaitiosta, eikä Pelicans päässyt juurikaan pelaamaan ylivoimalla, joten kotiläksyt oli Turussa tehty ainakin hyvin. Nyt katsotaan, kuinka Lahdessa reagoidaan viime pelin opetuksiin.

Torstai-illan voittaja on hyvin lähellä välieräpaikkaa, mutta asetelmat ovat erittäin kutkuttavat. Hyvin kaksijakoiset pelit ollaan nähty tässä sarjassa tähän mennessä, mutta peleissä alkoi näkyä jo sitä kuuluisaa pudotuspelien henkeä. Eikä se näytä yhtään mahdottomalta, että tässä parissa pelataan täydet viisi peliä, sillä niin tiukkoja vääntöjä joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella.

Tappara-peikko on KalPalle muisto vain

KalPa onnistui tiistaina kaatamaan vihdoin ja viimein Tapparan ensimmäisen kerran tällä kaudella ja tasoittamaan samalla sarjan. Kauden aiemmat viisi kohtaamista olivat menneet kirvesrintojen nimiin.

Kuopiolaiset hallitsivat tiistain kamppailua selkeästi varsinaisella peliajalla, mutta päätöserän loppuhetkien herpaantuminen vei kamppailun jatkoajalle. Jatkoajalla Tappara puolestaan hallitsi selvästi kaukalon tapahtumia, mutta lopulta Alexander Ruuttu teki kilpipaidoille helpottavan voitto-osuman toisessa jatkoerässä.

KalPa on ollut sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa selkeästi edellä Tapparaa luistelussa. Tapparan avausottelun tiiviistä puolustamisesta ei ollut tietoakaan toisessa kamppailussa. Ainoastaan KalPan surkea viimeistely ja Christian Heljangon paraatipelastukset pitivät kirvesrintoja mukana pelissä.

Tapparan pitää parantaa selkeästi omaa pelaamistaan tiistaista, mikäli se haluaa napata torstaina voiton. KalPan puolestaan pitää terävöityä maalipaikoissaan, mikäli se haluaa edetä tästä parista kohti mitalipelejä.