Nuorten MM-kisojen tähdet esittelyssä: Kisojen viihdyttävin pelaaja on saksalainen, seuraava tähtivahti tulee Ruotsista

MAAJOUKKUE, NHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Jesper Wallstedtilla on edessään kirkas tulevaisuus.
Kuva © Saimi Airaksinen
Alle 20-vuotiaiden MM-kisat ovat paras yksittäinen turnaus päästä kärryille kirkkaimmista nuorista lupauksista ja seuraavan varaustilaisuuden kärkinimistä. Jatkoajan toimittaja Lassi Alanen käy läpi turnauksen kiinnostavimmat yksilöt Suomen joukkueen ulkopuolelta.

Kirby Dach, hyökkääjä, Kanada

Dach on lähtökohtaisesti kisojen suurin tähti ja ainoa, joka pelasi jo koko viime kauden NHL:n puolella tehden Chicago Blackhawksin riveissä 23 pistettä 64 ottelussa. Koko vuoden 2019 varaustilaisuuden kolmosvaraus on isokokoinen, erittäin taitavasti peliä lukeva ja samettisilla käsillä varustettu sentteri. Vaikka Dachin vahvuudet ovat ennen kaikkea hyökkäyspäässä, häneltä tullaan odottamaan Kanadan ykköshyökkääjänä ja kapteenina myös laadukasta puolustuspelaamista. Dach on vedonlyöntimarkkinan suosikki kisojen pistepörssin voittajaksi.

Matthew Beniers, hyökkääjä, Yhdysvallat

Beniers on listan ensimmäinen varausikäinen pelaaja, mutta iästään huolimatta tulee ennakkomerkkien mukaan pelaamaan isossa roolissa. 185-senttinen Michiganin yliopiston keskushyökkääjä on aloittanut kauden vahvasti tekemällä kahdeksaan otteluun kuusi tehopistettä. Beniers on erittäin taitava kiekonkäsittelijä ja aiheuttaa juonikkuudellaan päänvaivaa vastustajan puolustajille, mutta on vakuuttanut ensimmäisissä yliopisto-otteluissaan myös kahden suunnan pelaamisellaan. TSN-toimittaja Bob McKenzien tuoreessa, usein hyvän kuvan NHL-seurojen ajatteluun antavassa ensi kesän varaustilaisuuden listauksessa Beniers löytyi sijalta neljä

Trevor Zegras, hyökkääjä, Yhdysvallat

Zegras oli jo viime vuonna Yhdysvaltojen tehokkain pelaaja yhdeksällä syöttöpisteellään, vaikka hän pelasikin koko turnauksen varsin rajoitetussa roolissa. Tänä vuonna minuutteja on varmasti tulossa selkeästi enemmän, vaikkakin rooli tulee jälleen todennäköisesti olemaan laidalla. Zegras on ennen kaikkea maagisen taitava syöttelijä, jolta löytyy äärettömän laaja syöttövalikoima ja muut huippupelintekijän ominaisuudet. Kesän 2019 varaustilaisuuden yhdeksäntenä pelaajana varattu hyökkääjä on myös ottanut askelia eteenpäin kokonaisvaltaisen pelaamisen suhteen.

Trevor Zegras oli viime vuoden kisojen syöttökuningas.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Bowen Byram, puolustaja, Kanada

Viime vuoden kisat olivat Byramille pettymys etenkin tehopisteiden osalta ja tänä vuonna odotukset ovat erittäin korkealla. Byramin rooli Kanadan joukkueen ykköspuolustajana Jamie Drysdalen ohella on pitäisi olla taattu ja ylivoimavastuuta on varmasti tulossa runsaasti. Kesän 2019 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana Colorado Avalanchen toimesta varattu Byram on vahvasta luistelusta tunnettu kahden suunnan puolustaja, jonka osaamisesta ei löydy juurikaan heikkoja kohtia. Ennakkosuosikkeja voittamaan puolustajien pistepörssin. 

Tim Stützle, hyökkääjä, Saksa

Stützle oli jo viime vuonna yksi turnauksen valovoimaisimmista yksilöistä ja vahvat kisat olivat yksi syy siihen, miksi Ottawa Senators varasi saksalaishyökkääjän tämän vuoden varaustilaisuuden kolmantena pelaajana. Stützlen merkitys tulee tänäkin vuonna olemaan Saksalle valtava ja kasvoi entisestään Lukas Reichelin ja Nino Kinderin koronavirustartuntojen jälkeen. Stützle on kenties koko kisojen viihdyttävin pelaaja nopeatempoiseen ja jatkuvaan yksi vastaan yksi -haastamiseen perustuvan pelityylinsä vuoksi. 

Cole Caufield, hyökkääjä, Yhdysvallat

Byramin tavoin Caufieldin panos viime vuoden kisoissa jäi melko pieneksi, mutta Montreal Canadiensin varaamalla laiturilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet olla kisojen parhaita pelaajia. Caufield tulee kisoihin myös hyvässä vireessä, mistä kertovat alkukaudella Wisconsinin yliopiston paidassa kymmenessä ottelussa tehdyt 12 pistettä. 170-senttinen Caufield on tällä hetkellä teknisesti paras laukoja ja maalintekijä NHL:n ulkopuolella ja tulee kamppailemaan turnauksen maalipörssin voitosta Yhdysvaltojen mennessä kisoissa pitkälle.

Vasili Podkolzin on Venäjän hyökkäyksen johtohahmo.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Vasili Podkolzin, hyökkääjä, Venäjä

Podkolzin oli jo viime vuoden kisoissa yksi Venäjän johtohahmoja ja parhaita kahden suunnan hyökkääjiä iästään huolimatta. Tänä vuonna vastuu kasvaa entisestään C-kirjaimen ja kiistattoman ykköshyökkääjän roolin muodossa. Podkolzin on erittäin vahva kaksinkamppailija ja kahden suunnan pelaamisessa turnauksen ehdotonta eliittiä kaikista hyökkääjistä, mutta myös syöttötaitoa ja luisteluvoimaa löytyy. Kuusi tehopistettä 24 ottelussa SKA:n paidassa häämävät hieman, sillä Podkolzinin rooli erityisesti alkukaudella oli erittäin pieni. 

Jegor Tšinahov, hyökkääjä, Venäjä

Monet juniorikiekkoa tarkallakin otteella seuraavat eivät olleet juuri kuulleet Tšinahovista, kun Columbus Blue Jackets järjesti tämän vuoden varaustilaisuuden suurimman yllätyksen varaamalla venäläislaiturin ensimmäisellä kierroksella. Tšinahov tuskin olisi saanut noin korkeaa varausta mikäli varaustilaisuus olisi järjestetty normaalina ajankohtana, vaan vahva alkukausi KHL:ssä oli varmasti iso vaikuttava tekijä varauksen taustalla. Tšinahov on pelaajaprofiililtaan ennen kaikkea maalintekijä, joka laukoo paljon ja tarkasti. Valokeila on nyt Tšinahovissa täysin uudella tavalla, joten on mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa 182-senttisen laiturin pelaamiseen. 

Victor Söderström, puolustaja, Ruotsi

Monet asiantuntijat olivat hieman skeptisiä, kun Arizona Coyotes varasi Söderströmin kesän 2019 varaustilaisuuden 11. pelaajana. Ruotsalaispuolustaja on kuitenkin jo osoittanut epäilyt turhiksi ja olevansa yksi parhaista puolustajalupauksista NHL:n ulkopuolella. Söderström on uskomattoman rauhallinen kiekollisena paineen alla, pystyy luoviin ratkaisuihin ja puolustaa ikäisekseen erittäin kypsästi. Ruotsin puolustus on jälleen totutun kova, mutta Söderström erottuu selkeästi monipuolisuutensa vuoksi. 

Jesper Wallstedt, maalivahti, Ruotsi

Wallstedt seuraa Yhdysvaltojen Spencer Knightia ja Venäjän Jaroslav Askarovia seuraavana ensimmäisellä kierroksella varattavana maalivahtina. Wallstedt on ollut nuoria pelaajia seuraavan yleisön tietoisuudessa jo useita vuosia ja pelannut aina selkeästi itseään vanhempia vastaan. Tällä kaudella 191-senttinen veräjänvartija on torjunut yhdeksän SHL-ottelua päästäen keskimäärin vain 2,06 maalia ottelua kohden. Wallstedtissa yhdistyvät atleettisuus, iso koko ja tekninen osaaminen. Kilpailee Hugo Alnefeltin kanssa Ruotsin ykkösmaalivahdin tontista.

Theodor Niederbach, hyökkääjä, Ruotsi

Ruotsin sentteriosasto koki kisoja edeltäneen karanteenijakson aikana kovia William Eklundin ja Karl Henrikssonin positiivisten koronatestien myötä, mikä avaa Niederbachille mahdollisuuden pelata ennakkopohdintoja merkittävämässä roolissa. Detroit Red Wingsin toisella kierroksella tänä syksynä varaama Niederbach on erittäin älykäs pelaaja ja tekee jatkuvasti oikeita valintoja molemmissa päädyissä. Ruotsalaissentteri oli alkukaudesta ilmiliekeissä Ruotsin juniorisarjassa ja pääsi ennen turnausta pelaamaan Frölundan SHL-miehistöön. Oikeiden ketjukavereiden kanssa Niederbach saattaa hätyytellä jopa koko kisojen pistepörssin kärkeä. 

David Jiříček, puolustaja, Tšekki

Jiříček on listan nuorin pelaaja ja ainoa, joka on varauskelpoinen vasta kesällä 2022. Tästä huolimatta hänen voi odottaa saavan Tšekin puolustuksesta kohtuullista roolia. Marraskuussa 17 vuotta täyttänyt Jiříček on jo tällä kaudella ollut Tšekin pääsarjassa pelaavan HC Plzeňin vakiokalustoa ja tehnyt 14 otteluun kolme pistettä. 191-senttinen Jiříček on vahva kaksinkamppailija, työteliäs puolustussuuntaan ja pystyy väläyttelemään osaamistaan myös kiekollisena. 

» Lähetä palautetta toimitukselle