Plihal ajoi Rynnäksen kyseenalaisesti kumoon ja Tapparan kiinni mestaruuteen

LIIGA / Raportti
Plihal tekemässä voittomaalia.
Kuva © Jarno Hietanen

Tapparan ja Kärppien välinen finaalisarja palasi Hakametsään kirvesrintojen 2-1-johdossa. Täysi Hakametsä näki fyysisen ja tarkan toisen pääsiäispäivän väännön.

- Meiltä hylättiin maali, vastustajalta hyväksyttiin. Sitten meiltä menee maila poikki maalipaikassa ja vastustaja tekee siitä maalin. Nämä marginaalit meidän pitää kääntää, puhkui Kärpät-päävalmentaja Lauri Marjamäki.

- Joukkueen sielu ja sydän on niin voimakas kuten nähtiin edellisessä ottelussa, että tavallaan tiesi että jatkoerässä halu on kova. Vietiin jatkoerää selvästi ja meillä oli muutamia huipputilanteita jo ennen maalia. Hyvä joukkue, sydän on kova meidän jengissa, kehui Tappara-käskijä Jukka Rautakorpi.

Pirnes vei Kärpät komeasti johtoon

Kärpät aloitti ottelun huomattavasti hermostuneemmin kuin lauantain kolmannessa finaalissa. Tapparan monipuolinen karvauspelaaminen ja keskialueen peli sai Kärpät heittämään monta pitkää kiekkoa ottelun alkuminuuteilla.

Molemmat joukkueet olivat odottamattoman heikkoja ensimmäisillä ylivoimillaan, mutta Kärpät käänsi hallinnan itselleen ylivoimien epäonnistuttua. Kärpät vei pelin 1-0-lukuihin hienolla hyökkäyksellä. Ville Pokka avasi, Joonas Komulainen siirsi laitaan ja Esa Pirnes kiitti. Pirnes sai tilaa Tappara-puolustukselta ja laukoi kiekon pakin jalkojen välistä suoraan ylös.

- Me emme osaa tällä hetkellä hyödyntää momentumiamme. Voitimme ensimmäisessä erässä maalipaikat 3-0, Marjamäki pohti.

Rynnäs hörppäsi, Tappara hallitsi

Toinen erä oli aiempien finaalien tapaan vahvasti Tappara-henkinen. Nick Bailen kokeili onnistuneesti Jussi Rynnäksen hereilläoloa heti erän alun ylivoimalla. Maskiton laukaus painui helpohkosti Rynnäksen selän taakse.

- Helppo maali. Emme päässeet ihan peliimme mukaan, Marjamäki mietti.

Kärpät oli kuitata tilanteen nopeasti. Juhamatti Aaltonen löi kiekon maaliin, mutta tuomari viittoi käsiään. Johan Larsson ja Mika Pyörälä painivat maalin edessä, jonka tuotoksena Larsson työnsi Pyörälää, joka osui Metsolaan aiheuttaen riittävän kontaktin maalin hylkäämiseksi.

Tappara prässäsi Kärppien avauspelaamisen heikoksi ja runnoi pitkien kulmamyllyjen kautta kiekkoa Rynnäksen vartioimalle maalille. Tapparan 2-1-osuma syntyi kuitenkin nopeasta hyökkäyksestä. Jukka Peltolan namupassi tavoitti Josh Greenin mailan ja kokenut kanukki ei epäonnistunut.

Erä piti sisällään kahdeksan väkivaltaisuusjäähyä, mikä kuvaa hyvin ottelun fyysistä luonnetta.

Ensin viivelähtöä, sitten iski Donskoi

Kolmannen erän henki oli helposti nähtävissä. Tappara suojeli johtoaan, vetäytyi keskialueelle ja paini surutta omassa päässään. Kärpät yritti jauhaa hitailla lähdöillä aukkoja kirvesrintojen puolustukseen.

Kärpät näytti jo alistuneen, kunnes oululaisten mainiosti pelannut kolmoskenttä iski. Tapparan koko viisikko liimautui pelin puolelle, joka jätti Kärppien Joonas Donskoin pelin heikolle puolelle vapaaksi.

Kärppien Toni Kähkönen murtautui maalille ja Donskoi siirsi irtopalat maaliin.

- No kyllähän siinä aina hetkellisesti tunteet menee läpi, mutta pelasimme kuitenkin tänään suurimman osan pelistä erittäin hyvin, analysoi Rautakorpi tunneskaalaa tasoituksen hetkellä.

Plihal rynni Tapparan lähelle mestaruutta

Jatkoerä poukkoili päästä päähän ennen ratkaisumaalia. Tapparan keskushyökkääjä Tomas Plihal pääsi haastamaan Kärpät-puolustaja Pokan, pääsi ohi ja laukoi. Kiekko jäi Rynnäksen suojuksiin, mutta meni lopulta maaliin. Tilanteessa oli kontakti Rynnäksen ja Plihalin välillä. Maali kuitenkin hyväksyttiin pitkän videotarkistuksen jälkeen.

Ratkaisumaali herätti suurta kohua pelin jälkeen.

- Maalivahdin koskemattomuus on tärkein. Niin kuin meidän maalia hylättäessä, lohkaisi Marjamäki ratkaisusta.

- No, jos kolataan kuin keilapallo maalivahti, niin ei kai siinä ole epäselvää, etteikö sellaista pitäisi hylätä? Tässä viimeisessä ei ollut siitä kysymys. Katsottiin vain videolta oliko kiekko maalissa vai ei. Kaksi täysin erilaista tilannetta, ei mitään yhteistä, vertaili Rautakorpi tilanteita.

Finaalisarja on ensi kertaa katkolla Tapparalle keskiviikkona Oulussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle