Voittomaalikilpailua se vaati − Sveitsi kampesi Kanadan kumoon trillerissä ja eteni MM-finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Sveitsi juhlii kolmatta MM-finaalipaikkaansa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Jos ensimmäinen välierä oli maalijuhlaa, ratkaisivat toisen mittelön pienet marginaalit. Sveitsi hankkiutui alkumetreillä johtoon, mutta Kanada punnersi viime metreillä tasoihin. Jännitysnäytelmä sai arvoisensa päätöksen voittomaalikilpailussa, jossa Sveitsi otti finaalipaikan.

Vaahteralehtipaidat lähtivät kolmanteen erään maalin takaa-ajoasemassa. Sveitsi joutui selvästi puolustuskannalle, kun kanadalaiset ryskäsivät painetta hyökkäyspäätyyn. Alppimaa kesti koetinkivihetkensä ja onnistui myös pelaamaan riittävän rohkeasti tärkeinä hetkinä. Lopun hurja mylläkkä käänsi tapahtumien kulkua, kun John Tavares tasoitti puntit ylivoimalla pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä.

Kanada pääsi aloittamaan jatkoajan ylivoimalla ja kymmenminuuttinen pelattiinkin lopulta läpi liki enemmän muilla miehityksillä kuin tarkoituksenmukaisella kolmella miehellä. Voittomaalikilpailuun edenneessä jännitysnäytelmässä oltiin tasatilanteessa kolmen parin jälkeen. Neljännessä parissa Sven Andrighetto toi Sveitsin edelle, ja kun maalihirmu Dylan Cozens viidentenä epäonnistui, oli alppimaan finaalipaikka 3−2-voitolla selvä.

Sveitsiltä vahva alku

Kanada otti ensiminuuteilla pelillisen johtajuuden ja ryskäsi tilanteita kohti Leonardo Genonin vartioimaa maalia. Sveitsi pyrki vastaamaan vaahteralehtipaitojen vaateeseen kovalla karvauspelillä.

Sveitsin tähti Nico Hischier sai avauserän ensimmäisen huippupaikan, mutta Jordan Binnington onnistui selvittämään tilanteen. Kanadan herkkumahdollisuus aukesi Brandon Taneville, joka pääsi läpiajoon jo toisen Sveitsin tuhraaman ylivoiman aikana − tai kahta sekuntia vaille tuhraamalla, sillä Kevin Fiala rokotti juuri ennen erikoistilanteen umpeutuessa. Lisää ihmeteltävää vaahteralehtipaidat saivat, kun Nino Niederreiter ohjasi numeroiksi jo 2−0.

Alppimaa pystyi painamaan peliä kohti vastustajan kenttäpäätyä myös toisessa erässä, eikä Kanada saanut tarvitsemaansa kiekollista otetta. Hallitseva maailmanmestari joutui rikkomaan, ja maksamaan rikkeistään jäähyminuuteilla. Vaikka Kanadakin omat paikkansa sai, eivät heitä auttaneet toisessa erässä Dawson Mercerin läpiajo tai sen enempää sen saamat ylivoimamahdollisuudetkaan.

Pelin suunta kääntyi

Vaikka Sveitsi oli pelannut läpi turnauksen mainiosti viidellä viittä vastaan, pystyi Kanada lopulta murtamaan sen puolustuksen. Olen Zellweger laukoi viivasta ja Tanev rouhi kiekon maalinedustalta sisään. Toiselle erätauolle lähdettiin lopulta vahvassa kanadalaispainostuksessa, joka jatkui heti, kun limppu oli taas jäässä. Genoni joutui venyttämään huipputorjuntaan välittömästi kolmannen erän alkuun.

Kun Kanada oli aikansa myllyttänyt, sai Sveitsikin oman etsikkoaikansa. Hässäköinnin seurauksena Jack McBain oli pakotettu ottamaan kaksiminuuttinen. Erikoistilanteesta ei kuitenkaan seurannut mitään mainitsemisen arvoista. Varsinaisen peliajan viimeisellä kymmenminuuttisella Kanada laittoi kaiken peliin ja peliväline hipoi jo Sveitsin maaliviivaa ennen kuin Tavares nykäisi limpun rysään.

Sveitsi selviytyi kolmella kolmea vastaan -jatkoajalle otettuaan vielä jäähyn väärästä vaihdosta aivan varsinaisen peliajan kalkkiviivoilla. Samasta syystä pohjoisamerikkalaisleiristä lähetettiin mies istunnolle. Kummankin viritelmä oli kuitenkin tulokseton. Lopulta voittaja oli haettava voittomaalikilpailun kautta − Sveitsi etenee finaaliin kisaisäntien seuraksi, Kanadan tie vie pronssipeliin Ruotsin vastustajaksi.

Ottelun osumat ja ohisektorit
Yhteistyössä:

501 9:llä tikalla: Leonardo Genoni

Kokenut maalivahti antoi klassisesti omalle joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Otti useita isoja torjuntoja läpi kamppailun ja pelasi järkähtämättömällä tasolla. Otti voittomaalikilpailussa muutaman sensaatiomaisen pelastuksen.

Big Fish: Kevin Fiala, Sveitsi

NHL-hyökkääjä oli joukkueensa terävimpiä yksilöitä välierässä. Tehoillaan 1+1 hän johti esimerkillään Sveitsin taistelua. Hänen tekemisensä taso tarttui myös joukkuekavereihin ja herätti kunnioitusta, aivan kuten 170 pisteen arvoinen iso kala -lopetus dartstaulun äärellä.

Bullseye / Häränsilmä: Brandon Tanev, Kanada

Työteliäs hyökkääjä oli läpi kamppailun siellä, missä tapahtui. Kavennusosuma maalinedustalta toi vaahteralehtipaidat toden teolla mukaan taisteluun finaalipaikasta.

Ottelun ohisektorit

    • Damon Severson, Kanada: Vaikka lujalta puolustajalta ei lähtökohtaisesti ottelun ratkaisutekoja odotetakaan, oli Severson MM-välierässä yksinkertaisen näkymätön. Voittomaalikilpailussa yritys jäi tuhnuksi.
    • Nico Hischier, Sveitsi: Ei säkenöinyt, joskaan ei pettänytkään. Alun huippupaikka olisi pitänyt hyödyntää. Tehoton esitys ykköskeskushyökkääjältä tiukassa ottelussa.
    • Andres Ambühl, Sveitsi: Kisojen vanhin pelaaja, sveitsiläinen elävä legenda, otti Kanadan tasoitukseen johtaneen jäähyn kolmannen erän lopussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle