Liiga-kierros: Pisteimurit kohtaavat Turussa, Ilves ja Kärpät aloittavat minipudotuspelit

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Perjantai-illan huippukamppailu pelataan Turussa kahden hurjassa pistetahdissa olevan joukkueen kesken. Hakametsässä Ilves ja Kärpät kohtaavat ensimmäistä kertaa koko kaudella, mutta tulevan viikon aikana joukkueet tulevat toisilleen enemmän kuin tutuiksi.

Tulikuumat iskevät yhteen

Turussa kohtaavat joukkueet, joille jääminen ilman pisteitä ei ole ollut tuttua viime aikoina.

Kierroksen kärkiottelussa TPS kohtaa KooKoon, joka on ollut 14 edellisessä ottelussan peräti 13:ssa pisteillä. Kouvolalaisten vire muistuttaa erehdyttävästi viime talven huippukuntoa, jolloin KooKoo paahtoi voitosta voittoon.

Viime launtain yllättävän SaiPa-tappion jälkeen KooKoo on aloittanut uuden voittoputken ja edellisessä ottelussaan se kaatoi keskiviikkona komeasti sarjakärki Lukon.

Myöskään TPS ei ole tottunut poistumaan kaukalosta ilman pisteitä – edellisestä 12 ottelustaan turkulaisille on jäänyt pisteitä käteen kymmenestä. TPS:n pelaaminen on ollut nousujohteista koko kauden ja päävalmentaja Raimo Helminen on saanut ansaittuja kehuja työstään.

Tämän kauden aiemmat keskinäiset kohtaamiset ovat menneet molemmat TPS:n nimiin. Joukkueiden nykyvire huomioiden odotettavissa on hyvin laadukas ottelu, jonka päätyminen jatkoajalle ei olisi iso yllätys.

Kärpät löysi tunnelistaan valon, Ilves paahtaa vielä pimeydessä

Ilves ja Kärpät tulevat toisilleen hyvin tutuiksi seuraavan puolentoista viikon aikana, sillä edessä on peräti neljä keskinäistä kohtaamista.

Ilveksen vuosi 2021 on ollut kokonaisuutena todella synkkä, sillä syksyn kärkijoukkue on vajonnut todelliseen kurimukseen. Edelliset 11 ottelua ovat tuottaneet tupsukorville vain kahdeksan pistettä.

Ilveksen edelliset ottelut ovat tosin antaneet osviittaa paremman vireen löytymisestä, mutta tulokset ovat yhä heikkoja. Varsinkin maalinteon olisi parannuttava selvästi, jos Ilves haluaa vielä roikkua kiinni kuuden parhaan joukossa.

Tämän kauden selvä alisuorittaja Kärpät on ottanut selvän ryhtiliikkeen ja on kuuden ottelun pisteputkessa. Oululaiset ovat koko tämän viikon vieraskiertueella etelässä ja nyt kyseessä on reissun kolmas ja toiseksi viimeinen ottelu.

Nousuvireen aikana Kärpistä on nostanut profiiliaan erityisesti nuori Tuukka Tieksola, joka on kolmen ottelun pisteputkessa. Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä otteluparissa on se, että Ilves ja Kärpät kohtaavat toisensa peräti neljästi seuraavan yhdeksän päivän sisään.

Kevätvireen löytänyt Tappara saapuu Savon sydämeen

KalPa yrittää katkaista Tapparan kahdeksan ottelun voittoputken.

KalPa saa kotihalliinsa vieraakseen Tapparan, joka on sarjataulukossa pykälän isäntiään alempana. Sen sijaan pistekeskiarvolla mitattuna Tappara on jo porhaltanut KalPan ohi.

Tällä hetkellä KalPan tähtäin näyttää olevan taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta. Jotta tavoite toteuisi, kuopiolaisten tulisi saada peliinsä enemmän tasaisuutta. Hyvien otteluiden jälkeen on monesti seurannut selvästi heikompi esitys.

Tappara on heikon alkukauden jälkeen saanut juonen päästä kiinni ja äitynyt kahdeksan ottelun voittoputkeen. Voitoista huolimatta Tapparan pelissä on edelleen selvästi parantamisen varaa.

Edellisessä ottelussaan Tappara oli turhan paljon Kristian Tanuksen, Patrik Virran ja Kristian Kuuselan ketjun varassa eikä tehopuolustaja Valtteri Kemiläisen poissaolo leijonakomennuksen takia nosta joukkueen osakkeita. Tapparan ja KalPan aiemmat kauden kohtaamiset syksyltä päättyivät Tapparan voittoihin.

HPK taistelee kunniasta, Jukurit viimeisestä oljenkorresta pudotuspeleihin

Mikäli Mikkelissä mielitään kevään peleihin mukaan, sarjajumbolle häviäminen ei ole enää vaihtoehto.

HPK:n kausi on ollut heikko aika lailla kaikilla mittareilla. Vielä hallitsevan Suomen mestarin kohtaloksi alkaa jäädä paini JYPin kanssa siitä, kumpi jää sarjan viimeiseksi, kun 60 ottelua on aikanaan pelattu.

Tammi-helmikuun vaihteessa HPK onnistui ensimmäisen kerran tähän kauteen nappaamaan kaksi peräkkäistä voittoa, mutta ilo oli lyhyt. Kolme edellistä ottelua on päättynyt hämeenlinnalaisnipun suoraan tappioon.

Mikkelin Jukureihin liittyi iso uutinen tulevasta valmentajasta, mutta tässäkin kaudessa riittää vielä tekemistä. Asetelma on tuttu: aina jossain vaiheessa kevättä Jukurit on pelannut siitä, vieläkö on mahdollista nousu mukaan pudotuspelipaikasta taisteluun.

Teoriassa niin on nytkin, mutta asemoituminen sijalle 12 on silti todennäköisempi vaihtoehto. Käytännössä ilman suuria tappioputkia Sport ja Ässät jakavat viimeisen paikan pudotuspeleissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

SaiPa vaipuu kohtaloonsa, Lukko varmistelee ykkössijaansa

Jukurien tavoin SaiPakin kuuluu kuvalla kaudella kastiin, joka alkaa jäädä pudotuspelijunasta. Pudotuspelipaikka vaatisikin jo voittoputken.

SaiPa tuli joulutauolta suhteellisen pirteänä ja nappasi jopa kolmen ottelun voittoputken. Kaikki olivat vieläpä kolmen pisteen voittoja.

Sen jälkeen kauden kevätpuoli on ollut lappeenrantalaisjoukkueelle murheellinen. Lauantain 9. tammikuuta jälkeen SaiPan tilille on kertynyt kaksi voittoa. Yhdeksän muuta peliä eivät ole lisänneet pistetiliä ollenkaan.

Helmikuisen perjantain iltapuhdetta ei helpota se, että vieraaksi saapuu tulikuuma Rauman Lukko. Lukko on Liigan kärjessä jo kymmenen pisteen karkumatkalla. Neljän ottelun voittoputki katkesi keskiviikkona, kun KooKoo vei voittomaalikilpailun nimiinsä.

Pekka Virran valmentama raumalaisnippu on kevään suuria ennakkosuosikkeja. Toki kompastuminen perjantaina on mahdollinen, mutta todennäköisempää on SaiPan hankaluuksien jatkuminen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Lukko

Sport jahtaa pudotuspelipaikkaa, Pelicans kärkisijoja

Sport ja Ässät ovat tällä hetkellä taisteluasemissa sijasta kymmenen. Pelicans puolestaan hamuaa jopa sarjakärkeen, vaikka Lukko on jo karkumatkalla.

Sport pelasi vahvasti vuoden 2020 loppuhetkillä, mutta vuodenvaihteen jälkeen vaasalaisilla on ollut vaikeampi vaihe. Tammikuussa Sportia koetteli neljän suoran tappion putki, ja sen jälkeenkin tarjolla on ollut hetkittäin hankalaa. Ilves ja SaiPa kaatuivat, mutta viime otteluissa suorat voitot ovat kiertäneen kotkapaitoja.

Michael Keränen ja Janne Keränen tuovat joukkueeseen tulivoimaa, mutta aivan loppuvuoden kaltaiseen vireeseen asti se ei ole Sport-nippua kantanut. Nousu pudotuspeliviivan päälle vaatisi voittoja, mielellään ilman pistemenetyksiä.

Pelicansin tammikuu oli tapahtumia täynnä. Viiden suoran voiton putki vaihtui kolmeen suoraan tappioon, minkä lisäksi lahtelaisia on vaivannut ajoittainen kurittomuus. Takaa-ajo ottelun aikana on hankalaa, jos istuu koko ajan jäähypenkillä.

Ryan Laschin poistuminen ei voinut olla näkymättä otteissa, vaikka edelleen Pelicansin riveissä on sarjan pistepörssin kärkinimi, Hannes Björninen. Kolmesta edellisestä kauden keskinäisestä kohtaamisesta Pelicans on voittanut kaksi.

Maajoukkueen turnaus muokkaa kokoonpanoja tärkeimmiltä paikoilta

Ässät hävisi kaksi vieraspeliään HIFK:lle. Helmikuussa ovat vuorossa saman taisteluparin kamppailun Porissa. Molemmilla on avainpelaajia maajoukkueen matkassa.

Ässät ja HIFK kohtaavat toisensa ilman Anton Lundellia ja Peter Tiivolaa. Kummankin keskushyökkääjän voi sanoa pelaavan tähänastisen uransa parasta kautta, vaikka ikäeroa heillä on kahdeksan vuotta. Ässien ja HIFK:n tehopelaajat ovat maajoukkueen mukana.

Kahdella edellisellä kaudella HIFK on neljästä Porin-pelistään voittanut kolme, eivätkä tämän kauden alun kohtaamiset Helsingissä juuri suosi porilaisia.

Ässät on viiden pelin otannalla kohtalaisen hyvässä vireessä, mutta joukkue kaipaa jopa voittoputkia varmistaakseen pudotuspelipaikkaansa. HIFK on vuodenvaihteen ajan neljän suoran voiton jälkeen saalistanut sekä voittoja että tappioita koko lailla tasatahtiin.

Helsinkiläisjoukkue taistelee tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta.