Milan Lucicin paikkaa MM-joukkueessa ihmeteltiin − kanadalaisten kommentit finaalin jälkeen kertovat kaiken

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kanadan päävalmentaja André Tourignyn (oik.) mukaan Milan Lucic oli Kanadan avain mestaruuteen.
Kuva © Jarno Hietanen

Kanadan MM-joukkue aiheutti ennen kisoja hämmennystä, kun sen nimilistalta ei löytynyt ainoatakaan NHL-supertähteä. Joukkue kuitenkin näytti tasonsa ja voitti maailmanmestaruuden.

Ryhmän kokenein pelaaja oli 34-vuotias Milan Lucic, jonka valintaa MM-joukkueeseen ihmeteltiin laajasti. Kanadalaisten kommentit Lucicista kertovat kuitenkin sen, kuinka merkityksellinen pelaaja Calgary Flamesissa kuluneen kauden pelannut NHL-järkäle joukkueelleen oli.

− Hän toi johtajuutta. Puhumme pelaajasta, joka on pelannut pitkän ja menestyksekkään uran, ja voittanut Stanley Cupin. Hän saapui tänne tuoden rutkasti voitontahtoa joukkueeseen. Hän oli vain voittamassa, ei keskittymässä itseensä, kertoi Kanadan päävalmentaja André Tourigny MM-finaalin jälkeen.

− Vain hänen olemuksensa vuoksi jätkät tiesivät, mitä tehdä. Pelasimme todella hyvin puolustussuuntaan ja siitä iso kiitos menee Lucicille, Tourigny jatkoi.

Tourignyn mukaan Lucicin avut turnauksessa eivät jääneet vain pukukoppiin ja vaihtopenkille. Kaukalossakin peli kulki.

− Karvauspelaamisessa kaikki tiesivät mitä tehdä, mutta lisäksi hän pelasi hyvin kiekolla. Hänen ketjunsa teki ratkaisumaalin välierässä.

Lucicin voitontahto sai kuitenkin Tourignyltä suurimmat kiitokset.

− Tiesimme "Loochin" olevan todella vahva fyysisesti ja johtajapersoona joukkueessa. Oli taso mikä hyvänsä, voittaakseen täytyy himoita voittamista ja osoittaa tahtoa tehdä mitä tahansa sen eteen. Milan toi sen meidän joukkueeseen.

"Tiesin Toffolin antavan pokaalin ensimmäisenä Loochille"

Lucic toimikin turnauksessa hyvänä esimerkkinä nuorille pelaajille. Hän taklasi, repi ja raastoi, eikä antanut tuumaakaan periksi. Kanadan nuorisokaartiin kuuluva Nashville Predatorsin Cody Glass oli haltioissaan Lucicin ja kapteeni Tyler Toffolin panoksesta joukkueelleen.

− Hän oli mahtava täällä. Katsoin jo pienenä hänen ja Toffolin pelaavan. Nyt sain pelata heidän kanssaan, vieläpä samassa ketjussa. Se oli kuin unelmaa!

Samaan virteen yhtyi myös mestarijoukkueen maalivahti, Montreal Canadiensin Samuel Montembeault.

− Lucic on loistava! Oli upeaa saada jakaa pukukoppi hänen kanssaan. Hänellä on paljon kokemusta ja hän on voittanut Stanley Cupin. Hän on todella hauska tyyppi!

Lucic ei tuntunut jättävän olemuksellaan ketään joukkueestaan kylmäksi. Kokeneempaan kaartiin kuuluva Jacob Middleton antoi hänkin suitsutusta Lucicille voitontanssiensa lomasta.

− Katsokaa nyt häntä. Lucic on pelannut lähes 1200 ottelua. Hän on ollut huipulla pitkään ja on ehdottomasti pelaaja, jonka läsnäoloa ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Nyt olen saanut olla myös hänen joukkuekaverinsa kolme viikkoa, eikä ole kuin positiivista sanottavaa.

Pokaaliin ensimmäisenä

Lucic todella halusi MM-kisoihin. Hän itse soitti NHL-kauden jälkeen Kanadan GM Doug Armstrongille ja ilmoitti halukkuudestaan pelata kisoissa. Lucic lähti kisoihin vain voittamaan, ja oli kiitollinen kokemuksestaan.

− Tulin tänne voittaakseni MM-kultaa. Onneksi joukkueessa oli yksi paikka minulle. Halusin tulla tänne ja tehdä kaikkeni ja olla osa tätä ryhmää. Tämä oli pitkä kuukausi, mutta lopulta se oli sen arvoista.

Lucic on voittanut urallaan jääkiekon himoituimman palkinnon, Stanley Cupin. Se tapahtui vuonna 2011 Boston Bruinsissa, joten MM-kulta 12 vuotta myöhemmin maistui todella hyvältä. Hän jakoi kokemuksen yhdessä läheistensä kanssa.

− Tämä on mahtavaa. Tietysti mitään ei voi verrata Stanley Cupiin, mutta maailmanmestaruus on hienoa. Vaimoni, lapseni, äitini ja muita perheenjäseniäni oli täällä. Minulla oli varmaan 12 ihmistä täällä juhlimassa tätä kanssani. Se merkitsee minulle paljon. Olen kiitollinen, että olin osa tätä ryhmää.

Kanadan vahvuus oli Lucicin mukaan joukkueen yhtenäistyminen, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

− Kuulimme paljon puhetta, että emme olisi hyvä Kanadan joukkue. Yhtenäistyimme ja tunsimme olevamme hyviä. Paransimme peli peliltä ja lopulta olemme mestareita.

Kanadan kapteeni Toffolin saadessa mestaruuspokaalin käsiinsä, hän luovutti sen ensimmäisenä Lucicille. Se ei yllättänyt päävalmentaja Tourignyä.

− Hän on veteraani. Tiesin Toffolin antavan pokaalin ensimmäisenä "Loochille". Hänellä on yli tuhat peliä ja Stanley Cup ja hän oli iso johtaja pukuhuoneessamme. Se ele oli kuin tilauksesta.

Tyler Toffoli antoi MM-pokaalin ensimmäisenä Milan Lucicille.
Kuva © Jarno Hietanen

Mitä seuraavaksi?

Lucic ei ole kuulunut NHL:n tähtikaartiin enää vuosikausiin. Päättyneellä kaudella hän teki 77 otteluun 19 tehopistettä. Lucicin tehokkain NHL-kausi on jopa 12 vuoden takaa, kaudelta 2010-2011. Tuolloin hän teki Boston Bruinsissa 79 ottelussa 62 pistettä.

Hänen sopimuksensa Flamesin kanssa päättyi tähän kauteen, joten jopa NHL-uran jatko saattaa olla vaakalaudalla. Päätösten suhteen Lucic ei kuitenkaan höntyile.

− Tulevan kuukauden mietin, mikä seuraava askel urallani on ja mikä on minulle sopivin vaihtoehto seuraavaksi. Nyt tärkeintä on nauttia voitosta.

Miehen itsensä mukaan pöydällä on useita vaihtoehtoja, mutta niitä hän ei finaalin jälkeen käynyt avaamaan.

− On niin paljon vaihtoehtoja, jotka rullaavat päässäni nyt. Seuraavat pari viikkoa käyn ne läpi uudestaan ja päätän, mikä sopii minulle parhaiten.

» Lähetä palautetta toimitukselle