Mielipide

Leijonalaumalla on tänä keväänä uudet johtajat

MAAJOUKKUE / Kolumni
Nuoret lupaukset ovat lunastaneet paikkansa kisaryhmässä suvereenisti. Osasiko kukaan odottaa heiltä näin suurta roolia?

Tämän vuoden MM-karkelot tullaan muistamaan eräänlaisen aikakauden päätöksenä, kun Jukka Jalonen jättää valtaistuimensa kisojen jälkeen. Tämä ei luultavasti jää ainoaksi muutokseksi, jos katsotaan kohti Leijonien tulevaisuutta.

Tänä vuonna kisaryhmästä pois jäivät omasta tahdostaan muun muassa Teemu Hartikainen, Sakari Manninen, Harri Pesonen, Jussi Olkinuora sekä Sami Vatanen. Edellä mainittujen lisäksi Marko Anttila on ilmoittanut maajoukkueuransa päättymisestä. Kun usean vuoden ajan Leijonien runkoon kuuluneet pelaajat loistavat yhtäkkiä poissaolollaan, on selvää, että korvaajia on ryhdyttävä etsimään.

Niitä on toden totta löytynyt. Syksyllä pelatussa Sveitsin EHT-turnauksessa maajoukkuedebyyttinsä teki Ruben Rafkin, myöhemmin Ruotsissa puolestaan Niko Huuhtanen ja sen jälkeen vielä Viljami Marjala. Lopulta Tšekkiin matkustivat nuoriso-osastolta Oliver Kapanen sekä alkulämmöikseen U18-kisat tahkonnut Konsta Helenius.

Ensi kaudeksi Ruotsiin Timrån riveihin siirtyvä Kapanen loksautti kansan leuat tehtyään hattutempun Iso-Britanniaa vastaan sunnuntain ottelussa. Hän muodostaa Jesse Puljujärven sekä Ahti Oksasen kanssa vahvan kakkosketjun, joka tekee tähänastisen perusteella vakuuttavaa jälkeä. Ja se jälki syntyy eritoten Kapasen lavasta.

Heleniuksen valinnasta käytiin puolestaan ennakkoon keskustelua, kun pohdittiin, onko hän valmis aikuisten arvoturnaukseen heti U18-kisojen jälkeen. Tässäkin oltiin väärässä. Vaikka konkreettinen tulos on kahden pelatun ottelun jälkeen vain yksi tehopiste, nuorukainen tuo raikkautta koko ykkösketjun pelaamiseen. Hänelle soisin jatkoa NHL-apujen rinnalla ykköskentässä, mikäli maanantain Norja-pelissä sattunut loukkaantuminen ei päättänyt hänen turnaustaan tähän.

Lisäksi etenkin Kapanen osaa pelata johtavassa roolissa ja erottuu kaukalossa edukseen. Suoraviivainen hyökkääjä nousi jo KalPan kevään peleissä ratkaisijaksi täysin puskista. Samanlainen efekti on havaittavissa nyt, kun Leijonissa rinnalla ovat sopivat ketjukaverit.

Tänä vuonna joukkueen keski-ikä on 27,6 vuotta, mutta fakta on se, että Leijonien runko on rajusti uudistumassa lähivuosina. Jo nyt ryhmään murtautuneet Kapanen ja Helenius ovat osoittaneet sen, että soihtua voivat kantaa myös ne, joilta johtajuutta ei varsinaisesti odoteta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös