Mielipide

Me tarvitsimme tätä enemmän kuin maailmanmestaruutta − Jalosen seuraajaa odottaa jo muutenkin kohtuuton tehtävä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonat ja suomalaiset varmasti halusivat uutta kultaa kotikisoista niin kaukalossa kuin sen ympärilläkin. Puolivälierätappio tarjoaa rehellisen lähestymiskulman tuleville leijonavuosille.

Viime vuonna Suomi pääsi juuri vaahteralehtipaitojen kustannuksella juhlimaan MM-kultaa finaalitrillerissä. Nyt Leijonat putosi puolivälierissä ulos toisista peräkkäin järjestämistään kotikisoista. Kanada oli vahvempi, pulinat pois.

Tämän turnauksen lähestyessä suomalaiset eivät tuntuneet oikein tietävän, miten suhtautua vääjäämättömään ylivoimaisen ennakkosuosikin asemaan. Pohjoisamerikkalaisilla piti olla hupijengit, Ruotsin tähdet eivät taaskaan tulleet Tre Kronorin avuksi ja niin edelleen.

Jukka Jalosen pitkä, menestyksekäs ja historiallinen ajanjakso on mestariluotsin Iltalehdelle sanomien omien sanojen mukaan tulossa tiensä päähän Leijonissa. Muutos on siis tulossa enemmin tai viimeistään myöhemmin.

Ennakkosuosikki-Suomen pelillinen ote ei lopulta ollut kuin hetkittäin huipputasolla tässä turnauksessa.

Nyt, kun kömmähdys kävi jo Leijonakuninkaan alaisuudessa, pystyy A-maajoukkue huolehtimaan jatkumosta "tavallisena hyvänä jääkiekkojoukkueena". Jalosen työn jatkajalla ei ole työryhmineen aivan jumalallista painolastia harteillaan jo heti kättelystä, mitä kenties kahden kotikisakullan jälkimainingit voisivat aiheuttaa. 

Seuraavaa päävalmentajaa tullaan vertaamaan Jaloseen, ja Suomen tulevia MM-edesottamuksia tullaan vertaamaan Jalosen ajan Leijoniin – halusimme tai emme.

"Seuraavaa päävalmentajaa tullaan vertaamaan Jaloseen."

Joskus tarve menee haluamisen edelle ja nyt, jos joskus on sellainen hetki.

Leijonat on tehnyt uskomatonta työtä viime vuosina ja kaikki glooria on ansaittua. Suomalaiset tarvitsivat kuitenkin palautuksen maanpinnalle, koska pyhimyksellinen asema horjuisi jossain vaiheessa joka tapauksessa.

Leijonat, Suomi ja suomalaiset ehtivät vuonna 2019 alkaneiden supervuosien aikana tottua sellaiseen lätkävaltiuteen, jollaiseen meitä ei ole rakennettu. Emme osaa olla tosissaan ylpeästi yhtä mieltä siitä, että Marko Anttilan kaltaiset sankarit todella ovat MM-turnauksissa maailman huippuja omassa roolissaan. 

Maailmanmestaruustavoitteen kirpoaminen ottaa päähän, mutta välillä on myös hävittävä, jotta voitto tuntuu taas ihmeelliseltä. Seuraavaa suurmestaruutta ehtinee Jalonenkin vielä tavoitella, mutta ennen kaikkea turnauksen lopputuleman myötä on aika katsella jo tulevaan.

Tämä tulos oli tähän saumaan se niin sanottu oikea lääke.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös