Tij Iginlasta tuli perheen kolmas maailmanmestari: "Tämä on surrealistista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tij Iginla pääsi isänsä ja isosiskonsa seuraan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tij Iginla teki poikien MM-finaalissa voittomaaliksi jääneen osuman. Hän pääsi siten juhlimaan kolmantena perheenjäsenenä jääkiekon maailmanmestaruutta.

Tij Iginlan lisäksi maailmanmestaruuden ovat saavuttaneet hänen isänsä, legendaarinen Jarome Iginla Helsingissä 1997 pelatuissa miesten kisoissa sekä isosisko Jade tyttöjen MM-kisoissa Wisconsinissa kaksi vuotta sitten. Hänellä oli vaikeuksia uskoa sitä, mitä oli saavuttanut.

− On epäaito fiilis. Todella hienoa voittaa näiden kavereiden kanssa. Tämä on surrealistista.

Iginla oli viimeisten Kanadan joukkueeseen nimettyjen pelaajien joukossa. Hänen seurajoukkuekautensa Kelowna Rocketsissa katkesi WHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle, siinä missä suuri osa muusta joukkueesta oli jäänyt joko pudotuspelien ulkopuolelle tai ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle junioriliigoissa.

− On tietysti kova paikka pudota pudotuspeleissä. Meillä on Kelownassa hieno ryhmä tyyppejä, joten oli kova paikka pudota, mutta sitten kutsun saaminen tänne oli erityinen mahdollisuus. Olen kiitollinen siitä, ja minut otettiin vastaan hienosti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Iginla antoi arvoa sille, että turnaus ei ollut Kanadalle helppo, vaikka joukkue voittikin kaikki ottelunsa. Peräti kolmessa ottelussa yksi joukkueen pelaaja ajettiin aikaisin suihkuun, ja välierissä neljän maalin johdon menettäminen oli lähellä.

− Taistelimme turnauksessa monia vastoinkäymisiä vastaan, joten on erityistä tulla niiden jälkeen voittajana ulos.

Kanada ratkaisi finaalin kolmella ylivoimamaalilla päätöserässä, kun Trevor Connelly sai viisiminuuttisen ja pelirangaistuksen.

− Olimme takaa-ajoasemassa suurimman osan peliä. Saimme sitten mahdollisuuden ison rangaistuksen aikana tehdä sen, mitä osaamme. Saimme muutaman maalin ja niiden avulla momentumin, joka piti loppuun asti.

Ennen finaalia Yhdysvallat ei ollut kertaakaan turnauksen aikana tappioasemassa, eikä edes tasoissa pois lukien 0−0. Tällaiseen suoritukseen ei ole yksikään maa yltänyt poikien MM-kisoissa, eikä sitä nähty tänäkään vuonna. Kanada rikkoi Yhdysvaltojen mahdollisuuden toisessa erässä Ryder Ritchien tasoitusosumalla.

− Yhdysvalloilla on vahva ryhmä ja he pelaavat nopeaa kiekkoa. Olimme aluksi perässä, mutta teimme uskomattoman nousun ja nyt on hullu tunne.

» Lähetä palautetta toimitukselle