Mielipide

Seuraava tähti Kapasten kiekkoklaanista tuikkii jo taivaalla – Potentiaalia olla kaikista kirkkain

MAAJOUKKUE / Kolumni
Oliver Kapanen on iskenyt itsensä kiekkokansan huulille ympäri Suomea. Hän voi tehdä saman myös Pohjois-Amerikassa, nopeammin kuin moni uskoo.

Yhdeksän peliä tehoilla 0+1. Näin alkoi Oliver Kapasen viime syksy kotimaisessa Liigassa. Tästä kaudesta piti tulla Kapaselle lopullinen läpimurtokausi hyvän viime kauden jatkoksi. Lopulta syksy oli nuorukaiselle kaikkea muuta. Alkukautta rasitti myös terveyshuolet, joiden takia Kapanen joutui jättämään useamman pelin väliin.

Joulutauolle lähtiessä Kapanen oli kirjauttanut kymmenen tehopistettä. Se ei ole paljoa ottaen huomioon viime kauden pistesaldon (27 pistettä). Jotain kuitenkin muuttui Kapasessa vuodenvaihteen jälkeen.

Runkosarjan kevätkausi toi Kapaselle 24 pistettä 26 otteluun. Tämän lisäksi pudotuspeleissä kiekkosuvun seuraava tähti takoi 14 pistettä 13 otteluun, jonka myötä iski nimensä lopullisesti kotimaisen kiekkokansan huulille.

Loistava kevät toi kutsun myös Jukka Jalosen Leijoniin. Jalosella oli kova luotto Kapaseen, sillä hänet heitettiin ensimmäisessä harjoitusottelussa joukkueen ykköskenttään, jossa oli tarjolla iso vastuu. Myös näytöt vakuuttivat.

Valinta ei ollut itsestäänselvyys. Suomesta löytyy paljon laadukkaita keskushyökkääjiä, vaikka NHL:stä ei Kapaselle tullut kirittäjiä Mikael Granlundin lisäksi lainkaan.

Kapasen valinta kertoo myös siitä, että jotain on tehty oikein. Kiteytyi se sitten joulutaukoon, kevääseen tai johonkin muuhun ajankohtaan. 

Jalonen antoi mahdollisuuden, Kapanen kiitti. MM-kisojen avauskamppailussa Kapanen esiintyi pirteästi, mutta ruuti oli märkää (muun joukkueen tavoin). Toisessa ottelussa alkoi tapahtua. Kolme maalia, eli kypärätemppu. Maaleista kaksi olivat loistavia ohjauksia. Sama tahti jatkui maanantaina Norjaa vastaan. Kaksi maalia, joista toinen upealla ohjauksella.

Kolme ottelua on siis tuonut Kapaselle viisi maalia. Tahti ei varmasti pysy samanlaisena jatkossa, mutta Kapanen on silti vastannut jo huutoon.

Kapanen kuuluu kuuluisaan Kapasten kiekkoklaaniin, josta NHL:ään asti on pompannut serkku Kasperi ja setä Sami. Näiden konkareiden NHL-kokemukseen on vielä hurjasti matkaa, eihän Oliver ole vielä tehnyt ensimmäisiä piirtojaan uudella mantereella.

Potentiaalia kuitenkin löytyy, sitä ei käy kiistäminen.

Sami Kapanen pelasi NHL:ssä 12 kautta. Kasperi Kapanen on pelannut toistaiseksi yhdeksän. Seuraavaksi jonon jatkoksi liittyy Oliver, joka tulee nykyisellä kehityskäyrällä pelaamaan NHL:ssä kenties jo yllättävänkin pian.

Kapanen on Montreal Canadiensin toisen kierroksen varaus muutaman vuoden takaa. Nuoren miehen seuraava askel onkin lähteä yrittämään uraa lätäkön toiselle puolelle. Paukkuja savolaisella siihen riittää. 

Kapasella on kaikki ominaisuudet mitä NHL:ssä tänä päivänä vaaditaan. Hän on nopea, käsittelee kiekkoa hyvin ja lukee peliä loistavasti.

Kenties parinkymmenen vuoden päästä NHL:n kaikkien aikojen paras Kapanen ei olekaan enää 458 pistettä tehnyt Sami.

» Lähetä palautetta toimitukselle