Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn myöntää Suomen mestaruuden ratkeamisesta: "Se oli tuomarivirhe, se oli HPK:n pelaajan maila"

LIIGA / Uutinen
Tuomarit olivat jälleen kovilla Liigan finaaleissa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

HPK:n eilinen Suomen mestaruuden ratkaissut maali syntyi tuomarivirheestä johtuneesta ylivoimatilanteesta.

Asian myöntää Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

– Olen nyt nähnyt sen tilanteen nauhalta kaikista minulla käytettävissä olevista kuvakulmista. Näyttää siltä, että se oli HPK:n pelaajan maila, joka osui toista HPK:n pelaajaa kasvoihin, Rönn toteaa.

Tilanne tapahtui kauden viimeisen Liiga-ottelun, seitsemännen finaalin, jatkoajalla peliajassa 73.32. Kärppien Aleksi Heponiemi kamppaili kiekosta HPK:n maalin takana hämeenlinnalaisten Niclas Luceniuksen ja Niklas Frimanin kanssa. Painin tuoksinassa Luceniuksen maila kohosi hänen joukkuetoverinsa Frimanin kasvoihin. Friman syöksyi välittömästi pois kaukalosta pukuhuonetiloihin.

Ottelun toinen päätuomari Mikko Kaukokari nosti kätensä, ja Heponiemelle langetettiin 2+2-minuuttinen rangaistus korkeasta mailasta.

– Siinä tapahtui niin, että kolme mailaa – Heponiemen, Luceniuksen ja Frimanin – olivat ristissä. Nopea tilanne, ja myös Heponimen maila oli Frimanin pään korkeudella. Meidän tuomarimme katsoi sitä näkökulmasta, josta Frimaniin osunut maila näytti olevan Heponiemen, Rönn selittää.

– Kun ihmiset tekevät, aina on inhimillisen virheen mahdollisuus. Ihmissilmä ei vain pääse valitettavasti kaikkeen mukaan. Mailoissa oli vieläpä samanväriset erkat. Vallitsevassa tilanteessa virheetkin kuuluvat peliin. Valitettavasti.

– Inhimillistä, mutta raadollista, Rönn harmittelee.

Miesten SM-finaalien ratkaisevassa seitsemännessa ottelussa pelaaminen on monelle suomalaiselle jääkiekkoilijalle unelmoitu kunnia. Niin se on myös suomalaisille jääkiekkoerotuomareille. On selvää, että puoliammattilaisena Liigassa työskentelevälle tuomarille ratkaiseva erehtyminen sen seitsemännen finaaliottelun jatkoajalla on henkisesti äärimmäinen isku. Sillä vaikka tuomaristo ei tee maaleja, ratkaisevaksi erehdys tällä kerralla kiistatta muodostui.

Rönn kommentoi erheen tehneen päätuomarin tämänhetkisiä tunnelmia varoen.

– Eihän ne tunnelmat tietenkään hyvät ole tuollaisen tilanteen jälkeen. En viitsi sanoa rumasti, mutta siis harmittaa. Totta kai tässä menee aikaa, että tuollaisen tilanteen yli pääsee. Se vaatii henkistä työstämistä. Mutta jossain vaiheessa pääsemme yhdessä eteenpäin. Totta kai. On päästävä eteenpäin.

– Mielestäni muutoin meidän tuomariemme suoritus oli eilen erittäin hyvä. Toki, kyllä minä sen myönnän, että sitä on tässä turhaa suuremmin korostaa. Lopussa tuli tuomarivirhe, niin se vain meni. Ja sitä seurasi mestaruusmaali. Siinä se raadollisuus on.

Julkisessa keskustelussa on nostettu eilisen jälkeen esiin näkökantoja lajin sääntöjen muuttamisesta kohti videotuomaroinnin laventamista. Rönn pyörittelee ajatusta harkiten, mutta huomauttaa, että Liigan sisäiselle keskustelulle on tarvetta.

– En halua sellaiseen, että jokainen koukku ja kamppi tarkastetaan videolta. Se on sitten eri asia, halutaanko Liigassa alkaa tarkastaa isoja tilanteita ylipäätään. Joissakin liigoissa niin on nykyäänkin. Esimerkiksi KHL:ssä tuomarit voivat tarkastaa maaliin johtaneita tilanteita. Siellä on laajennettu sitä tarkastussääntöä.

– Onhan meillä nytkin sellaisia seikkoja tuomaritoiminnassa, jotka poikkeavat IIHF:n linjoista. Nyt meidän pitää käydä keskustelua, miten lähdemme toimimaan tässä videotarkastusasiassa.

Seitsemännen finaalin päätuomarit olivat Kaukokari ja Stefan Fonselius. Linjatuomarit olivat Joona Elonen ja Lauri Nikulainen. HPK:n mestaruusmaalin teki laitahyökkääjä Markus Nenonen. Syöttäjiksi tilastoitiin Lucenius ja Arto Laatikainen. SM-kulta on HPK:n seurahistorian toinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle