Mielipide

Voi kuinka sinua kaivattiin, arvokisakiekkoilu!

MAAJOUKKUE / Kolumni

Niin tyhjä taas kun olet pois.

Eppu Normaalin ikivihreän aloitussäe hiipi äkkiä mieleen, kun loppusummeri soi nuorten MM-kisoissa viimeisen kerran. Arvokisarupeaman päättyminen tarkoittaa aina omanlaistansa tyhjyyttä, kun kahvipöytäkeskustelujen aiheet vaihtuvat kansaa yhdistävän tapahtuman päättyessä.

Syntyvälle tyhjyydelle on selvä syy. Kaksiviikkoinen tarjosi univelan vastapainoksi kosolti huippukiekkoa aina harjoituspeleistä loppuotteluihin. 

Nuoret Leijonat taisteli ansiokkaasti taas isompia vastaan. Jopa mahdollisuus neljänteen maailmanmestaruuteen vuoden 2014 jälkeen oli lähellä, mutta tällä kertaa tyytyminen oli pronssimitaliin.

Mukaan mahtui myös suuri määrä tarinoita – niitä dramaattisiakin. Koko kisojen kirkkain tähti Kirby Dach loukkaantui harjoituspelissä, Ruotsin joukkueenjohtaja unohti laukkunsa lentokentälle tunnetuin seurauksin ja Saksa taisteli peräkkäisinä iltoina kahta kisojen mitalistia vastaan kolmella ketjulla.

Lopulta kisat vielä huipentuivat kohtalaisen isoon yllätykseen, kun kisaisäntä Kanada ei voittanutkaan kultaa. Vanha narrratiivi siitä, että pelaamistaan vielä loppuottelussa kehittävä joukkue voittaa maailmanmestaruuden piti jälleen paikkansa, kun Yhdysvallat tuotti vaahteralehtipaidoille kisojen ainoan tappion katkerassa paikassa.

Päähuomiossa on kuitenkin läpi turnauksen ollut itse peli ja sen ympärille rakennettu tapahtuma. Vaikka kasvomaskit vilkkuivat siellä sun täällä, eikä katsojien pitämä meteli täyttänyt hallien äänimaailmaa, tapahtuma painoi yhdeksi kaksiviikkoiseksi nimenomaan jääkiekon lähes koko kansan huulile. Vaikka televisiointi tapahtui marginaalikanavilla, puolivälieräottelu tavoitti 1,22 miljoonaa katsojaa.

Päähuomiota ei varastanut korona, tuomarit tai televisiotuotannot. Ne olivat sivujuonteita, jotka toivat tähän tarinaan omat mausteensa. Joukkueiden, erityisesti Suomen, otteet olivat päähuomiossa.

Koronasta on saatu tietoa ja sen kanssa on opittu elämään paremmin. Vielä keväällä arvokisoja peruttiin, mutta nyt niiden järjestämiselle on löydetty omat mallinsa. Tähän toki vaaditaan myös sitoutuvia ja uhrauksia tekeviä (nuoria) urheilijoita.

Arvokisakiekkoilulle oli tässä synkässä maailmantilanteessa tarvetta enemmän kuin koskaan. Omanlaisensa tauko maailmantilanteen synkistelyyn tuli ainakin itselle tarpeeseen.

Kiva kun kävit kylässä, arvokisakiekkoilu. Nähdäänhän taas keväällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle