Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Mainos: Kari Jalosta miellyttävät Suomen linjaukset – "Joukkue näytti, että leijona on valmis"

Haastattelu
MTV:n lähetysten asiantuntijana perjantaina käynnistyvissä jääkiekon MM-kisoissa kuultava Kari Jalonen näkee Jukka Jalosen aikakauden viimeisessä MM-joukkueessa paljon samaa kuin keväällä 2019 Slovakiassa kultaa voittaneessa ryhmässä.

Mainos: Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyössä MTV:n kanssa.

Turnauksen isäntämaa Tšekin peräsimessä kahdessa viime turnauksessa valmentanut ja nyt MTV:n asiantuntijana kisoja seuraava Kari Jalonen asettaa kovat odotukset myös hurjaan hurmokseen hyökkääville kisaisännille.

Joukkueen kokoaminen muistuttaa tutusta tarinasta

Jukka Jalonen nimesi MM-joukkueensa Tšekin EHT-turnauksen jälkeen. Joukkue ei muiden kilpailijoiden tavoin vilise NHL-tähtiä, mutta Jalosen silmissä nimilista näyttää toistavan tuttua kaavaa.

– Joukkueessa on se tarina, mitä Jukka on rakennellut tällä toisella reissullaan. Hän lähtee rohkeasti kisoihin, mutta heillä on kokemusta rohkeudesta. Joukkue on aika nimetön MM-kisatasolle, mutta palasia katsoessa heillä on miehet kaikkiin eri rooleihin. Mielestäni siellä on ainekset pärjätä, vaikkei suuremmalle kiekkokansalle ehkä siltä näytä.

– Myös maalivahtikalusto on aivan Euroopan huippua.

Harri SäteristäEmil Larmista ja Lassi Lehtisestä koostuva maalivahtikolmikko on tasoltaan kova, mutta Jalonen olisi antanut itse mahdollisuuden Tapparan kolmanteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen torjuneelle Christian Heljangolle.

– Minä olisin halunnut nähdä Heljangon tuolla. Hän oli Liigan pudotuspeleissä aivan jäätävä, ja parempi kuin minään muuna vuotena. En oikein osaa asetella maalivahteja nokkimisjärjestykseen, mutta olisin halunnut nähdä hänet joukkueen mukana.

Leijonajoukkueessa on yleisölle paljon mielenkiintoisia nimiä seurattavaksi, mutta Jalosen silmissä esille nousee tuore Suomen mestari Tapparasta.

– Nostan ainakin Veli-Matti Vittasmäen, sillä hän oli aivan älyttömän hyvä pudotuspeleissä. Jos häntä ajatellaan nimenä, niin ei se varmaankaan hetkauta hirveästi, mutta hän oli todella hyvä pudotuspelikevään ajan. Hänelle on nytkin ruutu olemassa.

Myös koko jääkiekkoilevan maailman suurennuslasin alla oleva suomalaislupaus saa erikoismaininnan.

– Nostaisin esille myös Konsta Heleniuksen. Kisat ovat hänelle tärkeä kokemus. Hänellä on seuranaan kokemusta, kuten Mikael Granlund.

Mikke tuli silloin kisoihin minun HIFK:sta, ja sanoin Jukalle, että kokeile häntä laidalla. Myös Kaapo Kakko on Košicen turnauksesta myös hyvä esimerkki, kun valmennus otti hänet rohkeasti mukaan. Meillä ei ole nuoria meillä aivan joka vuosi, joten on mielenkiintoista nähdä, miten Konsta onnistuu.

Heleniuksen harteille on kasattu jo jonkin verran odotuksia, sillä 17-vuotias on varausiässä tulevana kesänä. Jalonen on valmentanut Leijonien peräsimessä huippulupausta itsekin, joten hän tietää turnauksen merkityksen varausstatustaan nostavalle ylöjärveläiselle.

– Oma kokemukseni on siitä, kun Pate (Patrik Laine) oli meidän mukana Moskovan kisoissa keväällä 2016, ja samaan aikaan Auston Matthews oli Yhdysvaltojen mukana. Kyllähän kaikki heitä siellä katsoivat, ja heidän tilannettaan seurattiin koko ajan.

– Onhan se selvää, että hyvät kisat nostavat asetelmia. Patekin oli omissa kisoissaan turnauksen arvokkain pelaaja, ja se auttoi häntä.

Leijonien linjaus miellytti

Leijonien leiristä kerrottiin kisoja edeltävänä päivänä MTV:lle, ettei joukkue odota NHL:stä vahvistuksia. Jalonen vertaa linjausta viiden vuoden takaiseen mestaruusjoukkueeseen.

– On myös huomioitava se linjaus, minkä he tekivät siitä, että joukkue on nyt valmis. He ovat aiemmin tehneet sitä myös, esimerkiksi Košicessa keväällä 2019. Tämä on jo tuttu tarina, ja mielestäni se on hienoa. Heillä on kokemusta siitä jo aiempaa.

