Riika on rakastunut jääkiekkoon − "Joukkueemme bussilla on poliisisaattue"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Latvian pelaajat eivät olleet yllättyneitä tuloksesta.
Kuva © Aleksi Koskinen
Latvia toteutti yhden MM-kisojen suurimmista yllätyksistä, kun se tiputti Ruotsin kilpailusta lukemin 3−1. Seuraavaksi joukkue siirtyy välieriin Tampereelle.

Karlis Čukste pysähtyy yhtenä monista Latvian pelaajista haastateltavaksi. Hän on juuri kokenut uransa kohokohdan.

− Uskomaton tunne. Tämä joukkue, nämä fanit. Tämä on parhaita hetkiä, mitä olen ikinä jääkiekossa kokenut. Nyt nautitaan hetkestä ja valmistaudutaan seuraavaan otteluun, kun on sen aika.

− Pelissä oli muutamia hankalia hetkiä. He antoivat meille hieman painetta, mutta taistelimme vastaan. Tämä ryhmä tulee aina taistelemaan loppuun asti. Ei ikinä tiedä, mitä voi tapahtua. Hallitsemme, mitä voimme hallita ja annamme kaikkemme.

Monien papereissa Latvian voitto Ruotsista oli suuri yllätys. Čukste uskoi omiinsa jatkuvasti, eikä pitänyt lopputulosta erityisen yllättävänä.

− En sanoisi tätä ihmeeksi. Menemme joka otteluun pelaamaan voitosta, joten en koskaan pitänyt tätä mitenkään mahdottomana. Jos Latvialla on koskaan ollut joukkue, joka voi voittaa kenet tahansa, se on tämä joukkue. Paperilla emme ole parhaita, mutta peli pelataan jäällä.

Latvian viime päivien otteilla on valtava merkitys koko maassa. Jääkiekkohuuma näkyy ympäri Riikaa, hallilla on sanoinkuvaamaton tunnelma ja kannattajat saavat joukkueeltaan vastineeksi kaiken toivomansa.

− Nämä fanit elävät ja hengittävät jääkiekkoa. Joukkueemme bussilla on poliisisaattue, sillä muuten emme pääsisi ikinä perille. Olemme kaikki kasvaneet katsomalla jääkiekkoa. Se on urheilulajina uskomaton sen suhteen, miten se voi yhdistää kansan.

Ottelut Latviassa päättyivät tähän iltaan. Seuraavaksi Latvia matkaa välieriin Suomeen.

− Se on mitä se on. Taistelemme samalla tavalla missä vain, ei väliä hallin sijainnilla. Uskon että mukaamme matkustaa jonkin verran kannattajia. Latvialaiset fanit rakastavat meitä ja me rakastamme heitä, joten katsotaan.

Riika räjähti juhlaan

Joukkueen kapteeni Kaspars Daugavins vapautuu televisiohaastattelujen puolelta printtimedian käsittelyyn. Spartalaista sotilasta sekä ulkonäöltään että pelityyliltään muistuttava Daugavins on ehtinyt hieman rauhoittua ottelun jäljiltä.

− Näimme kaikki, miten halli räjähti ottelun jälkeen. Uskoimme monta vuotta pystyvämme menemään pitkälle näissä turnauksissa ja nyt se kävi toteen. Usko, sinnikkyys ja kova työ toivat viimein palkintonsa.

− Mielestäni MM-kisojen tasoerot ovat pienentyneet todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pelistä tulee kokoajan nopeampaa ja fyysisempää. Joissain joukkueissa on enemmän taitoa kuin toisissa, mutta jos tekee kovaa töitä on aina mahdollisuus voittaa.

Latvia hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta kelkka kääntyi sen jälkeen uskomattomalla tavalla. Daugavins kertoo tapahtuneesta.

− Selkämme olivat seinää vasten ja pelasimme kotona. Olemme tämän velkaa faneillemme. He käyttävät paljon rahaa päästäkseen katsomaan ja tukemaan meitä. Me vain rehkimme ja rehkimme vaihto vaihdolta, erä erältä.

− Maalivahdillemme Arturs Silovsille täytyy myös antaa erityismaininta. Hän on suuri osa joukkuetta ja on pelastanut meidät useamman kerran. Hänen täytyy kuitenkin tehdä sitä peli peliltä vähemmän. Kehitymme, kasvamme ja annamme itsellemme mahdollisuuden voittaa.

Latvian itseluottamus on tällä hetkellä katossa. Sen näkee pelaajista niin kentällä, kuin mediakäytävässäkin. Daugavins ei ala arvailemaan rahkeiden riittoa, mutta ei sulje mitään pois.

− Niin kauan kuin jaksat uskoa ja tehdä töitä, on aina mahdollisuus voittaa. Altavastaajat ovat voittaneet aiemminkin. Finaaliin saakka en ole miettinyt, mutta mitä vain voi tapahtua.

Tampereelle jatkopeleihin matkaava Daugavins ei murehdi sitä, että latvialaisten tuki lakkaisi joukkueen vaihtaessa pelimaisemaa.

− Uskon, että monet lentävät Riiasta Tampereelle huomenna. Tulemme saamaan tukea siellä, sen tiedän. Vaikka paikan päälle lähtisi vain muutama, tiedämme että koko maa on takanamme. Annamme siellä kaikkemme, siihen voimme vaikuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle