ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Kolmas tappio olisi Kärpille kuolemaksi

LIIGA / Ennakko
Julius Junttila ja Teemu Aalto väänsivät lauantaina tosissaan.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Pohjois-Suomen mestaruustiestä on tullut kuoppainen. Kärppien on muutettava hallintansa maaleiksi, tai Tappara saa Kanada-maljaan riittävän edun.

Liigan loppuottelusarjasta ei ennustettu Tapparalle ruusuista.

Oulun Kärppien hyökkäyspeli- ja viisikkoarsenaali nähtiin laajalti niin kovaksi, ettei edes kuutta ottelua uskottu tarvittavan. Maanantaina kuitenkin jatketaan tamperelaisjohdosta 2-1, ja joukkueiden paremmuusjärjestys on edelleen melkein joka osa-alueella silkka mysteeri.

Sarjan tähänastinen kulku ja herkullinen nelospeli herättävät läjän suuria kysymyksiä. Onko Kärpät oikeasti neuvoton Tapparan puolustuksen edessä vai murtuuko muuri ennen pitkää? Kantavatko Juhamatti Aaltosen ja Ivan Humlin hartiat vihdoin voittoon asti? Oliko Juha Metsolan huippupeli pelkkä pikavoitto? Miksi tamperelaiset ovat niin tehokkaita maalipaikoissa?

Pallopelien klassisin vastakkainasettelu

Joukkueet ovat esittäneet odotetun tasaista ja taktista jääkiekkoa. Kärpät luottaa tiukkaan viisikkoon ja kiekonhallintaan, Tappara puolestaan härnää, hajottaa ja puolustaa.

Legendaarinen parhaan puolustuksen ja parhaan hyökkäyksen välinen kamppailu on ollut messevää seurattavaa. Oulun otteluissa runkosarjavoittaja oli vahvoilla pelillisesti, Hakametsässä peli eteni Tapparan pillin mukaan. Tamperelaisten vääntömomentti on tähän asti ollut yhden voiton verran kovempi.

Maalipaikat ovat harvassa ja kriittiselle alueelle kohdistuvia hyökkäyksiä on vaikea saada. Mitättömien erojen peleissä kumpikin joukkue huutaa sankaritekoja ykkösnyrkeiltään: lauantaina Kärppien Huml ja Aaltonen osuivat viimein maalit mieheen, ja toisessa pelissä Tapparan Olli Palola sekä Pekka Jormakka loistivat. Runkosarjan tulos asettaa mainituille hyökkääjille kovat paineet hinata joukkuetta jokaisessa ottelussa, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt.

Tappara jatkaa samalla kokoonpanolla, elleivät vammat sekoita, mutta Lauri Marjamäen valinnat Kärppien listalle kiinnostavat. Ben Maxwell on viime ottelut viihtynyt Humlin ja Aaltosen kanssa, mutta munien laittaminen samaan koriin on riskialtista. Jussi Rynnäksen ja Tomi Karhusen keskinäinen järjestys on epäselvä, joskin kääntynee ensin mainitun eduksi.

Kannu maanantain voittajalle?

Maanantain pelissä nähdään samanlaista Kärppien hallintaa kuin Oulussa, mutta tila ja aika vähenevät rajusti. Taktiikat lähenevät toisiaan kaukalon koon muutoksen ja valmentajien videosessioiden mukana, ja kasvava voiton tarve terävöittää Kärppien taisteluasennetta. Tappara taas ei omasta alueestaan ja keskialueesta halvalla luovu.

Ottelun lopputulos voi olla monella tavalla ratkaiseva mestaruuden kannalta.

Kolmas peräkkäinen tappio tarkoittaisi Kärpille lohdutonta, yksiselitteistä viestiä siitä, että Tappara tekee hommansa paremmin. Pelillisten todisteiden lisäksi uutta olisi se, että joukkue on hävinnyt kolmesti putkeen viimeksi syyskuussa. Jatkuva takaa-ajaminen on raastavaa, ja jokainen hikipisara menee suoraan vastustajan henkiseen laariin. Kotivoitto ja 3-1-tilanne olisi Kärpille liian kova savotta noustavaksi.

Vastaavasti sarjan tasoittaminen oman hyökkäyspelin ja työnteon kautta antaisi Kärpille valtavasti itseluottamusta. Jukka Rautakorven nihilismijääkiekon voittaminen palauttaisi mieleen joukkueen oman taitotason ja antaisi mahdollisuudet jopa sen ylittämiseen. Tappara ei enää olisikaan joka virheestä rankaiseva puolustusmasiina.

Seuraa Heitä

Pekka Saravo #6 |

Puolustaja

Ikää on kertynyt ja se näkyy pakin luistelussa. Korvannut puutteen hyvällä peruspuolustamisella, mutta näissä peleissä silti yksi virheherkimmistä Tapparan pelaajista.

Julius Junttila #13 | Växjö Lakers

Laitahyökkääjä

Aaltonen ja Huml sakkaavat kuitenkin, joten tulosvastuuta lankeaa myös terhakalle kolmosvitjalle. Hirveä luisteluvoima ja tahto, mutta taidot riittävät myös kiekolliseen peliin.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Tappara M S P
1.Jan-Mikael Järvinen 0 5 5
2.Olli Palola 1 3 4
3.Nick Bailen 2 1 3
4.Elmeri Kaksonen 0 2 2
5.Marko Kauppinen 1 1 2
Kärpät M S P
1.Mika Pyörälä 4 3 7
2.Lasse Kukkonen 1 3 4
3.Ivan Huml 2 1 3
4.Esa Pirnes 0 3 3
5.Ville Pokka 0 3 3

» Lähetä palautetta toimitukselle