NHL-pelaajien odottelu aiheuttaa Suomessa keskustelua joka kevät, mutta Jalosella on odottelusta omakohtaista kokemusta myös toissa keväältä.

– Suomen ja Tšekin valmentajana olen huomannut, että kisapassien "roikottaminen" herättää huomiota. Mehän teimme niin Tšekin kanssa kevään 2022 kisoissa, sillä tiesimme, että meillä oli mahdollisuus saada David Pastrňák ja David Kämpf, jotka lopulta saimme myös.

– On kyseessä mikä tahansa maa, niin kyllähän pelaajia mietityttää se, jos kisapassia ei leimata, vaikka he tietävätkin sen jo etukäteen. 

Jalosen perintö on loistava

Jukka Jalosen toinen pesti Leijonien peräsimessä tulee päätökseen turnauksen jälkeen. jotain

– Olkoot tulos mitä tahansa maailmanmestaruuden ja kaiken muun välillä, on hänen perintönsä loistava. Hän on ollut viemässä suomalaista jääkiekkoa valtavasti eteenpäin.

Asiantuntija-Jalonen painottaa, että Leijonakuninkaaksi ristitty valmentajaikoni ei kanna paineita viimeisestä tanssistaan sinivalkoisissa.

– Haastattelin häntä ennen turnausta, ja hän on todella hyvässä ja rennossa tilassa. Hän varmasti nauttii tästä jäljellä olevasta ajasta joukkueen ja hänen valmennustiiminsä kanssa. Se on kaikille varmasti positiivinen asia.

Erikoistapaus antaa myös itse joukkueelle ylimääräistä nälkää. Jalonen uskoo, että joukkue on valmis menestykseen. 

– Mielestäni joukkue näytti Brnon EHT-turnauksessa sen, että leijona on valmis.

Leijonia odottaa "hirveä hurmos"

Suomi aloittaa MM-urakkansa juurikin kisaisäntä Tšekin vieraana turnauksen avauspäivänä. Kahtena viime vuonna paikallista hurmosta hengittänyt valmentaja toteaa, että Leijonat saa heti alkuun pahan haasteen.

– Siellä tulee olemaan hirveä hurmos. Kiekko on kuitenkin siinä maassa niin iso juttu, että siitä tulee hieno ilta. Toivottavasti Leijonat pystyy keskittymään omaan tekemiseen.

Jalonen näkee Tšekin tilanteen hyvänä turnauksen alla.

– He lähtevät turnaukseen hyvästä asetelmasta. En tiedä, odottavatko he Pastrňákia mikäli Bruins putoaa NHL:n pudotuspeleissä, mutta tiedän, että hän haluaisi pelata turnauksessa. Tomáš Hertl olisi ollut myös tärkeä joukkueelle, mutta olen aika varma, ettei Golden Knights päästänyt häntä, sillä hänellä oli polvivamma kauden aikana.

– Joka tapauksessa joukkue on hyvällä mallilla, ja kaikki maalivahditkin tulevat NHL:stä. Kaikki on kuitenkin loppujen lopuksi kiinni siitä, miten joukkue kestää painetta.

Tšekin kiekkokulttuuri on ollut aina vahva, ja yhtenä syynä kukoistavalle kulttuurille Jalonen näkee laadukkaan pääsarjan.

– Jos katsotaan isoa kuvaa, niin heillä on hyvä sarja, jossa on hieman enemmän kokeeneempia pelaajia, kuten esimerkiksi meillä Suomessa. Siellä nuoret pelaajat lähtevät usein suoraan Pohjois-Amerikkaan.

Jääkiekolla on kuitenkin ollut aina tärkeä vaikutus turnauksen isäntämaassa.

– Jääkiekon asema Tšekissä on niin suuri, että Naganossa vuonna 1998 olympiakultaa voittaneet ovat edelleen supertähtiä maassa. Kun he pelaavat jonkinlaisen näytösottelun, ovat ne aina loppuunmyytyjä. Se oli historiallinen voitto, vaikka Tšekkoslovakiankin aikaiset tähdet ovat tärkeässä asemassa.

– Se on erittäin hieno kiekkomaa.

Suurmaat liikkeellä kovilla kokoonpanoilla

Turnauksessa nähdään normaalia enemmän NHL-edustusta, ja ennakkosuosikin viitta on vielä jakamatta. Jalonen nostaa isojen maiden ohelle myös yhden villin kortin.

– Sveitsiä ei kannata unohtaa, etenkin kun he saivat [Roman] Josin mukaan. Jos omasta näkökulmastani katson, niin kaikki on siitä kiinni, miten joukkue kehittyy ja kasvaa turnauksen aikana.

Isoista maista erityisesti yksi on kiinnittänyt Jalosen huomion.

– Yhdysvaltojen kokoonpano on erittäin vahva. Se herätti myös huomioni, että he ilmoittivat, että jos et ole nyt käytettävissä, et tule valituksi myöskään ensi helmikuun neljän maan turnaukseen. Se on hieman poikkeuksellista, mutta heillä on hyvä joukkue jalkeilla.

Koska kärki on terävä, Jalonen ei nimeä yhtä ennakkosuosikkia. Kisat ovat joka tapauksessa mielenkiintoiset.

– Myös Kanadalla on hieman kokeneempi porukka, ja Ruotsi menee puhtaasti miltei kokonaan NHL-miehillä. Meitä odottaa mielenkiintoiset kisat.

MTV:n tiimi on erinomainen kokonaisuus

MTV lähettää jokaisen Suomen alkulohko-ottelun suorana MTV3-kanavalla. MTV Katsomosta ottelut voi katsoa maksullisilla tilauksilla. Myös Suomen mahdollinen puolivälierä ja pronssiottelu kuuluvat MTV:n kokonaisuuteen kummankin välierän ja loppuottelun ohella.

Jalonen odottaa turnausta jo innolla, sillä MTV:n studiotiimi on valmistautunut kisoihin huolellisesti.

– Onhan meillä erinomainen kokonaisuus siellä. Tiimillä on tietotaito kohdallaan, ja saamme varmasti tehtyä laadukkaita studiolähetyksiä. Teemme taustatyömme hyvin, niin kuin aina, ja saamme yleisölle laadukkaat lähetykset.

MTV:n asiantuntijatiimissä nähdään Jalosen ohella Olli Jokinen, Sami KapanenKarri Kivi ja leijonakapteeni Lasse Kukkonen. Jalonen työskentelee mielellään kaikkien kanssa, mutta kolmikosta nousee yksi nimi mieluisinta väittelykumppania etsiessä.

– Tiedän, että olen kaksi ensimmäistä peliä Lassen kanssa. Olemme yhdessä Tšekki- ja Itävalta-otteluissa. Se on hauskaa, sillä olemme olleet hänen kanssa yhdessä monissa liemissä.

Urallaan paljon näkenyt ja kokenut Jalonen uskoo tuovansa tiimiin paljon lisäarvoa kokemuksellaan. Hän itse haluaa maalata katsojalle maailmaa penkin takana.

– Haluaisin aina tuoda hieman sitä valmentajan näkökulmaa, ja tuoda esille maailmaa valmentajan silmin. Olen kuitenkin ollut itse neljästi MM-turnauksessa mukana, jolloin menimme kahdesti Suomen kanssa finaaliin, ja Tšekin kanssa kahdesti mitalipeleihin ja voitimme pronssia.

MM-kokemus on oivallinen lisä studiotehtävissä, toteaa Jalonen.

– Minulla on siis paljon kokemusta turnauksen tapahtumista ja siitä, kuinka joukkuehenki ja joukkue itse kasvaa turnauksen aikana. Se on kuitenkin aika nopea rutistus, kaksi ja puoli viikkoa, joten siinä ajassa täytyy kasvaa paljon. Niitä asioita yritän tuoda esiin kotona katsovalle yleisölle.

MTV:llä on vahva kokemus MM-kisoista, ja kansan tarpeet ovat tiedossa

Kaikissa MTV3:n ja MTV Katsomon otteluissa selostajana kuullaan legendaarinen Antero Mertaranta. Jo 29 vuotta MM-kisojen tunnettuna äänenä työskennellyt selostajalegenda saa myös Jalosen jakamattoman arvostuksen.

– Onhan se erittäin hieno asia, että hän on tiimissä mukana ja selostaa kaikki ottelut. Hän on oikea leijonaääni.

MM-kisat ovat myös MTV:lle jo 12. peräkkäiset. Jalonen muistuttaa, että Pöllölaakson tiimillä on runsaasti kokemusta kiekkokauden arvokkaimman maajoukkueturnauksen lähettämisestä.

Maikkari on ollut pitkään lähetyskumppanina MM-turnaukselle, ja tiedämme, mitä kansa odottaa ja mitä itse aiomme tehdä. Meillä on hyvät suunnitelmat, ja pidimme ison palaverin ennen turnausta, jossa kävimme läpi niitä.

– Haluamme, että suomalainen kiekkokansa näkee meidän laadukkaan työnteon lähetyksissämme.

Jalonen on työskennellyt MTV:n asiantuntijana jo muun muassa menneellä Liiga-kaudella. Hän ehti kokea studiopöydän takana paljon, mutta erityisesti kotimaisen seurakiekkokauden huipennus jäi kokeneen luotsin mieleen.

– Liigan pudotuspelit ja finaalit olivat hienoja kokemuksia. Se on kuitenkin suomalaisen kiekkokauden huipentuma ennen Leijonien MM-matkaa. Halleissa oli erittäin hyvä tunnelma, ja finaalit ovat aina finaalit. Niissä on aina kiva olla mukana, oli sitten missä tahansa roolissa.

Mainos: Katso kaikki Suomen ottelut MTV3-kanavalta tai MTV Katsomo+ Urheilu -tilauksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle