Kärpät Suomen mestariksi Aaltosen huikealla jatkoerämaalilla

LIIGA / Raportti
Juhamatti Aaltonen oli juhlittu sankari ottelun ratkettua.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Kärppien ja Tapparan välinen finaalisarja ei ollut ehkä kauneinta finaalikiekkoa kautta aikain Suomessa, mutta tiukin taistelu tähän asti nähdyistä finaalisarjoista eittämättä.

Varovainen ensimmäinen erä ei juuri tarjonnut hyviä maalipaikkoja kummallekaan. Joonas Kemppaisella oli puolittainen läpiajo Kärpille, mutta Juha Metsola Tappara-maalissa torjui. Tapparan vaarallisimmasta paikasta vastasi avauserässä Jukka Voutilainen rannelaukauksellaan, joka osui Kärppä-vahti Tomi Karhusen maskiin.

Toista erää Kärpät hallitsi kiekollisesti, mutta todelliset paikat menivät silti melko tasan ja jäivät jälleen vähiin. Kärppien Juhamatti Aaltonen ja Joonas Komulainen olivat molemmat purjehtia läpi Tappara-puolustuksen, mutta molempien maalintekoaikeet estettiin viime hetkellä.

Kolmas erä oli huikeinta jännitysnäytrelmää pelissä siihen asti. Tappara pelasi erän alussa ylivoimaa, mutta Antti Erkinjuntin korkean mailan ansiosta joutui pian lähes kolme minuuttia kestäneelle alivoimalle. Kirvesrinnat kuitenkin kestivät sen. Juha Metsola teki torjuntoja toisen jälkeen.

Tappara sai kokeilla ylivoimaa myöhemmin erässä, mutta pyörityksestä huolimatta ei onnistunut sen paremmin. Loppuerässä nujakoitiin raivokkaasti, kun Kärpät ajoi ahnaasti Metsolan maalille. Metsola meni kumoon oman pelaajan toimesta, jälkikahina tuotti molemmille kaksi pientä rangaistusta. Pekka Jormakka sai lisäksi rähinän aloittamisesta 10 minuutin henkilökohtaisen jäähyn. Viidellä viittä vastaan jatkettiin, eikä maalia varsinaisella peliajalla syntynyt.

Juhamatti Aaltosesta Kärppien sankari

Lopulta ratkaisu muodostui pallopeleille tunnusomaiseen tapaan. Tapparalla oli tuhannen taalan paikka ratkaista sarja voitokseen kun Olli Palolalle järjestettiin maalin eteen loistava tilaisuus. Palola ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Tomi Karhusta tilanteessa.

Hetkeä myöhemmin Juhamatti Aaltonen pääsi nousemaan oikealta laidalta vauhdilla. Finaalisarjan alkupelit vaisusti esiintynyt Aaltonen näytti osaamisensa ratkaisevilla hetkillä sarjassa ja latasi nousunsa päätteeksi kiekon Tapparan maalin yläpesään.

Näin suomalaisen historian pisimmäksi venynyt finaalisarja meni Oulun Kärpille pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Kärpät on Suomen mestari 2014.

» Lähetä palautetta toimitukselle