Peliaika kasvoi joukkueen vaihduttua − näin sujui Susanna Tapanin PWHL-runkosarja tilastojen valossa

Muut Sarjat / Artikkeli
Susanna Tapani on PWHL:n ensimmäisen kauden ainut suomalaispelaaja.
PWHL:n ensimmäisen kauden ainut suomalainen, Susanna Tapani koki runkosarjan aikana seurasiirron ja peliaikojen heilahtelun, mutta onnistui vakiinnuttamaan loppukaudesta isommat minuutit kuin alkukaudella irtosi. Tilastovertailussa Tapani pärjäsi kelvollisesti, ja jopa voitti koko sarjan tehotilaston.

Susanna Tapani varattiin Minnesotan joukkueeseen PWHL:n historian ensimmäisessä varaustilaisuudessa. Laitilalaistähden nimen huusi lavalta entinen huippupuolustaja ja nykyinen Minnesotan apuvalmentaja Mira Jalosuo. Ennen kauden alkua Tapani vierali Jatkoajan Lapa jäähän -podcastissa, jossa intoili muun muassa tulevan kotijoukkueensa puitteita ja olosuhteita.

Minnesotan ja Tapanin runkosarja käynnistyi harjoitusotteluiden jälkeen 3. tammikuuta. Bostonia vastaan käydystä kamppailusta irtosi 3−2-voitto, mutta suomalainen ei vielä päässyt pisteille. Tapanin tehotilasto oli kuitenkin kaksi pykälää plussalla ja neljä laukaustakin hänelle merkittiin. Tapanin jääaika oli runkosarja-avauksessa 14.33, mikä jäi lopulta yhdeksi hänen pienimmistä peliaikanoteerauksistaan.

Toisessa ottelussa Tapani löi taululle ensimmäiset tehopisteensä, kun hän syötti kaksi maalia Montrealia vastaan. Peliaikaakin tuli yli 18 minuuttia. Ensimmäisen maalinsa Tapani teki viidennessä matsissa, ja samaan syssyyn kihauksia tuli kaksi. Tässä vaiheessa suomalaisella oli kasassa tehot 2+3, eikä hän enempää tehopisteitä Minnesotassa tehnytkään. 

Tapani kaupattiin PWHL:n historian ensimmäisessä pelaajakaupassa Bostonin joukkueeseen. Hän ehti pelata Minnesotan riveissä yhteensä yhdeksän ottelua. Heti Bostonin remmiin päästyään Tapani kellotti siihenastisen kovimman peliaikansa 22.28. Pisteitä ei tullut, mutta hänen aloitusprosenttinsa oli Boston-debyytissä komea 66,7.

Ensimmäisen Boston-maalinsa hän teki neljännessä kamppailussaan massachusettslaisten kokoonpanossa. Loppujen lopuksi 17 runkosarjaottelua Bostonissa tuottivat 2+6=8 tehopistettä. Tapani pelasi monena iltana noin 20 minuuttia ja huhkipa hän kerran Torontoa vastaan peräti 34 minuutin ja 40 sekunnin peliajankin.

Tapanin aloitusprosentti keikkui molemmissa joukkueissa reilussa 48 prosentissa. Hän laukoi kauden aikana 56 kertaa ja hänen laukaisuprosenttinsa oli 7,1. Otteluiden voittomaaleja hän teki yhteensä kolme ja ylivoimamaaleja yhden. Jäähyjä hän otti koko runkosarjan aikana kahdeksan minuutin edestä. Kaikkiaan Tapani summasi 26 pelaamassaan runkosarjakamppailussa tehot 4+9=13 ja hänen tehotilastonsa näytti lopulta +15:ta − koko PWHL:n parasta lukemaa.

Pistepörssissä Tapani sijoittui 25:nneksi. Eurooppalaisista hän oli kolmanneksi paras Kateřina Mrázován ja Alina Müllerin vanavedessä. Matkaa pistepörssin voittaneeseen Toronton Natalie Spooneriin jäi 14 pistettä, mutta kymmenen tehokkaimman pelurin joukkoon pääsyyn olisi vaadittu vain viisi pistettä enemmän.

Muokattu: 7.5.2024, kello 9.18: Lisätty tieto, että Tapani voitti koko PWHL:n tehotilaston, eli +/- -tilaston. Myös ingressiä muokattu tältä osin.

» Lähetä palautetta toimitukselle