Tšekki pelaa finaalissa ensi kertaa 14 vuoteen – Nečas, Kubalík ja Sedlák kisaisäntien tehopelaajat

MAAJOUKKUE / Raportti
Tšekkiläinen kotiyleisö sai juhlia, kun kisaisäntä pelasi itsensä komealla maalikimaralla loppuotteluun.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ruotsin NHL-tähdet jäivät maalintekokilpailussa kakkosiksi, kun Tšekin Martin Nečas keräsi tehot 1+3 ja Dominik Kubalík sekä Lukáš Sedlák löivät tauluun pisteet 2+1.

Ensimmäisen välierän dramaattiset vaiheet alkoivat heti aloituskiekon pudotuksesta, kun Ruotsin Adrian Kempe otti kampitusjäähyn vain neljän sekunnin pelin jälkeen. Ylivoiman vaarallisin paikka oli kuitenkin vastahyökkäyksestä Ruotsilla, vaikka NHL-tähti David Pastrňák pääsi pari kertaa laukomaan hyvästä paikasta.

Avauserässä nähtiin lopulta neljä maalia. Kummankaan joukkueen puolustaminen ei vakuuttanut, sillä Ruotsi teki avausmaalinsa Pavel Zachan kiekonmenetyksen jälkeen, ja Marcus Johansson pääsi laukomaan hyvästä paikasta.

Ruotsin toinen maali sai alkunsa maalivahti Lukáš Dostálin huolimattomasta pelaamisesta, mutta lopulta kiekko meni maaliin Tšekki-puolustaja Jakub Krejčíkin luistimesta. Isäntamaa puolestaan teki avauserän molemmat osumansa läheltä Ruotsin maalia ilman estelyä, mutta Martin Nečasin esityö oli molemmissa maaleissa merkittävä.

Toisessa erässä Nečas tuplasi pistesaldonsa laukomalla b-pistealoitusvoiton jälkeen maalin ja syöttämällä Dominik Kubalíkin toisen maalin. 2–5-tappioasemassa Ruotsi vaihtoi maalin suulle Samuel Erssonin ja muutti myös hyökkäysketjujaan.

Tšekin hermokontrolli oli nousta ratkaisijaksi, kun ensin Jan Rutta löi kyynärpäällä Isac Lundeströmiä leukaan – jäähyä tilanteesta ei kuitenkaan annettu. Libor Hájekin kampitusjäähyn aikana Joel Eriksson Ek toi Ruotsin kahden maalin päähän.

Toisen erän lopulla ja kolmannen erän alussa Tšekki jäähyili, mutta kruunupaidat eivät maalinteossa onnistuneet. Alivoiman luottopelaaja Lukáš Sedlák sen sijaan karkasi läpiajoon ja vei isännät 6–3-johtoon kaksi sekuntia Nečasin jäähyn päätyttyä.

Ruotsin kiri alkoi Sedlákin osuman jälkeen hyytyä, vaikka kolmannen erän peliaikaa oli tuolloin vielä lähes 15 peliminuuttia jäljellä. Sama mies livahti toistamiseen läpiajoon ja iski identtisellä harhautuksella Tšekin jo neljän maalin johtoon.

Sedlák löi kiekon myös tyhjään maaliin, mutta osuma hylättiin paitsion vuoksi. Hattujen heittely jäälle niin sanotusti turhaan tuskin ketään harmittaa, Tšekki varmisti voitollaan pelaavansa ensimmäistä kertaa finaalissa sitten kevään 2010, jolloin joukkue viimeksi on juhlinut MM-kultaa.

Tšekin finaalivastustaja on Kanada–Sveitsi-välierän voittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle