Mielipide

Samuel Blais nousi Kanadan yllätysratkaisijaksi – vahva vire on mahdollista hyödyntää myös NHL:ssä

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Vain kahdesti alkulohkossa osunut Samuel Blais triplasi maalisaldonsa laukomalla pudotuspeleissä neljä tärkeää osumaa. Maalit syntyivät kaikki samalla tavalla: läheltä ylös.

Kolme pudotuspeliottelua, neljä tärkeää osumaa – Samuel Blais teki voittomaalin puolivälierässä Suomea vastaan, semifinaalissa 26-vuotias kanadalainen laukoi tasoitusmaalin altavastaajan avausmaalin jälkeen ja finaalissa isokokoinen hyökkääjä iski sekä tasoitus- että voittomaalin.

Blais'n tehokkuutta korostaa se fakta, että alkulohkossa arvokisadebytantti onnistui maalinteossa vain Latviaa ja Kazakstania vastaan. NHL:ssä Blais pelasi tämän ja viime kauden aikana yhteensä 54 ottelua New York Rangersissa tekemättä maaliakaan.

Vaikka Blais pelasi St. Louis Bluesiin palattuaan NHL-uransa tehokkainta peliä, on nousu isojen pelien ratkaisijaksi kuitenkin yllättänyt.

Kova painetila ja maalinteon rutiinin puute nostavat Blais'n suoritusten arvoa entisestään.

Blais'n kaikki ratkaisupelimaalit ovat lisäksi syntyneet samalla tavalla: läheltä ylös. Varsinkin puolivälierässä oli helppo huomata selvä ero viimeistelyssä. Blais laukoi ylivoimahyökkäyksestä kylmänviileästi hanskakäden puolelle yläkulmaan.

Leijonien Kasperi Kapanen ei vastaavasta tilanteesta saanut kiekkoa nostettua tarpeeksi ylös.

Myös Latviaa ja Saksaa vastaan Blais laukoi nopeasti syntyneissä tilanteissa kiekon tylysti yläkulmaan. Kova painetila ja maalinteon rutiinin puute nostavat Blais'n suoritusten arvoa entisestään.

Vaikka MM-kisanäytöt eivät NHL-maailmassa avaa ovia ja levitä punaista mattoa, on kovalla itseluottamuksella pelaavalla hyökkääjällä realistinen mahdollisuus ottaa paikka jälleenrakentuvan Bluesin kärkiketjuista.

Blais teki keväällä Bluesin kanssa vuoden jatkosopimuksen, jonka päätyttyä hän on rajoittamaton vapaa agentti. MM-kisoissa aloitettu tehorynnistys on vuoden kuluttua mahdollista lunastaa isoiksi rahoiksi.

Toistaiseksi tämä on tietysti pelkkää spekulaatiota, mutta vain puoli vuotta sitten tällaisen tarinan maalaaminen olisi ollut epärealistista haihattelua. Muutamassa kuukaudessa Blais on pelannut NHL-uransa tehokkainta kiekkoa ja noussut Kanadan kiistattomaksi pudotuspelisankariksi.

Kiinnostavan esipuheen jälkeen odotan järisyttävää seuraavaa lukua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös