Analyysi: Tappara lähtee jahtaamaan mestaruutta täysremontoidun puolustuksen voimin

LIIGA / Artikkeli
Tapparalta on lupa odottaa menestystä myös alkavalla kaudella.
Kuva © Samuli Huikuri
Viime kaudella neljänneksi Liigassa jäänyt Tappara uudistui kesän aikana puolustuksen osalta lähes täydellisesti, ja uudet takalinjat näyttävät vahvoilta. Isoimmat otsikot keräsi kapteenin vaihtuminen.

Viime kausi päättyi Tapparan osalta ilman mitalia ensimmäistä kertaa sitten kauden 2011-2012, kun koronapandemian keskeyttämää kautta 2019-2020 ei oteta huomioon. Tamperelaiset janoavat jälleen menestystä, ja lähtevät uuteen kauteen täysin uudistuneella puolustuksella, hienosäädetyllä hyökkäyskalustolla ja uuden kapteenin johdolla.

Alkava kausi on kirvesrinnoille sikälikin erityinen, että kotipesä vaihtuu legendaarisesta Hakametsästä Tampereen uutuuttaan hohtavalle keskusareenalle.

Penkin takana asetelma on ennallaan, kun Jussi Tapola jatkaa tutun valmennusryhmän tukemana, mutta joukkueen sisällä nähtiin kesän aikana merkittäviä muutoksia. Pitkän linjan Tappara-kapteeni Jukka Peltola sai luopua tittelistään, kun kapteenin C-merkki ommeltiin kirvesrintoja junioreista asti edustaneen Otto Rauhalan rintaan. Peltola, Kristian Kuusela ja Patrik Virta avustavat varakapteeneina.

Ennakkoon on spekuloitu paljon, miten muutokset vaikuttavat joukkueeseen ja kuka sitä todella johtaa, mutta kaukalon puolella Tappara on valmistavissa otteluissa ja erityisesti CHL:ssä osoittanut tähän mennessä spekulaatiot turhiksi.

Pelaajakartta Tappara pelaajakartta

VLH

Anton Levtchi
Kristian Kuusela
Waltteri Merelä
Lassi Vanhatalo
Jere Henriksson

KH

Tyler Morley
Kyle Platzer
Patrik Virta
Otto Rauhala
Sami Moilanen

OLH

Jukka Peltola
Kristian Tanus
Samuel Salonen
Charles Bertrard
Petteri Puhakka

P

Otso Rantakari
Brady Austin
Veli-Matti Vittasmäki
Joni Tuulola
Mikael Seppälä
Casimir Jürgens
Santtu Kinnunen
Saku Salminen
Tomas Hamara

MV

Christian Heljanko
Kari Piiroinen

Valmentaja

Jussi Tapola

Maalivahtiosastolla luotetaan nuoreen osaamiseen

Tamperelaisten maalivahtosaston osalta merkittävin muutos nähtiin, kun erilaisissa kohuissakin ryvettyneen Dominik Hrachovinan sopimus purettiin ja mies palasi kotimaahansa. Hrachovinan viime kauden pelilliset otteet eivät olleet aikaisemmin totutulla tasolla, joten ratkaisu oli odotettu.

Uusia vahvistuksia tolppien väliin ei hankittu, vaan päävastuuta maalilla kantaa viime kauden tapaan Christian Heljanko. Häntä kirittää viime kaudella pääosin TUTOssa Mestistä pelannut ja sarjan parhaaksi maalivahdiksi valittu, Liiga-debyyttinsäkin tehnyt 20-vuotias Kari Piiroinen. Piiroinen muistetaan myös Suomen nuorten maajoukkueen maalilta vuodenvaihteen MM-kisoista.

Heljanko on näyttänyt pystyvänsä torjumaan hyvällä tasolla Liigassa, ja lähtee uuteen kauteen jälleen vuoden kokeneempana. Nuori Piiroinen on pelannut Liiga-tasolla vasta kolme ottelua varsin mainioin tilastoin, mutta on silti edelleen melko katsomaton kortti. Potentiaalia Piiroisella kuitenkin on vaikka haastaa Heljanko ykköstorjujan paikasta.

Tapparan maalilla tilanne on melko vakaa perusvarman ykköstorjujan ja nälkäisen haastajan myötä. Lisäksi Liigan isoihin kuuluvalla seuralla on mahdollisuus reagoida kauden aikana, jos kiekko ei syystä tai toisesta tällä duolla tartu.

Täysin uusitusta puolustuksesta löytyy jämäkkyyttä, liikettä ja kiekollista osaamista

Tapparan puolustus meni kesän aikana koko lailla uusiksi, mutta on paperilla joukkueen vahvin osa-alue.

Lähtijäpuolella oli käytännössä koko aikaisemman puolustuksen runko: Teemu Suhonen, Michal Moravcik, Maksim Matushkin, Jere Rouhiainen, Ben Blood, Blake Parlett, Valtteri Kemiläinen ja Toni Utunen.

Paluumuuttajina joukkueeseen liittyivät KHL:stä palanneet Veli-Matti Vittasmäki ja Otso Rantakari. Nimekkäimmät uudet vahvistukset ovat viime kaudella Leijonien rinkiin ja aina MM-kisoihin asti murtautunut Mikael Seppälä KalPasta, sekä KHL:stä saapuva Brady Austin, joka mätti kovat tehot Tšekeissä toissa kaudella.

Lisäksi Tapparaan liittyivät Joni Tuulola KooKoosta ja viimeiset neljä kautta Pelicansin takalinjoilla kiekkoillut Casimir Jürgens.

Tapparan puolustuksesta löytyy mukavasti kiekollista osaamista Rantakarin ja Austinin johdolla. Myös Tuulola on tehnyt parhaalla Liiga-kaudellaan 30 pistettä ja Jürgensillakin on potentiaalia pisteiden tekoon. Jos jotain negatiivista Tappara-puolustuksesta halutaan hakea, on se kätisyyksien yksipuolisuus. Rantakari on kärkikuusikon ainoa rightin puolen puolustaja.

Vastaavasti Seppälä ja Vittasmäki ovat erittäin laadukkaita oman pään puolustajia, jotka pystyvät pelaamaan myös kiekolla. Kaksikko kantaneekin suurta vastuuta varsinkin alivoimalla ja ottelun loppuhetkillä johtoa puolustettaessa, eikä Tapparan maalilla ole mukavaa yhdelläkään vastustajalla talvella.

Kärkikuusikon takana Jiri Pärssinen ja Santtu Kinnunen kamppailevat peliminuuteista, ja lisäksi tyrkyllä kokoonpanoon on vasta 17-vuotias Tomas Hamara.

Viime kaudella käynnistynyt nuorten esiinmarssi jatkuu Tappara-hyökkäyksessä täsmävahvistusten tukemana

Hyökkäyspääässä Tampereella nähtiin viime kaudella nuorten pelaajien esiinmarssi, jota johtivat hyökkäyspään tehomiehet Anton Levtchi ja Kristian Tanus. Samaa sarjaa edustaa uusista hankinnoista myös Pelicansissa viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Waltteri Merelä.

Jos meni Tapparan puolustus täysin uusiksi, pysyi hyökkäyksen runko viime kaudesta hienosti kasassa. Lähtijäpuolella olivat Kasper Simontaival, Jiri Smejkal ja Jarkko Malinen, kun taas tulijoita olivat Merelän lisäksi Kyle Platzer KooKoosta, paluumuuttaja Tyler Morley, sekä Mestiksestä siirtynyt nuori Samuel Salonen.

Tapparan hyökkäys on kaikkinensa ehjä kokonaisuus. Sentteriosaston muodostavat kanadalaisten Morleyn ja Platzerin kanssa Virta ja tuore kapteeni Rauhala. Laidoilla kokeneet Kuusela, Peltola ja ranskalainen Charles Bertrand tasapainottavat nuoria tykkejä, kuten harjoituspelien ketjukoostumuksetkin ovat näyttäneet.

Kaikkinensa hyökkäys on rakennettu isompaa kuvaa ja jatkuvuutta ajatellen siten, että vanhojen vastuunkantajien rooli alkaa vähitellen siirtyä viime kauden esimerkin mukaisesti nuoremmille. Vastuu jakautuu aiempaa useampien pelaajien harteille.

Tapparan materiaali riittää tälläkin kaudella rakentamaan neljä tasapainoista ja vaarallista hyökkäysketjua. Isoja kysymysmerkkejä rosterissa ei pitäisi olla, kun myös kaikki uudet vahvistukset ovat jo kyntensä Liigassa osoittaneita pelureita.

Artikkelia muokattu 9.9.2021 kello 08.57: lisätty pelaajakartta.

» Lähetä palautetta toimitukselle