Mestarivahti Heljanko ei jatka ensi kaudella Tapparassa – ”Toukokuun alusta alkaen ollaan työttömiä”

LIIGA / Haastattelu
Uskomattomia torjuntoja esittänyt Heljanko on ollut yksi Tapparan dynastian kulmakivistä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Tampereen Tappara on Suomen mestari vuosimallia 2024. Viimeisessä viidennessä finaaliottelussa kirvesrinnat kaatoivat Lahden Pelicansin selkein lukemin 3–0. Ottelussa nollapelin torjunut Christian Heljanko kuvailee Tapparan mestaruusjoukkuetta yhtenäiseksi.

– Hitsauduimme yhteen kauden mittaan. Jossain kohtaa kautta puhuimmekin, ettemme tule voittamaan mitään, jos emme ole yhtenäisempiä. Kaikki laittoivat omat egonsa sivuun ja aloimme pelaamaan enemmän joukkueena, vaikka olimmekin voittaneet pelejä. Kehityimme ja tänään (sunnuntaina) nähty oli yksi kauden parhaista peleistä.

Heljanko on voittanut Tampereella kaiken. Nyt napattu mestaruus oli kolmas putkeen, minkä lisäksi taskussa on vuoden 2023 CHL-mestaruus. Mestaruuden lisäksi mies koppasi Liigan parhaalle pelaajalle jaettavan Jari Kurri -palkinnon.

– Vaikea sanoa olenko Euroopan paras maalivahti, kun ei ole näyttöjä muista sarjoista. Kaikki aina puhuvat, että Tapparassa on niin helppoa pelata. Varmasti on sitäkin, mutta kyllä joukkuekin tarvitsee sellaisen maalivahdin, johon se pystyy luottamaan eikä mene joka kiekko selän taakse.

– Tässä vuosien varrella kasvoin siihen, että joukkue pystyi luottamaan minuun. Joukkue pystyi hyökkäämään ja puolustamaan niin, ettei tarvinnut varmistella takakulmalle tulevia kiekkoja. No tällöin se näyttää helpolta, mutta tämä on kovan työn tulos.

Heljanko sai Urpo Ylönen-palkontojensa seuraksi myös Jari Kurri-pystin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Uusia haasteita

Päättynyt kausi oli Heljangolle kahdeksas Tapparassa. Selkeäksi ykkösmaalivahdiksi noussut suomalaisvahti on kuitenkin päättänyt lähteä hakemaan uusia haasteita uralleen.

– Täytyy sanoa se, etten jatka tällä erää Tapparassa. Yleensähän tässä diplomaattisesti sanotaan, että "katsotaan", mutta rehellisesti sanottuna ei ole tietoa. Toukokuun alusta alkaen ollaan työttömiä. Toivottavasti joku uskaltaa antaa mahdollisuuden, mutta tavoitteena on lähteä katsomaan, missä omat rajat menevät.

Heljanko on vasta 27-vuotias. Nykyisellä suoritustasolla miehellä on mahdollisuudet aivan lajin kirkkaimmalle huipulle. Onhan Heljanko treenannutkin yhdessä huippuvahti Juuse Saroksen kanssa. Vasta ensi kaudella voimme todella nähdä, onko oppi mennyt perille, kun hänen otteitaan nähdään Suomen kaukaloiden ulkopuolella.

– Eurooppaa tässä olemme katsoneet, mutta maalivahdin paikka on haastava, kun niitä paikkoja ei hirveästi ole. Pitää olla kärsivällinen ja luottaa, että agentit löytävät hyvän paikan, johon oikeasti minut halutaan.

– Ei ole ollut puhetta mistään NHL-sopimuksesta. Joutuu olemaan avoin ihan joka suuntaan, kun mitään ei vielä ole.

Juttua muokattu 29.4.2024 klo 7.18: CHL-mestaruusvuosi korjattu

» Lähetä palautetta toimitukselle