Analyysi: TPS:n puolustuskalusto kantaa pitkälle, mutta kuka iskee verkot tötterölle?

LIIGA / Artikkeli
Viime kaudella TPS ylsi aina finaaleihin asti, mutta joukkue on muuttunut merkittävästi.
Kuva © Elmeri Elo / All Over Press

Turussa on muuttunut moni asia sensaatiomaisen viime kauden jälkeen. Isoin muutos nähdään penkin takana, kun Raimo Helmisen tilalle nousee KooKoosta saapunut Jussi Ahokas.

Kouvolassa hyvää jälkeä tehnyt Ahokas solmi Palloseuran kanssa 2+1-mallisen sopimuksen. Apuvalmentajaksi saapui HIFK:sta Kari Kalto. Myös viime kaudella Peliittojen pääkäskijänä toiminut Vesa Petäjä vahvistaa valmennusjohtoa.

Pelaajistossa on tapahtunut myös isoja muutoksia. Ruslan Ishakov, Lauri Pajuniemi, Josh Kestner, Timur Ibragimov, Petteri Wirtanen sekä Joel Janatuinen ovat lähteneet. Tilalle on tullut myös laatua, mutta usean viime kauden kärkipelaajan menetys varmasti herättää huolta TPS-kannattajissa.

Suuri kuorma Karejevin harteilla

TPS:llä on tällä hetkellä sopimukset kolmen maalivahdin kanssa. Ykkösmaalivahdin paikkaa pitää venäläisvahti Andrei Karejev. Peliajasta kilpailevat parivaljakko Eetu AnttilaEmil Vuorio. On varsin todennäköistä, että TPS hankkii kesken kauden venäläisvahdille kokeneen aisaparin.

26-vuotias Karejev kantaa suurta painolastia, sillä TPS:n maalivahtiosasto lepää tällä hetkellä täysin venäläisen harteilla. CHL:ssä Karejevin pelaaminen on ollut varsin nihkeää, joten Liiga-kauden aloituksen on sujuttuva selvästi paremmin.

Nuoret maalivahdit voivat pelata hyvällä tasolla yksittäisiä otteluita, mutta isompaan vastuuseen heistä ei vielä ole. Mikäli Karejev ei pysty pelaamaan loistavaa alkukautta, niin Turussa saattaa muhia melkoinen ongelma.

Laadukas puolustus herättää luottamusta

TPS:n puolustuskalusto on yksi Liigan vahvimmista. Kesän aikana puolustukseen hankittiin Elmeri Eronen sekä Niklas Arell. Varsinkin Erosen hankinnasta TPS saa olla ylpeä. Seuran oma kasvatti tekee varmasti paljon tehopisteitä, mutta hoitaa myös puolustusvelvoitteet tunnollisesti johtavan pelaajan elkein.

Runsaat 300 SHL-ottelua pelannut Arell tuo hänkin tärkeää kokemusta varsin nuoreen TPS-puolustukseen. Yhtä lailla olennainen palanen on jatkosopimuksen solminut Ville Lajunen, joka on varmasti suuressa roolissa tälläkin kaudella.

Nuoriso-osasto on myös todella vahva. Eemil Viro, Aleksi Anttalainen sekä Ruben Rafkin todistivat viime kaudella, että he pystyvät ilta toisensa jälkeen suorittamaan laadukkaasti. Viro ei suuntaa syksyllä NHL-leirillä, joten turkulaiset saavat nauttia nuoren puolustajan otteista koko kauden.

Syksyn harjoitusotteluissa ennakkoluulottomia otteita on esittänyt 18-vuotias Jimi Suomi. Loistavasti luisteleva Suomi saapui Turkuun Jokereiden organisaatiosta. Loistavasta harjoituskaudesta huolimatta nuori mies on vielä täysin kirjoittamaton kortti Liiga-tasolle.

Elmeri Eronen palaa HPK-vuosien jälkeen takaisin Palloseuraan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Hyökkäyskalusto on leveä, kärjen terävyys arvoitus

TPS:n hyökkäyskalusto on mennyt kertaheitolla uusiksi loistavan kevään jälkeen. Viime kauden parhaat pistemiehet poistuivat hyökkäyksestä, joten urheilujohto Tomi Kallion johdolla on joutunut kovaan paikkaan.

Mitch Hults, Jack Rodewald, Filip Sandberg, Tyler Steenberg, Jonne Tammela sekä Mikael Hakkarainen ovat uusia nimiä TPS-hyökkäyksessä. Hakkarainen sekä Steenberg hankittiin hyökkäykseen vasta elokuussa, sillä TPS:n terveystilanne oli tuolloin varsin heikko.

Harjoitus- ja CHL-otteluiden perusteella on vielä aikaista sanoa, ketkä hankinnoista onnistuvat ja ketkä kenties floppaavat. Ensimmäisessä neljässä CHL-ottelussa uusien hyökkääjien pelillinen panos jäi vaisuksi. Hults iski sentään kaksi osumaa, mutta yleisesti sentterin pelaaminen oli varsin laiskan oloista.

Ulkomaalaispelaajien onnistuminen on tällä hetkellä TPS:lle todella tärkeää, sillä kotimaiset varmat onnistujat ovat luettavissa yhden käden sormilla. Rodewaldista TPS odottaa kovaa maalintekijää, mutta ainakaan CHL-pelien perusteella hyökkääjä ei ole Kestnerin tasoinen maaliseppo.

Jonne Tammela juhli viime keväänä Suomen mestaruutta Lukko-paidassa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Hankinnoista esiin on nostettava Raumalta saapunut Tammela. 24-vuotias YJK:n kasvatti kasvoi Lukko-vuosinaan todelliseksi huippu-urheilijaksi. Monipuolinen hyökkääjä tuo nuoresta iästään huolimatta voittamisen kulttuuria nuoreen TPS-koppiin. Ylivieskassa syntynyt hyökkääjä iski edelliskaudella 31 tehopistettä, joten myös tehopotentiaalia tuoreelta Suomen mestarilta löytyy.

Toinen mielenkiintoinen nimi on SHL:stä saapunut Sandberg. Yli 300 SHL-ottelun kokemuksella ruotsalainen tuo suoritusvarmuutta kentälle illasta toiseen. TPS:llä on tunnetusti hyvät suhteet länsinaapuriin, joten taustatyöt Sandbergin kohdalla on varmasti tehty huolellisesti.

Viime kauden runkohyökkääjistä jatkavat Markus Nurmi, Juhani Jasu, Mikael Pyyhtiä. Kokenut Lauri Korpikoski on vielä tällä hetkellä TPS:n sopimuspelaaja, mutta todennäköisesti tylysti kapteenin tontilta syrjäytettyä konkaria ei TPS-nutussa tulevalla kaudella nähdä.

Varakapteenin A-kirjainta kantava Juuso Pärssinen nuorukainen tehtaili viime kaudella komeat 42 pistettä runkosarjassa. Pärssinen on jo Nashville Predatorsin sopimuspelaaja, mutta todennäköisesti kausi sujuu lainalla TPS:ssä. Pärssisellä on suuri vastuu TPS:n tuloksenteosta alkavalla kaudella. Taitava pelinrakentaja järjestää jatkuvasti laadukkaita maalintekopaikkoja ketjukavereilleen.

Jos Pärssinen suuntaa yllätykseksi NHL:ään, TPS joutuu vaikeaan paikkaan. Pärssinen on tällä hetkellä selkeä ykkössentteri ja joukkueen juonikkain hyökkääjä. Urheilujohdon toiveissa on aina, että kärkisentteri on selvillä jo hyvissä ajoin kesällä. Mikäli TPS menettää Pärssisen, uuden kärkihyökkääjän etsiminen on kesken kauden on varsin hankalaa.

Viime kaudella harjoitusotteluissa vakuuttavasti esiintynyt Eetu Liukas on tekemässä läpimurtoaan. Vahvaa fyysistä peliä pelaava hyökkääjä herättää paljon innostusta TPS-kannattajissa. Liukkaan kanssa samasta peliajasta kamppailevat muun muassa Kalle Väisänen sekä Juraj Slafkovsky.

Lauri Korpikosken kohtelu herättää kysymyksiä Turussa.
Kuva © Jarno Hietanen

Harjoituskaudella TPS:n hyökkäyspeli ei ole vielä varsinaisesti vakuuttanut. Laukauksia TPS on saanut aikaan riittävästi, mutta vaarallisimmat a-luokan paikat ovat olleet varsin vähissä. Tähän varmasti on vaikuttanut suuri vaihtuvuus ja uusi pelitapa.

TPS:ltä lähti hurja määrä tehoja viime kauden jälkeen, ja on sangen mielenkiintoista nähdä, ketkä nousevat tulevan kauden TPS:ssä tuloksentekijöiksi.

Pelaajakartta TPS pelaajakartta

VLH

Markus Nurmi
Tyler Steenbergen
Mikael Pyyhtiä
Eetu Liukas
Juraj Slafkovsky

KH

Juuso Pärssinen
Mitch Hults
Juhani Jasu
Mikael Hakkarainen
Aarne Intonen

OLH

Jack Rodewald
Filip Sandberg
Jonne Tammela
Kalle Väisänen
Topias Haapanen

P

Elmeri Eronen
Eemil Viro
Ville Lajunen
Ruben Rafkin
Niklas Arell
Johan Ivarsson
Aleksi Anttalainen
Samuel Knazko

MV

Andrei Karejev
Eetu Anttila

Valmentaja

Jussi Ahokas

» Lähetä palautetta toimitukselle