Mestis-tähdet tutuiksi: Jani Kautto halajaa maalivahtivalmentajan hommiin

MESTIS / Haastattelu
Jani Kautto valittiin viime kaudella maaliskuun Mestis-pelaajaksi.
Kuva © Timo Savela
Jokereissakin kiekkoja torjunut Kiekko-Vantaan oma kasvatti Jani Kautto allekirjoitti täksi kaudeksi pelaajasopimuksen kasvattiseuransa kanssa. Näin hänestä tuli yksinomaan lohipaitojen pelaaja.

Kiekko-Vantaan maalivahti Jani Kautto kirjoitti tälle kaudelle pelaajasopimuksen lohipaitojen kanssa. Näin hänestä tuli yksinomaan Kiekko-Vantaan ykkösveräjänvartija, kun aiempina kolmena kautena hän oli Vantaalla Jokerien lainasopimuksella.

Kauton jääkiekkoilijan ura sai pontta, kun Kauton isä vei tämän Vantaalla TJV:n luistelukouluun. Pelipaikka varmistui, kun joukkueessa jokainen sai mahdollisuuden kokeilla maalivahtina. Paljon vaakakupissa painoivat myös komeat maalivahdin varusteet.

− Olin silloin viisivuotias, ja maalivahdin tehtävät vaikuttivat jo heti alkuun mukavilta, Kautto kommentoi uransa alkua.

Ensimmäiset varsinaiset muistot jääkiekosta tulevat ajalta, jolloin Kautto pelasi C-junioreissa. Alku pelailtiin TJV:ssä, mutta joukkue muuttui myöhemmin Kiekko-Vantaaksi. Nopeasti kehittynyt maalivahti pistettiin merkille, ja nuorukainen siirtyi HIFK:n C-junioreihin, mistä peliura jatkui Jokereiden B-junioreissa aina A-nuorten SM-liigaan saakka. Paras muisto juniorivuosilta on B-juniorien SM-kulta Jokereissa.

− Viimeisen kolmen kauden aikana Vantaalla olen kehittynyt paljon. Jokereiden maalivahtivalmentaja Markus Kettererin opeista on ollut paljon hyötyä, Kautto virkkoi.

Kautto valittiin viime kaudella maaliskuun Mestis-pelaajaksi.

− Pelit kulki keväällä. Olihan se hieno asia, että sen muutkin huomasivat, Kautto totesi.

Jani Kauton ura maalivahtina oli katkolla A-junioreissa.
Kuva © Timo Savela

Pelaajaura katkolla

Aivan vailla murheita ei Kauton ura ole edennyt. Matkaan mahtuu paljon, mutta vahvimpana vastoinkäymisenä oli nuorten sarjassa Jokereissa kärsitty reisilihaksen repeytyminen. Asiasta kehkeytyi varsin merkittävä Kauton uraa ajatellen.

− Fysioterapeutit ja lääkärit eivät aluksi osanneet sanoa, että tuleeko reisi enää koskaan pelikuntoon. Onneksi se pikkuhiljaa lopulta kuntoutui. Nyt olen täydessä kunnossa, Kautto kertaa.

Kauton historiassa ovat vielä kaikki ne vanhat sankarit, jotka tuolloin pelasivat Mestistä miehissä. Tuolloin oli vielä lukuisia vanhempia pelaajia mukana ja pelin tiimellys oli hitaampaa.

− Mestis on hyvä sarja. Hienoa, että tästä sarjasta löytyy vielä seurauskollisia pelaajia, jotka ovat pelanneet pidempään Mestistä.

Kauton rinnassa sykkii vahva Kiekko-Vantaa-sydän. Jokerien lainapelaajan rooli oli melko raskas, sillä mies kulki Jokerien vieraskiertueella varamiehen varamiehenä.

− He kertoivat heti, etten tule saamaan peliaikaa. Matkustin kuitenkin mukana, jos olisi tarvinnut varamiestä, Kautto toteaa.

Valmentajien tekeminen ja valmennus ovat muuttunut Kiekko-Vantaalla muutamien kausien aikana. Kaudella 2013-14 Jami Kaupin johdolla Kiekko-Vantaa pelasi katastrofikauden sijoittuen runkosarjassa viimeiseksi. Onnenkantamoista tässä oli se, ettei pelattu putoamiskarsintoja.

Simo Mälkiä toi kaukaloon uudenlaista vipinää. Ensimmäisellä kaudella lohipaidat ylsivät pudotuspeleihin, mutta varsinainen paukku koettiin viime kaudella, kun Kiekko-Vantaa voitti Mestiksen hopeaa. Loppuotteluissa SaPKo oli parempi suoraan 4-0-voitolla.

Muutos ei ole vienyt joukkuetta ahdinkoon, vaan joukkue on tällä hetkellä enemmän ammattilaisseura kuin koskaan aiemmin.

− On tullut lisää ammattimaisuutta. Jokainen jätkä tekee töitä kehittymisen eteen, Kautto kertoi.

Tulevaisuuden suhteen Kautto on varovainen. Eteenpäin mennään kausi kaudelta.

− Haaveena olisi luoda ura maalivahtivalmentajana. Teen tällä hetkelläkin jo jonkinlaista maalivahtivalmennusta, Kautto sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle